Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Valt144 napisał:

ja dawalem majora czyli tak samo chlopyralid w dawce 0.3 to juz po kilku dniach był caly pokiereszowany, chlopyralid kladzie ostrozen az milo takze nie wiem czemu piszesz ze tylko pszestanie rosnac. u mnie zwalcza go calkowicie, nawet taki ktory juz byl wyzszy od pszenicy

Teraz to nie ocenisz czy zwalczy czy tylko przyhamuje. Aby twierdzić że zwalczy, roślina musi całkowicie zginąć z pola. Zdąży w 2 miesiące? Wątpię.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mich18 napisał:

Protiokonazol poradzi sobie z maczniakiem  ? bo zaczyna się pojawiać po T1 w pszenicy 

Dałem na T2 priaxior 0,8, metko 30 g, i 125g protio. Mączniak przeżył ale na górę się nie pcha.

Edytowane przez Zapracowany
Błąd
Opublikowano

Mieliście może taka sytuację w pszenicy lub jęczmieniu ?  Pryskalem axialem komplet w zalecanej dawce jęczmień jary. Na polu były dwie odmiany: melius i LG andante. Melius ładny gęsty zielony. A ten LG zrobił się blady, końcówki brązowe, wyraźnie przestał rosnąć. Stracił chęć do życia.  Objawy pojawiły się po ok 3-4 dniach po pryskaniu.  Warunki były idealne. Ten LG był tylko później siany. Był w fazie ok 2 rozkrzewien. Melius już mocno się krzewił. Możliwe że odmiana wrażliwa na którąś że substancji aktywnych? Spotkaliście się z czymś podobnym ?

Opublikowano
22 minuty temu, Zapracowany napisał:

Dałem na T2 priaxior 0,8, metko 125 g, i 125g protio. Mączniak przeżył ale na górę się nie pcha.

Po co aż 125g metko ???

39 minut temu, mich18 napisał:

Protiokonazol poradzi sobie z maczniakiem  ? bo zaczyna się pojawiać po T1 w pszenicy 

Rewelacji nie będzie ale protio to bardzo mocny triazol który zahamuje jego rozprzestrzenianie 

Opublikowano

Pare sezonów pryskalem moddus 0.3 na 1 kolanko i nic więcej . Stały pszenice 7 -7.5 tony w tym findus. Słomy dużo ale stały , nie bardzo widze sens w 3 krotnej regulacji 

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Według mnie będzie bardzo dobrze 👍

Ile dajesz Mepika że jeden zabieg wystarcza i przy ilu kgN tak mniej więcej???

Mepik 1,2 l/ha . Ok 140 N ( jesień i wiosna ) + 20 N dolistne.

Wracając do tematu stosowania CCC ,  skuteczność substancji  spada przy opóźnionym terminie , optymalny termin to pierwsze kolanko - 1 cm powyżej węzła krzewienia , a nie 1 cm nad powierzchnią gleby. Niewykluczone że jest to optymalny termin też dla innych substancji.

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Po co aż 125g metko ???

Rewelacji nie będzie ale protio to bardzo mocny triazol który zahamuje jego rozprzestrzenianie 

Pomyłka, poł litra czyli 30 g. Zaraz edytuje posta

Opublikowano

U mnie w Aureliusie pojawiło się trochę jęczmienia. Jęczmień był dwa lata temu, później orka, międzyplon koszony na paszę, obornik, orka, kukurydza, orka, pszenica. Możliwe, że to samosiewy? Czy zanieczyszczony materiał kwalifikowany? Jakby ktoś chciał zobaczyć nasze plantacje pszenicy i innych upraw to zapraszam: https://youtu.be/gQw3Q7RWWTA

Opublikowano
13 godzin temu, masa24 napisał:

Jakie plony osiągasz?

Jakie plony osiągasz 

U mnie ciężko jest ustalić wysokość plonu z uwagi na to że dodaje pszenicę do karmienia bydła. Z tego co sprzedałem to wyszło lekko ponad 8 t tyle że wszystko był C1 więc też miało to wpływ na plon. Może i plon był by większy ale trochę hondia po burakach mogła by być lepsza, siana 200 kg na h ok 25 października ale nie dała radę dobrze się rozkrzewić. Za to rzepak wyszedł pięknie 4,7 t przy drugim roku uprawy . 

W tym roku nie wiem czy będę miał zbliżony plon bo siałem swoim nasieniem oprócz findusa . 

Poprawiałem modusem 0,2 l na hektar i już widzę że słabo działa bo findus idzie w górę i chyba jutro zrobię poprawkę medax max po 0,2 kg 

• Root Admin
Opublikowano

Materiał siewny pojawia się początkiem sierpnia, wtedy firmy wiedza ile mają i powoli ustawiają cenniki. W większości cenniki są dopiero od 15.08.
Dziś to raczej możesz kupić jakieś leżaki magazynowe, o ile są.

Podpowiedzcie prosze - pszenica w fazie liścia flagowego - jeszcze nie do końca wywinięty, ale nie wiele brakuje i jest klops pod tytułem oset lub jak kto woli ostrożeń. Chlopyralid będzie bezpieczny dla tej pszenicy? Taka akcja od miedzy, gdzie widziałem, że w kukurydzy kilka ostów było, ale się to rozsiało niemiłosiernie.

20230519_162337.jpg

20230519_162320.jpg

dji_fly_20230521_133454_205_1684668925833_photo.jpg

dji_fly_20230521_133552_206_1684669010790_photo.jpg

dji_fly_20230521_133610_207_1684669058197_photo.jpg

• Like 1
Opublikowano

Czekaj aż zaktualizują ceny, chyba że stać Cię na stary kwalifikat po 350zł za 100kg

1 godzinę temu, bennos napisał:

Panowie kiedy najlepszy moment na zamawianie materiału siewnego ? Rozglądałem się w internecie ale większość niedostępna 

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam takie pytanie odnośnie odchwaszczania pszenicy jarej. 

Chciałem  dzis zastosować Pumę na jednoliścienne. Został mi mustang forte po ilu dniach spokojnie mogę zastosować go na chwasty dwuliscienne? Czy pomiędzy zabiegami odchwaszczania mogę zastosować jakiś fungicyd ze skracaniem i mikro?? (Chyba że dorzucić coś do któregoś zabiegu odchwaszczania??) Z góry dzieki

Edytowane przez ozzy321
  • Root Admin
Opublikowano

Nie łącz fungicydu i regulacji z herbicydem. Zrób tu odstęp 3-4 dni.

Ja bym najpierw odchwaścił a dopiero później robił t1/r1. Chyba ze jakoś wybitnie fazy rozwojowe gonią.

Opublikowano
47 minut temu, GRZES1545 napisał:

Czekaj aż zaktualizują ceny, chyba że stać Cię na stary kwalifikat po 350zł za 100kg

No dokładnie  jest to logiczne 

Opublikowano
31 minut temu, yacenty napisał:

Nie łącz fungicydu i regulacji z herbicydem. Zrób tu odstęp 3-4 dni.

Ja bym najpierw odchwaścił a dopiero później robił t1/r1. Chyba ze jakoś wybitnie fazy rozwojowe gonią.

To na spokojnie odchwaszcze w tym tygodniu a t1/r1 i mikro po niedzieli zrobię (dzialka kupę lat w mono tyton sadzony to nie widzę presji na grzyby narazie)

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

Podpowiedzcie prosze - pszenica w fazie liścia flagowego - jeszcze nie do końca wywinięty, ale nie wiele brakuje i jest klops pod tytułem oset lub jak kto woli ostrożeń. Chlopyralid będzie bezpieczny dla tej pszenicy? Taka akcja od miedzy, gdzie widziałem, że w kukurydzy kilka ostów było, ale się to rozsiało niemiłosiernie.

W tej fazie robiłeś już R2, czy czekasz to pełnego rozwinięcia flagi ? czym regulacja robiona ?

Opublikowano

Pszenica w pełni wykrztalcony liść flagowy planuję zabieg t2 (t3 nie bedzie). Jechać już teraz czy jeszcze się wstrzymać? Co będzie lepsze azoksystrobiluryna z tebukonazolem czy metkonazolem?

Opublikowano

Panowie tak podsumowując czyli mniej więcej w tej fazie w której teraz jest pszenica ( początek lub wyrzucony liść flagowy) bezpiecznie na dwuliścienne można zastosować tribenuron lub chlopyralid tak? Oba te środki są teraz na 100% bezpieczne? Ewentualnie coś jeszcze innego?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v