Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zeszłym roku gadam z gostkiem sprzedającym śor, nawozy, węgiel, śmiał się że dostał tyle kasy z tarczy antykryzysowej że musiał by kilka lat na to pracować, a w tym roku zajeżdżam, kupił nawozy drogo i tragedia i będzie może zamykał biznes bo się nie opłaca :DDD

• Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, mikcom20 napisał:

co do tego artykułu: kto kupuje 50 ton mocznika na 80 ha. To chyba zakup na dwa lata i jeszcze rekompensaty oczekuje

To ty chyba kapusty ekologicznej z Charsznicy nie jadłeś

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, rolnik039 napisał:

Za ponad 5 tys saletrę kupował 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 I to jeszcze dużą ilość 😂

Co się Dziwisz. Przecież zboże miało być po min 2 tys. Przecież gotówki nie wolno trzymać , lepiej mieć zboże w magazynie a cala wolną kasę zamieniać  na środki do produkcji. Ile razy to było nawet Tu pisane....

• Like 4
Opublikowano

Wtedy by się śmiał z tych co nie kupili.  Szczerze między nami to ja bym nie miał odwagi wymagać doplat i wyrównania na miejscu tego cwaniaka co nie posprzedawał płodów i miał kasę na nawóz za ponad 5 tys . Odrobinę zdrowego rozsądku i i zapoznania z definicją honoru.

• Thanks 1
Opublikowano

Dziś każdy idzie po trupach byle mieć więcej od somsiada taka mentalność Polaków, sam kupiłem troche azotu w grudniu i teraz do kogo mam mieć pretensje to był mój wybór nikt mnie do zakupu nie zmuszał.

Opublikowano

Każdy mówił: bierz towar, bo go nie będzie na wiosnę. A jak wiosną nie da się pod korzeń, pod zasiewy, to nie będzie co kosić i co sprzedać. Sytuacja w rolnictwie jest bardzo trudna. Od 2 lat nie można przewidzieć, co będzie za tydzień, a co dopiero mówić za pół roku – podkreśla Krupiński. 

🤦🤦🤦 Dał się podpuscic, że nie będzie za pół roku, a zaraz sam mówi, że nie można przewidzieć co będzie za tydzień. No mistrz logiki. 

skoro kupili to chyba znak, że cena była dla nich akceptowalna to teraz nie beczeć

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, jacu napisał:

Dziś każdy idzie po trupach byle mieć więcej od somsiada taka mentalność Polaków, sam kupiłem troche azotu w grudniu i teraz do kogo mam mieć pretensje to był mój wybór nikt mnie do zakupu nie zmuszał.

A ja w czerwcu i do kogo mam mieć pretensje,kasą była to po co ma leżeć na koncie skoro i tak nawóz trzeba kupić.

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Ten artykuł pokazuje jaka jest aktualnie część rolników. To sierotki które słuchają i wierzą w to co powiedzą w tv jakby było święte. Skoro kupili bo miało być tylko drożej, miało też nie być, a inflacja ,,zjada'' im pieniadze to jest to tylko ich wina że łykali wszystko jak młode pelikany. Trzeba się ich zapytać czy jak wcześniej kupowali np mocznik po 1500 zł a później cena poszła na 3 tys to pisali pisma do rządu że oni dołożą jeszcze po 1,5 tys do każdej tony bo to nie sprawiedliwe że tak tanio kupili. Raz się wygrywa raz się przegrywa. Ale najgorsza głupota jest słuchanie polityków. A już wogole nie szkoda tych którzy wyzbyli się gotówki do zera i brali kredyty na nawozy bo ,,panie będzie drożej, i lepiej zapłacić odsetki od mocznika za 5 tys niż trzymac pieniądze na koncie, bo inflacja je zjada''. Kto miał trochę rozumu i przytrzymał gotówkę to teraz kupuje dwie tony mocznika zamiast jednej, dwie tony stali zamiast jednej, 1,5 pustaka zamiast jednego itd itd. przykłady można mnożyć. Jedyne w co było warto inwestować przed tym całym szaleństwem to maszyny. Kto kupił dwa lata do tyłu maszynę nawet na kredyt to teraz jest w stanie ma niej zarobić nawet kilkadziesiąt tys. Mowa o maszynach za kilkaset tys. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Cena z dzisiaj Sobianek Rudno Trzecie

saletra - 3200 brutto
mocznik - 3100 brutto
polifoska 6 - 4760 brutto jak dobrze pamiętam
pszenica - 1000 zł netto

• Thanks 2
Opublikowano

Między innymi przez takich nowobogackich rzeczoznawców wieś ma złą opinię. Nawozy kupiłem w lipcu , przepłaciłem w stosunku do obecnej ceny ale to moja świadoma decyzja za którą trzeba wziąć odpowiedzialność. Podobnie ze sprzedarżąp pszenicy kto przegapił 1700 i było mu jeszcze mało to pretensje do tego w lustrze . 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Bercik92 napisał:

Ciekawe skąd on miał na to pieniążki...Wyłożyć kilkaset tyś na nawozy i nie sprzedając nic zboża?🤔 Sam kupiłem jesienią mocznik po 4400 i po 4 tyś ale całe 2.5t 😂

Nie jedno gospodarstwo ma zapas kasy na rok lub więcej , najwyżej nie zainwestuje w cos nowego

Opublikowano (edytowane)

agrochemik Pułtusk ceny brutto

saletra 3160

saletrosan26 2840

polifoska6 4750

kornkali 3290 

sól 4200 

polidap 4850

Na PK cena coś słaba

Edytowane przez kamil18fmr
Opublikowano
2 godziny temu, zbyszek8201 napisał:

Co się Dziwisz. Przecież zboże miało być po min 2 tys. Przecież gotówki nie wolno trzymać , lepiej mieć zboże w magazynie a cala wolną kasę zamieniać  na środki do produkcji. Ile razy to było nawet Tu pisane....

No tak no jest te 2 tys ale za 2t 

Polifoski itp pewnie narazie nie spadną bo wiedzą że  ci co nie dali na jesień to teraz dadzą ale oby były obniżki 

Opublikowano

Każdy mądry po fakcie. A załóżmy taką sytuację: w okresie przedżniwnym mocznik ok. 5000/t i tyle samo obecnie. Kto by się darł? Ten co nie kupił. Z płodami podobnie: w żniwa pszenica po ok. 1500/t, obecnie po ok.1700. Kto by się darł? I nie wciskajcie kitu, że wszyscy, co nie kupili jeszcze nawozu i sprzedali płody w żniwa wiedzieli na 100%, że będzie to co jest. "Polak mądry po szkodzie". Co do artykułu i dopłaty, idiotyzm jakich mało, podobnie jak dopłaty do nawozu w zeszłym roku.

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, zbyszek8201 napisał:

A było było.

Opublikowano
krychu napisał:

galan99 napisał:

Jeszcze niech wprowadza płatność tylko elektroniczną i jest po nas!!!!

Na świecie jest już wprowadzona , kraje rezygnują z gotówki , to tylko chwila i będzie to w Polsce .
W tedy zacznie się jazda ale wielu nie , zdaje sobie sprawy z tego .
Co do cen nawozów co nakupili drogo po 4,5 i 5 tyś to był ich wybór .

Mi kiedyś powiedział pewien pan związany z polityką że płatności tylko bezgotówkowe nie pojawią się w państwach gdzie jest duża korupcja. Czyli u nas nam narazie to nie grozi. Za dużo z lewych faktur, paragonów przedsiębiorcy zarabiają. Gdyby tak naprawdę walczyli z oszustwami podatkowymi to już dawno by to było. Niemcy również straszą od 3 lat tym że nie pójdzie płacić gotówką i co. Nadal idzie, państwo również zarabia na lewych fakturach, paragonach. Nie mówiąc już o osobach siedzących na stołkach.

gadanie o likwidacji szarej strefy to tylko argument dla suchej masy. Chodzi o całkowitą inwigilacje, kontrole i ograniczenia dla ludności, podskoczysz i cyk - masz zablokowane konto. Oczywiście od kazdej transakcji bedzie prowizja banku i ważność pieniadza (cbdc) będzie ograniczona, np 2 lata. To ma na celu waluta cyfrowa

• Like 7
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v