yacenty

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Polecane posty

Pitekk    55

Stosujecie deltametrynę z Invigo? Jak efekty działania? Czy lepiej Deltakill z UPL(dawna Arysta)

"Każdy istniejący porządek ma to do siebie, że trzeba go bez przerwy robić."

@Pitekk All right reserved.

Piffpaff    233
boogie7 napisał:

27 minut temu, Piffpaff napisał:

niestety sytuacja będzie niestabilna przynajmniej rok po zakończeniu wojny, więc najpierw trzeba obserwować to co dzieje się na Ukrainie i wypatrywać zakończenia wojny a dopiero potem na rynek. Wydaje mi się że unia poczuła krew i już nie boi się Rosji jak na początku bo widać po wynikach finansowych i dokonaniach Rosji na froncie. Na razie Zalenski jeździ od stolicy do stolicy i negocjuje co przekłada się na otwarcie granic.

Negocjuje ???  żebrze ku.wa i dziaduje !!!

A co mu się dziwisz, jest prezydentem kraju który został zaatakowany i robi wszystko żeby pomóc. Nie zrozumcie mnie źle bo też mi się to nie podoba co się dzieje z cenami i z rolnictwem przez tą wojne ALE może i żebrze i dziaduje ale skutecznie

Ernst98    58
3 minuty temu, Piffpaff napisał:

A co mu się dziwisz, jest prezydentem kraju który został zaatakowany i robi wszystko żeby pomóc. Nie zrozumcie mnie źle bo też mi się to nie podoba co się dzieje z cenami i z rolnictwem przez tą wojne ALE może i żebrze i dziaduje ale skutecznie

https://kresy.pl/wydarzenia/zelenski-skrytykowal-polske-i-inne-kraje-ktore-zakazaly-importu-zboza-z-ukrainy-to-nie-czas-by-isc-sladem-rosji

.......

• Like 1

Wiadomość z agroFakt.pl

GABBER85    736

1.pszenica w te żniwa nie bedzie po 1500, uwierz na słowo, a pewnie i masz wieksze doświadczenie.[ no chyba ze łącznie z dopłatami panstwowymi]

2. Jest mowa o odbudowiu ukr, czyli po cichu chyba bedzie wygaszanie wojny -tak jak zarazy [ nie wiadomo kiedy]

3. szykują sie wybory,usa raczej woli miec sprzymierzenców czyli obecnych...czyli być moze to wygaszenie  wojny jest chwilowe ale nie raczej nie bedzie zaostrzenia

4. tą ukr pokroili miedzy ru i de, pod wejscie do ue, dadzą im Lidle ,a zachodnie koncerny znów będą zarabiac na przetwórstwie produktów i pchaniu na ue i PL znow kopana

>>>>>> 

Piffpaff    233

Ale co się dziwisz, mając takich rządzącychjak my i to nie tylko obecnych tylko od 1989r to zawsze sprzedawali się za 30 srebrników kosztem Polski. Niemcy rzuca jakieś hasło jakieś pieniądze żebyśmy się klucili między sobą a oni po cichy naszymi autostradami odbudują Ukrainę. Sory ale My Polacy nie mamy genu zwycięzcy tylko slowianski temperament który inne kraje potrafią wykorzystać. Jak Niemcy i Rosja którym od wieków zależy żeby Polska była słabym krajem

• Like 2
  • Thanks 1

makowiaczek    27

Po to pewnie te darmowe autostrady chcą zrobić, żeby szwaby i reszta UE miały darmowy przejazd na Ukrainę.

• Thanks 1

boogie7    419
1 godzinę temu, makowiaczek napisał:

Po to pewnie te darmowe autostrady chcą zrobić, żeby szwaby i reszta UE miały darmowy przejazd na Ukrainę.

Te Szwaby mają nie mały udział w tym, że Polska może wogóle pochwalić się jakimiś autostradami 😎  Podwaliny położył Adi, budując "hitlerbanę"

11 minut temu, rafal3939 napisał:

podlane dzisiaj ładnie to będzie rosło  https://fb.watch/kATzXMtR1D/

Takie ulewy to na .uj dobre, u nas padało spokojnie równe 25 godzin i spadło 38 l/m2. Nigdzie woda nie stoi.

rafal3939    178

nic nie poradzi na to, co roku ta sama sytuacja, w ub 10 czerwca jeszcze większa zlewa była, 2 godziny ulewy i wszystko pływa

pane    77
3 godziny temu, Piffpaff napisał:

Ale co się dziwisz, mając takich rządzącychjak my i to nie tylko obecnych tylko od 1989r to zawsze sprzedawali się za 30 srebrników kosztem Polski. Niemcy rzuca jakieś hasło jakieś pieniądze żebyśmy się klucili między sobą a oni po cichy naszymi autostradami odbudują Ukrainę. Sory ale My Polacy nie mamy genu zwycięzcy tylko slowianski temperament który inne kraje potrafią wykorzystać. Jak Niemcy i Rosja którym od wieków zależy żeby Polska była słabym krajem

mów o sobie komunistyczna onuco

tomala611    9
Napisano (edytowany)

Proszę bez polityki i epitetów z tym związanych.To jest forum ochrona i nawozenie pszenicy. 

Edytowano przez tomala611

Piffpaff    233

jeszcze nikt nie nazwał mnie komunistyczna onuca i mlody człowieku uważaj co piszesz i kogo obrażasz bo możesz dostać szybkiego i niespodziewanego strzała w twój delikatny pyszczek! A może potrafisz wytłumaczyć mi logicznie ze nie mam racji? Nie obrażam rodaków tylko pisze jak jest, nasi zawsze się kluca i inny korzysta

• Like 3

Axd529    113

Czy na wychodzący kłos robi się T2/T3? Mam zamiar zastosować tebu+ metko. Jakie dawki będą odpowiednie? Czy do tego można dać siarczan magnezu czy już bez sensu?

Kupie cylinder,tłok do husqvarny 51 

yacenty    3664
10 godzin temu, pane napisał:

mów o sobie komunistyczna onuco

z takimi tekstami to wróć do nas za tydzień, a jak nie masz zamiaru dyskutować w kulturalny sposób to nie wracaj wcale. Ban na tydzień za chamskie odzywki.

• Like 8
  • Thanks 1

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,
Najprostsza karta pola: www.AgroDzienniczek.pl

Aroo22    236

Nie wiem jaka była ochrona do tej pory ale soligor za drogi. Obcinając dawkę to też słaby pomysł. Lepiej moim zdaniem już dać tebu + metkonazol. Też zrobi robotę, a wyjdzie taniej. 

21 minut temu, Aroo22 napisał:

Nie wiem jaka była ochrona do tej pory ale soligor za drogi. Obcinając dawkę to też słaby pomysł. Lepiej moim zdaniem już dać tebu + metkonazol. Też zrobi robotę, a wyjdzie taniej. 

Ok w takim razie pójdę w tą stronę. Jeśli chodzi o ochronę to na bogato. Mogłem sobie pozwolić bo miałem trochę zmagazynowanego azotu i ciut npk z poprzednich lat a do tego jest potencjał chyba najlepszy w mojej historii. Oczywiście rynek zweryfikuje w ostatecznym rozrachunku. Na t1 turbo pak + czysty protiokonazol a na t2 Ascra x pro szło

Ps. Jedna odmiana która jest wizualnie mniejsza ( Ostroga) dostanie dopiero t2/t3 ascrą ( będzie z 5-6 tyg po t1) a tutaj na tego typu co na fotce t3 w czystej postaci. 

Screenshot_20230518-103832_Gallery.jpg

sebek52    5

Budżetowe T2/3 150g azoksystrobiny (0.6 makler 250se) i 200g tebukonazou (0.4 ambrossio 500sc), czy to odpowiednie, bezpieczne dawki? 

Aroo22    236

Faktycznie na bogato ochrona. Ja w tym roku 2 zabiegi. T1 Glora 1,5l + Orius Extra 0,5l. T2 będzie delaro forte. 

SamaPrawda    378

Kiedy startować z t2? kłos siedzi dobre 5cm w roślinie pszenica hondia, czekać aż się pokaże?

Sola20    0

Doradźcie pany

Co polecacie na zabieg T1 w pszenżycie jarym ?

Czy robić dwa zabiegi T1 a potem T2 czy jeden zabieg łączony T1/T2?

Tigon    1249

Jak masz zamiar robić t3 to jak flaga wyjdzie

Axd529    113

Ja jak chce ominąć T2 i zrobić późniejsze T2/T3 żeby mi zabezpieczyło od fuzariozy to dopiero jak kłos zacznie wychodzić? Tebu + metkonazol w jakiej dawce?

Kupie cylinder,tłok do husqvarny 51 

Tak jak będziesz widział że wychodzi to zrób zabieg. Ja gdzieś tak za 2 tyg planuje w późniejszej odmianie. Czyste t3 też gdzieś tak. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez raul
      Witam. Mam kilka klas gleby. Zastanawiam się nad kilkoma odmianami. Na słabszej głębie zastanawiam się nad wilejką. Wg zapewniej producenta, ma doskonałą zimotrwałość, grube i ciężkie ziarno oraz doskonale radzi sobie na słabszych glebach.
      Pszenicę planuje sprzedac na mlyn (na chleb). Jakie macie doświadczenie z tą odmianą? Odnośnie parametrów, ilości plonu oraz jakości? 
      Ostatnie pytanko, ile siejecie jej kg/h?
      Dzięki za, rzetelne porady🙂
    • Przez adamos012
      Panowie planuję zasiać na wiosnę pszenicę jarą . Ziemia 4 kl. Glina. Ph w miarę uregulowane . Po pszenżycie ozimym (6 ton z hektara) Woj. małopolskie . Możecie coś podpowiedzieć? Z góry dzięki.
    • Przez tomek15h
      Kto z was uprawiał u siebie pszenicę o nazwie bombona ,ile wysiewaliście kg/h i jak plonowała?
    • Przez raul
      Witam kolegów. Jestem nowy na tym forum. Chciałbym się przywitać.
      Mam pytanko, co sądzicie o pszenicy Wilejka? Jakie macie doswiadczenie z tą pszeniczką? Planuję ją zasiać na klasie IV- V ziemi.
      Ostatnio bardzo popularna zrobiła się euforia, jakieś porównanie z Wilejką?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj