Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdybym nie miał to bym nie pytał o taką mieszaninę. Na T1 w pszenicy poszedł Duett na Start w dawce opakowanie 8hektarowe na 6 ha i zaczyna pojawiać się także maczniak. Lan jest dość gesty, spadlo ponad 50l deszczu w tygodniu i ma być ciepło więc będzie go więcej. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

przy moich kosztach 6-7 wystarczy, przy waszych 9 to minimum, także proszę o poważne odpowiedzi

na tych zdjęciach to nie wiem czy 700kg/ha będzie ... weź się nie ośmieszaj... bravo Ty...a nawet girl...

1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Panowie miejscami pszenica dramat, parę dni po t2 a w niektórych punktach grzyb idzie w najlepsze, jednak nie na całym kawałku, jak to jest że miejscami jest pół liścia zajęte a miejscami wcale? robić poprawkę?

346098021_769802114630852_4456519019075051285_n.jpg

345863256_984902712505434_8660859251091991815_n.jpg

dramat umysłowy...bo sraczka nie wiadomo tylko późniejsze zdjecie  20 ar czy tu hektar...a może hektar (nie)wiedzy...żółty Ty a błazen JA hahaha

Edytowane przez taux
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wille napisał:

Witam huzar puścił miotłę czym można jeszcze prysnąć

No bo Huzar puszcza miotłę. 🙂 Sam nim pryskałem w tym roku z założeniem, że puści miotłę. No ale tak chciałem, bo nie wiem co na przyszły sezon będzie na tym polu. To chyba jedyna zaleta tego środka. 

Edytowane przez ciaastus
Opublikowano
1 godzinę temu, kat napisał:
2 godziny temu, darekbarcz napisał:

Duet na Start to dobre rozwiązanie na mączniaka i podstawę. Jeżeli ktoś opóźnia T2 to zamiast fenpropidyny można dodać tebukonazol/

Zino było i bałem się że teby nie bardzo będzie działać. A dwa chciałem go na kłos zostawić.

Trzeba było dodać triazol a nie taką potężną dawkę fenpropidyny to byś nie narzekał teraz na septoriozę

Opublikowano (edytowane)

Prochloraz 340g + tebukonazol 190g + fenpropidyna 225g na T1 (czekałem na temperaturę) i jest ok. W przyszłym sezonie zamieniam prochloraz na cyflufenamid 12,5g

Edytowane przez darekbarcz
Opublikowano
8 godzin temu, Lubeelskirolnik napisał:

Uważasz że aż tak duża presja tu jest by wspomagać Priaxora dodatkowo protio?
Przyznam ze dzwoniłem dziś do przedstawiciela BASF który rekomenduje dać 0,8 Priaxora + Kendo na mączniaka ze względu na to że Priaxor nie działa z nim dość dobrze
Ewentualnie sam Priaxor a na T3 własnie metko z tebu

Ale to masz maczniaka ze trzeba Kendo dawać ? Już bym wolał sam Priaxor w dawce 1/1,2l i Metkonazol z Tebu na T3 . U mnje w T2 szedł 0,9 Priaxor + 150g Protiokonazol . Maczniaka w T2 nigdy nie zwalczałem jeszcze . 

Opublikowano
6 godzin temu, darekbarcz napisał:

Prochloraz 340g + tebukonazol 190g + fenpropidyna 225g na T1 (czekałem na temperaturę) i jest ok. W przyszłym sezonie zamieniam prochloraz na cyflufenamid 12,5g

niezła zmiana 

Opublikowano
6 godzin temu, darekbarcz napisał:

Prochloraz+ cyfluflenamid i regulator. Mączniaka brak, aktualnie T2. Wszystko pewnie kwestia pogody przed, w trakcie i po zabiegu. Teraz tylko deszcz. Euforia dostała tylko 10 litrów wody w maju jak dotąd... 

IMG_20230519_105054.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, darekbarcz napisał:

Trzeba było dodać triazol a nie taką potężną dawkę fenpropidyny to byś nie narzekał teraz na septoriozę

Inne lata szedł prochloraz na dokładkę.  Ale z jednej firmy mi makaronu nawineli na uszy że to tylko na rzepak. A w zbożu na nic nie działa. Trzeba było robić po swojemu i nie słuchać tych mądrości....

Opublikowano

Witam. Może pytanie trochę nie na temat , ale mnie bardzo nurtuje. Ile liści powinna mieć teraz pszenica ozima przy oczekiwanym plonie 4-5 t/ha ?

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, taux napisał:

dramat umysłowy...bo sraczka nie wiadomo tylko późniejsze zdjecie  20 ar czy tu hektar...a może hektar (nie)wiedzy...żółty Ty a błazen JA hahaha

umiesz ty po polsku w ogóle pisać? bo z tej twojej bezsensowej składanki słów to nawet zrozumieć nic nie idzie

11 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Panowie miejscami pszenica dramat, parę dni po t2 a w niektórych punktach grzyb idzie w najlepsze, jednak nie na całym kawałku, jak to jest że miejscami jest pół liścia zajęte a miejscami wcale? robić poprawkę?

jechać t3 czy zostawić?

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, pablo10 napisał:

Podpowiedz kolego jaką dawkę Kendo w mieszaninie z 0,8 Prixora zastosowac? 

Sugerowana przez nich dawka to conajmniej 100 ml Kendo ( takie absolutne minimum) przy dawce Priaxora własnie 0,8
Sam Priaxor działa na mączniaka ale dość słabo stąd taka sugestia ze strony BASF

Tylko no wiadomo dodajemy jeśli jest presja

@SawekBraczyk

Cytat

Ale to masz maczniaka ze trzeba Kendo dawać ? Już bym wolał sam Priaxor w dawce 1/1,2l i Metkonazol z Tebu na T3 . U mnje w T2 szedł 0,9 Priaxor + 150g Protiokonazol . Maczniaka w T2 nigdy nie zwalczałem jeszcze .

Po tych zdjęciach co wrzucałem uważasz że nie ma tej presji ?
Tydzien temu na łodydze widzałem białą grzybnię , wczoraj dół lisci zainfekowany jak widać na zdjeciach
Góra czysta

Jak dobrze rozumiem twoim zdaniem protiokonazolu absolutnie nie zostawiac na T3 w mieszaninie z np. Tebu tylko teraz dać razem z Priaxorem ?
Priaxora idzie prawie litr

Edytowane przez Lubeelskirolnik
Opublikowano
21 minut temu, Lubeelskirolnik napisał:

Sugerowana przez nich dawka to conajmniej 100 ml Kendo ( takie absolutne minimum) przy dawce Priaxora własnie 0,8
Sam Priaxor działa na mączniaka ale dość słabo stąd taka sugestia ze strony BASF

Tylko no wiadomo dodajemy jeśli jest presja

@SawekBraczyk

Po tych zdjęciach co wrzucałem uważasz że nie ma tej presji ?
Tydzien temu na łodydze widzałem białą grzybnię , wczoraj dół lisci zainfekowany jak widać na zdjeciach
Góra czysta

Jak dobrze rozumiem twoim zdaniem protiokonazolu absolutnie nie zostawiac na T3 w mieszaninie z np. Tebu tylko teraz dać razem z Priaxorem ?
Priaxora idzie prawie litr

Czemu ? No mozesz dać ten Protio na kłos jak koniecznie chcesz . Bardziej chodziło mi że dobrze jest dodać triazol do Priaxor  . 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, taux napisał:

umiesz ty po polsku w ogóle pisać? bo z tej twojej bezsensowej składanki słów to nawet zrozumieć nic nie idzie

Naucz się najpierw netykiety a później spróbuj grzeczniej pytać i pisać w necie....a po polsku pisać to nie mnie tu pouczać ale wydaje się że opuściłeś dużo w szkole lekcji języka polskiego.... Ty piszemy z dużej litery...

14 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

jechać t3 czy zostawić?

zostaw ten syf bo szkoda tu dokładać cebulionów

Edytowane przez taux
Opublikowano
2 godziny temu, taux napisał:

Naucz się najpierw netykiety a później spróbuj grzeczniej pytać i pisać w necie....a po polsku pisać to nie mnie tu pouczać ale wydaje się że opuściłeś dużo w szkole lekcji języka polskiego.... Ty piszemy z dużej litery...

jechać t3 czy zostawić?

zostaw ten syf bo szkoda tu dokładać cebulionów

Ty z dużej litery stosuje tylko do osób do których mam szacunek, to co napisałeś nie ma najmniejszego sensu składniowego, na przyszłość jeśli nie masz nic mądrego do powiedzenia to się przymknij bo tylko zaśmiecasz temat a nie pomagasz

1 godzinę temu, Samsung123321 napisał:

Do t3 można mikro dawać czy już nie? Kłosy będą na zewnątrz lub na jednym polu jeszcze w pochwie 

zależy , nie zrobisz plonu a jakość

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano

ponawiam pytanie czy w te pszenicę jechać z poprawką bo odpowiedzi jednoznacznej nie dostałem :/

8 minut temu, drobny napisał:

U mnie dopiero wychodzi liść flagowy w pszenicy sianej końcem października, z R2 tez rezygnuję 

jak się prezentuje? poprzedni rok był tak łaskawy że nawet te bardzo późne wyglądają naprawdę solidnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v