Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

a tymczasem w realnej gospodarce sprawy mają się tak,sprzedaż coś siadła

"Grupa Azoty zmniejszyła w lutym 2023 roku produkcję nawozów azotowych o 34 proc"

SEGMENT AGRO 

WOLUMEN PRODUKCJI tys. ton 

luty 2023 luty 2022 

Nawozy azotowe 196 297 

Nawozy wieloskładnikowe 37 90 

Nawozy specjalistyczne 27 36 

Edytowane przez theta
Opublikowano

tutaj bardziej po polsku :)

Grupa Azoty zmniejszyła w lutym 2023 roku produkcję nawozów azotowych o 34 proc., do 196 tys. ton . Produkcja nawozów wieloskładnikowych spadła do 37 tys. ton z 90 tys. ton rok wcześniej.
Produkcja nawozów specjalistycznych w lutym 2023 roku spadła do 27 tys. ton z 36 tys. ton przed rokiem.
Obniżona została też produkcja w segmencie chemii (pigmenty, mocznik i oxoplast), a także w tworzywach (poliamid). Przykładowo produkcja mocznika spadła do 70 tys. ton ze 127 tys. ton.
"Wielkość produkcji Grupy Azoty dostosowywana jest do bieżącej sytuacji podażowo - popytowej na rynku europejskim" 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Prndukcja spadła, zysk nettn wzrósł kilkukrotnie. 

Opublikowano
8 godzin temu, nie napisał:

Grupa Azoty zmniejszyła w lutym 2023 roku produkcję nawozów azotowych o 34 proc., do 196 tys. ton . Produkcja nawozów wieloskładnikowych spadła do 37 tys. ton z 90 tys. ton rok wcześniej.
Produkcja nawozów specjalistycznych w lutym 2023 roku spadła do 27 tys. ton z 36 tys. ton przed rokiem.
Obniżona została też produkcja w segmencie chemii (pigmenty, mocznik i oxoplast), a także w tworzywach (poliamid). Przykładowo produkcja mocznika spadła do 70 tys. ton ze 127 tys. ton.
"Wielkość produkcji Grupy Azoty dostosowywana jest do bieżącej sytuacji podażowo - popytowej na rynku europejskim" 

I już nie martwią się że produkcja żywności w kraju będzie zagrożona?🙆‍♂️

Opublikowano
10 godzin temu, theta napisał:

a tymczasem w realnej gospodarce sprawy mają się tak,sprzedaż coś siadła

"Grupa Azoty zmniejszyła w lutym 2023 roku produkcję nawozów azotowych o 34 proc"

SEGMENT AGRO 

WOLUMEN PRODUKCJI tys. ton 

luty 2023 luty 2022 

Nawozy azotowe 196 297 

Nawozy wieloskładnikowe 37 90 

Nawozy specjalistyczne 27 36 

Nie mają wyjścia by utrzymać Monopolistyczno-Komunityczne metody muszą ograniczać produkcję tym samym tracąc zaufanie Polskich rolników do polskich zakładów

11 godzin temu, ozotek napisał:

U ciebie naganiaczu to zawsze drożeje

• Like 2
Opublikowano

Powinniśmy wszyscy zbojkotować ta pisowska firmę, ich dzialania to jest czyste k....... Ta firma jest jak bankomat na potrzeby rządu i powołana do tworzenia ciepłych posadek.

Super ze mamy w swoich rękach duża strategiczna firmę mamy jako rolnicy z tego takie profity ze szok. 

Opublikowano
10 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Stosowałeś mocznik? Zastanawiam się jeszcze co dokupić, mocznik Kazachstan po 2800 czy rsm 32 po 2700, wiadomo cena przemawia za mocznikiem ale jak to działa  na ozime zboża i czy efekt lepszy będzie niż po rsm🤔

Siej śmiało. Mocznik trzeba dać z wyprzedzeniem i na dobrze rozkszewioną pszenicę .Ja bazuje cały czas na moczniku nawet w rzepaku 1dawka siarczan amonu 2mocznik za parę dni. Mocznik poczeka na wodę a saletra pójdzie do Puław.

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, jacek1296 napisał:

Że niby ja? Znasz takie coś jak yara bela sulfan lub yara bela extran?

I co ona tańsza od saletry, ta sulfan kijowy skład za mało siarki , by trzeba było na rzepak dac 700 kg  dać i siarki tak by było troszke za mało, w pszenicy tak samo

Opublikowano
miwigos napisał:

Gdzie Ty masz w kuj-pom saletre amonową zaganiczną

też jestem w kuj-pom i w tym roku mi procam oferował saletrę francuska borealis ( ale wyszłaby stówkę drożej od puławskiej więc wziąłem Puławska). rok czy dwa lata temu miałem saletrę brytyjską nitram, jeszcze wszesniej litewska acheme. I one były wówczas najtańsze. więc owszem, da się kupić w kuj-pom importowany azot.

Opublikowano

Zależy jak różnica jak 100 zł to wole nasz Polski

Opublikowano
27 minut temu, Jurniczek napisał:

Nie mają wyjścia by utrzymać Monopolistyczno-Komunityczne metody muszą ograniczać produkcję tym samym tracąc zaufanie Polskich rolników do polskich zakładów

U ciebie naganiaczu to zawsze drożeje

Wróć do szkoły i poproś panią i wytłumaczenie słowa sarkazm. 

Bez odbioru. 

Opublikowano (edytowane)

procam ma chyba teraz najtaniej- rozmawialem z jednym co i nich kupuje, chco sam mial watpliwosci co do jakosci towaru, oczywiscie na wyglad bo zadnych badan nie robil..

11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Stosowałeś mocznik? Zastanawiam się jeszcze co dokupić, mocznik Kazachstan po 2800 czy rsm 32 po 2700, wiadomo cena przemawia za mocznikiem ale jak to działa  na ozime zboża i czy efekt lepszy będzie niż po rsm🤔

mocznik stosuje od lat- pod kukurydze i  do opryskiwacza

sytuacja jest ta ze wszystko zalezy od ilosci wody  w glebie i temperatury ziemi

ten  z ureaza -tylko teraz pod kukurydze, ziemniaki,

bez - zanim sie przeksztalci w forme dostepna dla roslin bedzie maj 😂, no chyba ze ciepla i mokra wiosna bedzie.

cena i zawartosc N to nie wszystko.

na pierwsza dawke saletra-chyba ze siejesz tak jak dziadowie w polowie wrzesnia i 300 kg na ha to wtedy saletrzak. jesli masz rsm to go lej na pola i odpusc sobie mocznik

10 godzin temu, nie napisał:

sam widzisz do czego rzady pisowskich nominatow doprowadzily........

sam w temacie polityka tak ich chwalisz- na co jestes chory-rozszczepienie jazni ??

Edytowane przez jacus
  • Thanks 3
Opublikowano

Dwa  dni  do  tyłu  był u mnie przedstawiciel z  agroloku   saletry  w  ofercie nie miał żadnej na pytanie  kiedy i po ile  sam nie wiedział   zaczyna się gra  na  przetrzymanie   specjalnie   ograniczają  produkcję  aby  wypchnąć to co  jest  i  popchnąć cenę  do  góry .

Opublikowano
miwigos napisał:

Zależy jak różnica jak 100 zł to wole nasz Polski

a ja z kolei jak widzę zagrania poniżej pasa grupy azoty/ Anwilu, to nawet jak mam tę samą cenę to wolę import. Od nich coś kupię dopiero jak będzie wyraźnie taniej od konkurencji, bo inaczej to się nigdy nie nauczą szacunku do rolnika. Tylko co roku będą wymyślali i wprowadzali w życie coraz to większe chwyty poniżej pasa.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

W LPA saletra import na składzie 3050 brutto w każdej ilości. 2800 Cały samochód. Podobno kupiona u Niemca po 1300 zł /t ale to info z drugich rąk... a i zapomniałbym P.s Walić GA

Edytowane przez dzarjan8111
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

mocznik stosuje od lat- pod kukurydze i  do opryskiwacza

sytuacja jest ta ze wszystko zalezy od ilosci wody  w glebie i temperatury ziemi

ten  z ureaza -tylko teraz pod kukurydze, ziemniaki,

bez - zanim sie przeksztalci w forme dostepna dla roslin bedzie maj 😂, no chyba ze ciepla i mokra wiosna bedzie.

cena i zawartosc N to nie wszystko.

na pierwsza dawke saletra-chyba ze siejesz tak jak dziadowie w polowie wrzesnia i 300 kg na ha to wtedy saletrzak. jesli masz rsm to go lej na pola i odpusc sobie mocznik

Te rolnik, a w RSM to jaka forma jest jak nie amidowa, która występuje w moczniku? Też zaczyna działać dopiero w maju? 🤣. A jeszcze ciekawsze, z czego wynika ta wielka różnica między saletrą czy saletrzakiem? W tym roku saletrzak idzie kupić przeliczeniu na kg czystego N sporo taniej, niż saletrę. Więc wybrałem saletrzak, posiałem jak dziad. Ale dalej nurtuje mnie z czego ta wielka różnica wynika między tymi nawozami 🤣.

@GRZES1545 jak szukasz czegoś na N2 to kupuj mocznik o ile wychodzi najtaniej i siej jak najszybciej. A jak się boisz to siej co innego. Ja w tym roku siałem zaraz 1-2-3 Marca i na pierwszy strzał saletrzak, od razu na tym polu jechane mocznikiem i wsio z nawożenia. Ale u mnie ziemie ciężkie więc nie obawiam się wypłukania.

Edytowane przez Popier96
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

I co ona tańsza od saletry, ta sulfan kijowy skład za mało siarki , by trzeba było na rzepak dac 700 kg  dać i siarki tak by było troszke za mało, w pszenicy tak samo

Nie bądź hipokrytą. W której krajowej saletrze masz siarkę?

Opublikowano (edytowane)

Saletrosan sieje on doskonale pasuje na pierwszą dwake 200 pod pszenice i 400 pod rzepak, cena N w yara zawsze był wyższa

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v