Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Ulman napisał:

Ja na wiosnę już daaawno nic nie robiłem na jednoliścienne. Poprawka na dwulistki idzie zawsze dla świętego spokoju.

U mnie jedno pole po kuku , było mokro i nie chciałem robić kolein

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
Sola20 napisał:

2 godziny temu, Piffpaff napisał:

ja dorzucam jeszcze cynk do tej mieszanki

w której fazie pryskasz ?

jadę z samymi odżywkami przed t1, czekam aż pszenica wypuści pierwszy wiosenny liść w całości i wtedy jadę. Bardzo fajnie pszenica zbiera się po takiej kroplówce. Ktoś napisze że polowa i tak spadnie na ziemię I takie tam ale ja widzę efekt przez swoje różowe okulary🤣

metrax12 napisał:

4 godziny temu, Piffpaff napisał:

ja dorzucam jeszcze cynk do tej mieszanki

A bor, tytan, żelazo, wanad, selen, kobalt to gdzie?

yyyy a to już podaję pędzelkiem do farb mojego syna prosto na każdy liść, żeby nie płakał to robie zabieg nocą jak spi😉

Opublikowano
37 minut temu, metrax12 napisał:

O krzem chodzi? Dolistnie to w 90 % stosowanie jest bez sensu.

W mienionym roku eksperymentalnie dałem 1L/ha Optysilu, nie ważyłem, ale oko widziało różnice na plus.

1 godzinę temu, Ulman napisał:

ja jeszcze daje uran i pluton

ii masz bombowe plony 😄😉

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, STIG13 napisał:

Sens jest przy zachowaniu zasad jego używania 

To już człowiekowi bardziej się krzem przyda, roślina ma pobrać z gleby. A jeśli coś daje ten krzem dolistnie, to nie jest efekt samego krzemu. Równie dobrze mógłbym napisać że zobaczyłem róźnicę po podaniu 1kg azotu dolisnie- czy jest to możliwe? Nie neguję tego, wszak czasami dolistnie stosuje się i inne makroelementy (potas, fosfor). Jeśli ktoś mi napisze że jest to bezcelowe, to stosowanie krzemu tym bardziej.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano (edytowane)

Niekoniecznie

21 minut temu, metrax12 napisał:

To już człowiekowi bardziej się krzem przyda, roślina ma pobrać z gleby. A jeśli coś daje ten krzem dolistnie, to nie jest efekt samego krzemu. Równie dobrze mógłbym napisać że zobaczyłem róźnicę po podaniu 1kg azotu dolisnie- czy jest to możliwe? Nie neguję tego, wszak czasami dolistnie stosuje się i inne makroelementy (potas, fosfor). Jeśli ktoś mi napisze że jest to bezcelowe, to stosowanie krzemu tym bardziej.

Czysty krzem nie występuje ze względu na przepisy. A różnice są. A to czy w to wierzysz czy nie to już twoja sprawa. Z praktyki i dokładnego ważenia i analiz składu zmiany są. A wybierałem jak najczystsze produkty 

Edytowane przez STIG13
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Piotrek120 napisał:

Panowie czym najlepiej dokrzewić pszenicę żeby była gęsta,zawsze jak przychodzi do zbioru to wydaje mi się jakaś rzadka 

Broną i saletrą. 

Opublikowano

Ja działkę na której posiałem odrobinę za głęboko bo miałem źle ustawiony siewnik i dopiero po siewie się kapnąłem, dokrzewiam azotem. Tydzień temu już wysiałem. Rzuciłem anvistar. 70kg czystego azotu na hektar. I już widać różnicę między tą działką a tymi na których miałem zasianą prawidłowo. Ładnie ruszyła do przodu. Na pozostałe działki daję mnie. Jakieś 40kg azotu. Na początku marca rzucę. Bo tam mam ładnie rozkrzewione. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Piotrek120 napisał:

Panowie czym najlepiej dokrzewić pszenicę żeby była gęsta,zawsze jak przychodzi do zbioru to wydaje mi się jakaś rzadka 

Pierwszy strzał azotu w postaci sporej ilości saletry 

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano
3 godziny temu, Piotrek120 napisał:

Dobrze by było żebyś podał dane , ile nasion siejesz , jakie masz gleby (czy mają jakoś tendencje do trzymania wody) , i ile dajesz azotu , Bo u mnie znam takich co sieją pewnie z 600- 700 sztuk na m2 , a w żniwa jak im koszę to jest tam góra 400 kłosów na m2 , i to jeszcze takich lichutkich , tak że nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie , każdy powinien widzieć jak łan wygląda i wówczas dobrać odpowiednie prowadzenie łanu 

Opublikowano

On piszę że w żniwa zawsze ma rzadką , a powodów tego może być wiele , a jak pyta jak dokrzewić , to niech sieje ziarna trochę więcej , niech daję w pierwszej dawce więcej azotu , i jeszcze jest wiele możliwości , ale na końcu i tak może być przy koszeniu rzadka , tak że trzeba myśleć całościowo ,jak już wcześniej pisałem każdy widzi co ma , on nie pisał że ma teraz rzadką pszenicę , tylko napisał że w żniwa jest łan rzadki , więc wystarczy że zle tą pszenicę prowadzi , i z gęstej pszenicy na początku wiosny zrobi się rzadka w żniwa 

Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:

Dobrze by było żebyś podał dane , ile nasion siejesz , jakie masz gleby (czy mają jakoś tendencje do trzymania wody) , i ile dajesz azotu , Bo u mnie znam takich co sieją pewnie z 600- 700 sztuk na m2 , a w żniwa jak im koszę to jest tam góra 400 kłosów na m2 , i to jeszcze takich lichutkich , tak że nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie , każdy powinien widzieć jak łan wygląda i wówczas dobrać odpowiednie prowadzenie łanu 

Dokładnie to musiałbym policzyć ile jest wysiane na metr2 ale na jesieni wyszło mi około 200 kg na ha gleby 3-4, azotu w zeszłym roku poszło 400 kg saletry 250+150 plon uzyskałem około 6 ton 

9 godzin temu, mysza103 napisał:

On piszę że w żniwa zawsze ma rzadką , a powodów tego może być wiele , a jak pyta jak dokrzewić , to niech sieje ziarna trochę więcej , niech daję w pierwszej dawce więcej azotu , i jeszcze jest wiele możliwości , ale na końcu i tak może być przy koszeniu rzadka , tak że trzeba myśleć całościowo ,jak już wcześniej pisałem każdy widzi co ma , on nie pisał że ma teraz rzadką pszenicę , tylko napisał że w żniwa jest łan rzadki , więc wystarczy że zle tą pszenicę prowadzi , i z gęstej pszenicy na początku wiosny zrobi się rzadka w żniwa 

Dokładnie kolego po tych dwóch dawkach w zeszłym roku była dość gęsta a w żniwa jakas rzadka,wiadomo susza też zrobiła swoje

Opublikowano
13 minut temu, Piotrek120 napisał:

Dokładnie to musiałbym policzyć ile jest wysiane na metr2 ale na jesieni wyszło mi około 200 kg na ha gleby 3-4, azotu w zeszłym roku poszło 400 kg saletry 250+150 plon uzyskałem około 6 ton 

Dokładnie kolego po tych dwóch dawkach w zeszłym roku była dość gęsta a w żniwa jakas rzadka,wiadomo susza też zrobiła swoje

U mnie przy obsadzie 260sztuk wychodziło około 100kg/ha nasion, więc u Ciebie te 200kg to może dać i 500 sztuk/m2 jak pszenica drobna albo i 350 sztuk jak pszenica gruba. Czyli taka wiedza do niczego się nie przyda.

Idź na pole, narysuj kwadrat 25cmx25cm i policz ile jest pędów, pomnóż to x16 i będziesz znał obsadę jaką masz. Powtórz próbę w kilku miejscach na polu i wszystko wiesz.

Za rzadka to ona może być tylko wizualnie, 200kg wsiane i 250kg saletry na pierwszy strzał to robisz dywan a później rośliny w tym gąszczu nie są w stanie wykarmić wszystkich pędów i zaczyna się ostra redukcja. W żniwa zostają tylko pędy główne, a rozkrzewienia pewnie w 90% odrzucone w międzyczasie.

Tak sugerując w ciemno to chyba odwróciłbym proporcje i teraz dał 150kg saletry a na pierwsze kolanko 250kg.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v