Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rzepaku mniej słonecznika mniej olej palmowy też cena wysoka .. baa  zasiewy rzepaku  na 2025 powiedziałbym są w średnim stanie a gdzie do wiosny... Nie zapominajmy że może wyjść na mównice spekulant i powie że soja obrodziła w Brazylii  z  amazonskiego lasu  po korek a i w Australii GMO rzepaku będzie po same brzegi  i cena poleci a wraz z nią zyski... A jeszcze umowę mercosur klepną to leżymy i robimy pod siebie..

Opublikowano
1 godzinę temu, mike2145 napisał(a):

Co się dzieje na tej giełdzie?

przygotowanie do dużo większych wzrostów rzepaku myślę że 600 euro może być jeszcze w tym roku wiec spokojnie 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, jan88 napisał(a):

przygotowanie do dużo większych wzrostów rzepaku myślę że 600 euro może być jeszcze w tym roku wiec spokojnie 

Będziesz miał 600 euro 😁😁😁😁😁 było dłużej zwlekać z sprzedaż 😁😁😁😁

Opublikowano (edytowane)

myślę że będzie i to w niedalekiej przyszłości :) ten rok będzie wygrany dla tych co przetrzymają towar i za szybko nie pękną 

Edytowane przez jan88
  • Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, jan88 napisał(a):

myślę że będzie i to w niedalekiej przyszłości :) ten rok będzie wygrany dla tych co przetrzymają towar i za szybko nie pękną 

Żebyś się nie zdziwił 

Opublikowano

Powiem tak... rzepaku nie mam na magazynie, ale obserwuje zachowanie się ceny. I jak to na giełdzie bywa, żeby mogły być dalsze wzrosty, to musi być korekta. Na ten moment jesteśmy w trendzie wzrostowym.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

tylko nikt nie jest wstanie jednoznacznie określić czy trend wzrostowy nie skończył się... żniwa  na półkuli południowej już krzyczą soi więcej olej palmowy też leci  wierzyć nie wolno nikomu .. będzie abu , abu... abu będą wzrosty i kto przetrzymał zarobi abu nie.. od dwóch lat są plecy na trzymaniu...

PS odnoszę wrażenie że Dni rolników są policzone... Ceny bez zmian przez 10 lat maszyny wzrost o 100% .. W Anglii chcą zrobic 20% podatku gdy rolnik przekaże gospodarstwo dzieciom u nas  dać taki przepis i nikt by chyba nie wyłożył 20% majątku jako podatek

Edytowane przez MarekUA
Opublikowano

Nikt nie wie co będzie i po co te kłótnie. Dwa lata temu miał też drożeć, a zamiast 3200 w żniwa sprzedałem w marcu po 2100, w tamtym roku również trzymałem i zarobiłem na prąd do załadunku żmijką. 

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, MarekUA napisał(a):

tylko nikt nie jest wstanie jednoznacznie określić czy trend wzrostowy nie skończył się... żniwa  na półkuli południowej już krzyczą soi więcej olej palmowy też leci  wierzyć nie wolno nikomu .. będzie abu , abu... abu będą wzrosty i kto przetrzymał zarobi abu nie.. od dwóch lat są plecy na trzymaniu...

PS odnoszę wrażenie że Dni rolników są policzone... Ceny bez zmian przez 10 lat maszyny wzrost o 100% .. W Anglii chcą zrobic 20% podatku gdy rolnik przekaże gospodarstwo dzieciom u nas  dać taki przepis i nikt by chyba nie wyłożył 20% majątku jako podatek

Dni rolników policzone? Wolne żarty, wystawia pole po 80 tys za hektar i się debile przebijają, to samo z czynszem za dzierżawy 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
42 minuty temu, CASd napisał(a):

Żebyś się nie zdziwił 

co Was tak martwi , żeby rzepak był drogi ? czyżby zazdrość, źe już swój sprzedaliście ? 

• Thanks 2
Opublikowano
5 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Dni rolników policzone? Wolne żarty, wystawia pole po 80 tys za hektar i się debile przebijają, to samo z czynszem za dzierżawy 

Póki jeszcze somsiad bierze to rolnicy będą brać więcej chociażby zostawało 100pln taka mentalność, kilka wachnieć na giełdach z cenami płodów i wszyscy kredytowcy na styk robią pod siebie. Ja osobiście odnoszę wrażenie że chce nas sie pozbyć wszystkiego co nasze od kilku lat już nam zakazują i prowadzę w ten labirynt małymi kroczkami..

A propo rzepaku pewnie będzie leciał w dół jak przez dwa dni spadł 160 pln oni już więcej nie zapłacą to nie jest korekta tylko zmiana trendu...

Opublikowano

Gadanie, tyle nowych maszyn i tak drogiego pola jak w ostatnim czasie nie było nigdy w historii

W żniwa mało gdzie na polach zobaczysz stary kombajn i maszyny, to samo przy obejściach, wszędzie kostka, elewacje 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, tommy66692 napisał(a):

Ostanio na FB z okolic widze ogłoszenia- przyjme pole w dzierżawe 1800 zł pieniądze przed wejściem w pole, znajomy mówił że jest badylarz który lata i wyrywa pola innym, kładzie 2tys i do tego dopłaty. Później się dziwią że w polu powiązane druty czekają na kombajn. Miałem jedną działeczke za sporo mniejszy czynsz i oddałem właścicielowi, ile można robić za ochłapy.

Z pszenicy na dzierżawie zostało mi w tym roku 1600 zł z hektara nie licząc kredytów, napraw, olei ubezpieczeń prądu itp.--same kredyty zjadają następny 1tyś/ha ....Mam duże gospodarstwo jak na małopolskie realia ale poważnie myśle czy nie pierdzielnąć tych dzierżaw a swoje oddać takim baranom,,, za 2 tyś plus dopłaty na czysto w którym roku ja tyle urobie, a i głowa spokojna i bez wąchania srodków całą wiosne.

• Confused 1
Opublikowano
17 minut temu, rocco0987 napisał(a):

Ostanio na FB z okolic widze ogłoszenia- przyjme pole w dzierżawe 1800 zł pieniądze przed wejściem w pole, znajomy mówił że jest badylarz który lata i wyrywa pola innym, kładzie 2tys i do tego dopłaty. Później się dziwią że w polu powiązane druty czekają na kombajn. Miałem jedną działeczke za sporo mniejszy czynsz i oddałem właścicielowi, ile można robić za ochłapy.

Z pszenicy na dzierżawie zostało mi w tym roku 1600 zł z hektara nie licząc kredytów, napraw, olei ubezpieczeń prądu itp.--same kredyty zjadają następny 1tyś/ha ....Mam duże gospodarstwo jak na małopolskie realia ale poważnie myśle czy nie pierdzielnąć tych dzierżaw a swoje oddać takim baranom,,, za 2 tyś plus dopłaty na czysto w którym roku ja tyle urobie, a i głowa spokojna i bez wąchania srodków całą wiosne.

popierasz druty bo ktoś pracuje w warzywach i 2000 to nic dla niego?

23 minuty temu, tommy66692 napisał(a):

Gadanie, tyle nowych maszyn i tak drogiego pola jak w ostatnim czasie nie było nigdy w historii

W żniwa mało gdzie na polach zobaczysz stary kombajn i maszyny, to samo przy obejściach, wszędzie kostka, elewacje 

jak się rolnik rodzi to mu małe buty zakładają żeby się uczył narzekać 

takiego dobrobytu na wsi nigdy nie było 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, anto napisał(a):

co Was tak martwi , żeby rzepak był drogi ? czyżby zazdrość, źe już swój sprzedaliście ? 

Trzeba mieć umiar, chytry 2 razy traci. 

1 godzinę temu, MarekUA napisał(a):

Przecież w tamtym roku zarobili na przechowaniu. 

Opublikowano
30 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

popierasz druty bo ktoś pracuje w warzywach i 2000 to nic dla niego?

jak się rolnik rodzi to mu małe buty zakładają żeby się uczył narzekać 

takiego dobrobytu na wsi nigdy nie było 

Panie, 80 lat wojny nie było. Nigdy tak dobrze w tym kraju ludziom nie było.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v