yacenty

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Polecane posty

michal1993    453
4 godziny temu, XTRO napisał:

azoksy na t3? zły pomysł. Przy takich opadach i tak pewnie pszenicę dobiłeś samą t2

Żadnych negatywnych skutków po t2. Zabieg był robiony 5 dni po opadzie 14l/m^2 więc na luzie. Do tego co napisałem dodałem 1l aminokwasów i tak jak mówię żadnych skutków ubocznych, Od 15 maja żadnych opadów, to fakt. Masz jakieś sugestie co do T3?

Moje sprzęty:
- Władimirec T 25 A2
- MTZ 82
Jeżeli pomogłem kliknij na zieloną strzałkę w rogu mojego postu.

XTRO    1323

jeśli popada ładnie to osobiście poleciałbym tylko samym tebu. Protio zostaw na drugi rok. 

boogie7    419
1 godzinę temu, Cheesburger napisał:

A czy ktos poprawial na habra? I czym? Pszenica w fazie kloszenia, gdzieniegdzie nawet kwitnienia. Mam taki placek ma polu jakies 0.5 ha gdzie habry wyszly jak szalone.

Fluroksypyr albo chlopyralid

Wiadomość z agroFakt.pl

Zapracowany    22
51 minut temu, XTRO napisał:

jeśli popada ładnie to osobiście poleciałbym tylko samym tebu. Protio zostaw na drugi rok. 

Tu bym się nie zgodził, jeden triazol to tylko kilka szczepów fuzarium, dwa triazole to dwa razy większa skuteczność itd.

• Like 1

XTRO    1323
38 minut temu, Zapracowany napisał:

Tu bym się nie zgodził, jeden triazol to tylko kilka szczepów fuzarium, dwa triazole to dwa razy większa skuteczność itd.

protiokonazol ma słabe działanie na kłosa, już lepiej jak coś dołozyć metkonazol albo prochloraz i wtedy siekiera.

Dlatego wolałbym przy tej cenie protio zostawić na drugi rok 

michal1993    453

Ja na t2 dałem już protio i priaxor. T3 to u mnie w planach azoksysttobina i metkonazol

Moje sprzęty:
- Władimirec T 25 A2
- MTZ 82

odrion    142

Kolejna osoba pisze o azoksystrobinie na t3. Było pisane wiele razy - to nie tylko nie zadziała, ale może zaszkodzić. Proponuję aby sobie gdzieś zapisać żeby do tego nie wracać. Na t3 dajemy prochloraz I triazole. Co do triazoli to prioto wcale nie jest najlepsze na ten zabieg (wg mnie najlepsze to bromukonazol, metko, tebu). Kolejna rzecz to wielość szczepów fusarium -> nie do pokrycia 1 triazolem, dlatego zalecane jest danie 2  w połowie dawek. 

Wracając do azoksy. Jak ktoś ma dalej wątpliwości, to polecam obejrzec od 14.20 i po obejrzeniu schowanie azoksy na następny sezon.

• Thanks 2

mysza103    1829

Od lewej Karemik -  Depot - Opoka - Wenecja -  Linus . Wszystkie na tej samej działce , więc warunki do wzrostu ma takie same. Depot liście ma najszersze , ale nie znam tych pszenicy poza Linusem , więc o plonie będzie można coś powiedzieć po żniwach 

IMG_20230604_172945.jpg

IMG_20230604_172704.jpg

rolnikon1989    155

A ja kiedyś zrobiłem T3 pół litra tebu i pół azoxy. Długo była zielona i piękne grube ziarno miałem.

• Like 1

masa24    2002

Siał ktoś rgt provision? W badaniach wysoko jednak na poletkach ja obserwuje drugi rok i wyglądem nie powala. Myske o jakiejs odmianie na siew po rzepaku na wysoki plon i tak rozważam findusa keramika bądź provision

Szczepek22    13
12 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Czekać na deszcz . 

Nie mogłem patrzeć jak usycha

20230603_213541.jpg

T2 pominięte że względu na susze ciężka ziemia więc się jakoś trzyma wszystkiego nie dam rady podlać na weekend zapowiadaja deszcz myślę o jakiejś grzybowce i usztywnieniu jej . Coś poradzicie?

20230604_202912.jpg

odrion    142
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, rolnikon1989 napisał:

A ja kiedyś zrobiłem T3 pół litra tebu i pół azoxy. Długo była zielona i piękne grube ziarno miałem.

Żeby azoksy zaszkodziło, to tak jak powiedziała p. Zuzanna musi być określona pogoda po zabiegu. O zieloność walczy się i utrzymuje się ją chroniąc liść flagowy i podflagowy, a nie dając strobi na kłos. Celem zabiegu na kłos jest ochrona kłosa, a do tego azoksy się nie nadaje. Nad T1 czy T2 można dyskutować nad środkami, substancjami, natomiast T3 to jest prosta piłka. Jeżeli mimo tego ktoś chce dać azoksy, to nikt mu przecież nie zabroni. Podrzucę jeszcze jedną tabelkę z badania nad fusarium w pomidorze. Dla osób nie znających języka, tabela pokazuje skuteczność redukcji fusarium w uprawie pomidora. Testowano różne stężenia substancji czynnej. PE - działanie zapobiegawcze, CE - lecznicze. Im większa liczba, tym wyższy procent skuteczności w zwalczaniu patogena. Tutaj akurat nie ma tebu i w zależności od szczepu powinno być za prochlorazem i bromukonazolem.

Wiem, że azoksy jest tanie, wiem, że wielu doradców je promuje (czytaj wypycha), ale wystarczy trochę wejść w temat, żeby zastosować, coś dużo bardziej skutecznego i równie taniego (np tebu, czy metko). Jak ktoś chce dawać azoksy, to niech to da na T2, a nie kombinuje z zielonością w fazie kłosa. Poza tym azoksy generalnie nie ma działania wyniszczającego na choroby liścia więc dawanie go na T3 nie wiadomo czemu służy. 

Ostatnia uwaga - to, że w danym roku było piękne grube ziarno, mogło zależeć od tysiąca innych czynników. Mogło być tak, że wszystko inne zagrało, azoksy nie zaszkodziło i nie było presji fusarium. Ale na pewno azoksy dane na t3 nie przyczyniło się do takiego rezultatu. 

fusarium - skuteczność w pomidorze.JPG

Edytowano przez odrion

michal1993    453

Ja co roku robiłem t3 z 0.75 priaxora i 125g tebu.  Żniwa zawsze jak wszyscy 

Moje sprzęty:
- Władimirec T 25 A2
- MTZ 82

odrion    142
57 minut temu, Szczepek22 napisał:

T2 pominięte że względu na susze ciężka ziemia więc się jakoś trzyma wszystkiego nie dam rady podlać na weekend zapowiadaja deszcz myślę o jakiejś grzybowce i usztywnieniu jej . Co&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005ś poradzicie?

Proponuję prioto + tebu po deszczu. A jak ma być po kosztach to samo priotio. Niby liść jeszcze się trzyma, ale może być utajona septorioza czy początki rdzy. Priotio+tebu powinien trochę wyniszczyć i zahamować rozwój tych patogenów. Przy okazji ochronią kłos przed fusarium. Jak ma być totalnie budżetowo to samo tebu, ale skuteczność nie będzie gwarantowana (o ile cokolwiek w rolnictwie można gwarantować ;). 

3 minuty temu, michal1993 napisał:

Ja co roku robiłem t3 z 0.75 priaxora i 125g tebu.  Żniwa zawsze jak wszyscy 

Kiedy było to T3? Jak kłosy były widoczne i zaczynały się pojawiać pylniki, czy wcześniej? 

michal1993    453

Pylniki i to pewnie z połowa 

Moje sprzęty:
- Władimirec T 25 A2
- MTZ 82

Tigon    1249
8 godzin temu, masa24 napisał:

Siał ktoś rgt provision? W badaniach wysoko jednak na poletkach ja obserwuje drugi rok i wyglądem nie powala. Myske o jakiejs odmianie na siew po rzepaku na wysoki plon i tak rozważam findusa keramika bądź provision

Ja siałem i słabiej sypał względem patrasa, metronoma

ravoj    1211
Napisano (edytowany)

Cześć wszystkim, jutro ma padać deszcz i tak się zastanawiam czy odrobina azotu na wykłoszoną już prawie pszenicę podniesie jeszcze parametry czy już sobie darować. Nie jestem zwolennikiem zbytniego inwestowania ale coś tam jeszcze mi zostało to mogę dorzucić. Niestety ostatni deszcz był 6 maja więc nie było nawet jak podać. 

Edytowano przez ravoj

"seks to jedna z najpiękniejszych, najbardziej naturalnych i najzdrowszych rzeczy, jakie można kupić za pieniądze"

Tom Clancy 

Agrest    22445

Przestań. Azot zmarnujesz bo deszczu nie będzie i jeszcze żniwa przyśpieszysz

Axd529    113

T3 planuje tebu 0,5l+ micosar0,5l wystarczy, czy coś zwiększyć? Z T3 czekam do jutra, żeby być pewnym tego deszczu, a zrobić, by wartało, bo odmiana KWS fenomen i potem jak by wilgoć była to zaraz kłosy czarne.

Kupie cylinder,tłok do husqvarny 51 

farmer1111    17

Od jutra ma być 3 dni opady deszczu jak się nie zmieni. Poczekać i zrobić po deszczu czy przed. Tebu,metko i cyperkil 

20230605_071007.jpg

krzysiek1614    35

Ja właśnie skończyłem T3. Poszło 150 tebu i 50 metko. Pojechałem rano bo wieczorem pogoda nie pewna. Mam nadzieję że prognozy się sprawdzą

tobago    317

Czasami czytając to forum mam wrażenie ze żyje w jakiejś alternatywnej rzeczywistości. 
Susza w całym kraju, ludzie wrzucają zdjęcia podeschnietych zboz a niektórzy się zastanawiają czy sypać azot „na kłos”.. 

• Like 2

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez raul
      Witam. Mam kilka klas gleby. Zastanawiam się nad kilkoma odmianami. Na słabszej głębie zastanawiam się nad wilejką. Wg zapewniej producenta, ma doskonałą zimotrwałość, grube i ciężkie ziarno oraz doskonale radzi sobie na słabszych glebach.
      Pszenicę planuje sprzedac na mlyn (na chleb). Jakie macie doświadczenie z tą odmianą? Odnośnie parametrów, ilości plonu oraz jakości? 
      Ostatnie pytanko, ile siejecie jej kg/h?
      Dzięki za, rzetelne porady🙂
    • Przez adamos012
      Panowie planuję zasiać na wiosnę pszenicę jarą . Ziemia 4 kl. Glina. Ph w miarę uregulowane . Po pszenżycie ozimym (6 ton z hektara) Woj. małopolskie . Możecie coś podpowiedzieć? Z góry dzięki.
    • Przez tomek15h
      Kto z was uprawiał u siebie pszenicę o nazwie bombona ,ile wysiewaliście kg/h i jak plonowała?
    • Przez raul
      Witam kolegów. Jestem nowy na tym forum. Chciałbym się przywitać.
      Mam pytanko, co sądzicie o pszenicy Wilejka? Jakie macie doswiadczenie z tą pszeniczką? Planuję ją zasiać na klasie IV- V ziemi.
      Ostatnio bardzo popularna zrobiła się euforia, jakieś porównanie z Wilejką?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj