Polecane posty

Maniaks    17
Dnia 16.07.2024 o 06:08, Badwolf napisał:

Są mniejsze plony na dolnym Śląsku. Wszystkie rzepaki są słabsze jak rok temu. Do tego przymrozki dały się im we znaki. Ja nakosilem w tym roku 2.93 t / ha (+ strat 16 % w ubezpieczalni). Każdy ma mniej. Większość kosi koło 2 ton

Ja okolice Strzelina i podobna średnia bo 2,91 t/ha (38,2 ha łącznie, 8 ha przesialiśmy ze względu na te wrześniową suszę i robactwo). Nam strat przyznali 10% na areale 26 ha.

• Like 1

ROLOMAZ    7
Maniaks napisał:

Dnia 16.07.2024 o 06:08, Badwolf napisał:

Są mniejsze plony na dolnym Śląsku. Wszystkie rzepaki są słabsze jak rok temu. Do tego przymrozki dały się im we znaki. Ja nakosilem w tym roku 2.93 t / ha (+ strat 16 % w ubezpieczalni). Każdy ma mniej. Większość kosi koło 2 ton

Ja okolice Strzelina i podobna średnia bo 2,91 t/ha (38,2 ha łącznie, 8 ha przesialiśmy ze względu na te wrześniową suszę i robactwo). Nam strat przyznali 10% na areale 26 ha.

Ja też z okolic Strzelina, u mnie plon na jednym kawałku 2.5t/ha I na drugim 3t/ha

Tomek90    2433
9 godzin temu, Popier96 napisał:

Jakby nie było dobrego rozkładu opadów na rzepak to nie byłoby średniej 3,7tony i TĘGIEGO RZEPAKU. Pie*dolenie zwykłe, tyle odemnie. Czekam na za rok, znów będzie płakał jak co roku zresztą, a potem pszenica średnia 6-7ton, a rzepak pod 4. Bo bez suszy byłoby 14 ton pszenicy i 8 rzepaku :D

Niech jeszcze zrobi zdjęcie tego upalonego ziarna z rzepaku :D

A co to jest 3.7 rzepaku? I to przy dobrym rozkładzie opadów tyle chcesz zbierać?? Paproch jesteś czy jak? 🙊

Popier96    277
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

A co to jest 3.7 rzepaku? I to przy dobrym rozkładzie opadów tyle chcesz zbierać?? Paproch jesteś czy jak? 🙊

Jo, jo. Ja wiem, że tutaj co roku zbiera się po 5ton na 4 klasie, gdzie rzepak jest co drugi - trzeci rok siany 😀. Kończę tą jałową dyskusję. Czekam na średnią z pszenicy u Twojego forumowego kolegi. 

XTRO    1592
Napisano (edytowany)

Nie mam zamiaru nawet podawać bo z tego co widzę większość jest po prostu zazdrosna ale nie wiem za co.

Jak dbasz tak masz i to się sprawdza. Ja przy normalnym roku jestem w stanie zebrać ponad 4t rzepaku.

Nie moja wina ze tyle mi wyszło przy takiej suszy. Zboża ludzie zaczęli kosić to też głównie 3-4t. I powiesz że to dobrze tak ? Jak same koszta to 4t jak nie lepiej 

Edytowano przez XTRO
  • Like 1

Tigon    1537

Jak na nakladnie na konsumpcję wyjdzie pasza to i 5 ton może być mało.

GRZES1545    9299
1 godzinę temu, XTRO napisał:

Nie mam zamiaru nawet podawać bo z tego co widzę większość jest po prostu zazdrosna ale nie wiem za co.

Jak dbasz tak masz i to się sprawdza. Ja przy normalnym roku jestem w stanie zebrać ponad 4t rzepaku.

Nie moja wina ze tyle mi wyszło przy takiej suszy. Zboża ludzie zaczęli kosić to też głównie 3-4t. I powiesz że to dobrze tak ? Jak same koszta to 4t jak nie lepiej 

Poczytaj w tacie pszenżyta, piszą że taka suszę mieli i ,,tylko" 6t w tym roku 😎

wojtal24    2741
XTRO napisał:

jakie nawożenie na te 4tony?

ZETOR TEAM

Tomek90    2433
8 godzin temu, Popier96 napisał:

Jo, jo. Ja wiem, że tutaj co roku zbiera się po 5ton na 4 klasie, gdzie rzepak jest co drugi - trzeci rok siany 😀. Kończę tą jałową dyskusję. Czekam na średnią z pszenicy u Twojego forumowego kolegi. 

Co dziwnego w rzepaku 5t na 4 klasie? Myślisz ze ta roślina plonuje najlepiej na 1 czy 2 klasie? 

Jałowy to widać ty jesteś 😉

• Haha 2

Popier96    277
26 minut temu, Tomek90 napisał:

Co dziwnego w rzepaku 5t na 4 klasie? Myślisz ze ta roślina plonuje najlepiej na 1 czy 2 klasie? 

No może. Ale choć nie forumowy płaczek 😀

7 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Poczytaj w tacie pszenżyta, piszą że taka suszę mieli i ,,tylko" 6t w tym roku 😎

Panie. Po co tam czytać, jak tutaj 5ton średniej robią na 4 klasie 😎. W mega suszy podchodzi tylko po 4 tony. 

miwigos    3713
47 minut temu, Tomek90 napisał:

Akurat z klasą ziemi masz racje , ale 5 ton rzdko se zdzrza , chybaże ktoś siej raz na kika lat

Tomek90    2433
Napisano (edytowany)

@Popier96  Treba mieć na czym czapkie nosić, a nie tylko momopolowy w głowie 😃

Edytowano przez Tomek90

Tigon    1537

Jak czytam te komentarze to raczej Ukraina powinna bać się naszych piachów pod lasem 6 klasy niż my ich czarnoziemów.

• Like 1

Pablo9812    64
50 minut temu, marek1977 napisał:

Woźniak Kleczew 2100

a na stronie 2080 pisze, skąd róznica ?

mike2145    15
11 minut temu, jan88 napisał:

a co to taka zmiana ceny ?

Wysprzedali się Ci co wozili prosto z pola w żniwa, to teraz tylko cena do góry. 3 tysiące będzie na pewno.

Badwolf    378
1 godzinę temu, mike2145 napisał:

Wysprzedali się Ci co wozili prosto z pola w żniwa, to teraz tylko cena do góry. 3 tysiące będzie na pewno.

Mi się też wydaje że będą wzrosty

marek1977    1370
Napisano (edytowany)
5 godzin temu, Pablo9812 napisał:

a na stronie 2080 pisze, skąd róznica ?

Cena na umowę zawsze jest +20 jak w cenniku.

Edytowano przez marek1977

Tomek90    2433
9 godzin temu, mike2145 napisał:

Lepiej żebyś miał czysty ten co trzymasz bo pół roku będzie poniżej 2000😉

JanKrzysztof    2061
Dnia 18.07.2024 o 13:15, Popier96 napisał:

Do Tomaszka nikt podjazdu nie ma, średnia powyżej 4 ton to nie problem na IV klasie, nawet przy suszy, która trapi jego podlaskie piachy. Tam nawet pszenica w bardzo suchym roku daje 9 ton z hektara... Jak zatrudnią go Ukraińcy, to trzeba oddać ziemię w dzierżawę, o ile znajdą się desperaci.

• Haha 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny paliw w 2024? Czy można liczyć na obiecywane w kampanii wyborczej spadki?
      Dziś wiodące koncerny zaktualizowały cenniki uwzględniając nowe stawki podatków i opłat, a więc olej napędowy drożeje o +5,3gr
      Najlepszego w Nowym Roku

kontynuacja zeszłorocznego tematu:

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna.  Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj