karoliwa

Hydrauliczny docisk redlic w siewniku

Polecane posty

karoliwa    0

Cześć wszystkim!

Stoję przed zakupem siewnika na małe gospodarstwo. Zaciekawił mnie siewnik Nordstein CLR z hydraulicznym dociskiem redlic. Mam ziemię mozaikowate, jest dużo ciężkiej gliny ale też piachy i zastanawiam się nad możliwością regulacji głębokości siewu w trakcie pracy. Czy ktoś ma takie rozwiązanie w swoim siewniku i może podzielić się doświadczeniami jak to się sprawdza? 

raven18    93

Nie znam się ale wypowiem, a to nie jest tak że jest jeden siłownik do regulacji a redlice normalnie na sprężynach jak wszędzie? Też mam mozaiki ale co 100 metrów na każdym przejeździe chyba by mi się nie chciało przestawiać nawet jeśli to jedna dźwignia w ciągniku 

karoliwa    0
58 minut temu, raven18 napisał:

a to nie jest tak że jest jeden siłownik do regulacji a redlice normalnie na sprężynach jak wszędzie? 

Tak, to coś w tym stylu. Zastanawiam się nad tym bo w starym poznaniaku (na docisku) było tak że w trudnych warunkach na lżejszej ziemi szło w miarę natomiast na glinie siew leżał na wierzchu. Teoretycznie w takim momencie ten docisk mógłby pomóc ale chce się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce. 

Wiadomość z agroFakt.pl

Fanuel    23

Kolego, powiem Ci tak, jeśli spodziewasz się jakichś "cudów", tak samo jak ja się spodziewałem zakupując nową d9 na redlicach talerzowych w 2018 r. z regulacją hydrauliczną - to muszę sprowadzić Cię na ziemię. W moim siewniku jest belka do której są wszystkie sprężyny przymocowane od docisku i jej położenie reguluje siłownik hydrauliczny, który musimy zabezpieczyć zawleczką ponieważ się cofa pod naciskiem ziemi. Teraz nie dopłaciłbym do tego bajeru i wolałbym  sobie sam manualnie, a bardziej precyzyjnie wyregulować redlice mechanicznie. Nie kieruj się tylko tym, większą robotę robi redlica talerzowa niż hydrauliczny docisk :) 

2020rol    5

Witam,odnośnie tego modelu o który pytasz nie mam pojęcia jak działa ale,siejąc zwykłym poznaniakiem jadąc wolniej na ciężkiej ziemi głębokość siewu jest większa.

miwigos    2581
3 godziny temu, Fanuel napisał:

Kolego, powiem Ci tak, jeśli spodziewasz się jakichś "cudów", tak samo jak ja się spodziewałem zakupując nową d9 na redlicach talerzowych w 2018 r. z regulacją hydrauliczną - to muszę sprowadzić Cię na ziemię. W moim siewniku jest belka do której są wszystkie sprężyny przymocowane od docisku i jej położenie reguluje siłownik hydrauliczny, który musimy zabezpieczyć zawleczką ponieważ się cofa pod naciskiem ziemi. Teraz nie dopłaciłbym do tego bajeru i wolałbym  sobie sam manualnie, a bardziej precyzyjnie wyregulować redlice mechanicznie. Nie kieruj się tylko tym, większą robotę robi redlica talerzowa niż hydrauliczny docisk :) 

W amazonce masz docisk hydrauliczny, działa w dwie strony to jest siłownik dwustronny , bardzo dobre rozwiązanie , dla mnie nie problem co 100 m  przestawić przy siłowniku jest skala , trzeba się oglądac za siebie , bez docisku hyraulicznego bym nie kupił siewnika

Fanuel    23

Kolego miwigos widocznie u Ciebie jest to jakoś inaczej rozwiązane niż u mnie. Z tego rozwiązania które mam w swojej d9 special jestem niezadowolony.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Konrad_Jestem
      Miałby ktoś może skan tabeli wysiewu do tego wynalazku? Oraz jak robić próbę kręconą.
    • Przez ula1966
      Witam. Mam problem z mechanicznymi znacznikami przy zakupionym siewniku fiona SD 977. Wygląda na to ,że brakuje jakieś części przy połączeniu z górnym cięgłem. Proszę o pomoc. Może jakieś zdjęcie lub filmik. Z góry dziękuję.

• Przez Konrad_Jestem
      Potrzebuje pomocy, potrzebuje dokładniej opinie użytkowników tych siewników, mogę kupić taki egzemplarz za 3000. Bardzo ładny stan, żadnych luzów, tylko boję się przekładni mechanicznej. Posiada on drobny wysiew?

• Przez Konrad_Jestem
      Posiada ktoś taki siewnik i może podzielić się opinią na jego temat?
    • Przez Sebo_1701
      Witam, remontuje rozsiewacz i chciałbym zlikwidować luz pod prawym talerzem. Pytanie brzmi jak wymienić łożysko pod Piastą, ktoś przerabiał temat. Z góry dziękuję za pomoc 

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj