Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, toooomaszewski napisał:

No to jest znawcawszystkiego 🤣

To Twój poprzedni nick? Był taki użytkownik 

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Buraka w Polsce na siew się nie uprawia

Pieprzysz pan  głupoty , u nas na wsi z 4 gospodarzy uprawia ( z 5-10 lat temu było więcej plantatorów) co roku kosze z 6- 10 ha u chłopaków,  a to żeś nie widział takiej uprawy nie znaczy że takich upraw nie ma 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, jaco512 napisał:

Do dosuszania przed zbiorem.

Przy jego cenie i opłacalności upraw nie wiem czy jest sens, chyba że na ziemniaki . O I widzę że piszecie o facelia,gryce czy burakach👍

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, mysza103 napisał:

Pieprzysz pan  głupoty , u nas na wsi z 4 gospodarzy uprawia ( z 5-10 lat temu było więcej plantatorów) co roku kosze z 6- 10 ha u chłopaków,  a to żeś nie widział takiej uprawy nie znaczy że takich upraw nie ma 

Cukrowe napewno nie, raczej pastewne uprawa niszowa

Ziemniaki same uschną , wystarczy dwa opryski mniej

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
12 godzin temu, miwigos napisał:

Buraka w Polsce na siew się nie uprawia

osobiście mam zakontraktowaną uprawa buraka nasiennego z małopolską chodowlą roślin dostałem ziarno elitarne zasiałem urosły buraki które obecnie sa w kopcu i wiosną będą wysadzone w polu i w sierpniu będzie omłot jeżeli jest reglone to z pnia jeżeli nie bedzie to trzeba kosić ręcznie i czekać aż doschną

• Like 2
Opublikowano
31 minut temu, grys napisał:

osobiście mam zakontraktowaną uprawa buraka nasiennego z małopolską chodowlą roślin dostałem ziarno elitarne zasiałem urosły buraki które obecnie sa w kopcu i wiosną będą wysadzone w polu i w sierpniu będzie omłot jeżeli jest reglone to z pnia jeżeli nie bedzie to trzeba kosić ręcznie i czekać aż doschną

Dikwat wycofany, a importowany nie opłacalny był trochę. 

Opublikowano
44 minuty temu, grys napisał:

Taką technologią przedpotopową jeszcze robią , we Włoszech nie trzeba do kpca kłaść, cała Europa tam ma hodowle

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miwigos napisał:

Cukrowe napewno nie, raczej pastewne uprawa niszowa

Ziemniaki same uschną , wystarczy dwa opryski mniej

Pisałem o uprawie buraka na nasiona , a czy on jest cukrowy czy pastewny  to chyba sprawa drugoplanowa , chciałem cię tylko uświadomić że są na tym świecie są uprawy o których się filozofom nie śniło , tak samo jak nie dałeś sobie przyjąć do wiadomości jakie to są gleby rędziny , też z tego powodu że nigdy z nimi nie miałeś styczności , wiec stwierdziłeś że u was na takie gleby mówi się gliny , a nie rędziny , dopiero jak ci wstawiłem definicję rędzin , to dopiero wówczas stwierdziłeś że u was czegoś takiego nie ma , tak samo i z tymi uprawami , to czego u was nie ma na drugim końcu Polski może tego być sporo uprawiane 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale to są uprawy niszowe, bez znaczenia dla ogółu rolnictwa

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Uprawy ziół czy wielu warzyw też można przypisać do upraw niszowych , a mimo to rejonami są traktowane jako większościowe , czy nawet taki tytoń też teraz uprawa niszowa , a jednak są strony co jest go sporo , i zazwyczaj te uprawy niszowe (jak to je nazywasz ) przeważnie się znajdują w takich rejonach co gospodarstwa są małe , ale dochody z takich upraw 10 ha są zdecydowanie lepsze niż w uprawie konwencjonalnej zbóż czy rzepaku  ze 100 ha czy nawet więcej 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Taką technologią przedpotopową jeszcze robią , we Włoszech nie trzeba do kpca kłaść, cała Europa tam ma hodowle

to oświeć mnie jak sa przechowywane jaka to technologia ???

Opublikowano

Kupował ktoś mocznik ostatnio - jaka cena ?  Saletra kupiona przed żniwami  zdrożała około 150 zł/t , chyba było lepiej zabezpieczyć  się  w mocznik bo ten zdrożał  o 500 zł

Opublikowano

Czytając od miesiąca niektóre tematy mam wrażenie że Ty miwigos jesteś najmądrzejszy na świecie,mógłbyś tak łaskawie mniej sarkastycznie podchodzić do wypowiedzi innych i przemyśleć swe wypociny bo chcesz zabłysnąć q Ci nie wychodzi,myślisz że wszyscy robią to samo co Ty i w ten sam sposób co Ty

Z innej beczki co sądzicie o podaniu części 1 dawki w formie nitrofoski np yara miła power npk 20-7-10?

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, grys napisał:

to oświeć mnie jak sa przechowywane jaka to technologia ???

Tam niema mrozów i buraki zostają w ziemi od siewu , w drugim roku dają siew, w dzisiejszych czasach nie wyobrażam sobie kopcowania, że są ludzie co im sie chce to robić

Opublikowano
14 minut temu, miwigos napisał:

Tam niema mrozów i buraki zostają w ziemi od siewu , w drugim roku dają siew, w dzisiejszych czasach nie wyobrażam sobie kopcowania, że są ludzie co im sie chce to robić

Ty robisz ha ( zresztą ja też ) żeby mieć zysk 3-5 tys/ha na uprawach typu zboża czy rzepak  , a np na takim buraku nasiennym co kosiłem u kolegi , plon 4,2 tony /ha już miał po wyczyszczeniu i cena na dzisiaj nie wiem jaka , ale bywała cena 8 zł /kg  a bywała i 14 zł  netto , to średnio licząc masz 45tys/ha , trza to złamać na pół na koszty to i tak masz ponad 20 tys zysku z ha . Tu gdzie są gospodarstwa mniejsze , to właśnie takie niszowe uprawy , dają jakiś pieniądz , do tego im więcej pracy ręcznej tym jest szansa że więcej zarobisz , a jak by było ze tak jak mówisz , w jednym roku siejesz , i stoi to bez ruszania do następnego roku , a następnie młucisz , to by te nasiona kosztowały np. 2-4 zł /kg , a nie 10 zł , tak jest ze wszystkim , wcześniej kombajnów do zbioru warzyw nie było , to każdy se siał te 2-3 ha i jakoś żył , a obszarowcy się w to nie pchali bo nie było maszyn specjalistycznych , teraz są maszyny to i obszarnicy się przerzucili na warzywa , bo 60-70% roboty zrobią maszyny 

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
23 minuty temu, mysza103 napisał:

Ty robisz ha ( zresztą ja też ) żeby mieć zysk 3-5 tys/ha na uprawach typu zboża czy rzepak  , a np na takim buraku nasiennym co kosiłem u kolegi , plon 4,2 tony /ha już miał po wyczyszczeniu i cena na dzisiaj nie wiem jaka , ale bywała cena 8 zł /kg  a bywała i 14 zł  netto , to średnio licząc masz 45tys/ha , trza to złamać na pół na koszty to i tak masz ponad 20 tys zysku z ha . Tu gdzie są gospodarstwa mniejsze , to właśnie takie niszowe uprawy , dają jakiś pieniądz , do tego im więcej pracy ręcznej tym jest szansa że więcej zarobisz , a jak by było ze tak jak mówisz , w jednym roku siejesz , i stoi to bez ruszania do następnego roku , a następnie młucisz , to by te nasiona kosztowały np. 2-4 zł /kg , a nie 10 zł , tak jest ze wszystkim , wcześniej kombajnów do zbioru warzyw nie było , to każdy se siał te 2-3 ha i jakoś żył , a obszarowcy się w to nie pchali bo nie było maszyn specjalistycznych , teraz są maszyny to i obszarnicy się przerzucili na warzywa , bo 60-70% roboty zrobią maszyny 

I trzeba to jeszcze złamać na pół, bo to zysk z 2 lat.

53 minuty temu, miwigos napisał:

Przymrozki przygruntowe mają całą zimę mniej więcej od Bolonii w górę. Nie wiem jak to burak znosi 🤔

• Thanks 1
Opublikowano

Nie wnikam w to , widocznie znosi , u nas było -12 i twierdzą że buraki wykopią i nie będą gniły, sam jestem ciekaw jak one będą wyglądały

Opublikowano
10 godzin temu, seba1985 napisał:

Czytając od miesiąca niektóre tematy mam wrażenie że Ty miwigos jesteś najmądrzejszy na świecie,mógłbyś tak łaskawie mniej sarkastycznie podchodzić do wypowiedzi innych i przemyśleć swe wypociny bo chcesz zabłysnąć q Ci nie wychodzi,myślisz że wszyscy robią to samo co Ty i w ten sam sposób co Ty

Z innej beczki co sądzicie o podaniu części 1 dawki w formie nitrofoski np yara miła power npk 20-7-10?

Na w miarę dobrze rozwinięte plantacje polecam nitrofoski Yary, u mnie często daję późną jesienią, by np rzepak dokulał się bez głodu do samej zimy. Super nawozy.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 6.12.2023 o 15:03, yaroslaw napisał:

Kupował ktoś mocznik ostatnio - jaka cena ?  Saletra kupiona przed żniwami  zdrożała około 150 zł/t , chyba było lepiej zabezpieczyć  się  w mocznik bo ten zdrożał  o 500 zł

Sms  z poniedziałku mocznik 2200 import 

Saletra 1900 

Brutto 

Płn mazowsze 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v