Polecane posty

galan99    6736
Napisano (edytowany)

Jak nie susza to mokro , i zimno , to Ukraina a to co innego i stale problem .

Jakie ceny będą ?.

Za 500 zł nikt pszenicy na dłuższą metę nie będzie uprawiał  

Co będzie uprawiane .

Edytowano przez galan99
  • Like 2

witejus    7957

Nie wierzę w żadne długoterminowe, o kant d*py je potłuc.

• Like 4

Wiadomość z agroFakt.pl

Młody1997    39
Napisano (edytowany)
23 minuty temu, witejus napisał:

Nie wierzę w żadne długoterminowe, o kant d*py je potłuc.

To prawda, ale w Internecie i w TV nie powiedzą nigdy co jak i dlaczego. Tylko takie kopiuj-wklej z jednej wybranej prognozy. Ja się tym interesuję i patrzę na dane bezpośrednio w modelach. I niestety sytuacja baryczna jest bardzo niesprzyjająca opadom... Oczywiście może się zmienić, ale mało to prawdopodobne do 10 czerwca.

Edytowano przez Młody1997

Takeda    268
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Młody1997 napisał:

jeszcze jedno. Tak może pisać osoba, która prawdziwej suszy nie widziała. Widziałeś kiedyś zboże po 1,5 miesiąca bez opadów?

niejeden raz, z 4 ha jęczmienia 5 balotów zboża koszonego kosiarką rotacyjną, 800 kg żyta z ha i 8 balotów z sipmy, i to mają uparciuchy co to próbują bo raz na 15 lat się udało, a to standard  u mnie, dlatego pisałem, że większość zmądrzała i albo sztuka pod dopłatę, albo rezygnacja z wszystkiego, nieużytki i hajda na etat.  tam gdzie ty chcesz się wieszać u mnie ludzie byli przyzwyczajeni, że jak na gównianej ziemi nie ma regularnych deszczy to 2-3 tygodnie wystarczą by pogrzebać cały plon, który w idealnym roku i tak liczył góra 3,5 tony co byś nie zrobił.

1 godzinę temu, Młody1997 napisał:

I piszę to z perspektywy centrum i po przeżytej suszy w roku 2019. Żaden sensowny deszcz nie spadł od końcówki maja do początku września. USCHŁO WSZYSTKO.

masz na szybkiego bo nie chce mi się głębiej szukać ten twój katastrofalny 2019, może pomyliło ci się z 2018 ale i tak tragedii nie było, ogólnopolsko liczyć to wahania są od średniej wieloletniej +/- ze 20%

https://stat.gov.pl/files/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5509/5/19/1/wynikowy_szacunek_glownych_ziemioplodow_rolnych_i_ogrodniczych_w_2020.pdf

BTW. każdy sadownik w północnej WLKP powie ci , że raz na 5 lat większość sadu nie ma plonu bo wiosenne przymrozki koszą kwiaty, raz na jabłoniach, raz na czereśniach itp niby człowiek wie, powinien być przygotowany, ale nie jest i wtedy jest problem
Edytowano przez Takeda

Wicherek    3295
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Jak nie susza to mokro , i zimno , to Ukraina a to co innego i stale problem .

Jakie ceny będą ?.

Za 500 zł nikt pszenicy na dłuższą metę nie będzie uprawiał  

Co będzie uprawiane .

tylko dopłaty

Młody1997    39
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Takeda napisał:

niejeden raz, z 4 ha jęczmienia 5 balotów zboża koszonego kosiarką rotacyjną, 800 kg żyta z ha i 8 balotów z sipmy, i to mają uparciuchy co to próbują bo raz na 15 lat się udało, a to standard  u mnie, dlatego pisałem, że większość zmądrzała i albo sztuka pod dopłatę, albo rezygnacja z wszystkiego, nieużytki i hajda na etat.  tam gdzie ty chcesz się wieszać u mnie ludzie byli przyzwyczajeni, że jak na gównianej ziemi nie ma regularnych deszczy to 2-3 tygodnie wystarczą by pogrzebać cały plon, który w idealnym roku i tak liczył góra 3,5 tony co byś nie zrobił.

masz na szybkiego bo nie chce mi się głębiej szukać ten twój katastrofalny 2019, może pomyliło ci się z 2018 ale i tak tragedii nie było, ogólnopolsko liczyć to wahania są od średniej wieloletniej +/- ze 20%

https://stat.gov.pl/files/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5509/5/19/1/wynikowy_szacunek_glownych_ziemioplodow_rolnych_i_ogrodniczych_w_2020.pdf

BTW. każdy sadownik w północnej WLKP powie ci , że raz na 5 lat większość sadu nie ma plonu bo wiosenne przymrozki koszą kwiaty, raz na jabłoniach, raz na czereśniach itp niby człowiek wie, powinien być przygotowany, ale nie jest i wtedy jest problem

Nic mi się nie pomyliło. Interesuję się meteorologią i wiem że w mojej okolicy tak dojeba*o suszą w 2019. Widzę że nie wierzysz, ale serio nie padało nic większego niż kilka mm ponad trzy miesiące! Wyniki wtedy były bardzo zróżnicowane w kraju, ponieważ w maju na południu kraju lało i były pewne zapasy wody i były plony. U nas nie. I nie mówimy tu o suchych trzech tygodniach bo tyle to i w zeszłym roku było i nic szczególnego się nie stało. Mówimy o miesiącach bez znaczącego deszczu. I takie coś wystąpiło w mojej okolicy w roku 2019.

Zdjęcia z 18 lipca.

DSCN1290.JPG

DSCN1288.JPG

oregano    626
2 godziny temu, Wicherek napisał:

szykujcie magazyny bo skupy za przyzwoleniem rządu zrobią Wam rzeź   !  w tym roku to stwierdzenie wyjątkowo ma sens    !

Wicherek, Ty powinieneś być w temacie bardziej zorientowany. Jak to się stało, że PiS tak łatwo strajki wyciszył?

• Like 1

matek89121    2147

Podsypali kasą i obiecali dużym wicherkom dopłaty powyżej 50 do 300 i już.

• Like 1

Młody1997    39
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Takeda napisał:

Proszę bardzo.

Za okres 1 maja 2018-30 czerwca 2018 (najgorszy w tym roku)-zdjęcie 1. i okres 1 czerwca 2019-31 lipca 2019 (najgorszy w tym roku)-zdjęcie 2. W 2019 w okolicy żniwa były zakończone około 15-20 lipca. Nieważne jaka klasa gleby. Spalone było wszystko-kukurydza, zboża, trawy.

2.png

1.png

pane    77
2 godziny temu, Takeda napisał:

ty też zwolennik regulacji cen? to już było i się nie sprawdziło

on tylko wie że jest antypisior i to mu do życia wystarcza...

Pafnucy12    4810
2 minuty temu, pane napisał:

on tylko wie że jest antypisior

a są jeszcze jacyś naiwni i są nie anty?

• Thanks 1

pane    77
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

a są jeszcze jacyś naiwni i są nie anty?

pewnie, że są..

Pafnucy12    4810
Napisano (edytowany)

ale chyba nie rolnicy? bo nikt tak nas nie wydymał jak pis...

Edytowano przez Pafnucy12
  • Like 1

Nuzig300    18

Rzepaczek 18 euro w dół. A takie suszę taka bieda Ameryka nima pszenicy . Chiny kupują na potęgę. Rosja rekordowy eksport. 

W żniwa rzepak po 1300 będzie brutto

Żyć nie umierać 

• Sad 1

witejus    7957
2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

ale chyba nie rolnicy?

Zdziwiłbyś się😜

Pafnucy12    4810

no chyba bardzo... bo raczej już ciężko o takich...

Tigon    1250

pszenica 530-620netto, kukurydza 600

Pafnucy12    4810
2 minuty temu, Roki212 napisał:

Ryśka zapytaj za kim jest 9_9

no ale ja o rolnikach... nie obrażając nikogo... nie o biorcach socjalów wszelkiego rodzaju...

socjal Polski nie zbuduje. jedynie zwiększy patologię.

• Like 2

Tigon    1250

jest jeden plus, żaden sąsiad nie będzie kozaczył w przyszłym sezonie xD 

Tigon    1250

Że wszystkim, z pustej kieszeni nikt nic nie wyciągnie.

Pafnucy12    4810
1 minutę temu, Tigon napisał:

z pustej kieszeni nikt nic nie wyciągnie.

ojjjj.... a od czego debety i różne tam raty na raty?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez Sebastian_
      Witam poszukuję skupu gryki Lubelskie, Podkarpackie. Jakie są u was ceny gryki ? 
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj