Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, kat napisał:

Nie każdy nawozy tylko na zboża sypie. U mnie ponad połowa idzie na plon paszy dla bydła. 

Zgadza się i ci co skarmiają 🐄🐄🐄🐄wszystko nie wyjdą tak źle. 

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

Roślinniarze odlecieli w kosmos. Ktoś myślał że ma 50ha, popracuje na nich 300h w roku i chciałby z tego mieć kokosy 

Będą mieli jeszcze gorzej jak taki krowiarz 50ha zrezygnuje z krów 

• Like 3
Opublikowano

u mnie w regionie takich mnóstwo ziarkiem obsiali. 

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Roślinniarze odlecieli w kosmos. Ktoś myślał że ma 50ha, popracuje na nich 300h w roku i chciałby z tego mieć kokosy 

Moim zdaniem nie było lepszych czasów niż minione trzy lata -i piszę na poważnie (miałem kilka fuksów i przypadków oraz przewidywań i chwalę ten czas a obecny rok jeżeli nie będzie klęski zapowiada się podobnie jutro odsyłam  umowę na całość plonów 2023 i niech się dzieje .Wydatki już poniesione w 100% więc niespodzianek już nie powinno być .Jakby te ciule jeszcze zrealizowały obietnice dopłat  to trzeba będzie się zastanowić czym zaskoczyć środowisko - to łagodzi nawet te wariackie ekoschematy i pierdolnięte wnioski 

Opublikowano
12 godzin temu, v11 napisał:

Moim zdaniem nie było lepszych czasów niż minione trzy lata -i piszę na poważnie (miałem kilka fuksów i przypadków oraz przewidywań i chwalę ten czas a obecny rok jeżeli nie będzie klęski zapowiada się podobnie jutro odsyłam  umowę na całość plonów 2023 i niech się dzieje .Wydatki już poniesione w 100% więc niespodzianek już nie powinno być .Jakby te ciule jeszcze zrealizowały obietnice dopłat  to trzeba będzie się zastanowić czym zaskoczyć środowisko - to łagodzi nawet te wariackie ekoschematy i pierdolnięte wnioski 

To się pochwal cenami tego kontraktu , albo jesteś szczęściaż albo bajkopisarz,

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Tigon napisał:

to nie ma źle , jak sucha już 700, przypomnijcie sobie czasy jak mokra na jesień była 200-300 zł

Tak było,  pamiętam. 

16 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Nikt w kosmos nie odleciał, chodzi o to aby był jakikolwiek zysk z ha a nie dokładka...w imie tego że wojna i trzeba ,,braci z U A wspierać kosztem naszych rodzin"

Do tego Kolego jesteś krótkowzroczny skoro twierdzisz że Tylko rosliniarze mają problem...wkrótce o tym inni też się przekonają, tak jak śmiali się że ASF przez Wisłę nie przejdzie.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 2
Opublikowano
13 godzin temu, Tigon napisał:

to nie ma źle , jak sucha już 700, przypomnijcie sobie czasy jak mokra na jesień była 200-300 zł

Tylko ile lat temu i ile było warte 300 zł wtedy 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Tak było,  pamiętam. 

Nikt w kosmos nie odleciał, chodzi o to aby był jakikolwiek zysk z ha a nie dokładka...w imie tego że wojna i trzeba ,,braci z U A wspierać kosztem naszych rodzin"

Do tego Kolego jesteś krótkowzroczny skoro twierdzisz że Tylko rosliniarze mają problem...wkrótce o tym inni też się przekonają, tak jak śmiali się że ASF przez Wisłę nie przejdzie.

Odleciał odleciał, kilkuset procentowy zysk to było za mało, chciwość zgubiła niektórych a zapewnienie minimalnego zysku to komunizm w czystej postaci i jeszcze płacz jak to rodziny finansowo podupadają bo wojna, ale nikt się nie zająknie że to po wybuchy wojny ceny płodów przebiły historyczne maxima. Moralność Kalego.

Edytowane przez EppS
  • Haha 1
Opublikowano

To ja jestem ciekaw jaką strategie sprzedaży w tym roku zastosują wszyscy Ci ktorzy sprzedali pszenicę po wyższej cenie a teraz piszą o chciwości tych którzy zostali z ziarnem. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Tu nie chodzi o chciwość. Ale jak wojna wywindowała ceny to filozofy forumowe  teorie bo rynek, gieldy, bo za półdarmo bo przecież godnie żyć z 20 hektarów zbóż.  Jak teraz ta sama wojna odwróciła sytuację i oberwaliśmy to winni wszyscy wkolo ale teraz to już nie wolny rynek, gielda tylko spekulacja i złodzieje. To jak matif na 500 to dobry, a jak na 250 to niedobry. I jeszcze to wyczekiwanie z nadzieją co kacapy odpierdala.  

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, miwigos napisał:

To się pochwal cenami tego kontraktu , albo jesteś szczęściaż albo bajkopisarz,

1050 i uważam za ok na listopad grudzień (mogłem miesiąc temu po 1150 ale to już historia ) przy zamiarach odnośnie rzepaku 1300 to będzie rewelacja .Jeszcze półtorej tygodnia będą wywozić po 1250 ale to stary kontrakt .I nie ma co skakać bo mogło iść po 1000 za mokry jesienią .- mnie zostanie jeszcze górka oby nie przyszły perturbacje klimatyczne to będzie ok 

2 godziny temu, daro189 napisał:

To ja jestem ciekaw jaką strategie sprzedaży w tym roku zastosują wszyscy Ci ktorzy sprzedali pszenicę po wyższej cenie a teraz piszą o chciwości tych którzy zostali z ziarnem. 

Jaka strategia ? przecież to jest hazard -bynajmniej człowiek  się nie nudzi jest adrenalina są emocje i skończcie pieprzyć o braku opłacalności - gospodarstwa 30 ha po 2 fendty zero ekonomii a tu buczenie że bieda trzeba podnieść sobie wydajność bo nie może być tak że rodzina żyje z 20ha tradycyjnych  upraw polowych 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v