Polecane posty

MarekUA    868

z rzepakiem jest mega kicha gdy leciała cena w dół  od października każdy trąbił a bo się odbije .. a co mamy cena spadła  o 50%.. rzepaku po sąsiadach w opór nikt nie sprzedawał wałek stulecia człowiek czuje się bezradny w obecnej sytuacji nic nie zachęca do dalszego inwestowania, a jeszcze ceny za ziemię 100 tyś za hektar... Masakra jakaś Płd wschód to jakaś abstrakcja te ceny ...Robić bo robić wieko od trumny każdemu dadzą jednakowe...

"pionierem najpierw ogłoszonym był , kułakiem potem, a Polakiem-zawsze" Kaziemierz Pawlak
"tylko żalmi naszych mlodych co za kiese po banana wyruszyli wmałpi gaj" Wodecki-raj
""Możesz robić to co chcesz, możesz byc kim chcesz ..." Mesajeh
Rolnictwo to nie wszystko..., ale wszystko bez rolnictwa to h<>J :)

Michał88    248

To też zastanawiam się nad uprawą rzepaku na przyszły rok, za dużo azotu potrzeba, może lepiej groch... dopłata do strączkowych, jakiś ekoschemat się walnie. Teraz groch po 1300zł/t. Jeśli się nie zmieni cena to rezygnuje. obecnie na uprawie jestem na zero.

Shaun    234
Dnia 30.04.2023 o 21:24, miwigos napisał:

I LICZYCIE ŻE PODROŻEJE, WĄTPIE

Proszę przypomnij nam na jaką cenę Ty liczyłeś. 

Też jestem w du...

Wiadomość z agroFakt.pl

miwigos    2798

99,9 % liczyło, do maja raz czekałem  i wyleczyłem się z teakiego myślenia, przez ostatnie 20 lat rzepak był droższy przed żniwami względem listopad do marca jeden raz,

Michał88    248

Teraz to już ciężko cokolwiek przewidzieć.

• Like 1

Jurek87    285
Dnia 30.04.2023 o 21:31, Tomek90 napisał:

Malo. Podpisane 2450 nowe zbiory i tam trzeba pchać stare. 

Gdzie po tyle mozna podpisac?

marek1977    1195
2 godziny temu, miwigos napisał:

99,9 % liczyło, do maja raz czekałem  i wyleczyłem się z teakiego myślenia, przez ostatnie 20 lat rzepak był droższy przed żniwami względem listopad do marca jeden raz,

Coś chyba mylisz ,albo masz słabego kupca , już ostatnie dwa lata był droższy w maju.

Tomek90    1841
10 godzin temu, Jurek87 napisał:

Gdzie po tyle mozna podpisac?

W chemirol się podpisywało, ale to jakiś czas temu

Papkin    26

Panowie orientował się ktoś jakie ceny dzisiaj?

ZELKOW    1262

Wyleczcie się ze starego myślenia i przewidywania bo jak kiedyś o tej porze ceny były najgorsze i spadały, najlepsze styczeń- marzec to teraz robi się odwrotnie

• Like 1

rumcio40    250
30 minut temu, Papkin napisał:

Panowie orientował się ktoś jakie ceny dzisiaj?

Spadków ciąg dalszy, Matif -10,75 E

rumcio40    250

Tak masz rację, spojrzałem na stary wykres ale to z przyzwyczajenia do ciągłych spadków😀

• Like 1

tomek73    559
13 godzin temu, Tomek90 napisał:

W chemirol się podpisywało, ale to jakiś czas temu

Pytanie jak będzie w żniwa, czy przyniosą aneksy do podpisania z ceną rynkową,, i zapłacą z  30 zł kary za anex. 

marek1977    1195
Napisano (edytowany)

Zapłacą spokojnie parę ton drożej to nic w porównaniu to tego co może być w żniwa np 1500😭, albo 2500😀.

Edytowano przez marek1977

rumcio40    250

Stawiam na tą pierwszą wartość ale pod koniec tego roku (grudzień), to wcale bym się nie zdziwił gdyby było to 2500. Ale to tylko moje analizy i nie muszą się sprawdzić.

tomek73    559
Napisano (edytowany)
54 minuty temu, marek1977 napisał:

Zapłacą spokojnie parę ton drożej to nic w porównaniu to tego co może być w żniwa np 1500😭, albo 2500😀.

W tamtym roku podpisane po 4 a w  żniwa anexy po 3,2 i 30 zł kary za za zerwanie umowy. 

Jak ja zerwałem część kontraktu parę lat temu, bo  w żniwa po 2,5 był a ja miałem po 2,2 podpisany  do i tak dopłaciłem  te 300 zł. Potrącili z  tego co zdałem. 

Edytowano przez tomek73

Tomek90    1841
20 godzin temu, ZELKOW napisał:

Wyleczcie się ze starego myślenia i przewidywania bo jak kiedyś o tej porze ceny były najgorsze i spadały, najlepsze styczeń- marzec to teraz robi się odwrotnie

Wyczyść skrzynkę, temat mam do ciebie 🙋‍♂️

ZELKOW    1262

Tomek90 napisał:

20 godzin temu, ZELKOW napisał:

Wyczyść skrzynkę, temat mam do ciebie 🙋‍♂️

Wyczyszczona

class33    4
2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Na wczoraj wuja miał propozycje po 1830 netto

Jak miał 3.5T/ha i załapie sie na dopłatę to wyjdzie : 1830*1.08+400zł= 2376zł/T

Maniaks    5
18 minut temu, class33 napisał:

Jak miał 3.5T/ha i załapie sie na dopłatę to wyjdzie : 1830*1.08+400zł= 2376zł/T

Skąd ten wzór? Wszędzie, gdzie szukałem informacji, była mowa o sztywnej dopłacie w zależności, jakie województwo, od 1400 do 1750 zł/ha pomnożone przez 3,5 t (zakładane plonowanie) i razy ilość ha zgłoszonych we wniosku o dopłaty. Jak na fakturze jest więcej ton, to tylko do tej ilości wypłacą. O ile w ogóle to wejdzie.

class33    4
8 minut temu, Maniaks napisał:

Skąd ten wzór? Wszędzie, gdzie szukałem informacji, była mowa o sztywnej dopłacie w zależności, jakie województwo, od 1400 do 1750 zł/ha pomnożone przez 3,5 t (zakładane plonowanie) i razy ilość ha zgłoszonych we wniosku o dopłaty. Jak na fakturze jest więcej ton, to tylko do tej ilości wypłacą. O ile w ogóle to wejdzie.

Wprawdzie dopłata jest do ha ale uwzględniając plon jaki się uzyskało można sobie wyliczyć ile będzie do tony tak więc w zależności od rejonu mamy :

1750 zł na 1 ha powierzchni uprawy rzepaku w województwie lubelskim lub podkarpackim

1610 zł na 1 ha powierzchni uprawy rzepaku w województwie małopolskim, mazowieckim, świętokrzyskim lub podlaskim

1400 zł na 1 ha powierzchni uprawy rzepaku w pozostałych województwach

Załozmy ze ktos jest z mazowieckiego i uzyskał plon 3.5T/ha  to dopłata : 1610/3.5T= 460zł/T

Jeżeli jest ryczałtowcem to 1830zł netto + 8% vat= 1976zł + dopłata 460zł= 2436zł/T

Przy wydajnosci 4.5T/ha mamy dopłaty  odpowiednio 1610/4.5= 357zł/T

Dla ryczałtowca 1830zł netto + 8% vat= 1976zł + dopłata 357zł= 2333zł/T

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2023 będzie dla nas lepszy czy gorszy?
      Czy styczniowe obniżki to tylko lekka korekta, czy wstęp do poważniejszego dołka?
      Link do kontynuacji tematu :

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj