Polifoska 6

Polifoska 6
3 343,15 zł

Polifoska 8

Polifoska 8
3 491,33 zł

Saletrosan 26

Saletrosan 26
1 471,98 zł

ZAKsan

ZAKsan
1 676,40 zł

Polecane posty

rolnik039    137
Napisano (edytowany)

W tym nie  rządzie to Nobla powinni dostać jak przy 2200zl na hektar wyjdzie 1400 zł za tonę 

Edytowano przez rolnik039

miwigos    2815

przy plonie 8 ton wychodzi 275 do tony , po 1100 idzie sprzedać , więc prawie jest, przy plonie 7 ton troszke więcej jak 1400

Wiadomość z agroFakt.pl

6MaaJsTeR9    361
2 godziny temu, galan99 napisał:

No jak nie poczytaj do pszenicy dopłacą co sprzedali w 2020 roku po 2200 zł .

Za 2020 rok dopłacą ?

• Haha 1

Tigon    1249

"Odnośnie dopłat do nawozów, to otrzymają je rolnicy, którzy w okresie od 16 maja 2022 r. do 31 marca 2023 r"

hahahaha

To wyruchali tych co teraz kupują nawozy i tak po 4k ... xD 

10 godzin temu, Peron napisał:

Jeszcze są nieustalone ceny referencyjne nawozów, które posłużą do wyliczeń różnicy w cenie. Jak ustalą np. Saletrę na 3200, to i kto kupił w marcu poniżej tej ceny, to też nic nie dostanie. Tak że spokojnie, nie podniecać się chłoposzki. 

Tak się nie mogłeś doczekać saletry po 2200, a teraz narzekasz, ze nie dostaniesz :)

u mnie na ten moment saletra 2600 i trzeba było niestety kupić xD 

Bercik92    2013

Czyli te dopłaty będą na takich samych zasadach co w ubiegłym roku?

PawelWlkp    708

Na wielosklakladniki te dopłaty powinny być dłużej bo cena nadal kosmos. 

• Like 1

strzechu    241

zobaczymy jaką wyliczą cenę referencyjną w okresie ... 16 maja 2021 r. – 31 marca 2022 r.

Do mnie auto RSM zamawianego koło 20 marca dojechało akurat 4 kwietnia...a faktura z 6kwietnia

rolnik039    137
Napisano (edytowany)
11 godzin temu, miwigos napisał:

przy plonie 8 ton wychodzi 275 do tony , po 1100 idzie sprzedać , więc prawie jest, przy plonie 7 ton troszke więcej jak 1400

Zależy gdzie te 1100 lubelskie to 900 to przy plonie 7 ton wyjdzie 1200

Edytowano przez rolnik039

zbyszek8201    120
5 godzin temu, strzechu napisał:

zobaczymy jaką wyliczą cenę referencyjną w okresie ... 16 maja 2021 r. – 31 marca 2022 r.

Do mnie auto RSM zamawianego koło 20 marca dojechało akurat 4 kwietnia...a faktura z 6kwietnia

Niby ma to być średnia cena z tego okresu. Więc można założyć np taka popularna saletrę około 3 tys. Skorzystają na tym zapewne ci , którzy zakupili w gorącym letnio jesiennym okresie. Może jeszcze w małym stopniu ci z fakturą i grud-styczen. Tak jak ktoś wcześniej wspomniał , sam fakt ogłoszenia tej decyzji w jakimś stopniu spowodował że część rolników w ostatnich dniach dokonała większych zakupów ....Nie wiem dokładnie kiedy wczoraj czy przedwczoraj podano termin okresu zakupu z faktur. Więc nie jeden zrobił się w bambuko podejmując pospieszna decyzję , zapewne w obawie przed chwilowym wzrostem cen. Info o zwiększonej sprzedaży ze składu nawozowego. 

Ziel    106
11 godzin temu, Tigon napisał:

"Odnośnie dopłat do nawozów, to otrzymają je rolnicy, którzy w okresie od 16 maja 2022 r. do 31 marca 2023 r"

hahahaha

To wyruchali tych co teraz kupują nawozy i tak po 4k ... xD 

u mnie na ten moment saletra 2600 i trzeba było niestety kupić xD 

A kto kupuje teraz nawozy jak nic poza qq sie nie nawozi

jacus    2653
2 minuty temu, Ziel napisał:

ty tak na powaznie pytasz ?? poglownie na zboza jare, na kukurydze, mocznik do opryskow. na laki tez sypia po I pokosie.

buk, humor ,seks ,rokendrol.

dantur96    200
5 minut temu, Ziel napisał:

Sami Krowiarze ile sypia np na drugi pokos. Pewnie dużo ludzi nie ma na drugi pokos Tylko czeka na obniżki ja też Krowiarz ale na drugi już kupiłem 😃

slavik80    75
44 minuty temu, Ziel napisał:

Kolego ja np potrzebuje npk pod fasolę no i n2 na pszenicę może i n3

Pablos_1970    80

Dzisiaj  siałem  trawkę    na torfie  to  akurat    azot    się  przyda  jak tak  dalej  będzie  to sianokosy      duuużo  szybciej  niż  w  ubiegłym  roku .

jacus    2653

u nas juz kosza -po ogrodkach 😂, ja robie razowke dla koni wiec czerwiec to norma.

czasami II klasa ziemi to nie blogoslawienstwo-gdy trzeba co 2 tygodnie sie meczyc..

buk, humor ,seks ,rokendrol.

raven18    116

Jak jeszcze nie ma zgody unii ani rozporządzenia, to wszystko pisane na kolanie  

Izyth0r    28

Ktoś mi to wytłumaczy? Celowo czekaliśmy z zakupem nawozów licząc na niższą cenę. Świadomie pierwsza dawka poszła nieco "tańszym" nawozem, kosztem opóźnionej dawki, nawet bardzo opóźnionej.
Teraz rozumiem, że jak zaryzykowałem, to zostałem zrobiony w bambuko, bo na fakturach mam początek kwietnia i nie łapie się na dopłaty. Czyli jak ktoś podjął ryzyko, to teraz ci co po żniwach w zeszłym roku taniej nawóz kupili nawet ode mnie, to mają jeszcze na nim zyskać, a w kwietniu to za darmo nawóz jest? Czy to jest nagroda dla tych, którzy zasilili kieszenie Danielusa Obajtusa?
saletrzak Canvil zakupiony 05.2022, cena 4500zł/t, produkcja 10.2021
saletrzak Canvil zakupiony 04.2023, cena 2300zł/t, produkcja 02.2022!!!!!!!
ten sam sprzedawca, bez komentarza

• Like 1
  • Haha 1

Peron    334

U mnie niektórzy jeszcze czekają, że stanieje. Myśle, ze żniwa mogą sobie odpuścić już. Kto opóźnił pierwszą dawkę zaoszczędził około 100zl na N1 i pewnie z 50zł na N2. Czy było warto? Każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Wg mnie nie warto było czekać i lepiej było wcześniej wysiać azot, tym bardziej, że już nie mogłem patrzeć na te bigsy z azotem za ponad 4K :)

Michał88    250

U mnie podobnie, kto dał szybciej cały azot to widać że piękne rośliny a kto się wstrzymał   to bieda. Niby zimno było i rośliny nie rosły ale teraz ciepło 3 dni i te słabsze rzepaki już kwitną.

Agrest    22480

Zrobili datę do końca marca by znowu nie było gadania, że po ogłoszeniu windują ceny.

Czyli szach i mat. I myślę że taki argument wykorzystają. Do tego powiedzą że najpierw rolnicy kłócą się o wcześniejszy termin podawania azotu, a jak ten  zostaje przyspieszony, plus potem dopłaty do zakupionego nawozu, to nagle się okazuje że z N1 do maja czekają.

Brak spójności zeznań na przesłuchaniu. Ot i zagwozdka rozwiązana😉

• Like 3

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2023 będzie dla nas lepszy czy gorszy?
      Czy styczniowe obniżki to tylko lekka korekta, czy wstęp do poważniejszego dołka?
      Link do kontynuacji tematu :

• Przez kowal1108
      Jak w temacie. Jakie są u Was ceny żyta? 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj