Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, metrax12 napisał:

boogie7

A jeszcze taniej wychodzi sam flufenacet + DFF.

GABBER85

Alkohol przeterminowany oddajesz sąsiadowi do spożycia?

Zgadza się, ale uwzględniam jeszcze ten dodatek metrybuzyny w Expercie. Tak czy inaczej, Bacara i Komplet to korporacyjne (bayerowskie) zdzierstwo 😉

1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

połowę

No z kimś trza pić 😆

Opublikowano (edytowane)

Od czego mogą być te otwory w ziemi?

Po ostatnich opadach deszczu zauważyłem dosyć sporo takich otworów. Na początku myślałem, że to od Łokasia, ale dosyć dziwnie i równomiernie są rozłożone, miejscami nawet przy każdej roślinie wykopane są  do  głębokości ziarniaka, ale co ciekawe te rośliny w ogóle nie są  "tknięte". Chodziłem wczoraj i dzisiaj w nocy i praktycznie na powierzchni nie znalazłem żadnego łokasia, trafił się jedynie jeden chrząszcz i jedna larwa po ponad godzinie szukania. Myślałem, że to tylko u mnie, ale jak pochodziłem po polach sąsiadów to u nich również są takie otwory i bardzo często zdarzają się na całym polu, a nie tylko z jednej strony pola czy też od miedzy. A i jakoś dwa dni temu zauważyłem , że w tych miejscach na polu w trakcie dnia przesiadywało sporo ptaków.

obraz.png

obraz.png

obraz.png

obraz.png

Edytowane przez Ernst98
Opublikowano

Chciałbym ponowić pytanie, czy można doglebowo pryskać jak jeszcze część nie wzeszła,  teraz jest wilgotno i ziarenka są już wykiełkowane ale jeszcze się nie wybiły.  Czy jak zrobię teraz oprysk to im nie zaszkodzi? Ktoś już tak może robił?

Od wtorku już kiepskie warunki

Opublikowano

Expert, czy bacara , to środki działające głównie doglebowo , mozna pryskać przed wschodami , tym bardziej jak ziemia wilgna, to wskazane

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Expert, czy bacara , to środki działające głównie doglebowo , mozna pryskać przed wschodami , tym bardziej jak ziemia wilgna, to wskazane

Dzięki,  mam bacare to dziś popryskam doglebowo 

Opublikowano
43 minuty temu, roni9411 napisał:

Panowie saletrosan 30 vs 26 na pszenicę wiosną?

30 !!!! super nawóz. Kiedys go stosowale, ale potem cyrki z nawozami i teraz idzie saletra. Moze sie u nas pojawi i sie na niego znowu przestawie.

Opublikowano

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego np. taki expert met ma podane 1 - 3 liście, a piszecie o stosowaniu przedwschodowym? Co z tego że substancja doglebowa, może być wrażliwa dla kiełkującej rośliny. 

Opublikowano
1 godzinę temu, akmaly napisał:

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego np. taki expert met ma podane 1 - 3 liście, a piszecie o stosowaniu przedwschodowym? Co z tego że substancja doglebowa, może być wrażliwa dla kiełkującej rośliny. 

Ale nie jest wrażliwa, ogólnie lepsza skuteczność na gola glebe niz na 3 lisc czy później. 

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, sylwek1999 napisał:

Panowie a czym odchwaścić w fazie 2-3 liści ?

Chwastoxem🤭 a tak poważnie, piszą od 2 tyg non stop czym odchwascic. Expert, lentipur ,elipris, cezaro, snajper. Itp.

5 minut temu, jaro330 napisał:

czy moge  dac  experta  + dff na 2  lisc  czy poczekac jeszcze ?

Mozna

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v