Polecane posty

skywalker89    764
18 minut temu, marks50 napisał:
Na tymczasowo okupowanym Krymie doszło do eksplozji - przekazał Flash.

Poinformowano, że linia kolejowa w pobliżu Bakczysaraju została wysadzona w powietrze.

Ruch kolejowy między Symferopolem a Sewastopolem został zawieszony - przekazał Reuters.

Według rosyjskich mediów, to był sabotaż, w wyniku którego wykoleiło się pięć wagonów ze zbożem. 

Ja się juz w tym pogubiłem , przedłużono umowę na morzu czarnym z drugiej strony dywersja ??? Ruskie komentują co dzieje sie na ukrainie ??? Skąd wiedzą że w wagonach było zboże ??? Czyje to zboże ??? Kto handluje ??? Ta cała wojna wygląda mi na ustawkę by właśnie otworzyć rynki wschodnie . Bez wojny nikt by nawet nie spojrzał na wschodnie zboża i produkty , a tak mamy dywersje ale w Europie . Nie dość że ścigamy syf GMO który nie ma prawa nawet jechać tranzytem przez Europę (oprócz soi) to na dodatek cała tablica Mendelejewa w tych produktach że o pleśni i niskiej jakości nie wspomnę . Po wybuchu w Chmielnickim arsenału rakiet z  uranem  nawet w Polsce wykryto Bizmut 214 , notowany jest nawet z deszczem , (UMCS) , Pola w tamtym regionie na pewno są skażone poważnie ale w mediach zmowa milczenia , pewnie szykują te produkty przywieźć do Polski w Polsce każda żywność wcisną , nawet jak będzie miała niebieska poświatę - dlaczego tak sądzę ? bo jest medialna cisza w tym temacie -czyli nie szykują się do likwidacji skarzonej żywności tylko wcisnąć to ludziom . Raporty USDA mówił o zmniejszeniu konsumpcji ale nie przewidywałem że  to będzie chodziło o nasz region . Niestety jak prorocze stały sie słowa " Co tak świeci -twoje dzieci " .
Jak pokazywano na TT filmiki z wybuchu w Chmielnickim myślałem ot wojna , ukraińce coś przebąkiwali o skazeniu ale człowiek nie rozumiał o co im chodzi . Kolejny raz jak nie czarnobyl to Chmielnicki . Traktuja nas na tym wschodzie Polski poniżej jakichkolwiek poziomów . Z Odrą też wielkie larum było , rybki zdychaja ale ze na Bugu była katastrofa podobna i to w dużo wiekszej skali to cisza bo tylko firemki przy odrze miały dostać odszkodowania - no był warunek ze trzeba być kolega Morawieckiego . Jak widć w Po -PiS e nic sie nie zmieniło - " uj tam z Polska wschodnia "

Słowo uran a jak Działa na wyobraznie, jeden fakenews i ludzie podłapują. To były pociski ze zubożonym a nie wzbogaconym uranem, który jest cięższy nawet od ołowiu i dlatego jest wykorzystywany do produkcji pocisków, jest na wyposażeniu innych armii, nikt promieniotwórczych czy możliwie radioaktywnych pocisków by tak nie produkował.. ludzie myślcie trochę 

marks50    2280
Napisano (edytowany)

Jest akcja -jest reakcja 

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-piki-na-wykresach-promieniowania-jest-komunikat,nId,6785403

Promieniowanie jest poziom przekroczony ale , nieszkodliwy :) bo tak mówimy . Deszcz pada więc bizmut sie unosi ale skąd się wziął ot tu już tajemnica :) . Możemy gdybać czy z rozpadu rodanu czy ... ? Nie mniej cisza medialna jak p czarnobylu tylko dementowano , nic sie niedzieje ale Jod na 1 maja podawali wszystkim przy granicy - co prawda już po fakcie . poczatkowo nawet przecieki mówiły ze Bizmut pochodzi z Chmielnickiego ale skoro deszcz już spadł to mozna zgonić na deszcz albo na pył z Afryki :) 

Edytowano przez marks50
  • Like 1

Mikua    115
20 minut temu, Bartek933 napisał:

AWW spadek do 830, agrito spadek aż do 760zł (paszowe), konsumpcja odpowiednio 860 i 800zł, netto 

Bardzo dobrze, dokręcać hołote jeszcze bardziej aby było słychać jak jęczy, 

• Haha 1

Wiadomość z agroFakt.pl

matek89121    2147

https://www.farmer.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/ponad-600-t-pszenicy-za-120-konny-ciagnik-co-z-oplacalnoscia,131683.html

marks50    2280
28 minut temu, theta napisał:

Wynika z tego ze Polska pszenica zajadaja sie japiszony z USA a my wciagamy ukraiński promieniotwórczy syf ??? Nie mniej nie mam dostępu do całego artykułu .

• Like 3

skywalker89    764

promieniowania by nie zatuszowlai teraz, daj spokój, i nie ulegaj wszystkim takim informacjom

Tigon    1250

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😃

Screenshot_2023-05-18-10-37-18-814_com.google.android.apps.messaging.jpg

• Haha 2
  • Sad 1

Korbol    51
1 godzinę temu, marks50 napisał:

Wynika z tego ze Polska pszenica zajadaja sie japiszony z USA a my wciagamy ukraiński promieniotwórczy syf ??? Nie mniej nie mam dostępu do całego artykułu .

tu link na większą ilość tekstu, nie wiem czy całość

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ZfHMtXCybFEJ:https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-17/drought-ravaged-crops-force-us-to-resort-to-rare-wheat-imports&cd=2&hl=pl&ct=clnk&gl=pl

JarekBazydlo    2331

Ja dzis resztki wywiozłem z sprzątania magazynu. Było 1800kg żyta po 600zl netto i 1620kg pszenżyta po 700zl netto. Około 10t pszenicy chyba zostanie na magazynie.

jahooo    7484
9 minut temu, skywalker89 napisał:

promieniowania by nie zatuszowlai teraz, daj spokój, i nie ulegaj wszystkim takim informacjom

a kto go mierzy ??? przeciez na granicy leciał wszystko, co tylko przypominało zboże

• Like 1

Tigon    1250
Napisano (edytowany)
12 minut temu, skywalker89 napisał:

TAM NIE BYŁO ŻADNEJ KONTROLI, ŻADNEJ, ILE INNEGO TOWARU SZŁO W TEJ PSZENICY TO KOLEJNA GŁOWA MAŁO.

Jak oni na tych listach nawet połowy podmiotów które kupowały ukraińskie zboża nie mają, dlatego teraz zwlekają z publikacją bo się połapali jakiego syfu narobili.

Kontrakt rzepak nowy zbiór 1150...

Edytowano przez Tigon
  • Like 1

macko94    0

Dopłaty do sprzedanej pszenicy, mam pytanie odnośnie sumowania się powierzchni o czym wspomniał @Karagana

We wniosku miałem 15,40 ha pszenicy. Sprzedałem 20 ton 06.03.2023 i 25 ton  08.05.2023. Czy jak złożę wniosek w obecnie trwającym naborze do końca maja to będę mógł złożyć drugi wniosek w czerwcu (o ile KE się zgodzi na przekazanie środków), będę miał zastosowany jakiś współczynnik korygujący czy coś w tym rodzaju?

Bartek933    5277
1 godzinę temu, Mikua napisał:

Bardzo dobrze, dokręcać hołote jeszcze bardziej aby było słychać jak jęczy, 

Po co?

Kupie obciążniki przednie do zetora forterry 

mirro    5246
2 godziny temu, theta napisał:

No to za***iście. Amerykanie pewnie zrobia program "Abramsy za pszenicę",🤣Najlepiej polską.

jahooo    7484
8 minut temu, mirro napisał:

No to za***iście. Amerykanie pewnie zrobia program "Abramsy za pszenicę",🤣Najlepiej polską.

my wam sprzedamy Abramsy a wy nam oddacie zboże - normalnie jak ZSRR

• Like 1
  • Haha 1

mirro    5246

Abramsy i gaz,🤣

machtomi    37
44 minuty temu, Tigon napisał:

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😃

Screenshot_2023-05-18-10-37-18-814_com.google.android.apps.messaging.jpg

Polska powiatowa łańcucka
dopłata +1000zl i zjazd o 130 na tonie proste.

marks50    2280
Napisano (edytowany)

I co się dziwić że giełdy kiepsko stoja jak w USA i Paryżu przy niedoborach zbóż lepiej zdołować cenę i kupić tanio z krajów trzeciego świata za pół ceny . Oczywiście przemilczano takie transakcje by nie wzbudzać paniki .  Teraz na giełdach nawet nie jest spekulacja a wielka manipulacja . Te dziwne transporty z ukrainy przez Polske choć morzem czarnym maja duzo bliżej ale na siłę pchaja dłużą droga - jednocześnie w USA opłaca sie przywieźć przez ocean na Florydę zamiast przewieźć z tysiąc kilometrów z głębi lądu . Jesteśmy po prostu oszukiwani ze jest olbrzymia naprodukcja chć nawet raporty USA wskazuja na spadek światowych zapasów kolejny rok z rzędu . Te dopłaty nie tyle maja pomóc co wyłudzic pszenice by mieli co wieźć do USA . Skoro w USA mają zebrać tylko 67 % pszenicy , robia po prostu zapasy pszenicy a my sie wyprzedajemy jak frajerzy za parę koralików :) . W lipcu to cwelus bedzie juz dopłacał nawet po 5 tysięcy do hektara byle by wyłudzić zboża od rolników . Skupy jakoś kupują i magazynuja zamiast wywozić .Każdy wie co się święci za rok oprócz polskich rolników .

Edytowano przez marks50
  • Like 1

Karagana    113
13 minut temu, macko94 napisał:

Dopłaty do sprzedanej pszenicy, mam pytanie odnośnie sumowania się powierzchni o czym wspomniał @Karagana

We wniosku miałem 15,40 ha pszenicy. Sprzedałem 20 ton 06.03.2023 i 25 ton  08.05.2023. Czy jak złożę wniosek w obecnie trwającym naborze do końca maja to będę mógł złożyć drugi wniosek w czerwcu (o ile KE się zgodzi na przekazanie środków), będę miał zastosowany jakiś współczynnik korygujący czy coś w tym rodzaju?

Współczynnik korygujący jest ogólny, dla całej puli środków, jak już poustalają. Dla rolnika sumuje się powierzchnię wyliczoną - dla pszenicy tony podzielić na 5,5. 

Nabór majowy przedłużyli z powrotem do 30 czerwca. 

Jeśli w pierwszym naborze złożysz wniosek na 20 ton, to wykorzystasz 20/5,5=3,64 ha powierzchni. 

W drugim naborze możesz złożyć faktury na pozostałą powierzchnię, czyli 15,4-3,64=11,76 ha,  czyli 11,76 ha *5,5 = 64,7 ton.

Tzn złożyć możesz na więcej, dopłata będzie tylko do limitu. 

W drugim naborze faktury na pszenicę mają różne terminy, ale będą w jednym wniosku. Nabór do 31 lipca. W jednym wniosku faktury do 2200 i 3025.

5 minut temu, machtomi napisał:

Polska powiatowa łańcucka
dopłata +1000zl i zjazd o 130 na tonie proste.

Dopłata +150 do tony, cena - 130. 

ws71    1496
22 minuty temu, jahooo napisał:

my wam sprzedamy Abramsy a wy nam oddacie zboże - normalnie jak ZSRR

Ta pszenicę opierniczają zaraz dalej,ciekawe czy w ogóle jest przeładowywana w cenie 330-350 $ locco port amerykański, zarobią na czołgach, zarobiąna pszenicy, tak sie robi interesy

• Like 1

jahooo    7484

niestety, mimo dumnych i buńczucznych zapowiedzi, nasz rząd, tak samo jak poprzedni, robi interesy klęcząc na kolanach

• Like 3

Jurek87    288

08-300 Sprzedam gdzies paszowke? Zostalo mi 14 ton slaba gestosc 74 ...

nokia01    27

Życzymy sobie i wam, by nas było stać .Na święty spokój  .Szczęścia ile się da, miłości w bród. Mądrych ludzi wokół. Pozdrawiamy z Polski  , krajem dopłatami  płynącymi.......

• Like 1
  • Haha 1

kamil2509    25

Czy ktoś mi wyjaśni czy dobrze liczę. 6ha pszenicy to dostanę 6×2200zł za sprzedaną pszenicę w maju. Ale ile pszenicy muszę sprzedać? 6x5,5tony ? To wtedy dostanę wyrównanie jak sprzedałem po 830zl/t to wychodzi 13200zł podzielić na 33tony tak? A gdybym sprzedał na ten sam areał 20 ton to pełna pula 13200 podzielić na 20 tak tak żeby nie przekroczyło 1400zl tona po wyrównaniu ?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez Sebastian_
      Witam poszukuję skupu gryki Lubelskie, Podkarpackie. Jakie są u was ceny gryki ? 
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj