Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, krzychu121 napisał:

Spokojnie. Kolega ma rację żeby podawać cenę netto czy brutto. Skąd ktoś ma wiedzieć że np ja jestem na vacie a nie na ryczałcie. Ktoś napisał że można kupić saletrzak za 1580 zł a ktoś później napisał że drogo bo idzie kupić za 1550 zł. Tylko jeśli ten pierwszy podał cenę brutto bo jest ryczaltowcem to vatowiec kupi ja za 1463.  Ten drugi co podał cenę 1550 mógł być vatowcem i podał cenę netto. Więc ryczaltowiec musiałby zapłacić 1675 zł . Więc ta pierwsza oferta jest lepsza o 100 zł na tonie. Dlatego ważne jest podawanie ceny brutto netto . Jak ktoś idzie do sklepu to wiadomo że cena jest z podatkiem. A tu na forum nikt nie wie kto jest płatnikiem VAT a kto nie. W skupach też pytają czy ktoś jest na VAT czy nie i wtedy podają cenę 

Duże firmy handlowe zawsze podają ceny netto ale najbezpieczniej dopytać .Strategia jest taka aby podać jak najniższą cenę np nawóz  i zachęcić klienta -tak naprawdę powinien być nakaz podawania cen brutto  bo nie jednemu sprawiło to problemy choc w moim przypadku przy wykupie gruntu z ANR rzeczoznawca opisał cena brutto a te barany naliczyły vat 22 % który ja odliczyłem zgodnie z ustawą -vat  niesłusznie naliczony podlega odliczeniu bez konieczności korygowania - dziś o tym mogę napisać bo to już dawno przedawnione a troche grosza wpadło od zakupu  ponad 30ha 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, robi57362 napisał:

ja sądzę że polski nawoz jest bardzo dobrej jakości, choć tylko kilka razy mialem import to zawsze coś, a to worki lipne, a to sie pyli, a to zanieczyszczony

Wszystkie są dobre oprócz saletrzaku z Azotów, dość że podatny na zbrylanie, to dodatkowo wysypujesz mąkę z wora

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Bo ktoś tam pisał .

Ceny nie spadają na składach , będzie mróz do -15 będzie podstawa do podniesienia cen nawozów .

Jak będzie -15 to kto może będzie siedział w domu

Opublikowano

Nawozy prawie skompletowane, jeszcze tylko kizeryt i fosforan pod kukurydze. Ostatnie dni roku dojechała reszta mocznika po 2040zł, saletrosan 1560, saletra 1800.  Ceny brutto, zamawiane wcześniej 

Opublikowano
32 minuty temu, Mateuszmq napisał:

Nawozy prawie skompletowane, jeszcze tylko kizeryt i fosforan pod kukurydze. Ostatnie dni roku dojechała reszta mocznika po 2040zł, saletrosan 1560, saletra 1800.  Ceny brutto, zamawiane wcześniej 

Po co kizeryt , jak siejesz saletrosan

Opublikowano
3 godziny temu, CASd napisał:

Tak 

To jeszcze raz Saletrzak Węgier przy 24 t 1550 cena brutto!!! z transportem 😎

to kg N 5,741 zł

mocznik z inhibitorem 2322 brutto 5,048 troszkę taniej wychodzi

Opublikowano
13 godzin temu, przybyslawice5211 napisał:

Ja miałem na jesień węgierski NPK 4-24-24 to ostatni raz go kupiłem bo nie jest granulowany tylko taki gryz i do tego bardzo dużo pyłu ciągnik i rozsiewacz cały biały, polifoska 8 to ideał przy tym wegierskim    

To też różnie bywa siałem kuku i w podsiewacz Poli 8 to przy zasypywaniu tak się pyliła i miałka oczywiście i w siewniku się zapychała w porównaniu do npk z importu tak że loteria jak długo stoi czy w magazynie czy nie itp itd

Opublikowano
pawelek98 napisał:

3 godziny temu, CASd napisał:

Tak 

To jeszcze raz Saletrzak Węgier przy 24 t 1550 cena brutto!!! z transportem 😎

to kg N 5,741 zł

mocznik z inhibitorem 2322 brutto 5,048 troszkę taniej wychodzi

Tyle że mocznik na pierwszą dawkę średnio pasuje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v