Polecane posty

mirro    5232
9 minut temu, tadi77 napisał:

Po co kupować Mercedesa za 200tys jak mona dojechać Tico za 1000zl w to samo miejsce co się szybciej zwróci Tico czy mercedes

A pewnie. I jak się tam dojedzie, to zostawić Tico i wrócić pociągiem. 🤣

pablo6234    79

A przejdzie takie coś że wniosek o dopłaty 2022 był jeszcze na ojca a sprzedając pszenicę faktura jest na mnie.   Uwzględnia to czy odrazu odrzut siedziba pod jednym adresem   

przejąłem gospodarstwo teraz i w tym roku wniosek o dopłaty jest już na mnie. 

Wiadomość z agroFakt.pl

melon10641    1101
9 godzin temu, Navara1988 napisał:

Mam jedną fakturę z grudnia na 33 tony jak złożę to będzie doplata 11 tys i odejmna mi 10 ha . To lepiej tego nie składać kupić na te 10 ha pszenicy 55 ton i zaraz sprzedać na tą nową dopłatę 3025 jestem do przodu 19 tys 

żebyś się nie zdziwił :) 

Jurek87    286
4 godziny temu, Michał88 napisał:

Ogólnie to zero inwestycji, zero nawozów, uprawa max uproszczona. Spłacić kredyty, gospodarkę sprzedać Słoikowi z Wawy co pisze że nam wszystko dają i iść na socjal bo to się najbardziej teraz opłaca.

Ambitnyś 😄

dzidzia202    291

To jak już tak gadacie o nie oplacalnos i to jakie koszty wam wyszły na ha bo mi beż koszenia podatków i jakiś tam drobnostek to 3850zl bo mam wszystko już kupione. Wiadomo na rzepak trochę więcej na zboże trochę mniej ale średnia tak wychodzi. 

czarnys    38
Napisano (edytowany)

pszenica liczyłem koszty bez paliwa i robocizny , amortyzaci to przed ochrona liscia flagowego _cena na skupie na dzis jestem na 00000 zero , coś tak jak jeden minister         przy rzadowym 5,5 t z ha

Edytowano przez czarnys

ws71    1495
Napisano (edytowany)

Idziemy z rosyjskimi portami łeb w łeb ciekawe czy nasi przebiją ta ofertę 667 zł do 577zł

obraz.png

Edytowano przez ws71

Sawyer021    3
Napisano (edytowany)
11 minut temu, ws71 napisał:

Podaj źródło screna

Edytowano przez Sawyer021

miwigos    2819

Ruska strona , ja nie potrafie tego tłumaczyć , rosjski miałem w szkole, ale kto go sie nauczył nieliczni

Gimmeshelter    47
10 minut temu, miwigos napisał:

Ruska strona , ja nie potrafie tego tłumaczyć , rosjski miałem w szkole, ale kto go sie nauczył nieliczni

Sam żałuję że się go wtedy nie chciało uczyć. Teraz znasz angielski i rosyjski to tak na dobrą sprawę 3/4 świata możesz zwiedzić 

• Like 1

ksiaze    96

Bachmut za kilka godzin lub dni padnie....

kontrofensywy nie będzie, to tylko pobożne życzenie jankesów...

w obecnej formie pomocy w dostarczaniu sprzętu wszyscy są gotowi pomagać jeszcze maksymalnie przez rok...

Ja się pytam czy Polska ma gotowy plan B na przegraną Ukrainy? żeby nie było, że tym korytarzem przez najbliższy rok Putin wyśle całe ukrainskie zboże do Europy i co wtedy?

• Haha 1

Damianek20    1644
17 minut temu, ksiaze napisał:

kontrofensywy nie będzie, to tylko pobożne życzenie jankesów...

w obecnej formie pomocy w dostarczaniu sprzętu wszyscy są gotowi pomagać jeszcze maksymalnie przez rok...

Ja się pytam czy Polska ma gotowy plan B na przegraną Ukrainy? żeby nie było, że tym korytarzem przez najbliższy rok Putin wyśle całe ukrainskie zboże do Europy i co wtedy?

Plan b to wysyłka żołnierzy na Ukrainę 

• Like 1

robercikj100    1002
7 godzin temu, Karagana napisał:

Współczynnik korygujący jest ogólny, dla całej puli środków, jak już poustalają. Dla rolnika sumuje się powierzchnię wyliczoną - dla pszenicy tony podzielić na 5,5. 

Nabór majowy przedłużyli z powrotem do 30 czerwca. 

Jeśli w pierwszym naborze złożysz wniosek na 20 ton, to wykorzystasz 20/5,5=3,64 ha powierzchni. 

W drugim naborze możesz złożyć faktury na pozostałą powierzchnię, czyli 15,4-3,64=11,76 ha,  czyli 11,76 ha *5,5 = 64,7 ton.

Tzn złożyć możesz na więcej, dopłata będzie tylko do limitu. 

W drugim naborze faktury na pszenicę mają różne terminy, ale będą w jednym wniosku. Nabór do 31 lipca. W jednym wniosku faktury do 2200 i 3025.

Dopłata +150 do tony, cena - 130. 

to w końcu w tym pierwszym wniosku jest limit do 3,3 tony czy do 5,5 ?

AndrzejRo vel Anetka1 vel AleksanderX vel AndrzejLewoc to forumowy transwestyta!

mirro    5232
7 minut temu, Damianek20 napisał:

Plan b to wysyłka żołnierzy na Ukrainę 

Nawet o tym nie myśl.

26 minut temu, ksiaze napisał:

Ja się pytam czy Polska ma gotowy plan B na przegraną Ukrainy?

Na wygraną Ukrainy Polska też nie ma planu. Ani A, ani B.

• Like 4

Agrest    22482

Też bym chciał o tym nie myśleć, ale szanse na uwikłanie nas rosną.

• Like 3

mirro    5232
28 minut temu, ksiaze napisał:

Bachmut miał związać i wykrwawić Rosjan.

melon10641    1101

Nie chce wyjść tutaj na lewaka ale jakoś sobie nie wyobrażam, żeby nasze społeczeństwo zaakceptowało, żeby wysłać naszych ludzi do wojny na Ukrainie. 

Zbyszek3939    843

Niech idą i sami  łby nastawiają z nowogrockiej  w końcu na to zasłużyli

• Like 5
  • Thanks 1

mirro    5232
6 minut temu, Agrest napisał:

ale szanse na uwikłanie nas rosną.

Stan gry na chwilę obecną wygląda tak, że jesteśmy w to uwikłani. Pytanie na ile potrafimy utrzymać nerwy na wodzy. 

Agrest    22482

Mamy kampanię, a to pogarsza naszą sytuację bo wszyscy skłonni do większego mielenia ozorem

mirro    5232

Naszą, jako obywateli owszem. pogarsza. Jako Kraju raczej nie. 

Karagana    113
22 minuty temu, robercikj100 napisał:

to w końcu w tym pierwszym wniosku jest limit do 3,3 tony czy do 5,5 ?

Limit jest 5,5 t/ha. 

W pierwszym naborze jest jeszcze współczynnik 1,665 x stawka dla województwa.

Jak sobie ten wskaźnik odwrócisz i przerzucisz do ton, to wyjdzie 3,3, bo matematycznie to samo, ale do zliczania powierzchni ha do dopłaty trzeba brać 5,5 t/ha. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2023 będzie dla nas lepszy czy gorszy?
      Czy styczniowe obniżki to tylko lekka korekta, czy wstęp do poważniejszego dołka?
      Link do kontynuacji tematu :

• Przez kowal1108
      Jak w temacie. Jakie są u Was ceny żyta? 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj