Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co narzekacie średnią tak wyliczyli nisko ,nie spodziewałem się takiej dopłaty, saletra 2187,10 , taka cena jest od niedawna 23 maja płaciłem 2400 za saletre , więc zaniżyli totalnie średnią , myślałem że wyjdzie im koło 3 tysi , trzeba koszta skalkulować w dół , wychodzi na to że Telus coraz bliższy  prawdy o dopłacie do hektara , przesadził jedynie z ceną zwrotu za paliwo 200 zł bo dopiero będzie teraz większość paliwa i już zwrócona w pierwszym naborze, `

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
14 minut temu, rafal12 napisał:

a jak ktoś kupił minimalnie taniej niż w tej tabeli średnich cen to co dopłata się nie należy ?

No nie. Tak samo jakbyś kupił minimalnie drożej to tylko ta różnice byś dostał.

• Like 1
Opublikowano

przyjęli taką niską średnią żeby to dobrze wyglądało i było o czym mówić, a wiedzą że współczynnik korygujący zrobi robotę 

8 minut temu, miwigos napisał:

Co narzekacie średnią tak wyliczyli nisko ,nie spodziewałem się takiej dopłaty, saletra 2187,10 , taka cena jest od niedawna 23 maja płaciłem 2400 za saletre , więc zaniżyli totalnie średnią , myślałem że wyjdzie im koło 3 tysi , trzeba koszta skalkulować w dół , wychodzi na to że Telus coraz bliższy  prawdy o dopłacie do hektara , przesadził jedynie z ceną zwrotu za paliwo 200 zł bo dopiero będzie teraz większość paliwa i już zwrócona w pierwszym naborze, `

Opublikowano

Myśle że nie będzie redukcji , grunt im sie pali pod nogami, jak wszystko wypłacą zgodnie z zapowiedziami to będzie kilejny dobry rok, ale niestety ostatni, nawet jak nie dopłaca to nastepny będzie dużo gorszy

Opublikowano

Myślę że redukcji nie będzie bo zbyt wysokie ceny referencyjne. Część osób nie dostanie nic a część nie wiele. 

Na przykładzie miwigos kupił saletrę za 2400 cena referencyjna ok 2200 więc dostanie 200 zł do tony. To ile ton kupił samochód? No to 4800zl dopłaty. 

Teraz też mają budżet chyba 4 mld złotych tak jak przy ostatnim naborze. Tylko wtedy cena referencyjna saletry to 1200 zł a na sam kupowałem po 2800zl i wziąłem 18ton a potem prawej po 4 tys za tonę i wziąłem 10ton. Więc tutaj duża różnica się robiła i wychodziło 500 zł do ha. 

Ja w tym roku łapie się na siarczan amonu 11 ton kupiłem i różnica wychodzi 200zl u mnie więc 2200zl mi dopłaca do gospodarstwa ;) a mocznik kupiłem taniej niż referencyjna. 

Rok temu doplacili do nawozów u mnie ze 35 tys a w tym roku 2 więc nie wiem skąd ten dobry rok się szykuje @miwigos

• Like 1
Opublikowano

Po 2400 kupiłem w maju 2023 ni łapie sie na dopłate , salera w lipcu 2022 po 3 tysie , więc dopłata 800 dobre całe auto

Opublikowano
1 minutę temu, miwigos napisał:

Po 2400 kupiłem w maju 2023 ni łapie sie na dopłate , salera w lipcu 2022 po 3 tysie , więc dopłata 800 dobre całe auto

A to chyba, że tak. Ale jakby nie patrząc to d*pa z tyłu. Czy tak jak ja kupiłem ciut taniej jak referencyjna czy tak jak ty i drożej i Ci zwrócą to obaj mamy nawóz za tą samą cenę. 

U mnie problem taki, że mniejsze pół sprzedałem pszenicy na jesieni a resztę po 15 maja. Jak Minnie dopłaca do pszenicy to mam bardzo zły rok. No ale takie życie. 

Opublikowano

Na szybko przejrzałem faktury. Znalazłem kilka , różnica w cenach zakupu wyszła ponad 13000. A myślałem że wszystko w innych terminach brałem.

Jak zwrócą to na te 8t rsm będzie.

Opublikowano

ANDPOL trzeba uporządkowąć sprawy i nie będzie problemu  ,mocznik kupiony po 490 , tylko 4 tony, zrobili sprawiedliwie jak za komuny wszyscy jednakowa cena                     MELON jak mogłeś kupić tańszy nawóz w tym  okresie

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Cena referencyjna jest wyliczana z okresu maj 2021 - marzec 2022 więc bez przesady z tym zaniżaniem.

4 godziny temu, melon10641 napisał:

GA chyba prawie całość akcji ma skarb państwa w Orlenie to tylko 40 a reszta prywatna. To wychodzi jak Orlen kupi GA to tak jakby ponad połowę akcji GA sprywatyzować w prywatne ręce bez możliwości normalnej prywatyzacji.

Skarb państwa ma w GA tylko 33%, mniej niż w Orlenie po połączeniu z Lotosem i PGNIG

Opublikowano

Mocznik kupiony w marcu 2023 po 2500 nawet nie brałem faktury i w sumie bardzo dobrze bo i tak dopłaty by nie było. Jednak 6t polifoski i 1.5t soli kupione po 4400 pozwoli w całości pokryć moje dopłaty limitem.

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Na szybko przejrzałem faktury. Znalazłem kilka , różnica w cenach zakupu wyszła ponad 13000. A myślałem że wszystko w innych terminach brałem.

Jak zwrócą to na te 8t rsm będzie.

A jak to się stało? Toż podobno dwu czy trzyletni nawóz z zapasów siałeś, pamiętam jak pisałeś, że saletra czy mocznik się kasza robi. A tu raptem faktury masz? 😁

Opublikowano

Mocznik jeszcze leży, ale sypałem na siłę pod krzaki bo robi się sypki, ultra dap, ultra8, polifoska6 i sól. Na ten sezon akurat wystarczy npków

We wrześniu kupione 7t siarczanu potasu po 4000zł, bo cena wydawała się okazyjna na ówczas. No i była bo potem na 6000 poszedł.

Na sezon kupiłem kilka ton rsm po 2200 i 2890, saletrosan został na część N1 na przyszły rok.

W tym roku wyczyszczę magazyny

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

A jak to się stało? Toż podobno dwu czy trzyletni nawóz z zapasów siałeś, pamiętam jak pisałeś, że saletra czy mocznik się kasza robi. A tu raptem faktury masz? 😁

Tu prawie wszyscy mają zapasy do produkcji z czasów Gierka, a plony z czasów mazowieckiego 

• Haha 1
Opublikowano

Nawet nie czytałem, ale bez różnicy dla mnie bo i tak różnica mniejsza niż iloczyn hektarów i 500.

Myślę że przeważająca większość w tym naborze tak będzie miała i limit nie zostanie wykorzystany.

Czyli niski koszt kampanii😜

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Na 12 ha kupiłem 1.2 t saletrzaku po 2600 średnio to ile zwrócą? 

500 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v