Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zapracowany napisał:

Co wy z tą folią? Przecież to gaz cięższy od powietrza i do góry nie idzie! Normalnie tabletki w pryzmę zoskładam i po temacie

można później takie dać na skarmienie jak ten pył z tabletek zostanie w zbożu?

Opublikowano
18 godzin temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Bez foli nie działa bajki piszesz to sprawdzone

Działa 

11 minut temu, MaXtzTS napisał:

można później takie dać na skarmienie jak ten pył z tabletek zostanie w zbożu?

Można 

Opublikowano
2 godziny temu, Cezar81 napisał:

Pytanie stare jak świat..  😁 jaką odmianę polecacie z jakościowych ziemię 2-3 klasa

Popytaj sie najbliższych sąsiadów co najlepiej wychodzi i to posiej. Bo  ja już miałem kilka razy ze mi odmiany nie wychodzą a 5-10 km  ode mnie rolnicy tymi samymi  odmianami nie mogą się nachwalić. Na polu pięknie się prezentuję a w zbiorniku słabo. 

Tabletki na pryźmie działają, a do skarmienia  spokojnie można dać, bo przecież  z tej pszenicy chleb jesz. Jak woziłem do sprzedaży gazowaną a pośrednik sprzedawał na Niemcy, to przepuszczał ja przez wialnie i już było po zapachu. Niemcy nie chcą przyjmować gazowaną. Wolą  z robakiem niż gaz. 

Opublikowano
10 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

zastanawiam.sie czy np horsch moglby zasiac bez wczesniejszych uprawek pszenice po soi, albo np. poplon bezposrednio w sciernisko, przeciez ma talerzowke przed siewnimiem?

Z tą soją mogłoby być ciężko( dużo resztek i mimo wszystko za płytko uprawione, chociaż w sumie to by było w technologii no till i niektórym się to udaje) ale poplon jak najbardziej. 

Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

Działa 

Można 

Tak działa że kilka dni po włożeniu tabletek motylki dalej chodzili i fruwali może to zbyt duża powierzchnia otwarta , a co do jedzenia skarmiania życzę smacznego . Ja osobiście wkładam tabletki do pończochy i w zboże . Po wyjęciu pończochy praktycznie smrodu niema i nie pozostają pozostałości 

Opublikowano

Pany, a jakbym hipotetycznie chciał spróbować po rzepaku uprawić zwykłym gruberem to kiedy to robić? Odpowiednio wcześniej jak orka czy przed siewem, skrzydełka odkręcać? Aktualnie pola dośc czyste, pojedyncze samosiewy po dwukrotnym gruberowaniu.

Nie mam talerzówki tylko agregat wirowy z siewnikiem stopkowy więc taki miałby iśc prosto po gruberze... I czy taką uprawe mógbym juz zgłosić jako bezorkę? 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

zastanawiam.sie czy np horsch moglby zasiac bez wczesniejszych uprawek pszenice po soi, albo np. poplon bezposrednio w sciernisko, przeciez ma talerzowke przed siewnimiem?

po soi nima słomy ja zaraz za kombajnem wjechałem z siewem no till 15 października, zdjęcie 2 listopada 

20221102_151331.jpg

20221102_151504.jpg

Edytowane przez suffeks
  • Thanks 1
Opublikowano

No till to może być np Tume, ale nie vader czy horsch proncie. 

7 godzin temu, Dastan napisał:

Pany, a jakbym hipotetycznie chciał spróbować po rzepaku uprawić zwykłym gruberem to kiedy to robić? Odpowiednio wcześniej jak orka czy przed siewem, skrzydełka odkręcać? Aktualnie pola dośc czyste, pojedyncze samosiewy po dwukrotnym gruberowaniu.

Nie mam talerzówki tylko agregat wirowy z siewnikiem stopkowy więc taki miałby iśc prosto po gruberze... I czy taką uprawe mógbym juz zgłosić jako bezorkę? 

Zależy od warunków wilgotnościowych. 

Opublikowano

moj kuzyn po rzelaku terzowka 2 x, albo 3. potem zasial agragtem zebowym i zwyklym siewnikiem stopkowym. 3 lata wczesniej. sialem rzepak zwyklym siewnikiem. warunek by jak najwczesniej przejechać talerzowka lub gruberem. na kawalku gdzie zwlekalem z pierwszym wjazdem pchalo sie.

Opublikowano
22 godziny temu, Dastan napisał:

Normalnie tak jak pług, tylko że  używasz grubera.  Warunek nie może być dużych samosiewów. A nawet jak masz to po  siewie nie ładnie to wygląda, ale później wszystko ginie i jest ok. 

Ilu belkowy jest gruber, jak dwu to  z podcinaczami  i potem siew, Jak nie bedzie Ci się podobało to jakimś agregatem uprawić. 

• Thanks 1
Opublikowano

Witam co to za chwast, i jak się tego pozbyć z pola. Pole po kukurydzy na ziarno ale sprzedałem na kiszonkę. Myślę popryskac glifosatem ale może do glifosatu coś dodać np 2,4 D, czy MCPA czy coś jeszcze. Proszę o podpowiedź.

IMG_20240914_160704.jpg

IMG_20240914_142037.jpg

Opublikowano

Na pewno ma. To mięta, kłączami się roznosi.

Sam glifo bez szans. Mam go w porzeczkach i glifo z mcpa kiepsko działa, ale pomiędzy krzewami nigdy nie opryskane więc powraca w pas herbicydowy. 

Na pewno musisz dodać pełną dawkę czegoś co ma miętę w zwalczanych. Może 2,4d, fluroksypyr? 

Opublikowano
3 godziny temu, Michal0111 napisał:

Witam co to za chwast, i jak się tego pozbyć z pola. Pole po kukurydzy na ziarno ale sprzedałem na kiszonkę. Myślę popryskac glifosatem ale może do glifosatu coś dodać np 2,4 D, czy MCPA czy coś jeszcze. Proszę o podpowiedź.

IMG_20240914_160704.jpg

IMG_20240914_142037.jpg

A to nie będzie szarłat szorstki?

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Na pewno ma. To mięta, kłączami się roznosi.

Sam glifo bez szans. Mam go w porzeczkach i glifo z mcpa kiepsko działa, ale pomiędzy krzewami nigdy nie opryskane więc powraca w pas herbicydowy. 

Na pewno musisz dodać pełną dawkę czegoś co ma miętę w zwalczanych. Może 2,4d, fluroksypyr? 

Tez myślę że to mięta bo teraz jest przybita nikosulfuronem+ rimsulfuron+mezotrion ale nikosulfuronu to dałem 2 dawki więc te bulwy ma małe ale jakoś się pozbiera i za rok znów będzie problem... Niestety mięty w zwalczanych to chyba żaden nie ma... Na ale ja wszystkiego nie wiem więc się pytam... To sam glifosat sobie z nią nie poradzi?

Opublikowano

Myślę że napewno nie.

A ciekawe czy basagran nie bierze?

Na pewno chwastoxy, mustangi aminopieliki czy starane miętę skręcają i męczą, ale solo pewno też za słabe. 

Opublikowano (edytowane)

Co byście radzili centralna Polska niestety u mnie susza spadło tylko kilkanaście litrów gleba wilgotna na kilka centymetrów działki po głęboszu i  gruberze na kilkanaście centymetrów na najbliższe 1,5 tygodnia opadów brak waham się czy nie wyjechać z nawozem agregat i jutro siać 

Edytowane przez lukasz067
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v