Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
anja79 napisał:

Północna Wlpk - w tym roku kukurydza u nas zejdzie szybciej z pola, pierwsi już wymłócili, plony nawet przyzwoite, wilgotność też ok. 30 procent, u niektórych nawet mniej. Myślę że siew pszenicy max do połowy października, chyba że pogoda nie pozwoli

U mnie sąsiad dziś wykosil kawałek to ma 23% a wzeszłym tygodniu sprawdzał z ręki to miała 30%! Dziś wieje ponad 50km/h to zaczyna łamac w pół kukurydze

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

średnio 167kg/ha. czemu tyle? bo będę siał jedna odmianę i tak wychodzi z MTZ, siły kiełkowania i zalecanej obsady. w terminie 1-10.11 będę siał 214 i 165kg, gdyż tak wynika z parametrów 2 innych odmian które posieje po kukurydzy

Ok rozumiem że wszystko dopięte do grama :)

Ja dziś zakupiłem Kilimandżaro, Keramike i Billanz jeszcze euforia i palatus zostaje. Zamierzam siać w przyszłym tygodniu, Kilimandżaro ok 140-150 kg Billanz 170 kg a euforia 200 kg koniec września z uwagi że ona u mnie się nie krzewi 

Opublikowano

Po co tak duzo zasiej hektar 250 szt.na próbe , tym bardziej tak rychło, u mnie  w tym roku sypała njlepiej to co wyszło za mało 220 szt. i to na nienajlepszej ziemi

Opublikowano (edytowane)

Tak próbowałem i było rzadko jak nie wiem co. W plonie to całkiem porażka była. Potem kolejne dwa lata mocno zwiększyłem normę wysiewu czyli tak po dziadkowemu i było ok, rok temu znowu zmniejszyłem. Jako druga próba i tak sobie to wyszło, tylko po dobrym stanowisku to jest ok. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Normalnie się nie krzewi jak znowu szykuje się to samo co rok temu, że bryły się wyora i potem latać z broniami po 5 razy to powodzenia w siewie w takie cos. Nauczony tamtym rokiem to jakoś koło 20 będę orać i od razu siać i jak nic nie popada to 300kg/ha pójdzie 

• Haha 1
Opublikowano

pamiętam jak miałem pierwszą Euforie i siałem bodajże 105-115kg to mój tato patrzeć nie mógł. Później miałem tą odmiane na większości przez kilka lat bo byliśmy bardzo zadowoleni. Teraz szukam alternatywy

Opublikowano
15 minut temu, Roxer napisał:

Pszenica po rzepaku, po samej talerzowce. Ostatni przejazd nią robicie bezpośrednio przed siewem, czy trochę wczesniej? 

Ja już mam zrobione talerzówką , i teraz dopiero będzie ruszone jak będzie siane  , czyli pójdzie uprawowo siewny , a będzie siane nie wcześniej jak po 25 września 

• Root Admin
Opublikowano
Damianek20 napisał:

10 godzin temu, yacenty napisał:

średnio 167kg/ha. czemu tyle? bo będę siał jedna odmianę i tak wychodzi z MTZ, siły kiełkowania i zalecanej obsady. w terminie 1-10.11 będę siał 214 i 165kg, gdyż tak wynika z parametrów 2 innych odmian które posieje po kukurydzy

Ok rozumiem że wszystko dopięte do grama :)

Ja dziś zakupiłem Kilimandżaro, Keramike i Billanz jeszcze euforia i palatus zostaje. Zamierzam siać w przyszłym tygodniu, Kilimandżaro ok 140-150 kg Billanz 170 kg a euforia 200 kg koniec września z uwagi że ona u mnie się nie krzewi 

musi być bo na 12ha mam zapasu 100kg

mysza103 napisał:

2 godziny temu, miwigos napisał:

7  odmian na 20 ha , komu by się chciało tyle razy wykręcać i czyścić siewnik, w magazynie też Ci sie pomieszają , max dwie odmiany na taki areał

tak wyszło że tyle odmian na próbę się nazbierało , a tak t siałem Linusa  na 90% areału + 1 - 2 odmiany po troszku do testów . A to że się pomiesza w magazynie to nie ma żadnego znaczenia , bo ta co zaplonuje na podobnym poziomie co Linus to do siewu do big bak pójdzie ze 3  odmiany , 

5 godzin temu, MaXtzTS napisał:

jaka obsada się u ciebie udaje na rędzinach?

Sieję ok 300-350 sztuk/m2 , ale pewnie zależy jak kto ma uprawione , Ja po rzepakach po talerzówce sieję , to sobie jezdże jak po asfalcie tak równiótko i bez żadnych brył , więc i wschody dobre , zresztą już mam nawozy posiane pod oziminy i uprawione . 

6 godzin temu, yacenty napisał:

W tym roku chyba szybciej zasiejesz , widząc co jest na polach , za miesiąc to kukurydzy na polach nie będzie , chyba że odmiany póżne 

u nas póki co zielona kukurydza. Lipiec 120, sierpień 150l opadu. dostała nowego życia. Nie wykluczone że będzie tak jak piszesz ale klasycznie sialiśmy 30.10-5.11 to tak przeliczyłem zapotrzebowanie na nasiona.

Opublikowano

Ja jak bym miał zapasu na 12 ha 100 kg , to po zasianiu by się okazało że zostało mi pod 200 kg , w siewniku mechanicznym jednak jak ścieżki się zamykają to przy belce 15 metrów i 12 ha , to już parę kilo się uzbiera 

Opublikowano
54 minuty temu, miwigos napisał:

Nie niszczycie samosiewów to macie sucho

Ale ty jesteś ograniczony do swojego podwórka i nic po za nim nie widzisz. Przyjedź pomożesz mi zaczepić pług i jedziemy orać i tam gdzie samosiewów nie ma i ścierniska po glifosacie. Po 5 sierpnia żadnego deszczu a w lipcu też tylko takie mżawki i skąd ma ta wilgoć być? 

• Root Admin
Opublikowano
29 minut temu, mysza103 napisał:

Ja jak bym miał zapasu na 12 ha 100 kg , to po zasianiu by się okazało że zostało mi pod 200 kg , w siewniku mechanicznym jednak jak ścieżki się zamykają to przy belce 15 metrów i 12 ha , to już parę kilo się uzbiera 

dlatego jak robię próbe kręcona to nie licze idealnie z próby przy otwartych wszystkich redlicach. W starym (mechanicznym) siewniku, mimo ze miał 21redlic to próbe się kreciło na 10. Właśnie pod ścieżki :P

Teraz pierwszy siewnik robie nakładkę na pół, więc też troszkę więcej pójdzie, ale za to sciezka co 8 siewnik to troche oszczędności jest.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Po co wcześniej , lubisz siać w kurzu

Dwa razy już robiłem, a do siewu jeszcze 2,5 - 3 tygodnie. Samosiewy będę miał już całkiem spore :/

Edytowane przez Roxer
Opublikowano
2 godziny temu, Roxer napisał:

Dwa razy już robiłem, a do siewu jeszcze 2,5 - 3 tygodnie. Samosiewy będę miał już całkiem spore :/

Tak jak u mnie było 2x talerzówka a za tydzień pójdzie agregat podorywkowy żeby zniszczyć rzepak bo teraz jest zielono na polu a siew po 25, robię tak od lat.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v