Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
35 minut temu, jacek1296 napisał:

Nie obrażaj się, sam uprawiam cebulę to wiem jak to wygląda. Tylko wolę sprzedać pośrednikowi co sam jeździ na giełdę, a nie robić w tym giełdowym kieracie. Wszystko fajnie, jak zajedziesz na giełdę i w godzinę tego busa opróżnisz. I nie mów, że tak się uda codziennie. A jak stoisz 10godzin? Jazda na giełdę to dla kilkuhektarowców.

Tylko jak sprzedajesz pośrednikowi to oddajesz mu pewnie połowę zarobku. Jak ktoś chce zarobić to bierze się sam do roboty albo zatrudnia innych. A jak ktoś chce się szybko pozbyć to sprzedaje pośrednikom i później mówi że nie ma takiego zysku. Wszędzie gdzie jest dużo pracy to i zazwyczaj można zarobić dużo kasy. Choć nie zawsze tak jest.

To tak jak ,, zbożowcy'' narzekają na ,,krowiarzy '', ze im ziemię podbierają albo stać ich kupić za większą sumę czy kupić częściej nowa maszynę. Tylko nie patrzą na to że oni praktycznie od jesieni do wiosny przeleza w domu albo z nudów coś porobią a krowiarz dzień dnia musi pracować i żadne niedzielę czy święta nie są wolne. Tak samo ma się w przypadku,,badylarzy ''. Jak ktoś się pracy nie boi i stawia magazyny itd to później jest w stanie więcej zarobić niż taki który sprxeda od razu wszystko z pola. 

• Like 5
Opublikowano

Tylko ten co ma tych warzyw sporo ha i pól roku jeździ na giełde , noce zarwane , to nic z życia niema, gorzej ma jak krowiarz na nowej zmechanizowanej oborze, jeśli juz to sprzedaż hurtowa, chyba że ktoś ma kika ha, cebule marchew to miałem na myśli całymi tirami prosto z pola, stąd wyszed ten zarobek , to tak jak bym sam tłoczył olej z swojego rzepaku , robił kasze i mąke i potem sprzedawał , albo RHD

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, krzychu121 napisał:

Tylko jak sprzedajesz pośrednikowi to oddajesz mu pewnie połowę zarobku. Jak ktoś chce zarobić to bierze się sam do roboty albo zatrudnia innych. A jak ktoś chce się szybko pozbyć to sprzedaje pośrednikom i później mówi że nie ma takiego zysku. Wszędzie gdzie jest dużo pracy to i zazwyczaj można zarobić dużo kasy. Choć nie zawsze tak jest.

To tak jak ,, zbożowcy'' narzekają na ,,krowiarzy '', ze im ziemię podbierają albo stać ich kupić za większą sumę czy kupić częściej nowa maszynę. Tylko nie patrzą na to że oni praktycznie od jesieni do wiosny przeleza w domu albo z nudów coś porobią a krowiarz dzień dnia musi pracować i żadne niedzielę czy święta nie są wolne. Tak samo ma się w przypadku,,badylarzy ''. Jak ktoś się pracy nie boi i stawia magazyny itd to później jest w stanie więcej zarobić niż taki który sprxeda od razu wszystko z pola. 

Sprawdziłem: ceny cebuli na broniszach 1,4-1,8. U mnie 1,2-1,3 luzem. Wyleczyłem się z woreczkowania 15-20lat temu.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
2 godziny temu, jacek1296 napisał:

Sprawdziłem: ceny cebuli na broniszach 1,4-1,8. U mnie 1,2-1,3 luzem. Wyleczyłem się z woreczkowania 15-20lat temu.

Dużo uprawiasz warzyw?

Opublikowano
19 godzin temu, odrion napisał:

Nie wspomnę o kredytach zero procent. Mam kupiony ciągnik tuz przed szalonym wzrostem cen na kredyt fabryczny 4 lata 0%. Ciągnik przez 2.5 roku podrożał o 150k, moje przychody wzrosły (poza rolnicze), a raty nie zmieniły wartości. Nie zawsze się tak uda, ale w tym przypadku zakup ciągnika z takim finansowaniem to był strzał w 10.

Kolejny przykład - kredyt hipoteczny na stałą stopę procentowa wzięty przed wzrostem stop procentowych. Doradziłem taki ruch siostrze i płaciła odsetek 2.5% jak lokaty płaciły 8%. Nawet teraz jest 5-6% na depozytach, a ona ciagle placi 2.5% odsetek od kredytu. Pomijając ,że od czasu kupna, mieszkanie podrożało o 70%. (w 3 lata). 

Trzeba umieć liczyć i kredyt może być świetnym narzędziem do pomnażania majątku. 

Z tym 2,5% to troche przesadzasz. Ostatniego dnia udzielania kredytow ze stala stopą % wziolem kredyt w santanderze na 5%. 

Opublikowano
5 godzin temu, czareczek85 napisał:
19 godzin temu, odrion napisał:

Nie wspomnę o kredytach zero procent. Mam kupiony ciągnik tuz przed szalonym wzrostem cen na kredyt fabryczny 4 lata 0%. Ciągnik przez 2.5 roku podrożał o 150k, moje przychody wzrosły (poza rolnicze), a raty nie zmieniły wartości. Nie zawsze się tak uda, ale w tym przypadku zakup ciągnika z takim finansowaniem to był strzał w 10.

Kolejny przykład - kredyt hipoteczny na stałą stopę procentowa wzięty przed wzrostem stop procentowych. Doradziłem taki ruch siostrze i płaciła odsetek 2.5% jak lokaty płaciły 8%. Nawet teraz jest 5-6% na depozytach, a ona ciagle placi 2.5% odsetek od kredytu. Pomijając ,że od czasu kupna, mieszkanie podrożało o 70%. (w 3 lata). 

Trzeba umieć liczyć i kredyt może być świetnym narzędziem do pomnażania majątku. 

w jaki banku dostała 2,5% na stałej stopie

ING. Ale to było w odpowiednim czasie. Potem jak rosły stopy procentowe, to i oferty na stałe oprocentowanie rosło. To był czas zanim RPP zaczęła podnosić stopy. 

Opublikowano
10 minut temu, malorolny121 napisał:

Z tym 2,5% to troche przesadzasz. Ostatniego dnia udzielania kredytow ze stala stopą % wziolem kredyt w santanderze na 5%.

Co to znaczy ostatniego dnia? Kredytów na stałej stopie kiedys prawie nie było. W tamtym czasie chyba tylko 2 banki go oferowaly. Wszyscy brali na zmienna, bo stopy były bliskie zera i wszyscy myśleli że tak będzie. Chodziło o to żeby wziąć kredyt na stałą stopę, kiedy prawie nikt o tym nie myślał, czyli w tym czasie co widać na wykresie niżej. 

Później jak RPP podwyższała stopy, to kredyty na stałą stopę nagle zaczęły być masowo oferowane przez banki i oferowane kredyty były już na dużo wyższa stopę. 

Screenshot_20231218_140806_Chrome.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Jk1976 napisał:

U nas w spółdzielczym był kredyt na 2 % z dofinansowaniem agenci dla rolnika  max 100 tys  warunek to ha 

To u każdego było i będzie znowu bo zwiększyli pulę. 100tys do 50 ha, 200tys 50-100ha i 300tys powyżej 100ha

Opublikowano
2 godziny temu, odrion napisał:

Co to znaczy ostatniego dnia? Kredytów na stałej stopie kiedys prawie nie było. W tamtym czasie chyba tylko 2 banki go oferowaly. Wszyscy brali na zmienna, bo stopy były bliskie zera i wszyscy myśleli że tak będzie. Chodziło o to żeby wziąć kredyt na stałą stopę, kiedy prawie nikt o tym nie myślał, czyli w tym czasie co widać na wykresie niżej. 

Później jak RPP podwyższała stopy, to kredyty na stałą stopę nagle zaczęły być masowo oferowane przez banki i oferowane kredyty były już na dużo wyższa stopę. 

Screenshot_20231218_140806_Chrome.jpg

Normalna sprawa, To puki są wysokie stopy to banki chętnie będą udzielać na stałą stopę, Jak stopy są niskie to bankom bardziej opłaca sie na zmiennej.

Opublikowano
3 minuty temu, melon10641 napisał:

Ale to rząd Mateuszka ogłosił czy Donalda? 

Dobre pytanie bo nie zagłębiałem się w to.

Opublikowano
Dnia 17.11.2023 o 09:00, jacus napisał:

v11 kosi kukurydze p 1100 ..albo znowu pech go dopadl i rece sobie polamal .

Nie pech a takie  smarki kapują i po 1005 a nie 1100 noty rozliczeniowe już do wglądu 

Opublikowano

Myślałem, że poczytam o cenach nawozów, ale widzę, że niektórzy to chyba tu już zaczęli oblewać święta i sylwestra. 

80 tys. zysku z ha cebuli... dobre 🤣

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, GABBER85 napisał:

ej no co,  sto ton po osiymdziesiont groszy, w detalu

Zysku ! To trza jeszcze z pisiont groszy na koszta.

18 minut temu, maroko napisał:

Myślałem, że poczytam o cenach nawozów, ale widzę, że niektórzy to chyba tu już zaczęli oblewać święta i sylwestra. 

To ta zagrycha chleb ze smalcem z ropy tak działa  x D

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 17.12.2023 o 17:04, miwigos napisał:

2-3 lata temu tyle zostawało, teraz się zmieniło

Input triple stanieje conajmniej 300 żł za 5 litrów

Weź pod uwagę to, o czym wcześniej wspominałem.. potanieje to, co sztucznie podrożało. Bez problemu można znaleźć Input Triple po 1400 - 1450, więc jak "potanieje" 300 zł, to będzie kosztował 1100 -1150, czyli tyle ile powinien 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, maroko napisał:

U nas obszarowiec uprawiał ok. 250 ha badyla (marchew, cebula, buraczek, seler). Teraz zszedł do ok. 40 ha wszystkiego badyla, na rzecz rzepaku, pszenicy i kukurydzy. Dodam, że infrastruktura nowa, chłodnie, sortownie, itp.

Opublikowano

Co w tym dziwnego jak dobrych operatorów na maszyny nie ma , każdy chce krocie zarobić a koszty nawożenia i oprysków w warzywach a zbożach to przepaść tak jak i nawozenie

Opublikowano
54 minuty temu, boogie7 napisał:

U nas obszarowiec uprawiał ok. 250 ha badyla (marchew, cebula, buraczek, seler). Teraz zszedł do ok. 40 ha wszystkiego badyla, na rzecz rzepaku, pszenicy i kukurydzy. Dodam, że infrastruktura nowa, chłodnie, sortownie, itp.

Widać uznał że wystarczy mu do szczęścia 40 ha warzyw. Po co  ma się zapie... jak wół z większą ilością. Uznał, że też chce trochę pożyć.

Co do nawozów saletrosan 30 od września z 1780 skoczył o równe 200 zł aktualnie, na lokalnym składzie.

Ktoś stosował saletromag(n24,mg6 i ileś tam siarki)?

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, damian303 napisał:

Widać uznał że wystarczy mu do szczęścia 40 ha warzyw. Po co  ma się zapie... jak wół z większą ilością. Uznał, że też chce trochę pożyć.

Co do nawozów saletrosan 30 od września z 1780 skoczył o równe 200 zł aktualnie, na lokalnym składzie.

Ktoś stosował saletromag(n24,mg6 i ileś tam siarki)?

Siarczan amonu masz jeszcze a co do saletrosanu to możliwe że po nowym roku zaczną ściągać coś 😁

Opublikowano
7 godzin temu, boogie7 napisał:

Weź pod uwagę to, o czym wcześniej wspominałem.. potanieje to, co sztucznie podrożało. Bez problemu można znaleźć Input Triple po 1400 - 1450, więc jak "potanieje" 300 zł, to będzie kosztował 1100 -1150, czyli tyle ile powinien 😉

Czyli wszystko powinno potanieć bo wszystko sztucznie podrożało. Każdy się tylko oglądał ile podnieść. Jak produkt A podrożał to zaraz szybko podnosili cenę produktu B itd itd 

Opublikowano
boogie7 napisał:

Dnia 17.12.2023 o 17:04, miwigos napisał:

2-3 lata temu tyle zostawało, teraz się zmieniło

Input triple stanieje conajmniej 300 żł za 5 litrów

parę dni temu kupiłem input triple za 1135zl za 5l, tak że już jest taka cena. żeby od tej ceny staniał 300zl

Opublikowano
2 godziny temu, dirk41 napisał:

parę dni temu kupiłem input triple za 1135zl za 5l, tak że już jest taka cena. żeby od tej ceny staniał 300zl

Zapewne kończył się termin przydatności dlatego taka cena

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v