yacenty

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Polecane posty

Damianek20    1643
1 godzinę temu, Marcprez napisał:

Kilka dni przed odpryskiem lub kilka dni po nie wystąpiły przymrozki? W poprzednich latach mogłeś wykonywać zabiegi w lepszych warunkach i nie wystąpiła fitotoksycznosc, ten rok jest bardzo ciężki na wszelakie opryski... U mnie w okolicy pierwszy raz widzę aż tyle przypalen.

No właśnie że nie było na minusie, 

14 godzin temu, Piffpaff napisał:

fajnie jakby było słońce i ciepło ale jeśli zrobisz zabieg wieczorem i noc będzie ciepło a kolejny dzień będzie słoneczny to też zadziala

twoja pszenica nie wygląda mi żeby miała liść flagowy, próbowałeś delikatnie odrywać poszczególne warstwy żeby dostać się do klosa? liść flagowy jest ostatnim liściem

Liść podflagowy wychodzi dopiero 
Nie jest nawet rozwinięty w 20% 

adamn999    260

panowie czy cyperkil podziała na jaja skrzypionki które są na liściach?

Wiadomość z agroFakt.pl

Andpol    933
11 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

w tym roku u nas  na zamojszczyznie nie ma presji chorób 

I dlatego ja jeszcze niczym nie pryskał a mam prochloraz tebu i azoksy i dr green. Do kiedy gren zboża można dawać i w jakiej ilości?

• Like 1

STIG13    664

To że nie widać jeszcze nic nie znaczy. Septorioza będzie miesiąc jadła zanim cokolwiek zobaczysz

SawekBraczyk    366

U mnie po mrozach pszenica miała żółte przypalone końcówki . Po T1 nie była . 

Andpol    933

To co teraz dać i w jakiej ilości tak zapobiegawczo?

Tern jeszcze mam.

isentor    78
39 minut temu, STIG13 napisał:

To że nie widać jeszcze nic nie znaczy. Septorioza będzie miesiąc jadła zanim cokolwiek zobaczysz

Miesiąc to trochę przesadzone. Dwa do trzech tygodni objawy infekcji powinny być widoczne

Dastan    526

A takie typowe T2 to w pełni rozwinięty liść flagowy czy wcześniej? 10 Kwietnia było T1, flagowy wychodzi dopiero.

krzysiek1614    35
Damianek20 napisał:

10 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Skracanie dokłosia jest w pełni bezpieczne, od fazy liścia flagowego do  pierwszych ości, możesz to wykonać razem z  grzybówką  t2

T2 zrobiłem bo presję grzyba miałem i jestem zmuszony iść w T3 na liść flagowy a początek kłoszenia . Myślałem żeby teraz dać Modus jest liść podflagowy dopiero 

Ja już też po T2. Może i faktycznie trochę ją przypaliło po t1 i r1 ale widać też było że grzyb atakuje więc taka decyzja. Teraz nie wiem czy T3 na flagę robić czy trochę opóźnić zabieg? Na T2 dałem Kier 450 i tak myślę że do 3 tyg powinno ją trzymać

isentor    78
2 minuty temu, Dastan napisał:

A takie typowe T2 to w pełni rozwinięty liść flagowy czy wcześniej? 10 Kwietnia było T1, flagowy wychodzi dopiero.

Dokładnie T2 docelowo jest robione na w płeni rozwiniętym liściu flagowym. 

2 minuty temu, krzysiek1614 napisał:

Ja już też po T2. Może i faktycznie trochę ją przypaliło po t1 i r1 ale widać też było że grzyb atakuje więc taka decyzja. Teraz nie wiem czy T3 na flagę robić czy trochę opóźnić zabieg? Na T2 dałem Kier 450 i tak myślę że do 3 tyg powinno ją trzymać

Jak T2 zrobiłeś? T2 to flagówka. Jeżeli robiłeś coś pomiędzy T1 a T2, to pewnie T1 miałeś skiepszczone.

krzysiek1614    35
isentor napisał:

2 minuty temu, Dastan napisał:

Dokładnie T2 docelowo jest robione na w płeni rozwiniętym liściu flagowym. 

Jak T2 zrobiłeś? T2 to flagówka. Jeżeli robiłeś coś pomiędzy T1 a T2, to pewnie T1 miałeś skiepszczone.

T2 bo drugi zabieg grzybowy 😉 a wyszło tak jak mówisz takie pomiędzy T1 a T2. Na T1 dałem solo protio 180g, a że pogoda była jaka była to już swoją drogą.

isentor    78

@krzysiek1614 T2 to jest flaga. Solo protiokonazol bez sensu. Masz T0 czyli zbieg czyszczący pierwszy, potem T1 na strzelanie, T2 flaga i T3 kłos.

Zapracowany    22
27 minut temu, Dastan napisał:

Wbrew temu co tu radzą robię szybciej T2. Jak się uda. Jak wychodzi flaga możesz zapobiegać, jak jest cała na wierzchu często trzeba leczyć mimo że wydaje się zdrowa. Jeśli u ciebie mineło 30 dni od T1 to jechałbym z T 2 bez względu na fazę liścia flagowego.

• Like 1
  • Thanks 1

krzysiek1614    35
isentor napisał:

@krzysiek1614 T2 to jest flaga. Solo protiokonazol bez sensu. Masz T0 czyli zbieg czyszczący pierwszy, potem T1 na strzelanie, T2 flaga i T3 kłos.

Człowiek się uczy na błędach. W sklepie tak mi doradzili w średnim budżetowo zabiegu dać protio i na podstawę będzie ok. Zastanawiałem się nad Delaro na pierwszy zabieg no ale wyszło jak wyszło, a później trzeba było robić poprawkę

krzysiek1614 napisał:

isentor napisał:

Człowiek się uczy na błędach. W sklepie tak mi doradzili w średnim budżetowo zabiegu dać protio i na podstawę będzie ok. Zastanawiałem się nad Delaro na pierwszy zabieg no ale wyszło jak wyszło, a później trzeba było robić poprawkę

Tylko co teraz? Jechać na flagę czy opóźnić trochę zabieg i może zrobić takie T2/T3 🤔

isentor    78

@krzysiek1614 Wystarczyło wejść tutaj lub na fb na odpowiednie grupy. Nikt rozsądny nie poleciłby protio w t1 solo. Co przepuściło że musiałeś się ratować zabiegiem?

Dastan    526

Protio akurat często bywa polecany może nie solo, ale z dodatkiem na mączniaka. Ma szeroki zakres i dobre działanie, na większość pategonów. Pytanie tez jaka dawka była.

krzysiek1614    35
isentor napisał:

@krzysiek1614 Wystarczyło wejść tutaj lub na fb na odpowiednie grupy. Nikt rozsądny nie poleciłby protio w t1 solo. Co przepuściło że musiałeś się ratować zabiegiem?

septorioza

Dastan napisał:

Protio akurat często bywa polecany może nie solo, ale z dodatkiem na mączniaka. Ma szeroki zakres i dobre działanie, na większość pategonów. Pytanie tez jaka dawka była.

180g

Damianek20    1643
48 minut temu, krzysiek1614 napisał:

Daj na otwierająca się pochwę T3 ja tak kiedyś robiłem i wychodziło super tyle że rok do roku nie można porównać . 

Gadałem teraz z chłopaczkiem i mówi że u niego w okolicy też do groma przepalen i sprzedawcy nie zalecają łączyć środków bo coś się dzieje nie tak 

isentor    78

@krzysiek1614 Protio puściło septoriozę? Wierzyć mi się nie chce. Dawka 180g powinna sobie spokojnie poradzić. Może Powyłaziła stara Septoria? Septorioza od zainfekowania do symptomów potrafi siedzieć w roślinie do 2-3tyg

1 minutę temu, Damianek20 napisał:

Daj na otwierająca się pochwę T3 ja tak kiedyś robiłem i wychodziło super tyle że rok do roku nie można porównać . 

Gadałem teraz z chłopaczkiem i mówi że u niego w okolicy też do groma przepalen i sprzedawcy nie zalecają łączyć środków bo coś się dzieje nie tak 

Bo ludzie nie stosują się do temperatur. Jeżeli rokrocznie robi się zupę w opryskiwaczu i nie ma przypaleń a w tym roku tak, to coś jest nie halo. Przymrozki w tym roku długo trzymają i warto odczekać te 2-3 dni przed i do przymrozku

Miałem jechać z mieszanina priaxor 0.8 + 125g prioto, ale widzę miejscami na łodygach mączniaka. Zamienić prioto na fenpropidyne? 

krzysiek1614    35
isentor napisał:

@krzysiek1614 Protio puściło septoriozę? Wierzyć mi się nie chce. Dawka 180g powinna sobie spokojnie poradzić. Może Powyłaziła stara Septoria? Septorioza od zainfekowania do symptomów potrafi siedzieć w roślinie do 2-3tyg

1 minutę temu, Damianek20 napisał:

Bo ludzie nie stosują się do temperatur. Jeżeli rokrocznie robi się zupę w opryskiwaczu i nie ma przypaleń a w tym roku tak, to coś jest nie halo. Przymrozki w tym roku długo trzymają i warto odczekać te 2-3 dni przed i do przymrozku

Też nie jestem zwolennikiem łączenia ale ze względu na warunki tak trzeba było w tym roku. Ja dałem 180g protio i 0.6 medax max, lekko konce przyjaralo. Ani przed ani po zabiegu w nocy bez przymrozku

yacenty    3690

priaxor z protio powinien sobie poradzić z mączniakiem. Stosowałem priaxor z tebu i nie miałem problemu z mączniakiem.

• Thanks 1

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,
Najprostsza karta pola: www.AgroDzienniczek.pl

isentor    78

@MajsterMarian Jeżeli na flagę to fenpropidyna może być za mocna. Lepiej cyflufenamid

Też nie jestem zwolennikiem łączenia ale ze względu na warunki tak trzeba było w tym roku. Ja dałem 180g protio i 0.6 medax max, lekko konce przyjaralo. Ani przed ani po zabiegu w nocy bez przymrozku

Formulacja EC bywa agresywna

• Thanks 1

Damianek20    1643
13 minut temu, krzysiek1614 napisał:

Możliwe że to po medax ja muszę zmierzyć ile mi zostało bo możliwe że dowalilem więcej niż na etykiecie, choć efekt gorszy niż w ubiegłym roku gdy łączyłem z CC i powtarzałem zabieg bo deszcz poszedł 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez Grzesiek105ls
      Witam chciałem się doinformować czy mogę rozsypać przed siewnik saletrzak 27 pod pszenice? Wapno już było rozsypane 
    • Przez raul
      Witam. Mam kilka klas gleby. Zastanawiam się nad kilkoma odmianami. Na słabszej głębie zastanawiam się nad wilejką. Wg zapewniej producenta, ma doskonałą zimotrwałość, grube i ciężkie ziarno oraz doskonale radzi sobie na słabszych glebach.
      Pszenicę planuje sprzedac na mlyn (na chleb). Jakie macie doświadczenie z tą odmianą? Odnośnie parametrów, ilości plonu oraz jakości? 
      Ostatnie pytanko, ile siejecie jej kg/h?
      Dzięki za, rzetelne porady🙂
    • Przez adamos012
      Panowie planuję zasiać na wiosnę pszenicę jarą . Ziemia 4 kl. Glina. Ph w miarę uregulowane . Po pszenżycie ozimym (6 ton z hektara) Woj. małopolskie . Możecie coś podpowiedzieć? Z góry dzięki.
    • Przez tomek15h
      Kto z was uprawiał u siebie pszenicę o nazwie bombona ,ile wysiewaliście kg/h i jak plonowała?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj