Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pszenica Avenue zasiana po pszenicy bezorkowo . Polifoska 7 250 kg ph 6.2-6.5 na polu wystepuja żółte place i praktycznie na każdej roślinie jest jakiś zolty liść.  Była odchwaszczana pontos 0.5l adiunkt 0.2l  dzień później zlapal przymrozek . Był agronom na polu stwierdził zolknienie przez przymrozek. Na chwilę obecną to zolknienie się pogłębia . Jakieś rady co na wiosnę z tym robić? 

20231117_135757.jpg

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomek90 napisał:

Pszenica po pszenicy bezorkowo to tak średni pomysł. 

U mnie 12 ha pszenica po pszenicy bezorkowo , i jak na razie elegancja francja , zielona brak widocznych objawów chorobotwórczych , tylko jest jedno ale, skoszone było nisko i słoma zebrana . Może ciut za gęsta , było siane 150 kg/ha ( 320-340 sztuk) , ale powschodziła w 100 % , 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
17 minut temu, Navara1988 napisał:

Pszenica Avenue zasiana po pszenicy bezorkowo . Polifoska 7 250 kg ph 6.2-6.5 na polu wystepuja żółte place i praktycznie na każdej roślinie jest jakiś zolty liść.  Była odchwaszczana pontos 0.5l adiunkt 0.2l  dzień później zlapal przymrozek . Był agronom na polu stwierdził zolknienie przez przymrozek. Na chwilę obecną to zolknienie się pogłębia . Jakieś rady co na wiosnę z tym robić? 

20231117_135757.jpg

To jest wczesna pszenica, bardzo plenna ale właśnie bardzo podatna na choroby, dodatkowo przez jej wczesnosc może łapać wirusowki jak jęczmień ozimy, nic jej nie będzie jaki termin siewu?

Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał:

U mnie 12 ha pszenica po pszenicy bezorkowo , i jak na razie elegancja francja , zielona brak widocznych objawów chorobotwórczych , tylko jest jedno ale, skoszone było nisko i słoma zebrana . Może ciut za gęsta , było siane 150 kg/ha ( 320-340 sztuk) , ale powschodziła w 100 % , 

Sloma została na polu i jej trochę dużo było.   Było siane 280 szt  ok 140 kg . Na innych polach też posiałem ja po pszenicy i jest zielona 

6 minut temu, tommy66692 napisał:

To jest wczesna pszenica, bardzo plenna ale właśnie bardzo podatna na choroby, dodatkowo przez jej wczesnosc może łapać wirusowki jak jęczmień ozimy, nic jej nie będzie jaki termin siewu?

Siana początek października.   Znajomy ja kosił zaraz po jeczmieniu i plon zacny . 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Tomek90 napisał:

Pszenica po pszenicy bezorkowo to tak średni pomysł. 

Nie taka straszna sprawa. Sprawdza się dobrze tylko trzeba gęściej siać a nie tak jak mówią jednak ze rzadziej. W kosnskowoli robili badania w tym roku i wyszło że pszenice siane gęściej sypały lepiej

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
5 minut temu, XTRO napisał:

Nie taka straszna sprawa. Sprawdza się dobrze tylko trzeba gęściej siać a nie tak jak mówią jednak ze rzadziej. W kosnskowoli robili badania w tym roku i wyszło że pszenice siane gęściej sypały lepiej

Ty masz inne ziemie 🙉🙉🙉

Opublikowano

Zależy od roku, w tym sezonie zasiać 300 sztuk 10 października będzie ładnie gęsto, dwa lata temu siałem końcem września 350 sztuk i było rzadko że gola ziemia na wiosnę, tylko różnica taka że w tym roku było ładnie ciepło i sucho  a dwa lata temu mokro i zimno 

Opublikowano

A u mnie w tym roku słabo rośnie, zasiane płycej niż zazwyczaj (2-3,5 cm) siew około 5 października wschody szybkie po tygodniu na wierzchu...i tylko jedno rozkrzewienie i to takie co dopiero sie wysuwa a niektóre rośliny całkiem bez rozkrzewienia.

Opublikowano

panowie jest sens siać jeszcze pszenice zostało mi do zasiania po buraku cukrowym ale w zeszłym tygodniu dowaliło 50l na metr a w niedziele śnieg i na razie błoto na polu więc myślę początek grudnia może uda się wjechać 

Opublikowano
7 minut temu, rocco0987 napisał:

A u mnie w tym roku słabo rośnie, zasiane płycej niż zazwyczaj (2-3,5 cm) siew około 5 października wschody szybkie po tygodniu na wierzchu...i tylko jedno rozkrzewienie i to takie co dopiero sie wysuwa a niektóre rośliny całkiem bez rozkrzewienia.

U nas tez szalu niema, po rzepaku sa ze po 4 pędy, ale to siane na 1-2cm, a 2 tyg później już max 2 pędy. 

Sucho według mnie było, dopiero przy siewie po kukurydzy w połowie października popadało i fajnie się siało. 

Opublikowano
46 minut temu, XTRO napisał:

U mnie siane gęsto to gorzej sypało w tym roku aniżeli wcześniej co rzadziej siałem . Wiec obniżyłem wysiew . Pisałem już dużo wcześniej normę wysiewu to każdy musi według siebie dostosować tak by to wychodziło dobrze , trzeba se takie optimum ustalić . A rok rokowi nie równy . 

Opublikowano
Dnia 21.11.2023 o 09:43, malinalbe napisał:

ja używam tylko axsial najlepszy srodek na miotłę

ja też ale w tym sezonie na jesieni opryskałem Cezaro i sam jestem ciekaw czy bez poprawek wiosna będzie?

Opublikowano
Dnia 20.11.2023 o 22:26, Minkes napisał:

W zeszłym roku pryskałem w styczniu pszenicę sianą 13 listopada, chwastów nie było, fito też nie tyle że było ciepło na początku stycznia, poczekaj na warunki, może się udać.

3 lata temu wogóle nie pryskałem pszenicy sianej 26 listopada i też było czysto (trochę samosiewów rzepaku wyskoczyło, ale nawet nie warto było tego pryskać)

22 godziny temu, yacenty napisał:

Twoje życzenie nie może zostać spełnione zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, jak przyjdzie odpowiedni druk z prokuratury to musimy się spowiadać z tego co chce prokurator i o czym mówi ustawa.

Zero (czyt. ziobro) już się kończy. Przegraliście, ale nadal to do was nie dociera..

Opublikowano

ja się nie raz spożyłem z opryskami na jesieni zawsze poprawiałem i suma subaru wychodziło drogo a tak daję axsial pak plus 0,2 tomiganu i wszystkie chwasty bierze w tamtym roku hektar wychodził tej mieszaninę 135 zł to nie wiem czy to tak drogo

Navara1988 napisał:

20231117_135757.jpg

materiał siewny jaki był ? I to nawożenie słabe bo napewno słoma była zabierana ?

Opublikowano
STIG13 napisał:

Nierealna cena

przepraszam podałem cenę bez tomigan cena była z zeszłego sezonu uwzględniam do ceny także zwrot 10 % z promocji srodek nabyłem w firmie której zaopatrzam się ŚOR i nawozy

Opublikowano
53 minuty temu, malinalbe napisał:

materiał siewny jaki był ? I to nawożenie słabe bo napewno słoma była zabierana ?

250 kg polifoski pod zboża to mało ? co do słomy to pisał że słoma została na polu , i moim zdaniem to również się do tego przyczyniło że jest jak jest . Zboże po zbożu to moim zdaniem albo słomę zebrać i siać bezorkowo , albo słomę ciąć i siew tradycyjny orkowy bo inaczej jest kupa słomy w profilu glebowym tu gdzie są korzenie pszenicy , i wiadomo że wówczas jest zdecydowanie większa presja chorób od tej słomy . Całe gospodarstwo robić bezorkowo to trzeba albo słomę zbierać i siać zboże po zbożu , albo ułożyć tak płodozmian żeby zboże po zbożu nie wchodziło na pole i wówczas można słomę zostawiać 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, malinalbe napisał:

przepraszam podałem cenę bez tomigan cena była z zeszłego sezonu uwzględniam do ceny także zwrot 10 % z promocji srodek nabyłem w firmie której zaopatrzam się ŚOR i nawozy

W tym sezonie sam axial pak po zwrocie wychodził ponad 150 brutto z paku 2 ha

39 minut temu, mysza103 napisał:

250 kg polifoski pod zboża to mało ? co do słomy to pisał że słoma została na polu , i moim zdaniem to również się do tego przyczyniło że jest jak jest . Zboże po zbożu to moim zdaniem albo słomę zebrać i siać bezorkowo , albo słomę ciąć i siew tradycyjny orkowy bo inaczej jest kupa słomy w profilu glebowym tu gdzie są korzenie pszenicy , i wiadomo że wówczas jest zdecydowanie większa presja chorób od tej słomy . Całe gospodarstwo robić bezorkowo to trzeba albo słomę zbierać i siać zboże po zbożu , albo ułożyć tak płodozmian żeby zboże po zbożu nie wchodziło na pole i wówczas można słomę zostawiać 

Siałem bezorkowo zboże po zbożu nie raz, słoma zostawała. Przy mocnej ochronie którą i tak robię bez różnic

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v