Polecane posty

Miran    40

Czy jest w stanie ktoś powiedzieć kiedy będzie nabór wniosków na tą dopłatę 3025zl do hektara pszenicy? 1 czerwca startuje jakiś nabór ale nie ma tam w wykazie pszenicy

dzidzia202    291

Wszyscy martwią się o zeszły rok a to w tym roku będzie żeś a my siedzimy jak potulne baranki i aby doplatka była. 

mysza103    1837
2 godziny temu, Korbol napisał:

Czy ktoś sie orientuje, czy jak składałem wniosek o dopłatę do pszenicy w tym pierwszym naborze (495zł do ha w wielkopolsce) to czy muszę składać teraz jakąś korektę do tego wniosku, czy mogę zostawić tak jak było. Albo czy muszę tamten wycofać a dać nowy. W internecie pisze żeby składać na nowo, a jak dzwoniłem do powiatowej agencji to niby mówiły babki że mogę zostawić tak jak było. Ale chciałbym się jeszcze upewnić. Wymieniał ktoś z Was wniosek na nowy?

Też bym się w tej sprawie czegoś dowiedział , bo też złożyłem ze dwa tygodnie temu , a nie byłem się jeszcze pytać jak to teraz będzie 

Wiadomość z agroFakt.pl

Tigon    1250

tych naborów jest tyle że głowa mała

dzidzia202    291

Moim zdaniem ten rok dużo bardziej h*jowo wyjdzie finansowo jak tamten bo w tamtym roku można było jakąś cenę średnia złapać a w tym co mam 500+do 800+ przeciesz to jakaś abstrakcja nawet jak ktoś kupił ten nawoz po 3000tys a dużo jest takich co dali dużo więcej. Nie jeden ma koszty w rzepaku 5-6tys to jest 4 tony na wyjście na 0 a gdzie otwozenie potencjału. Ja się zaczynam martwić tym rokiem bo koszta są duże i pogoda nie rozpieszcza.

Tigon    1250
Napisano (edytowany)

raczej większość nie brała nawozów i sor w kredyt tylko kupowała za gotówkę, więc teraz pierwsza ofiarą padną dystrybutorzy a nie rolnicy bo każdy potrafi liczyć i lepiej w siebie zainwestować. 

Edytowano przez Tigon

Badwolf    250
3 minuty temu, dzidzia202 napisał:

Moim zdaniem ten rok dużo bardziej h*jowo wyjdzie finansowo jak tamten bo w tamtym roku można było jakąś cenę średnia złapać a w tym co mam 500+do 800+ przeciesz to jakaś abstrakcja nawet jak ktoś kupił ten nawoz po 3000tys a dużo jest takich co dali dużo więcej. Nie jeden ma koszty w rzepaku 5-6tys to jest 4 tony na wyjście na 0 a gdzie otwozenie potencjału. Ja się zaczynam martwić tym rokiem bo koszta są duże i pogoda nie rozpieszcza.

Ja też myślę że ten rok wyjdzie gorzej. W tamtym chociaż rzepak sprzedałem po 3335 zł brutto... A nawozy miałem za mniejsze pieniądze kupione niż na ten rok

Tigon    1250
1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

A na kogo konkretnie? 

trzecia droga?

lewica?

platforma? 

Petru ogłasza powrót, sama elita zaczyna czuć że pisowi się pali to wychodzą.

strzechu    241

A to opady na najbliższe 15dni ... nie tylko u Nas susza, Niemcy , Dania , Szwecja , Benelux to samo - jak się nie zmienią prognozy zaraz powinni zacząć ostro ciągnąć zboże

Screenshot 2023-05-31 at 17-27-57 pogoda model gfs model - polska - precipitation accum. base 360 weatheronline.png

• Haha 1

Tigon    1250
Przed chwilą, Badwolf napisał:

Ja też myślę że ten rok wyjdzie gorzej. W tamtym chociaż rzepak sprzedałem po 3335 zł brutto... A nawozy miałem za mniejsze pieniądze kupione niż na ten rok

jak kto był ryczałtowcem to może był to dla niego najlepszy rok, vatowcy niby nic nie stracili ale jak sąsiad miał blisko 10% więcej za wszystko to coś jest nie tak. 

Przed chwilą, strzechu napisał:

A to opady na najbliższe 15dni ... nie tylko u Nas susza, Niemcy , Dania , Szwecja , Benelux to samo - jak się nie zmienią prognozy zaraz powinni zacząć ostro ciągnąć zboże

Screenshot 2023-05-31 at 17-27-57 pogoda model gfs model - polska - precipitation accum. base 360 weatheronline.png

u mnie znów deszcz, ostatnio kukurydza 10cm mułu dostałą.... 

a na UKRAINIE deszcze co nie miara xD 

• Like 1

Badwolf    250
Napisano (edytowany)

Ja ryczaltowcem jestem i działkowcem w porównaniu do was koledzy. Pszenice puściłem za 1250 netto w lutym ale wyszła mi trochę mniej bo miałem w depozycie. Czyli jakieś 1220 netto

Edytowano przez Badwolf
X

margoo78    520
Badwolf napisał:

Ja ryczaltowcem jestem i działkowcem w porównaniu do was koledzy. Pszenice puściłem za 1250 netto w lutym ale wyszła mi trochę mniej bo miałem w depozycie. Czyli jakieś 1220 netto

Chwalisz się, czy żalisz?

Badwolf    250
1 minutę temu, margoo78 napisał:

Chwalisz się, czy żalisz?

A to tobie żal d**sko ściska żeś został z towarem? Czy jakieś kompleksy masz? Jak nie masz nic mądrego do napisania, gdy dorośli dyskutują, to czytaj, może się czegoś nauczysz

miwigos    2833

Przecież ja pisałem dawno temu że kiepski rok to będzie ten , w dodatku susza zredukuje plony to dopiero będzie tragedia, za rok pszenica powyżej 1200 jestem pewien tego

• Haha 1

Wicherek    3296
2 godziny temu, bezbarwny napisał:

A na kogo konkretnie? 

trzecia droga?

lewica?

platforma? 

Chłopi na chłopów powinni głosować    !   nawet gdyby był z lewicy jakiś porządny rolnik  ( mający szansę się dostać   )  to bym głosował  

ws71    1496
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Też bym się w tej sprawie czegoś dowiedział , bo też złożyłem ze dwa tygodnie temu , a nie byłem się jeszcze pytać jak to teraz będzie 

Na ten który złożyłeś kasa była zapewniona, Unia to klepnęła, w tym wniosku z wyższymi dopłatami jest dodany cały paragraf że wypłata nastąpi tylko w przypadku akceptacji KE, także normalnie kwadratura koła i czort wie co zrobić

Badwolf    250
5 minut temu, miwigos napisał:

Przecież ja pisałem dawno temu że kiepski rok to będzie ten , w dodatku susza zredukuje plony to dopiero będzie tragedia, za rok pszenica powyżej 1200 jestem pewien tego

Ja to bym z pocalowaniem ręki sprzedał pszenice z tych żniw za 800 zł /brutto. Jak będzie jakieś 500 brutto to jest pogrom. Mówię tu o konsumpcyjnej, bo paszowa to na bank będzie gorzej chodzić.

ws71    1496
7 minut temu, miwigos napisał:

Wypisz wymaluj słowa byłego ministra rolnictwa, też był pewien😆

Pewnym to można być tylko dodatkowych podatków 😂

• Like 1

Kupie zboże, płatność w dniu załadunku 

Wycena tylko we wiadomości prywatnej po podaniu kodu pocztowego.

Sprzedam wapno z transportem KUJAWIT, RADKOWIT (standard, Premium) / granulowane POLCALC

Wicherek    3296
9 minut temu, miwigos napisał:

To z każdej tony 400 zł na nowe magazyny , szykujcie magazyny     !

2 minuty temu, ws71 napisał:

Wypisz wymaluj słowa byłego ministra rolnictwa, też był pewien😆

Minister miał w tym swój interes a miwigos doradza bezpłatnie

miwigos    2833

Co z tego że będzie 1200 jak 4 tony pośladu może będą

Badwolf    250

Jak patrzę na te susze to coraz poważniej zaczynam rozważać najwcześniejsze odmiany, one zawsze dostaną mniej w kość przy niedoborach wody w maju/czerwcu

Korbol    51
2 godziny temu, mysza103 napisał:

dobra doinformowałem się przeczesując strony gov. Nowe wnioski składa się tylko wtedy jak jest jakaś korekta (nowe faktury np. od gryki), tak to zostają te stare.

• Like 1

farmerss34    189

oferta na compofarme 85zł/t , więcej niż za tonę pszenicy 🥵

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2023 będzie dla nas lepszy czy gorszy?
      Czy styczniowe obniżki to tylko lekka korekta, czy wstęp do poważniejszego dołka?
      Link do kontynuacji tematu :

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez Sebastian_
      Witam poszukuję skupu gryki Lubelskie, Podkarpackie. Jakie są u was ceny gryki ? 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj