Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja staram się nie brać litrowek. Zawsze biorę cały karton 4x5 np i zostaje mi nawet ponad 5l na zimę, ale cena jest niższa bo np jak otworzy karton na magazynie to cena z automatu w górę, tak przynajmniej w procam jest jak rozmawiałem z magazynierem. 

4l jak zostaje to przecież w następnym roku możesz wykorzystać. Ponad 100l micro w tym roku zostało i jakoś nie problem mi przewieść w mieście gdzie przechowuje samochodem. 

• Like 1
Opublikowano

Tak wiem ze fungi na gęstość nie wpływają ale jak przypalają to i gęstość spada , odnoszę. Się do kwestii tu opisywanej niedawno . Sam pryskalem triazolami i gęstość 77 78 , tak pytam z ciekawości 

Opublikowano

w zeszłym roku wiosna była mokra i zimna przez co wywaliło mi septoriozę aż był żółto na polu. W tym roku myślę żeby wcześnie wjechać z unix + mikro miedz mangan cynk. Potem t1na pierwsze kolanko skracanie + protio 200g solo ?

Opublikowano

Czyli 0.6kg unix z mikro jak się ociepli to 150g protio a nad fenpropidyna się zastanowię bo u mnie problemu z maczniakiem nie ma do tego zaprawa sisytva ale czas pokaże. W zeszłym roku na 2t sprawdziła mi się mieszanka 1l priaxor + 0.6 orius 250, taki zestaw na sezon może być?

planuje 150kgN

Opublikowano (edytowane)

Ale czemu każdy tylko ten protio i protio? Tebu nie jest zły, a tańszy.

Fenpropidyna wzmacnia pobieranie triazoli, warto dać nawet ćwiartkę. 

lp-tern-img07.jpg

Acha. Ii po co dzielić t1 na dwie raty?😄 Jeden trefny rok z septoriozą i rdzą i już się zaczyna kombinowanie. Ciężko jest być idealistą

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano

Czy u was ku.wa na serio występuje taka presja ze strony grzybów, że napierdalać chcecie 4 -5 zabiegów, w dodatku Unix w pełnej dawce + protio 200 g. na T1 ???  Zastanówcie się ku.wa co niektórzy... 

Opublikowano (edytowane)

Nie ja tak tylko rozmyślałem  . To nie ma sensu żadnego . Za drogo ogóle . 
T1 Duet na Start , T2 Pioli Pro Pak , T3 Tebu + Metko . I koniec nic więcej nie kombinuje . 
Taka ładna zima była a od dzisiaj wszystko topnieje i plucha i błoto znowu wszędzie będzie . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

Ale czemu każdy tylko ten protio i protio? Tebu nie jest zły, a tańszy.

Fenpropidyna wzmacnia pobieranie triazoli, warto dać nawet ćwiartkę. 

Acha. Ii po co dzielić t1 na dwie raty?😄 Jeden trefny rok z septoriozą i rdzą i już się zaczyna kombinowanie. Ciężko jest być idealistą

A to nie wiedziałem że fenpropidyna wzmacnia pobieranie triazoli, dzięki.

boogie7 napisał:

Czy u was ku.wa na serio występuje taka presja ze strony grzybów, że napierdalać chcecie 4 -5 zabiegów, w dodatku Unix w pełnej dawce + protio 200 g. na T1 ???  Zastanówcie się ku.wa co niektórzy... 

co mam Ci odpisać.... ? Nie byłeś nie widziałeś, nie znasz mojej agrotechniki a od razu z pretensjami. Tak po krotce unix w pełnej dawce bo uprawiam same zboża i od kad stosuje unix widzę duża wzrost plonowania więc mi się opłaca górna dawka, ostatnie 2 lata mam zimne wiosny i co roku mam problem z seprotioza a w zeszlym roku apogeum! Mam 5ha pszenicy koło domu więc to raptem 4h pracy więc chce podać unix jak będzie ok +5* dobowej + mikro, do czasu 1 kolanka temp wzrośnie na tyle że pojadę spokojnie z protio i nie 200g tylko 150 bo już mi wytłumaczyli na forum. A czemu protio? bo odziwo NIGDY nie stosowałem w mojej 5letniej karierze rolnika a ostatnie 3 lata dawałem tebu i chce zmienić wiem że triazol ale inny

Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Nie ja tak tylko rozmyślałem  . To nie ma sensu żadnego . Za drogo ogóle . 
T1 Duet na Start , T2 Pioli Pro Pak , T3 Tebu + Metko . I koniec nic więcej nie kombinuje . 
Taka ładna zima była a od dzisiaj wszystko topnieje i plucha i błoto znowu wszędzie będzie . 

Odnośnie tej zimy to u mnie nie jestem w stanie powiedzieć że ładna. Mimo że śnieg jeszcze jest to całkiem sporo, to pod spodem nic nie jest zamarznięte. 

Opublikowano
1 minutę temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:

Odnośnie tej zimy to u mnie nie jestem w stanie powiedzieć że ładna. Mimo że śnieg jeszcze jest to całkiem sporo, to pod spodem nic nie jest zamarznięte. 

U mnie 30cm i tez nie jest zamarznięte pod spodem . 

Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał:

A to nie wiedziałem że fenpropidyna wzmacnia pobieranie triazoli, dzięki.

co mam Ci odpisać.... ? Nie byłeś nie widziałeś, nie znasz mojej agrotechniki a od razu z pretensjami. Tak po krotce unix w pełnej dawce bo uprawiam same zboża i od kad stosuje unix widzę duża wzrost plonowania więc mi się opłaca górna dawka, ostatnie 2 lata mam zimne wiosny i co roku mam problem z seprotioza a w zeszlym roku apogeum! Mam 5ha pszenicy koło domu więc to raptem 4h pracy więc chce podać unix jak będzie ok +5* dobowej + mikro, do czasu 1 kolanka temp wzrośnie na tyle że pojadę spokojnie z protio i nie 200g tylko 150 bo już mi wytłumaczyli na forum. A czemu protio? bo odziwo NIGDY nie stosowałem w mojej 5letniej karierze rolnika a ostatnie 3 lata dawałem tebu i chce zmienić wiem że triazol ale inny

Skąd jesteś??  Ja Jestem z wschodu 50km do granicy i 150 od suwalszczyzny. Robię protiokonazolem bez problemu, ba nawet rzepaki triazolem które wcześniej się pryska. 

Może czas zmienić płodozmian a nie pchać się w bezsensowna ochronę? 

Opublikowano

Czy mikroelementy oparte o glicyne są lepsze od EDTA? Pytając konkretnie czy lepiej kupić: Ekoplon Aminomicro Zboże (glicyna) czy Intermag Amino Ultra Zboża (glicyna) CZY lepiej Adob Mikro Zboże (EDTA)?

Opublikowano

Przeczytałem charakterystykę obu produktów. Ecoplon aminomicro nie jest oparty o glicynę, a jedynie ją zawiera,  jak to ładnie napisano - skompletowany. Glicyna to aminokwas, potrzebny do życia jak każdy inny. Nie sugerowałbym się suplementacją aminokwasową. Biorąc np ha pszenicy, obliczając masę zieloną rośliny, należałoby wyliczyć ile ta masa zawiera glicyny. Może się okazać, że suplementacja to promil tego co leży na polu. Jeśli ma coś pomóc w nie wielkiej ilości, a mające duże znaczenie, to raczej mikroelementy. Potrzeba ich niewiele, czy to organizm ludzki, zwierzęcy czy roślinny. Natomiast każdy niedobór będzie widoczny. Nie znam się na biosyntezie białek w roślinach, ale jeśli roślina może wyprodukować sobie aminokwas, substratów ma pod dostatkiem, czyli węgla - azotu - tlenu - wodoru, ale tego nie robi to raczej suplement glicyną na niewiele się zda. Nie napisali również w jakiej formie są mikroelementy, czyli mogą być w każdej, najczęściej w najtańszej, a chelatowa akurat najdroższa. W drugiej ofercie jest jasno napisane , że mikro są schelatyzowane. Suplementacja aminokwasami w organizmach zwierzęcych to długi proces, podawanie codzienne, w dawkach uzupełniających, typowo do pokarmu, czyli drogą podstawowego wchłaniania - jelita, a efekty są widoczne po długim czasie. Aminokwas nie gromadzi się na zapas, organizm go albo spali, albo zamieni w ina substancję, a jeśli jest tego za dużo, odłoży go w postaci zapasu energetycznego.

Opublikowano

"Siedzacybyk" dziękuję za odpisanie. Produkt ekoplonu widzę, że Cie nie przekonał, a Intermagu Amino Ultra Zboża w ich ulotce: " blisko 4-krotnie mniejsza cząsteczka od standardowych chelatów EDTA umożliwia ultraszybkie przenikanie przez strukturę liścia"  dalej w ulotce: " ponad 54% lepsze odżywanie roślin w porównaniu do nawozów opartych o standardowe chelaty EDTA"  Czy to marketingowy bełkot czy ten produkt jest lepszy od zwykłych EDTA jakie są w Adob Mikro Zboże? Wypisałem flagowe marki, a może coś innego warto rozważyć? 

Opublikowano

To zależy od tego co masz w glebie. Porobić sobie chociaż jakieś reprezentatywne próby, to nie majątek. Ja robiłem i wiem że mam bardzo mało boru, miedź różnie a reszta średnio. A tak na oko...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v