Polecane posty

PAN88    1365
9 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Znowu pisda

To trzymamy

Nie ma co na worki sprzedawać chyba że PO 180 bo bez faktury nie dadzą

Resztę na fakturę i piniędzy znowu. 

A kto Ci wypisze fakturę?

marks50    2277

W portach kolejki ze zbożem że aż stoją na drogach krajowych ,ludzie zaczynają się pytać o co chodzi ,skoro w państwie PiS jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle . W resortowej TVP w teleexpresie wspomnieli że jest  duża maszyna która może załadować 70 tyś zbóż ale będzie czynna dopiero w drugim kwartale , grają na czas to i rolnicy im zagrają strajkami , RI pomorska zapowiada miesięczny strajk . 2.02.2023 strajk na granicach , wydźwięk musi być jak będą zablokowane drogi krajowe dla ruchu . Jeszcze przydało by się zablokować tory , niech ukraincy wybierają czy tory mają służyć pomocy humanitarnej czy przemytowi zbóż .

• Like 12

Wiadomość z agroFakt.pl

39 minut temu, marcin80wlkp napisał:

Moim zdaniem, jeśli paszowa powróci netto na 1300, konsumpcja na 1400, to źle by nie było. Czy to możliwe? Tego nie wiadomo, przynajmniej ja nie wiem. Te 1700-1900 też było nie normalne. Nie wierzę już w nic. Oni do góry wiedzą, co zrobią za tydzień czy dwa i Ci, którzy mają o tym wiedzieć z wyprzedzeniem,  wiedzą. Kasą się podzielą i git. Dziś o cenie decydują Ci, co podobnie jak nasz wice minister rolnictwa, nie potrafią odrobić zbóż. 

A jak jest miara nienormalności?

marcin80wlkp    37
3 minuty temu, ZetorForterra1990 napisał:

A jak jest miara nienormalności?

Dla każdego inna, bo wynika to z wielu czynników. Ale co ja tam wiem.  Zapytam zatem wprost Ciebie. Czy Twoim zdaniem pszenica po 1900 netto, jakakolwiek by nie była, to normalne?

miwigos    2831
12 minut temu, alvaroalvaro78 napisał:

Do mnie tez dziś ARiMR dzwoniła zapytać ile zboża leży…

I podałeś ile masz ?, ja nie , tylko że dużo

• Like 1

Andpol    934

A do mnie nikt nie dzwonił może dlatego że mam tylko około 400 kg pszenicy do sprzedania:P

• Haha 1

stach12    868
44 minuty temu, marks50 napisał:

W portach kolejki ze zbożem że aż stoją na drogach krajowych ,ludzie zaczynają się pytać o co chodzi ,skoro w państwie PiS jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle . W resortowej TVP w teleexpresie wspomnieli że jest  duża maszyna która może załadować 70 tyś zbóż ale będzie czynna dopiero w drugim kwartale , grają na czas to i rolnicy im zagrają strajkami , RI pomorska zapowiada miesięczny strajk . 2.02.2023 strajk na granicach , wydźwięk musi być jak będą zablokowane drogi krajowe dla ruchu . Jeszcze przydało by się zablokować tory , niech ukraincy wybierają czy tory mają służyć pomocy humanitarnej czy przemytowi zbóż .

import  lądowy podobno z ukrainy już nieopłacalny , podobno taniej statkiem przywieść

jak zaczną napierać z dwóch stron to się dopiero magazynowanie zacznie w PL

jajonasz    1256

Może by tak od jutra zrobił blokadę koło domu, bo jeżdżą z tym ukropskim zbożem jeden za drugim, piękne nowe białe scanie i szare naczepy inter cars 🤔😁 

• Like 2

pit17    185

Dziś sprzedane pszenzyto 1050+VAT i pszenica po 1200+Vat ruch spory.

skywalker89    764
24 minuty temu, jajonasz napisał:

Może by tak od jutra zrobił blokadę koło domu, bo jeżdżą z tym ukropskim zbożem jeden za drugim, piękne nowe białe scanie i szare naczepy inter cars 🤔😁 

Zrób se wyrzutnie bron

• Haha 2

alvaroalvaro78    135
1 godzinę temu, miwigos napisał:

I podałeś ile masz ?, ja nie , tylko że dużo

Powiedziałem jak jest (2/3) leży.

Nintendo    293
Napisano (edytowany)

Wprawdzie ja zboża nie sprzedaje a jak już to kupuje na własne potrzeby. Mimo to muszę przyznać, że cena dramat - 1050 za pszenicę to masakra przy obecnym koszcie paliwa i nawozów (ja kupiłem nawet trochę w szczycie cen (mocznik 5500).

Edytowano przez Nintendo

XTRO    1324

Jak pszenica była po 600 zł to za 1,5 samochodu dało się kupić auto N a teraz na auto N trzeba 4 auta pszenicy. Pojebane to wszystko 

• Like 1
  • Sad 1

Pafnucy12    4809
Napisano (edytowany)

chory rynek, to nie to samo co wolny...

a Rysiek wiesz ile pszenżyto ? 1050 tona

Edytowano przez Pafnucy12
  • Like 1

Czytałem ze może będą nawozy w Europie z USA bo Europa ma najdroższe nawozy na świecie a i w Niemczech jest tańsza saletra jak w Polsce      

marks50    2277

Jak zwykle Kowalczuk nastękał w INFO , potwierdzil że inwigilują rolników przez telefon. Przyznał że problem jest co dotychczas nie było według niego oczywiste .Pewnie zrobili sondaże i nawet20 % nie złapali na wschodnich województwach ale tak jak pisałem ,gra na czas ,sam Kowalczuk przyznał że UE kołchoz działa powoli . Oczywiście etatowa towarzyszka spikera nadbąkneła że zboże zostaje w kraju a powinno iść do Afryki to od razu wymyślili następne głupstwo że pociagami wywioza do Hiszpanii a potem do Afryki :) . Znów opowiadał głupoty o zwiekszeniu przewozu a to raptem jeden tor który jak to mówią na LHS działa na 120 % ,więcej sie nie da przepchać . Oczywiście jak zwykle kłamstwa o zbożu technicznym które nadal jedzie , niech da rolnikom możliwość pobierania próbek na granicy to nawet połowa nie przejedzie a nie jak teraz weterynaria cofa skład a telefon z góry by przepóścić i jedzie to nadal .Nastepna sprawa to badanie na GMO które nie jest dopuszczone w PL ,tylko soja ma memorandum na GMO a niestety kupione w styczniu urządzenia nie badają próbek na GMO , to będzie afera bo już w Agropierdołach wspominali że są zarzuty co do mięsa ale nikt nie bada co jest wiezione . Olej to samo kiedyś żółciutki ,teraz biały . W oleju GMO wyjdzie nawet na półce sklepowej ,wystarczy zbadać , a potem zdziwienie ze więcej zawałów bo poziom kwasów erukowych przekracza dozwolone normy .

• Like 5

GRZES1545    7790
4 godziny temu, XTRO napisał:

uwaga!!

Wipasz dzisiaj:

pszenica brama-1050

pszenica kontrakt- 1070

owies- 800

Wczoraj chłopak cennik wstawiłem od nich masakra. Dziś znajomy dzwonił do mnie co ma rzepak i pszenicę i...

Mirpasz, Agrifirm skup wstrząsy, Wipasz też nie weźmie bo nie handlował z nimi, Lukpasz do lutego żadnej pszenicy na ten moment. Albo szykują się mocne spadki albo coś innego jest na rzeczy.

To prawda ze lukp nie płaci rolnikom za kukurydze ? A kontrakty które były po 900 o późno dowiezione rozliczyli po 600 ? Wczoraj rolnik opowiadał takie historie 

Kupie zboże, płatność w dniu załadunku 

Wycena tylko we wiadomości prywatnej po podaniu kodu pocztowego.

Sprzedam wapno z transportem KUJAWIT, RADKOWIT (standard, Premium) / granulowane POLCALC

androproteam    21

W której firmie lepiej opłaca się brać środki ochrony roślin w Agrii czy Procam? Gdzie taniej wychodzi 

Tomek90    1846
5 minut temu, androproteam napisał:

W której firmie lepiej opłaca się brać środki ochrony roślin w Agrii czy Procam? Gdzie taniej wychodzi 

A to temat o środkach ochrony roślin?? 

Najlepiej w Agrolok. 

• Haha 2

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, marcin80wlkp napisał:

Dla każdego inna, bo wynika to z wielu czynników. Ale co ja tam wiem.  Zapytam zatem wprost Ciebie. Czy Twoim zdaniem pszenica po 1900 netto, jakakolwiek by nie była, to 

Przy dzisiejszych realiach kosztów produkcji, kosztów życia, inflacji i wreszcie minimalnej pensji, nie mówiąc o średniej krajowej to wspomniane przez Ciebie 1900 jest jak najbardziej normalne. Nienormalne są dzisiejsze ceny. Nienormalna jest akceptacja tej ceny.  I nie chodzi o akceptację bezpośrednia, bo zostaliśmy zrobieni w balona i niektórzy muszą sprzedać, ale o akceptację w sensie pogodzenia się i prób szukania usprawiedliwienia straty poprzez brak sprzedaży wcześniej w akceptacji tej podlej aktualnej ceny.

Edytowano przez ZetorForterra1990
  • Like 7

STIG13    664
22 minuty temu, androproteam napisał:

Każdy środek w innej jeśli ma być najtaniej ;)

• Like 3

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Sebastian_
      Witam poszukuję skupu gryki Lubelskie, Podkarpackie. Jakie są u was ceny gryki ? 
    • Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj