Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Co Ty opowiadasz???

a proszę bardzo https://www.fwi.co.uk/arable/reports-of-t2-spray-damaging-sprayer-components

2 lata temu jak weszło inatreq w UK czyli to co jest w queen to duża afera wielu rolników nagle padły uszczelki w opryskiwaczach, pompy do remontu itd haha nie mów że cię nie ostrzegłem 😉

Edytowane przez suffeks
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał:

Kupiłem wcześniej 3 × 5l. protiokonazolu 300 po 750 brutto za bańkę, a teraz mogłbym to mieć o prawie 2 stówy taniej na jednej bańce, więc próbuję sobie tak to tłumaczyć, że nic się nie stało 😆 Tylko że 6 stów psu w .upę 😜

Myślałem że mowa była o Daxurze, nie o Priaxorze. Priaxor poniżej 800/5l raczej nieosiągalny.  Zresztą, lepiej chyba nawet wyjdzie mefentrifluko + fluksapyroksad, zamiast Priaxor +  protio.

Mowa była o Daxurze. Protio 300 koło 100 brutto. Tanieje to wszystko, boją się że z towarem zostaną.

2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Daj kontakt chętnie skorzystam. 

Zapytam jak tam z wysyłką u nich bo mi zawsze przywozi

1 godzinę temu, suffeks napisał:

zamów od razu nowe uszczelki bo queen wszystkie ci rozpuści w opryskiwaczu 🤣

Poważnie?

Opublikowano

Zaglądał ktoś siejący AVENUE do niej? U mnie wyszedł liść flagowy ale wszystkie listki łącznie z flagówką bardzo mocno porażone jakimś grzybem. Inne pszenice normalne. Myśałem że może oprysk nie podziałał za dobrze bo pryskałem ją bardzo wcześnie jak było dość zimno ale nia jednej działce mam pół pola inną odmiane a pryskane razem i ta druga zdrowa a AVENUE wygląda okropnie. Jeszcze te temperatury na jakikolwiek zabieg niesprzyjające.

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

koło Legnicy już się kłosi

zaskoczyła mnie niesamowicie ta pszenica, co prawda byłem przygotowany że trzeba bedzie przyspieszyć T2 ale jakoś sobie przebimbałem i nie zajrzałem do niej bo to dopiero połowa kwietnia.

Opublikowano
5 godzin temu, alfa napisał:

Tak wiem . Ale na części chciałem jeszcze dać unix i fenpropidyne . Co będzie to będzie 

To zrób tylko grzyba, akurat unix i fenpro zimno nie przeszkadza, byle te +3 w nocy było. Skrócisz jak wróci ciepło moddusem albo medaxem, ja bym tak zrobił znaczy się. 

Opublikowano
43 minuty temu, yacenty napisał:

to co złego powiedziałem o pszenicy ze zdjęcia? kłos na wierzchu to się nie kłosi tylko?

Jak nie zobaczę, to nie uwierzę. Jak zobaczę, to też nie uwierzę.

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

To jest invigo , nigdy tego nie stosowałem i nie będe

A Ty myślisz że to całe Invigo posiada własne zakłady chemiczne ? 😆

1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

płn, młp jeszcze z N1 nie wjechali małorolni (ale już nie wjadą)

U nas "średniorolny" (taki ok. 60 ha + krowy mleczne) w zeszłym tygodniu siał saletrę na N1 w oziminach. Ale za to nowym "Kejsem" i nowym Rauchem 😉

Opublikowano
9 minut temu, boogie7 napisał:

U nas "średniorolny" (taki ok. 60 ha + krowy mleczne) w zeszłym tygodniu siał saletrę na N1 w oziminach. Ale za to nowym "Kejsem" i nowym Rauchem 😉

No a co się dziwisz, mamy fazę strzelania w źdźbło a nie kłoszenie.

Opublikowano
33 minuty temu, Navara1988 napisał:

Zdjęcia z dzisiaj opolskie pszenica Avenue 

20240416_184954.jpg

20240416_185055.jpg

W tym roku to .uj będzie z tej odmiany, nie plon.

17 minut temu, małoroly2018 napisał:

o kur... toż to w maju żniwa do września drugi pokos zrobisz😄

lubelskie strzela w źdźbło.

Kukurydzy zdąży nasiać 😉

2 minuty temu, metrax12 napisał:

No a co się dziwisz, mamy fazę strzelania w źdźbło a nie kłoszenie.

Nie chciałbyś widzieć tych pszenic. Pszenżyto jeszcze jako tako, ale pszenice zagłodzone totalnie. Z ulicy widać jak myszy ganiają 😎

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, małoroly2018 napisał:

o kur... toż to w maju żniwa do września drugi pokos zrobisz😄

lubelskie strzela w źdźbło.

w mojej jest już liść podflagowy LZA

Edytowane przez STIG13
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v