Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

Jak popalisz zboże to się na uczysz czytać etykietę...trzeba ostrożnia

Taa, plonvitem popali 😁

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, kamil800 napisał:

A to nie owies?

Nie. To jakaś trawa. Tu akurat gruby okaz le są takie cienkie listki i wysokie jak pszenica 

Ps. Podjadę najwyżej z atlantisem i mustangiem bo to mam i najwyżej pszenicy nie będzie. Zresztą jak nie pojadę to i tak nie będzie bo skubana w obsadzie na równi z pszenicą. Nie widać ziemi 

Edytowane przez Samsung123321
Opublikowano

Dawno temu, kilkanaście/kilkadziesiąt lat temu, jak było na wsi  3 sztuki Termitów i robiły na usługach, to około 0,5 ha pszenicy odhamiliśmy ręcznie z owsa głuchego, i jeszcze krowy pojadły...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Samsung123321 napisał:

Rozwalę to jeszcze czy już dać sobie siana? Jest to na 5 arach wiec no mogę ryzykować i dać wszystko oprócz glifo. Przerasta pszenice i dużo tego ( nie szło z niczym wjechać bo bagno) 

20240503_193201.jpg

Dużo tego jest na m2? Pędzelek i malować glifosatem

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Piffpaff napisał:

0.5l tebu

Będzie ok? Jaka zrobił bys ochronę? Co byś zaproponował. T1 było mocne 

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
39 minut temu, MonteChristo napisał:

Dużo tego jest na m2? Pędzelek i malować glifosatem

Mega dużo. Jak masz gęstą pszenice to to dodatkowo to jest w takiej samej obsadzie i wygląda to jakby pszenicy nie było bo to jest wyższe... mam atlantisa i mustanga i prysne to tym. 0 szans wyplewić ręcznie bo to rozwalone jest jak pszenica 

Opublikowano

Tak. W tym roku poszła na T2 w jęczmieniu.

Wszystko ok. Teraz czeka na T2 w pszenżycie

1 minutę temu, Okisz napisał:

Stosował ktoś Azoksystrobine pod nazwą środka Latifa 250 SC  ??

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Tak. W tym roku poszła na T2 w jęczmieniu.

Wszystko ok. Teraz czeka na T2 w pszenżycie

Dzieki za odpowiedz, chciałbym ją właśnie zastosować na t2 w pszenicy w połączeniu z protiokonazolem.

Opublikowano
2 godziny temu, Samsung123321 napisał:

Nie. To jakaś trawa. Tu akurat gruby okaz le są takie cienkie listki i wysokie jak pszenica 

Ps. Podjadę najwyżej z atlantisem i mustangiem bo to mam i najwyżej pszenicy nie będzie. Zresztą jak nie pojadę to i tak nie będzie bo skubana w obsadzie na równi z pszenicą. Nie widać ziemi 

I co tym mustangiem tam prócz pustych kłosów zrobisz?

Jak kolega Kamil radzi, wyłuskać kłos czy wiechę i określić czy owies czy stokłosa.

Raczej na 90 % ta druga więc jej naskocz w tej fazie.

Jak dalej radzą, piwko w dłoń i ręczna robota. 

Opublikowano

Protio było w t1 150g. No niby nie drogo ale suma sumarum się uzbiera tych kosztów. A cena i plon nieznany

8 minut temu, tommy66692 napisał:

Protio w tym roku staniało o połowę jaki sens dawania tebu

Opublikowano
45 minut temu, Samsung123321 napisał:

Mega dużo. Jak masz gęstą pszenice to to dodatkowo to jest w takiej samej obsadzie i wygląda to jakby pszenicy nie było bo to jest wyższe... mam atlantisa i mustanga i prysne to tym. 0 szans wyplewić ręcznie bo to rozwalone jest jak pszenica 

Weź się  nie pier**l , tylko jak to jest faktycznie na 5 arach , to zaorz to , bo samo beltanie oprysku na to to już nie warte , jak stokłosa to nie zniszczysz teraz niczym . Ja widzę  dwa wyjścia,  orka , albo randap , przynajmniej się ci to nie rozdzieje na większej połaci pola. 

Opublikowano
34 minuty temu, alfa napisał:

Na ile ten potencjał szacujesz ?

Ciężko teraz wróżyć. Ziemia dobra od 1 do 3klasy. Jak będzie woda to może koło 8ton. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v