Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Będzie. Musi zużyć energię na przebicie się na powierzchnię. Jak dostatecznie głęboko to i na wytworzenie drugiego węzła krzewienia. Kwestia jeszcze jak głęboko, jakie będą warunki. Na ile starczy sił

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
8 minut temu, STIG13 napisał(a):

Od zawsze. Danie pogłównie fosforu w pewnym sensie upośledza system korzeniowy

Niby w jaki sposób? Jak większości zapewne wiadomo to fosfor w sezonie wegetacyjnym może się przemieścić 2 - 4  cm  , więc ten fosfor nawet nie dotrze do korzeni , a sypiąc fosfor pogłównie to bardziej się nawozisz uprawę następczą 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, krilan06 napisał(a):

Jak Ty to siałeś że nie zwróciłeś uwagi na to że ziarno jest umieszczone aż na 8cm?

Zepsol mi się siewnik pożyczyłem od sąsiada stopkowy z agregatem talerzowym a to była orka po kuku i ziemia pytel dosłownie tak wysuszona i topil sie cały czas Redlice były odpuszczone a jak chciałem splycic silownikoem to kółko się nie kręciło co jakiś czas to siałem tak jak wcześniej mówię 3 ha nie będzie źle niby mierzyłem to 5 6 cm było a okazało się że i 8 jest

25 minut temu, mysza103 napisał(a):

To poniżej 150 sztuk/m2 żeś siał ?

Wyszlo na wierzch 220 do 240 roslin reszta została w ziemi od głębokiego siewu siane było 320. Się żałuję że bezorkowo tam nie zrobiłem ale znów bezorkowo całe życie na tej działce tragedia z plonem była 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Witam , po jakim czasie powinien działać oprysk na jesień i powinno widać efekty oprysku ?? Opryskałem Areapak total pro bo u znajomego rok temu był fajny efekt ale teraz jakoś około 2 tyg. po oprysku jakoś nie widzę aby chwasty były zółte ... 

A druga sprawa siejecie jeszcze pszenicę ?? Ja jeszcze mam qq na polu ale po skoszeniu chciałbym zasiać pewnie tak wypadałoby to przed 1 listopada i też nwm ile wysiać 230-240 kg starczy na ha  ? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kingway napisał(a):

Witam , po jakim czasie powinien działać oprysk na jesień i powinno widać efekty oprysku ?? Opryskałem Areapak total pro bo u znajomego rok temu był fajny efekt ale teraz jakoś około 2 tyg. po oprysku jakoś nie widzę aby chwasty były zółte ... 

To pytanie powinieneś kierować do sprzedawcy/Elvity/Agrolok. Nie znam składu tego "kota w worku". Takie pakiety, w których nie ma podanego składu, powinny być prawnie zakazane!!!

Edytowane przez metrax12
  • Like 5
Opublikowano
23 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

O ja pier**le ale żeś zajebaszył jak groch. Ja posiałem na max 4cm i czapka rzucałem ze głęboko. 

No prawda teraz mam na łbie ta działkę 

Opublikowano
2 godziny temu, kingway napisał(a):

Totalnie to was na siano yebią tymi pakami. 

Poza tym już nie ma bojkotu firmy ze słoneczkiem co wszyscy na wiosnę ogłaszali?

Opublikowano
2 godziny temu, kingway napisał(a):

A druga sprawa siejecie jeszcze pszenicę ?? Ja jeszcze mam qq na polu ale po skoszeniu chciałbym zasiać pewnie tak wypadałoby to przed 1 listopada i też nwm ile wysiać 230-240 kg starczy na ha  ? 

Będę jeszcze siał 3 ha , ale jeszcze gościu nie wykopał marchwi , siane zapewne będzie w ostatnich dniach pazdziernika , a norma pewnie będzie 200-220 kg , ale tym to akurat nie ma się co sugerować bo wszystko zależy jaką kto ma MTZ ziarna .

Tu z 5 dni temu była siana 180 kg 

Teraz, mysza103 napisał(a):

Będę jeszcze siał 3 ha , ale jeszcze gościu nie wykopał marchwi , siane zapewne będzie w ostatnich dniach pazdziernika , a norma pewnie będzie 200-220 kg , ale tym to akurat nie ma się co sugerować bo wszystko zależy jaką kto ma MTZ ziarna .

Tu z 5 dni temu była siana 180 kg 

20241016_160959.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, metrax12 napisał(a):

To pytanie powinieneś kierować do sprzedawcy/Elvity/Agrolok. Nie znam składu tego "kota w worku". Takie pakiety, w których nie ma podanego składu, powinny być prawnie zakazane!!!

Na opakowaniu też nie ma ???

Opublikowano

W weekend nie pryskalem, bo jednak wiatr był trochę za mocny, a pokazywali na ten tydzień względna pogodę. No i dziś mam pryskać. Wstaję rano - elegancko widać w nocy pokropiło, wiaterek delikatny, 12st. Dojeżdżam do domu, a tu pada..no może za dużo powiedziane, ale kropi i niebo zaciągnięte. Trochę poczekam, mam nadzieję, że przestanie i będzie można spokojnie popryskac.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v