yacenty

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Polecane posty

Dastan    526
26 minut temu, krzysiek1614 napisał:

septorioza

180g

To dziwne, bo protio na septorioze akurat siekiera, dawka spora może temperatura nie podpasowała.

STIG13    664

Ja w tym roku przyspieszyłem i T2 poszło. Presja jest, uznałem że wolę kontynuować ochronę i zapobiegać niż potem leczyć. Czy dobrze czy źle okaże się. Dwa będę miał dużo innej ważniejszej roboty.

krzysiek1614    35

Zalecana dawka chyba do 0.75 na etykiecie

Dastan napisał:

26 minut temu, krzysiek1614 napisał:

septorioza

180g

To dziwne, bo protio na septorioze akurat siekiera, dawka spora może temperatura nie podpasowała.

Wcześniej mi pisali tu że to mogło być fito po T1 i R1 ale jak pochodziłem po polu to objawy widoczne jak septorioza

Wiadomość z agroFakt.pl

pawelol111    1305

Stosował ktoś Majora na poprawkę na chabra? Liść podflagowy.

Dastan    526

U mnie też sporo takich plam było, zresztą jest, ale nie sądzę aby to była kwestia chorób. NIe widać typowych ognisk, liście mimo iż są żółte nie usychają, nie ma wżerów.

SawekBraczyk    366
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, krzysiek1614 napisał:

Ja już też po T2. Może i faktycznie trochę ją przypaliło po t1 i r1 ale widać też było że grzyb atakuje więc taka decyzja. Teraz nie wiem czy T3 na flagę robić czy trochę opóźnić zabieg? Na T2 dałem Kier 450 i tak myślę że do 3 tyg powinno ją trzymać

Rób T3 w momencie gdy całe kłosy wyjdą . Powinno wyjść mniej więcej przed wyrzuceniem pylników lub już pierwsze będzie widać . I nic nie kombinuj . Tez trochę wcześniej robię T2 . No wczoraj zrobiłem , choć trochę inaczej bo podflagowy w pełni rozwinięty i języczek flagowego widać . Ale 4 tygodnie od T1 jest . 

30 minut temu, STIG13 napisał:

Ja w tym roku przyspieszyłem i T2 poszło. Presja jest, uznałem że wolę kontynuować ochronę i zapobiegać niż potem leczyć. Czy dobrze czy źle okaże się. Dwa będę miał dużo innej ważniejszej roboty.

Będzie dobrze . 

Edytowano przez SawekBraczyk

misio3p    1992
14 godzin temu, rolnikon1989 napisał:

W zeszłym roku też mi axial przepuscil trochę miotły. W tym roku poszła avoxa i kto wie czy też coś nie wyjdzie. Na drodze trawa czerwona się zrobiła a miotła w pszenicy nie

Rozważyłbym zaprzestanie siania pszenicy ozimej na tym polu na jakiś czas, pomyśl o rzepaku, kukurydzy, burakach - tu łatwo i tanio załatwisz jednoliścienne. Ewentualnie siej zboża jare bo w nich presja miotły jest niska. 

24.07.2008 - 24.07.2021 - 13 lat na AF

Papkin    26

Co to jest? Pszenica po rzepaku,prawie 3tyg po t1

IMG_20230511_100850.jpg

isentor    78

@Papkin Moim zdaniem nie jest to septorioza, na drugim liściu z tyłu widać jakąś DTR prawdopodobnie. Myślę że to uszkodzenia poprzymrozkowe, których dużo w tym seoznie lub jakieś fito wpadło

Mc3    6
21 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Zrobiłem to T2 . No trochę przyspieszone ale cholera choroby widać nie zostawię tak tego . Poszło , Priaxor 0,9l + 150g Protio + 0,2l Moddus , 1kg Dr.Green Zboża + 2kg Dr.Green Energy + 1,25l Agrosorb Folium na próbę te aminokwasy wziolem , może 15t będzie 😅 . Wody 220l/ha . I teraz zostaje mi czekać na T3 do początku czerwca i będzie wsio . 

Mało wody 

SawekBraczyk    366
Napisano (edytowany)
32 minuty temu, Mc3 napisał:

Mało wody 

Bo Hektar Wiedzy tak gadał ? Wystarczająca , większość robi zabiegi na 200l i wszystko ok jest . 

rolnikon1989    155
2 godziny temu, misio3p napisał:

Rozważyłbym zaprzestanie siania pszenicy ozimej na tym polu na jakiś czas, pomyśl o rzepaku, kukurydzy, burakach - tu łatwo i tanio załatwisz jednoliścienne. Ewentualnie siej zboża jare bo w nich presja miotły jest niska. 

Rzepak jest w płodozmianie. Na przyszły rok pójdzie tam soja

metrax12    88
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Bo Hektar Wiedzy tak gadał ? Wystarczająca , większość robi zabiegi na 200l i wszystko ok jest . 

W autach też zalecają zmieniać olej po 30 tys km. 200 l na flagowy to jest mało. W ogóle do jakiegokolwiek zabiegu 200 l to jest mało. Niekiedy zalecają te 200 l np. do glifosatu (lecz to ma związek tylko z twardą wodą. Ale każdy robi jak uważa.

• Haha 1

Ernst98    58
1 minutę temu, metrax12 napisał:

W autach też zalecają zmieniać olej po 30 tys km. 200 l na flagowy to jest mało. W ogóle do jakiegokolwiek zabiegu 200 l to jest mało. Niekiedy zalecają te 200 l np. do glifosatu (lecz to ma związek tylko z twardą wodą. Ale każdy robi jak uważa.

a ok 300l na flagę bedzię ok? :)

SawekBraczyk    366

Tak te 220l mi akurat pasuje , to jest max w tej mojej 400l opryskiwaczu bym 2ha zrobił . A tak to po 1ha bym musiał jeździć . Ale zobaczymy . Generalnie od zawsze robię te 200l do 220 max i narazie wychodzi wszystko ok . 
Na T3 może spróbuje te 300l . Ale według ustawień to ciśnienie bym musiał dać 5 bar , przy 5,5/6km co jadę . 

dzidzia202    291

Ja miałem takie coś jak kolega wyżej 2tyg po t1 a szło protiokonazol proqinazit i fenptopidyna i na jednej odmianie mam właśnie takie liście a na pozostałych 2 nie było śladu. W poniedziałek zastosowałem tzw dokarmianie dolistne i dziś nie ma śladu. 

adamn999    260

co dorzucić na T2 na skrzypionkę aktualnie są tylko jaja.

rolnikos25    14

Propozycje mocnych rozwiązań na pszenicę 7+

Jakieś propozycje?

mds212    2096
SawekBraczyk napisał:

32 minuty temu, Mc3 napisał:

Mało wody 

to że większość coś robi to nie znaczy że jest to prawidłowe i słuszne. większość po żniwach mówiło żeby trzymać pszenicę bo będzie po 2k.

• Like 1

Piffpaff    235
SawekBraczyk napisał:

Tak te 220l mi akurat pasuje , to jest max w tej mojej 400l opryskiwaczu bym 2ha zrobił . A tak to po 1ha bym musiał jeździć . Ale zobaczymy . Generalnie od zawsze robię te 200l do 220 max i narazie wychodzi wszystko ok . 
Na T3 może spróbuje te 300l . Ale według ustawień to ciśnienie bym musiał dać 5 bar , przy 5,5/6km co jadę . 

300l to trochę za dużo chyba że masz gęsta i tęga pszenicę ale 250l to tak optymalnie, według mojego doświadczenia. Nie zdążyło mi się nigdy nic przypalić itp przy takiej ilości wody a 300l to szkoda pompy jak masz dać na 5barow

• Thanks 1

Mc3    6

Witam, zauważyłem na pszenicy na końcach liści takie przebarwienia, co to oznacza? T1+ R1 3.5 tyg temu, było trochę fito i septorioza po zabiegu. 

IMG_20230511_155538.jpg

IMG_20230511_155227.jpg

azzadek    21

Stosował ktoś tribenuron metylu na wychodzący liść flagowy? Ostrożeń pojawił się miejscami, i to tak sporo nawet. Na etykietach niektórych środków zawierających tribenuron napisane jest do razy liscia flagowego bbch39.

SawekBraczyk    366
Napisano (edytowany)
7 godzin temu, mds212 napisał:

to że większość coś robi to nie znaczy że jest to prawidłowe i słuszne. większość po żniwach mówiło żeby trzymać pszenicę bo będzie po 2k.

O widzisz , słuszne nie jest może . Tylko patrzę potem na Kule YouTube  a on 180/150l przy T1 czy T2 a obojętne przy którym zabiegu tyle wody daje i wszystko jest och i ach super . Ja zaraz w żniwa sprzedał wszystko pszenice , cena 1500zl była . Tak myśle bo jeszcze będę T3 robił to spróbuje na 250l zrobić , tak by z 400l opryskać 1,5ha około . 

glwoj    5
6 godzin temu, azzadek napisał:

Stosował ktoś tribenuron metylu na wychodzący liść flagowy? Ostrożeń pojawił się miejscami, i to tak sporo nawet. Na etykietach niektórych środków zawierających tribenuron napisane jest do razy liscia flagowego bbch39.

Stosowałem w tamatym roku Fundamentum w zalecanej dawce przy bbch39 na przytulie i wszystko było ok

Mc3    6
15 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

To rób jak większość, Mam poruwnanie na 2 działkach z pszenica, jedna 200l, druga 300l ( ta sama T1+ dodatki) 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez Grzesiek105ls
      Witam chciałem się doinformować czy mogę rozsypać przed siewnik saletrzak 27 pod pszenice? Wapno już było rozsypane 
    • Przez raul
      Witam. Mam kilka klas gleby. Zastanawiam się nad kilkoma odmianami. Na słabszej głębie zastanawiam się nad wilejką. Wg zapewniej producenta, ma doskonałą zimotrwałość, grube i ciężkie ziarno oraz doskonale radzi sobie na słabszych glebach.
      Pszenicę planuje sprzedac na mlyn (na chleb). Jakie macie doświadczenie z tą odmianą? Odnośnie parametrów, ilości plonu oraz jakości? 
      Ostatnie pytanko, ile siejecie jej kg/h?
      Dzięki za, rzetelne porady🙂
    • Przez adamos012
      Panowie planuję zasiać na wiosnę pszenicę jarą . Ziemia 4 kl. Glina. Ph w miarę uregulowane . Po pszenżycie ozimym (6 ton z hektara) Woj. małopolskie . Możecie coś podpowiedzieć? Z góry dzięki.
    • Przez tomek15h
      Kto z was uprawiał u siebie pszenicę o nazwie bombona ,ile wysiewaliście kg/h i jak plonowała?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj