yacenty

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Polecane posty

GABBER85    746
20 godzin temu, panRys87 napisał:

Witam, podpowie ktoś co to może być? Jest kilka takich skupisk gdzie występuje coś takiego. Liście są większe niż w pszenicy i jaśniejsze.

ja to atlantisem załatwiłem axial przepuscił  jak dobrze pamietam- choc moge sie mylic [moze nie mialem wtedy axiala], ogólnie twarde dziadostwo przywózł ktos kombajnem chyba

>>>>>> 

wojtek424517    29
Napisano (edytowany)

Mogę galaperem w wychodzącym liściu flagowym jechać? Trochę chabrów wyskoczyło

Edytowano przez wojtek424517

Papkin    26

Wie ktoś co dzieje się z tą pszenicą, liście górne też zdarzają się żółte Pszenica po rzepaku. Ponad 3 tygodnie temu poszedł Artemis 1,5l na ha,do tego siarczan i mocznik w minimalnych dawkach. Warunki idealnie,wody nie brakuje. 

Dzisiaj 0,8priaxor+0,7tebu,rsm 5l,siarczan. 

Na reszcie pól z tym samym t1 tego nie ma.

IMG_20230516_155636.jpg

Wiadomość z agroFakt.pl

tommy66692    1824

U mnie to samo i co najciekawsze na najlepszych polach tak jest na słabszych kawałkach jest zdecydowanie mniej, dziwne. 

Pszenice mocno gęste są, u mnie grzybowka dobra zrobiona a pomimo to mocno pożółkła 

GABBER85    746
51 minut temu, Papkin napisał:

Wie ktoś co dzieje się z tą pszenicą, liście górne też zdarzają się żółte

Dzisiaj 0,8priaxor+0,7tebu,rsm 5l,siarczan. 

u nas to samo, działki po łubinie, po pszenicy,po lucernie[ najlepiej wygląda] , po pastewnych , t2 zrobione przed terminem tebu ,azoksy, protio odżywek w opór, ogólnie widze w okolicy  takie zboża w tym roku

>>>>>> 

VonVegans    1259

W okolicy wszystkie w mniejszym lub większym stopniu popalone zboża czy zagrzybione

azzadek    21

Też miałem przypalenia po T1, końcówki liści ale wróciło wszystko do normy. Teraz czas na T2 bo już część pszenic zaczyna się kłosić. Oby tym razem nie było przypaleń, ale zapowiadają fajną temperaturę już, a przy T1 to była loteria, nocami nawet 2-3*C było.

respecto088    10

Póki flagowego w ciągu najbliższych dni nie będzie, pogoda deszczowa, noce w końcu ciepłe to może opryskać mocznikiem + siarczan magnezu? Myślicie że 5% stężenie styka? 

friz    2

Deszcz 2-3 godziny po t2 może mieć negatywny wpływ na skuteczność środka czy już nie będzie mieć znaczenia?

Wojtek98    37

fluksapyroksad+mefentriflukonazol+cyflufenamid+moddus, po oprysku niecałe 30 min zaczęło kropić a po godzinie zaczęło padać, będzie chyba lipton? 

yacenty    3693

zależy jak, ale jak uczciwie padać to lipton

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,
Najprostsza karta pola: www.AgroDzienniczek.pl

Wojtek98    37

I robak jeszcze poszedł , spokojny powolny deszczyk, zdaje mi się ze ciulowo będzie 

logitech55    1

Czy mospilan zadziała na skrzypionkę? Mam przeterminowane opakowanie i chciałbym zużyć

luki08    14

Co lepsze i w jakiej dawce ?

Moddus  czy Cerone na podflagowy  lub wychodząca flage czy lepiej czekać do pelnej  flagi?

roni9411    27

lecicie już na skrzypionke? pierwsze sztuki zauważone 

boogie7    419
Dnia 15.05.2023 o 21:39, Ernst98 napisał:

Wczoraj jechałem z T2 we wcześniejszej pszenicy priaxorem 1l/ha wraz z protiokonazolem 150g/ha i zostało mi resztka cieczy w opryskiwaczu. Z ciekawości przejechałem poprzeczniak późniejszej pszenicy i różnicę w kolorze widać :)

IMG20230515193413.jpg

Przypaliłeś ??? 😆

• Haha 1

ENDURAK91    22

Ponawiam pytanie:

W pszenicy jarej mam rzepak który kwitnie jest jego dużo granstar sobie z nim poradzi?

respecto088    10

Ponawiam pytanie, jak to jest z tym stosowaniem mocznika z inhibitorem + siarczan dolistnie chwilę przed wyjściem liścia flagowego? Więcej pożytku czy szkody? 

STIG13    664

z inhibitorem nie dolistnie

Wojciech1991    10

Cześć, Nie byłem w pszenicy ozimej od 3 tygodni i gdy wczoraj zajrzałem taki oto chwast się w niej pojawił. Co to może być?

20230517_065140.jpg

Pafnucy12    4755
Napisano (edytowany)

To może być chaber

Edytowano przez Pafnucy12
  • Like 1
  • Thanks 1

ENDURAK91    22
47 minut temu, tommy66692 napisał:

Tak

Bo już myślałem żeby poprawić mustangiem, pszenica posiana po rzepaku pole było zrobione tylko gruberem i rzepak jest w kolano

• Haha 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez Grzesiek105ls
      Witam chciałem się doinformować czy mogę rozsypać przed siewnik saletrzak 27 pod pszenice? Wapno już było rozsypane 
    • Przez raul
      Witam. Mam kilka klas gleby. Zastanawiam się nad kilkoma odmianami. Na słabszej głębie zastanawiam się nad wilejką. Wg zapewniej producenta, ma doskonałą zimotrwałość, grube i ciężkie ziarno oraz doskonale radzi sobie na słabszych glebach.
      Pszenicę planuje sprzedac na mlyn (na chleb). Jakie macie doświadczenie z tą odmianą? Odnośnie parametrów, ilości plonu oraz jakości? 
      Ostatnie pytanko, ile siejecie jej kg/h?
      Dzięki za, rzetelne porady🙂
    • Przez adamos012
      Panowie planuję zasiać na wiosnę pszenicę jarą . Ziemia 4 kl. Glina. Ph w miarę uregulowane . Po pszenżycie ozimym (6 ton z hektara) Woj. małopolskie . Możecie coś podpowiedzieć? Z góry dzięki.
    • Przez tomek15h
      Kto z was uprawiał u siebie pszenicę o nazwie bombona ,ile wysiewaliście kg/h i jak plonowała?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj