Polecane posty

marek1977    1197

Ursula jest w Kijowie , bez powodu tam nie polazła.

• Like 1
  • Haha 1

MariuszDe    250

Niech spojrzy w lustro gdyby nie Niemcy i Francja to tej wojny by wogóle nie było...

• Like 3

Wiadomość z agroFakt.pl

ws71    1496
5 godzin temu, tobago napisał:

Oddadzą za rok po jeszcze niższych cenach + koszty operacji załadunku i rozładunku. 

Nie byłbym tego na 100% pewien, nie wiem jak w pozostałych cześciach Polski ale na Pomorzu to raczej rewelacji sie nie należy spodziewać, zimnno i sucho, znaczących opadów w najbliższej przyszłości brak

4 godziny temu, oregano napisał:

Czyli jeszcze nie jest tak źle z opłacalnością w rolnictwie, skoro takie przedsiębiorstwo (gospodarstwem tego już bym nie nazywał) może sobie pozwolić na takie kroki.

Właściciel KOWR😀, 1600 krów dojnych

GRZES1545    7792
2 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

to było takich wielu rzepak kupili po 3000 czekali na 6000 a dziś z długów nie wyjdą

Skup taki prosty? 😂

Bo kupili na górce, w złym czasie😁

Teraz robi się dołek , tylko niewiadomo jescze jak głęboki będzie 🙆‍♂️

40 minut temu, oregano napisał:

Gdzieś czytałem, że 50% ziemi na Ukrainie (oficjalnie lub przez słupy) jest w rękach zachodu, a Holandia ma w tym ogromne udziały. Jakiś czas temu zastanawiałem się jak to możliwe, że Holandia - kraj, który wszystko ma w du.pie i generalnie nie interesuje ich nic co się dzieje na świecie tak ostro bije się o Ukrainę, aż znalazłem te dane i dość szybko zrozumiałem, że oni nie walczą o Ukrainę tylko o holenderskie hektary, które tam wykupili.

UE chce zrobić z Ukrainy taniego dostawcę produktów rolnych - jedna wielka "farma zachodu". Nowy europejski ład, u nas 4% obowiązkowego ugoru a w to miejsce ściągnie się tani towar z Ukrainy.

Od ponad pół roku tu i na protestach o tym mowa.

2 godziny temu, Tigon napisał:

Zmieniać zawód na kierowce i będziemy wozić zboże ukraińskie do portów.

W Ukraińskiej Firmie chyba, Ci też robią monopol u nas, i jak się nie zmieni to będziesz prosił Ukra aby Cię zatrudnił 😬

slawekz1975    188

kujawy cwl pszenica 820-850 pszenzyto 780 zyto 680 rzepak 1700 ceny netto kolejka jak w zniwa spoted radziejow facebook oferta dzierzawy 10 ha 3800plus doplata za ha zainteresowanie spore

• Haha 3

tobago    318
1 godzinę temu, ws71 napisał:

na Pomorzu to raczej rewelacji sie nie należy spodziewać, zimnno i sucho, znaczących opadów w najbliższej przyszłości brak

Wiem, wiem. Sam klepie biedę w zach-pom. Sucho i do tej pory zimno. Na dodatek co chwila wiatr potęgujący susze. 

Jak Kolego podchodzisz do regulacji zboz w takiej sytuacji?
Ja jęczmień i żyto pozostawiam na jednym skracaniu. Do pszenicy jeszcze trochę czasu. Jak nie popada to tak samo zostanie na R1. Tu akurat 0,5kg Medaxa przy bbch31. 

Lukas210    21

Jak to jest wkoncu musi być  skup czy jak sprzedam do chodowcy to też dostanę dopłate?

tommy66692    1824
3 godziny temu, margoo78 napisał:

Czy ktoś oglądał agrobiznes? Pokazali holenderskiego rolnika uprawiającego na ukrainie 15 tyś hektarów. Jak myślicie, gdzie tacy jak on próbują wepchnąć swoją produkcję? Odpowiedź chyba jest oczywista. I dlatego komisja europejska chce nam utrzeć nos za próbę blokady wjazdu tych odpadów ze wschodu.

Dobrze że obejrzałeś agrobiznes, twoje okno na świat 

• Thanks 2

Tigon    1250

Pszenica już -10 euro

• Sad 1

Rolnik1973    14249

Ale w dvpe kurła

Pszenica 720

Pszenżyto 660 z vatem

I 3 tyg kolejka do skupu na zapisy

Ot pomogli Ukrainie 

• Like 1
  • Haha 1

Tigon    1250
Napisano (edytowany)

W żniwa to trzeba będzie dopłacać by wzieli a nie zgnilo w polu. 

Edytowano przez Tigon
  • Sad 1

ws71    1496
1 godzinę temu, tobago napisał:

Wiem, wiem. Sam klepie biedę w zach-pom. Sucho i do tej pory zimno. Na dodatek co chwila wiatr potęgujący susze. 

Ja jęczmień i żyto pozostawiam na jednym skracaniu. Do pszenicy jeszcze trochę czasu. Jak nie popada to tak samo zostanie na R1. Tu akurat 0,5kg Medaxa przy bbch31. 

Też na jednym i chyba błąd bo skruciło jakby po dwóch a sloma potrzebna, sasiadka ani razu i wygląda jakby było raz skracane

rolnikon1989    155
15 minut temu, Tigon napisał:

Pszenica już -10 euro

Tylko jaki powód tak gwałtownego spadku

Tigon    1250

U nas też z początku pszenica ładna ale ciągle zimno i raczej plonów już takich jak rok temu to nie ma co marzyć. 

1 minutę temu, rolnikon1989 napisał:

Putinowi brakło czołgów na paradę i giełda buchła śmiechem

• Like 2
  • Haha 1

ws71    1496
Napisano (edytowany)

Rosja i brak jej reakcji na akcję z dronem nad Kremlem[ta sytuacja miała wpływ na zeszłotygodniowe podwyżki], do tego podpisali kontrakt na kilkaset tys t z Egiptem w cenie 255$ port z załadunkiem na statek

16 minut temu, rolnikon1989 napisał:

Edytowano przez ws71
  • Thanks 1

driver24    689
3 godziny temu, margoo78 napisał:

Czy ktoś oglądał agrobiznes? Pokazali holenderskiego rolnika uprawiającego na ukrainie 15 tyś hektarów. Jak myślicie, gdzie tacy jak on próbują wepchnąć swoją produkcję? Odpowiedź chyba jest oczywista. I dlatego komisja europejska chce nam utrzeć nos za próbę blokady wjazdu tych odpadów ze wschodu.

To ten sam który kupił autonomiczna najnowocześniejsza  maszynę na świecie, było o tym niedawno na portalach rolniczych. 

No nic trzeba takim pomagać, bo przecież wojna jest. Szkoda gadać. 

Takiego dziadostwa jeszcze nie było zaczynając od naszego pisowskiego grajdołka kończąc na Unii. Wlasnie został przegłosowany w unii bezcłowy import z ukrainy o kolejny rok, wszyscy posłowie z pis byli za. 

Z pszenica już powoli nieważne za ile, ale ważne że ktoś kupuje. Brawo dla rządu po raz kolejny. 

• Like 2

Michał88    255

Ostatnio chyba w radiu wociechowski chyba mówił że już z zbożami jest dobrze bo da się sprzedać tylko że cena niska ale to nie ich wina. Mówił też że wjechało ponad 4 mln ton  a zostało w kraju 3 mln.   Dobrze że jest tak dobrze u nas .

• Like 1
  • Haha 1

tobago    318
52 minuty temu, ws71 napisał:

Też na jednym i chyba błąd bo skruciło jakby po dwóch a sloma potrzebna, sasiadka ani razu i wygląda jakby było raz skracane

U mnie regulatory zadziałały wybitnie dobrze. Pewnie tak wyszło przez połączenie z suszą i zimnem. 
Dlugo sie zastanawiałem czy robić poprawkę „bo co roku sie skracalo na dwa razy” ale tak chyba nie ma co myśleć. Żyto miejscami nie siega kolan a mam tylko 175cm. XDD 

jacus    2664
4 godziny temu, rolnikon1989 napisał:

Znowu tel z agencji czy pszenica sprzedana. 

wlasnie podaja -chyba z tych ankiet-ze juz 30 % zapasow sprzedano.

3 godziny temu, MariuszDe napisał:

Niech spojrzy w lustro gdyby nie Niemcy i Francja to tej wojny by wogóle nie było...

moglbys rozwinac ta swiatla ,jak ruska onuca mysl ???
myslalem ze dali wam wolne  z okazji dnia pabiedy...

1 godzinę temu, tobago napisał:

nie myslales na sezon  w jakiejs budzie sie zatrudnic  w kolobrzegu czy mielnie ??

gdy jade na wczasy to zawsze leje...od paru lat na ulicy wiejskiej mieszkam na urlopie -za plotem jest jakis duzy -sadzac po sprzecie-gospodarz i jakos nigdy nie bylo okazji pogadac, na bank z rolnictwa nie zyje ,bo rzadko tam bywa, a sprzet stoi w trawie miesiacami.

• Confused 1

buk, humor ,seks ,rokendrol.

mirro    5247
54 minuty temu, ws71 napisał:

Rosja i brak jej reakcji na akcję z dronem nad Kremlem

A to na swojego mieli reagować?🤣

MariuszDe    250
Napisano (edytowany)
22 minuty temu, jacus napisał:

wlasnie podaja -chyba z tych ankiet-ze juz 30 % zapasow sprzedano.

moglbys rozwinac ta swiatla ,jak ruska onuca mysl ???
myslalem ze dali wam wolne  z okazji dnia pabiedy...

nie myslales na sezon  w jakiejs budzie sie zatrudnic  w kolobrzegu czy mielnie ??

gdy jade na wczasy to zawsze leje...od paru lat na ulicy wiejskiej mieszkam na urlopie -za plotem jest jakis duzy -sadzac po sprzecie-gospodarz i jakos nigdy nie bylo okazji pogadac, na bank z rolnictwa nie zyje ,bo rzadko tam bywa, a sprzet stoi w trawie miesiacami.

A tobie o co chodzi?mądry jesteś czy mądry inaczej?kto jest ruska onuca bo na pewno nie ja....przecież Niemcy i Francja nie chcieli przyjąć Ukrainy do NATO w 2008 roku bo Putin im zabronił przecież to oni po rozpoczęciu wojny mówili że lepiej jak już ta Ukraina padnie bo interes z Rosją jest najwazniejszy i oni po wojnie z Gruzja i zajęciu Krymu i części wsch UA budowali Nord stream 2

Edytowano przez MariuszDe
  • Like 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2023 będzie dla nas lepszy czy gorszy?
      Czy styczniowe obniżki to tylko lekka korekta, czy wstęp do poważniejszego dołka?
      Link do kontynuacji tematu :

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez Sebastian_
      Witam poszukuję skupu gryki Lubelskie, Podkarpackie. Jakie są u was ceny gryki ? 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj