Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, PawelWlkp napisał:

Jak ma sens zwiększanie bio jak wszyscy zaintetesowani chcą b0 kupować? 

Zobacz cenę matif na  dzis. Czego Ci eksperci tam nie doszacowali? 

Chodziło mi bardziej o jakieś dalsze terminy a nie z dnia na dzień. Bo teraz wszystko zaspane na skupach u rolników co ich znam dziesiątki jak nie setki ton. Więc na wzrosty nie liczę. I już chyba raczej do żniw nie sprzedam. A jakichś tam domorosłych ekspertów rysujących kreski nawet nie czytam. Bo widać co się dzieje bez wykresów i giełd. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Oby ci po 1 tys nie pokazali do podpisu.

Pewnie że różnie bywa jednak na dziś zabierają po 1350  reszta 1320  i właśnie taki towar potrzebują dodać do innego -na placki dla kuwejtu   

Opublikowano
27 minut temu, v11 napisał:

Mam już prawie podpisany (ustalony) kontrakt po 1180 ale prawie - robi różnicę (chyba się jutro spręże i podpiszę )

Jak będzie duża różnica, to zapłacą karę umowna zamiast brać kukurydzę od ciebie. 

Opublikowano

Oczywiście że tak się nagminnie zdarza jednak mam nadzieję że 15 lat w miarę dobrej współpracy coś znaczy tym bardziej że prezes jest obcokrajowcem i trochę inaczej podchodzi niż nasze cwaniaczki . A jakby tylko myko to pół biedy  ale jeszcze kilka innych wymagań i to z górnej półki .W zeszłym roku podczas lustracji magazynu w lipcu przeleciała jedna omacnica i nie ma zmiłuj gazowanie i nie ma zmiłuj  . A jak wyjdzie zobaczymy nie chwalmy dnia przed zachodem .Ja tam życze i rzepakowcom i zbożowcom i pozostałym takich cen żeby się opłacało i kupka została -a żyjemy w czasie gdzie byle ja a reszta niech zdycha .Oczywiście są jednostki nad którymi nie warto się pochylać i dyskutować ale jest różnorodność i prawo do życia nawet dla debili   

Opublikowano

V11 jesteś oderwany od rzeczywistości 🤣 co z tego że jest obcokrajowcem ? 🤣🤣🤣 Byłeś kiedyś za granicą? Tam są tacy sami ludzie jak tu cwaniaki i normalni. Złodzieje też są. dorosnij dzieciaku 

Opublikowano (edytowane)

Kolego w życiu nie będziesz w tych krajach w których byłem .Każdy ma prawo do swojego zdania i ocenia innych po swoim charakterze i zrachowaniach -to że większość rolników to złodzieje i postrzegają innych że są złodziejami tego nie zmienię .Nie jednego uczciwego przedsiębiorcę rolnicy nauczyli złodziejstwa i nie ma co udawać że niby inni trzeba zacząć od siebie .Ja pilnuję swoich interesów umowy podpisuję i dopisuję do nich własne paragrafy i jakoś inni je respektują .Chłopki myślą że są pępkiem świata i wszystko im się należy a tym czasem są ruchani bo na to zasłużą sobie własnym postępowaniem .

1 godzinę temu, barteklegia napisał:

dorosnij dzieciaku 

I nie wyskakuj do starego dziada z "dzieciakami" bo to nie przystoi  .A pozwól innym oceniać kontrahentów po własnych doświadczeniach i kontaktach .

Edytowane przez v11
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Jak będzie duża różnica, to zapłacą karę umowna zamiast brać kukurydzę od ciebie. 

Jak tam myślisz, że jeszcze sprzedasz przed żniwami czy przechowujesz dalej? Ja już raczej chyba nastawiam się na przechowanie. Dużo nie mam. Jak coś w maju zapakuje na przyczepy postoi do żniw przez ten czas wyczyszczę i przewietrzę miejsce gdzie leżał i w lipcu wysypię na nowo.

Opublikowano

Ale udajesz rekina biznesu i pieprzysz 3 po 3. Jeśli ci z tym lepiej to spoko tak sobie tłumacz. 🤣🤣 Prawdziwy szef rolnictwa o jego towar przedsiębiorcy zmieniają umowy i dopisują paragrafy bez niego by pewnie upadli 

Opublikowano

Paplać na forum każdy potrafi jak przychodzi do realiów to właśnie jak dzieciaki nawet w umowie nie potraficie zmienić warunków które nie pasują albo wyjaśniają pewne kwestie .Najczęściej dopisuję paragraf  " Jeżeli  którakolwiek   z dostaw nie spełnia wymagań kupującego sprzedający ma prawo odstąpienia od umowy bez kary umownej " oraz "kierowca jest uprawniony do podpisania próbek pobranych z pojazdu po załadunku na wniosek sprzedającego"i jakoś w ciągu 15 lat i na kilka tyś ton jeden zwrot i nigdy nie obniżyli mi ceny .Więc nie skacz bo nawet w d*pie nie byłeś i gówna tam nie widziałeś dupczysz coś tam na kilku arach i kozaczysz  I nie masz co się obrażać bo ty dopierdalasz -ja też potrafię 

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, hubertuss napisał:

Jak tam myślisz, że jeszcze sprzedasz przed żniwami czy przechowujesz dalej? Ja już raczej chyba nastawiam się na przechowanie. Dużo nie mam. Jak coś w maju zapakuje na przyczepy postoi do żniw przez ten czas wyczyszczę i przewietrzę miejsce gdzie leżał i w lipcu wysypię na nowo.

Będzie leżał, pewnie nie tylko u mnie. Mam inne główne źródło dochodu także jakoś przeżyję 😅

• Thanks 1
Opublikowano

Dziś pewnie cena 1890-1920. Sam kiszę "parę" ton. Wydawało się, że niżej przecież już nie zejdzie a jednak. Nawet sama Pani z Viterry wczoraj powiedziała "Oczywiście, że z ceną może być gorzej" także nie napawa to optymizmem. 

Opublikowano

tak to niestety się kreci kto rok temu przetrzymał i sprzedał za 4k+ to zarobił krocie i teraz musi oddać ale bilans i tak jest dodatni, gorzej kto dwa lata temu sprzedał w żniwa a rok temu zostawił, tylko modlitwa jemu pomóc może.

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

Nie szkoda ci pieniędzy że tak lekko o tym mówisz? Mi by psycha siadła

a czym tu się spinać? to tylko kasa, jak każdy kto prowadzi coś na własną rękę, raz zarabiam, raz tracę

Opublikowano
2 godziny temu, v11 napisał:

Kolego w życiu nie będziesz w tych krajach w których byłem .Każdy ma prawo do swojego zdania i ocenia innych po swoim charakterze i zrachowaniach -to że większość rolników to złodzieje i postrzegają innych że są złodziejami tego nie zmienię .Nie jednego uczciwego przedsiębiorcę rolnicy nauczyli złodziejstwa i nie ma co udawać że niby inni trzeba zacząć od siebie .Ja pilnuję swoich interesów umowy podpisuję i dopisuję do nich własne paragrafy i jakoś inni je respektują .Chłopki myślą że są pępkiem świata i wszystko im się należy a tym czasem są ruchani bo na to zasłużą sobie własnym postępowaniem .

dokładnie trafiłeś w sedno

znam takich nawet u  mnie w rodzinie że nie potrafi żadnych relacji biznesowych utrzymać tylko na dziś aby wyrwać więcej, potem jak coś to si e obrażają itd.

większość zakłada że wszyscy to złodzieje jeden żyje kosztem drugiego, dlatego nie będzie starał się w pracy tylko będzie niszczył sprzęt, chował się za winklem jak pracodawca nie widzi itd

ale to jest również odzwierciedlenie społeczeństwa  w sejmach powiatach itd

nawet gdyby taki handlarz powiedział rolnikom sprzedajcie bo będzie taniej wg swojej wiedzy to na przekór by nie sprzedali, a gdyby się pomylił to już lepiej nie myśleć

każdy jest kowalem własnego losu, są ludzie mniej lub bardziej inteligentni, jedni widzą jak ma ich gospodarstwo wyglądać za 10-15 lat i dążą do tego inni tylko się śmieją lub małpują nieświadomie nie wiedząc o co chodzi

dlatego ten co ma ten zmysł, przedsiębiorczości pracowitości a także wsparcie rodziny mimo przeciwności losu przetrwa, nawet jak te gospodarzenie trzeba będzie rzucić a inni nawet mi ich nie żal ( pamiętam co mówili na przełomie lat 90/00 jak brałem zapuszczone gleby, zakamienione, i kredyty w banku, małpując wszystko rok temu w żniwa sprzedali  a w tym sezonie trzymają jeszcze)

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Nie szkoda ci pieniędzy że tak lekko o tym mówisz? Mi by psycha siadła

Dla kogoś kto ma słaba psyche to nie bardzo rolnictwo, a co dopiero magazynowanie. 

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, pawelek98 napisał:

a w tym sezonie trzymają jeszcze)

Ja też trzymam  ale i kontrakt mam .A to że rolnicy to oszuści to fakt nawet oszukują kolegów po fachu .Z tą wiarą w wiadomości rynkowe skupujących jestem ostrożny bo wiadomo każdy ciągnie kołdrę w swoją stronę i tak musi być .Ale dopóki nie widzę dowodów że delikwent jest oszustem raczej przyjmuję ze jest ok -chyba że radny parafialny i szafarz wtrdy wszystkie kontrolki świecą   

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Będzie leżał, pewnie nie tylko u mnie. Mam inne główne źródło dochodu także jakoś przeżyję 😅

Tez mam inne źródło utrzymania. Więc chyba raczej zostanie. Składować nowy jak się urodzi coś też mam gdzie. 

Opublikowano (edytowane)

niech się lepiej pochwali jaki syf z Ukrainy zwoził, jak nie przeszła do Cedrobu czy innych to na końcu zawsze był Vipasz, on brał wszystko, huce można było wiadrami wyciągać, polowa to była mąka, niewidoka jak to rozładowywali taka że nie wiadomo czy się pali czy co. Jak ktoś pisze że jakościowa nie odbiega od naszej, to nie ma pojęcia jak to wygląda na żywca, często taki syf nawet u nich by nikt nie kupił nie wspominając o porcie w odessie, ale polscy Janusze biznesu wezmą wszystko byle zarobić.  Pszenica to tylko mieszają z naszą, może im dalej w kraj to lepsza wożą ale zaraz za granicą to ląduje najgorszy syf.

Edytowane przez Tigon
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v