Kubos43

Modernizacja istniejącej obory

Polecane posty

Kubos43    0

Witajcie, prześledziłem sporo tematów na tym forum odnośnie modernizacji oraz budowy obór, wszystkie te tematy jednak zakładane były dawno temu. 

Zamierzam przejąć gospodarstwo, aktualnie hodowane są w nim krowy mleczne, w stadzie 25 dojnych + młodzież od nich,  mają one dobrą wydajność i dobrze rokują na przyszłość. 

Obora w której utrzymywane jest bydło jest starym budynkiem i obecny układ stanowisk mocno utrudnia prace, udój dojarką przewodową, obornik usuwany ładowarką i taczką jednak wszystko trzeba wrzucić widłami ręcznie, zadawanie paszy odbywa się również ręcznie a miejscami trzeba wchodzić miedzy krowy. 

Ściany zewnętrze budynku oraz dach są albo nowe albo w bardzo dobrym stanie, było to niedawno remontowane, konstrukcja dachu jest na wieńcu i słupach na stropie, możliwe jest całkowite wyburzenie ścian wewnętrznych oraz zawalenie stropu.

Po przejęciu tych budynków chciałbym wyburzyć właśnie wszystko w środku, przedłużyć budynek do 32 metrów (10 metrów szerokości wewnątrz) i stworzyć wszystko tak aby łatwo można było prowadzić dalszą hodowle krów mlecznych.  

Ze względu na wymiary chciałbym poznać wasze opinie i propozycje jak najlepiej podejść do sprawy i na jaki system postawić. 

Ja wstępnie założyłem aby krowy postawić w systemie uwięziowym z stołem paszowym po środku oraz dwoma rzędami stanowisk. Za stanowiskami chciałbym aby były ruszta, do doju planuje wykorzystać hale udojową typu rybia ość 2x6/2x7 albo 1x6/1x7, krowy były by grupami zwalniane z uwięzi i wpędzane w hale.   

Gospodarstwo w dużej mierze na początku bedę prowadził sam jednak mogę liczyć na jednego pracownika w niepełnym wymiarze czasu, dlatego stawiam na właśnie taki system utrzymania, nie mogę sobie pozwolić na wkładanie czasu w "zabawę" z słomą oraz obornikiem, chcę jak najbardziej zmniejszyć ilość poswiecanego czasu oraz obowiązków aby dało się to wszystko ogarnąć w własnym zakresie.

Jeżeli taki system to jakie ruszta wybrać? żeliwne czy betonowe? Na legowiska maty, materace czy może jednak ściółka grubo?

Co polecacie? 

Pochwalcie się swoimi spostrzeżeniami.  

robert1226    1772

Pierwszy podstawowy błąd to krowy uważane i hala udojowa jakoś ujowo to widzę. 

Drugie to uwiazane krowy na matach to tylko rogi będą miały czyste.

90210grzesiu    167

Trzymaj tam sobie młodzież, a na krowy buduj nowe wolnostanowiskowe. obora 10 na 30 metrów zapewni Ci uwiązanie, a nie solidne zyski. Rób nowe i szersze.  Mówię z doświadczenia, bo rozbudowuję chlewnie, a gdybym się za to brał drugi raz to bym stawiał nową obok.

Kubos43    0
33 minuty temu, 90210grzesiu napisał:

Trzymaj tam sobie młodzież, a na krowy buduj nowe wolnostanowiskowe. obora 10 na 30 metrów zapewni Ci uwiązanie, a nie solidne zyski. Rób nowe i szersze.  Mówię z doświadczenia, bo rozbudowuję chlewnie, a gdybym się za to brał drugi raz to bym stawiał nową obok.

Wiem że taka opcja najkorzystniejsza ale wymaga więcej czasu i sporo wkładu finansowego, niestety mam inne wydatki dodatkowo w tej chwili i nie mogę sobie pozwolić na spory nakład, obecny właściciel stada wychodzi dość dobrze finansowo i na pierwsze 5/10 lat wystarczy mi przebudowa obecnej obory, jak później wszystko dobrze pójdzie to ten budynek będzie właśnie dla młodzieży. 

Petero28    0

https://t.me/pump_upp - best crypto pumps on telegram
Make 1000% and more within 1 day, join channel @pump_upp !

Kubos43    0
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

a nie masz tam jakiej stodoły?

Nic innego się nie nadaje 

tumiwisizm    454

Ja bym się nie pakował w żadne ruszta ani halę na starym budynku bo to nie ma sensu. Wpakujesz pieniądze a i tak będziesz miał stary budynek, ani to uwięź ani wolnostanowiskowa. Też mieliśmy podobną sytuację, budynek 12x27m, starego typu z rzędem stanowisk na krowy, kojcami na świnie i wydzielonym ścianą nośną pomieszczeniem ze sklepieniem. Pod sklepieniem piwnica na ziemniaki, na sklepieniu gospodarczy. W kojcach po świniach cielaki, na krowy było 18 stanowisk więc bez szału, obornik taczkami, kukurydza taczkami, sianokiszonka taczkami i generalnie obóz pracy. Przesunęliśmy rząd słupów(były tam gdzie jest żółta kreska), postawiliśmy też 2 nowe słupy po prawej stronie,tak żeby usunąć te scianę nośną(była mniej więcej tak jak te czerwone kreski). Z tego co było to zostały tylko 4 te białe słupy po prawej, całe posadzki wybetonowane od nowa. Burzyliśmy i betonowaliśmy na bieżąco(w środku ciągle stały zwierzęta) i zamknęliśmy się z pracą od czerwca 2019 do czerwca 2020. I z perspektywy czasu widzę że to była w miarę dobra decyzja bo ok to uwięziówka ale koszt przeróbki był nieduży i mam wolną głowę i środki żeby dobudować coś nowego ze stropodachem. 

321480682_3499833217008651_6896157936374191190_n.jpg

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez MarZC
      Przyjmę/ kupię zużyte gumy strzykowe.
      Uprzedzając pytania, potrzebujemy na zabawki dla psów.
      Mogą być usyfione itp,trójkątne, okrągłe,  byleby nie były pocięte. I tak je potem myjemy i dezynfekujemy. 
      Przyjmę KAŻDĄ ilość 
    • Przez KTJW
      Witam, chciałbym wybudować oborę na krowy mleczne i pojawił się temat hali łukowej/namiotowej. Ale pojawiło się kilka niejasności. Jak wygląda sprawa skraplania w takiej hali, zdaję sobie sprawę że będzie się skraplać ale czy będzie kapać czy może spływać po plandece? Czy to będzie bardzo negatywnie wpływać na krowy? Czy w lato nie zrobi się tam sauna, jak jedna ściana i szczyty będą otwarte? Może ktoś użytkuje taką hale i chciałby się podzielić odczuciami.
    • Przez adamek1942
      Witam panowie doradźcie, jaką wagę kupić dla bydła ?? 
      rozglądać się za używana czy  warto ??       https://www.olx.pl/oferta/waga-elektroniczna-inwentarzowa-do-bydla-trzody-big-bag-palet-3-tony-CID757-IDqHR1b.html#b358dd8b9d
      czy kupić nową  ?? 
      https://www.olx.pl/oferta/waga-do-bydla-byka-swin-koni-platformowa-1-2-x-2-2-m-5-t-hit-2019-CID757-IDxMX6x.html#b358dd8b9d
      https://www.olx.pl/oferta/waga-do-bydla-tucznikow-elektroniczna-3-tony-nowa-inwentarzowa-CID757-IDmwKA6.html#b358dd8b9d
      i dorobić do niej ramkę aby nam zwierze nie uciekło czy ma to sens ?????
      tylko tylko co z ta legalizacją jak to się ma przy handlu ??
    • Przez Lalafka
      Cześć,
      Planuje postawić coś takiego jak w temacie. Czy jest ktoś kto ma i mógłby doradzić? posadzka z płyt drogowych. Czy potrzebuje na to pozwolenia czy samo zgłoszenie wystarczy jako budynek gospodarczy celuję w 24x6. Choć cena zweryfikuje czy nie trzeba mniejszego. 

• Przez rafalwielkoposkie
      witam , planuje rozwinąć gospodarstwo po rodzicach i myślałem nad budowa wiaty na 30 sztuk opasów , jak wygląda prawnie taka budowa, jakich kosztów się spodziewać i czy zimą nie będzie uciążliwa dla byków. Wiata miała by mieć jedną tylną ścianę z boku bramy by można obornik wywozić turem i z przodu ganek paszowy i wodę, myślę o tym by ta tylnią ścianę zbudować z pustaków na wysokość około 2m ogólnie wiata miała by mieć wymiary 20 m na 5 m, czy była by to wystarczająca wielkość? dziękuję za wszelkie odpowiedzi
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj