Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

byłem dziś na pszenicy i nie spodziewalem sie ze są nowe 4-5 cm biale korzenie! U mnie na wschodzie wody aż za dużo, tylko wczoraj spadło 10mm na szczęście pszenica ma po 4-5 rozkrzewienia więc zanim pozwoli wejść w pole to roślina sama zredukuje słabsze pędy

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, Pawelek998 napisał:

Dajesz w jednej dawce czy w dwóch 

Jednej

21 minut temu, SawekBraczyk napisał:

W jakich dawkach ? 0,4l Moddus na pierwsze kolanko ? Narazie mam przygotowane 0,5l CCC i 0,3l Moddus . Ale nie wiem może samym Moddus spróbuje . 

Doladnie - na pierwsze kolanko,dawka jak podziele tak zeby mi nie zostalo to wychodzo od 0,42 do 0,45 l/ha

• Thanks 1
Opublikowano

A tez dzisiaj wyrwałem to pszenica ma przyrosty nowych korzeni , 3 mocne pędy i 2 słabsze przeważnie są . O dziwo rzepak zmarniał , cały fioletowy , tak jakby się zapadł czy jak to nazwać i za bardzo nie widać by ruszył . Na pszenice myśle 50N w Saletrze pójdzie . 

Opublikowano

Panowie gospodarze doradzcie czy zastosowanie mocznik w dawce 200-250kg I kizeryt 100kg ha ( pszenica jeczmien pszenzyto Oziminy

Czy jak rozsieje mocznik w Marcu przed deszczem to nawoz zadziala czy beda starty przez temperature ujemna dla mocznika ??

aktualnie cena sklania do kupna mocznika 3000zl saletra 3200 kizeryt 2300zl 

Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

A tez dzisiaj wyrwałem to pszenica ma przyrosty nowych korzeni , 3 mocne pędy i 2 słabsze przeważnie są . O dziwo rzepak zmarniał , cały fioletowy , tak jakby się zapadł czy jak to nazwać i za bardzo nie widać by ruszył . Na pszenice myśle 50N w Saletrze pójdzie . 

identyczna sytuacja i strategia 👍

Opublikowano
44 minuty temu, Piffpaff napisał:

identyczna sytuacja i strategia 👍

Potem mam problem bo w planie jest N2 Rsm 80N i jeszcze 30N zostanie na 3 dawkę . Tu się drapie czy 3 dawka się uda i sens będzie mieć , zależy od pogody i przed deszcz trzeba celować . 160N chce ogólnie dać . 

Opublikowano
1 godzinę temu, audia424 napisał:

Panowie gospodarze doradzcie czy zastosowanie mocznik w dawce 200-250kg I kizeryt 100kg ha ( pszenica jeczmien pszenzyto Oziminy

Czy jak rozsieje mocznik w Marcu przed deszczem to nawoz zadziala czy beda starty przez temperature ujemna dla mocznika ??

aktualnie cena sklania do kupna mocznika 3000zl saletra 3200 kizeryt 2300zl 

Niedaradzicie !!!!!

Opublikowano (edytowane)

CO CI MAJA DORADZIĆ?? JAK MASZ NIE NIEWYSTARCZAJĄCA OBSADĘ I ILOŚĆ ROZKRZEWIENIA TO CHUJNIA TOTALNA Z MOCZNIKA. 

MOCZNIK ZAWSZE I WSZĘDZIE BYŁ NAJTAŃSZY Z AZOTU. 

Podaj stan uprawy to ci może coś powiedzą. 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
Opublikowano

ja miałem brać mocznik ale kupiłem samą saletrę 1 dawka 200 kg ha i dokrzewiam jeszcze ccc bo rzadka obsada ... na 2 dawke tez saletra zamykam w ok 110 pszenice 

Opublikowano

mocznik w niskich temperaturach nie ulatnia się tak szybko, procesy nitryfikacji trwają długo, po deszczu większość wnika w głębsze warstwy. gorzej jak jest ciepło, przyjdzie lekki deszczyk, mocznik się rozpuści ale nie wniknie. osobiście wolę saletrę, ale mocznik odpowiednio wcześniej nie byłby zły. zobaczymy jakie będą ceny tego towaru luksusowego 😀

Opublikowano
23 minuty temu, Tomek90 napisał:

CO CI MAJA DORADZIĆ?? JAK MASZ NIE NIEWYSTARCZAJĄCA OBSADĘ I ILOŚĆ ROZKRZEWIENIA TO CHUJNIA TOTALNA Z MOCZNIKA. 

MOCZNIK ZAWSZE I WSZĘDZIE BYŁ NAJTAŃSZY Z AZOTU. 

Podaj stan uprawy to ci może coś powiedzą. 

Zawsze można rozsiać mocznik jak tylko się da, i potem jeszcze jak trzeba dokrzewić , to można dolistne pojechać 20% roztworem mocznika , co przy cieczy 200 l/ ha da prawie 20 kg N które zadziałają natychmiast , i pobudzą rośliny nim zacznie działać ten z gleby 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Zawsze można rozsiać mocznik jak tylko się da, i potem jeszcze jak trzeba dokrzewić , to można dolistne pojechać 20% roztworem mocznika , co przy cieczy 200 l/ ha da prawie 20 kg N które zadziałają natychmiast , i pobudzą rośliny nim zacznie działać ten z gleby 

No wybacz ale dolistnie to ty nie dokrzewisz, tutaj ludzie po 80-100N w formie szybko działającej, a tu mówisz ze 20kg mocznika 😑

• Root Admin
Opublikowano

u mnie bardziej 370-400 bo siane po kukurydzy na sam koniec października i to jeszcze w bezorkowy bałagan. póki co pole jeszcze nie jest zielone

Opublikowano
15 godzin temu, Cheesburger napisał:

Jednej

Doladnie - na pierwsze kolanko,dawka jak podziele tak zeby mi nie zostalo to wychodzo od 0,42 do 0,45 l/ha

W tym roku chce właśnie spróbować w jednej dawce  sam windsar bez CCC jak wyjdzie 

Odmiany Kilimanjaro i belissa 

• Root Admin
Opublikowano

Macie porównanie jak się krzewi normalna pszenica vs pszenica w typie pojedynczego kłosa? W tej chwili dla oka moja pszenica wygląda słabo, ale wszystkie 3 odmiany które mam są w typie pojedynczego kłosa

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v