Polecane posty

miwigos    2819
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

100 tys za 4 klasę ? Słabo liczysz ta lokatę zwłaszcza na kredyt. Policz ile wyjdzie po spłacie i ile z niej masz zysku za rok. Jak ziemia nie zarabia na siebie i nie potrafi się spłacić to żadna to lokata. Chyba że masz kasę a nie wiesz co z nią zrobić. 60 tys i nikt nie chce dać za hektar już 1-3 klasy a wy mówicie o 4 za tyle. 

Już nikt nie chce dać, ogłoszenie od ubiegłego roku wisi bo mam w obserwowanych 

Screenshot_2023-05-04-07-48-41-360_pl.tablica.jpg

Mało które pole nadaje się pod zabudowę a płacili ludzie naiwnie miliony na kredyt bo rząd im kazał się rozwijać a jednocześnie wrzucając wsteczny bieg. 

U nas by poszło dużo drożej , działka ogłoszona na OLX za 93 tyś hektar , 10 ha w prostokącie 650 m długa, 7 ha III kl, reszta IVa , poszła po jednym dniu

• Haha 1

Leszy    3505
1 godzinę temu, Tigon napisał:

Teraz moda na OLX np w mnie w okolicy małe działaczka paręnaście arowe po 30-50k, niektóre stoja już trzeci rok na OLX a teraz to już wgl ludzie mocno ograniczyli budowy i będą stać ho ho ho

Tanio dosyć 😜

https://www.otodom.pl/pl/oferta/dzialka-budowlana-skarzyn-obok-plonska-ID4kUbU.html

https://www.olx.pl/d/oferta/malownicza-dzialka-w-ilinie-z-warunkami-zabudowy-CID3-IDTvshw.html?reason=extended_search_no_results_distance

Wiadomość z agroFakt.pl

QuQurydza    119

lubuskie za 5 i 6 klase wołają po 40k. Powodzenia w przewalaniu żwiru.

• Like 1

Napisano (edytowany)

Nie kupuje się "budowlanych", ani "inwestycyjnych" bo ceny tu już dawno odleciały, szuka się rolnych z dostępem do drogi utwardzonej (jeżeli chcemy się gospodarzyć, a jeżeli nie będziemy robić w rolnictwie to wyjeżdżamy z tego kraju i kupujemy ruderę za 1 euro do odmalowania w Hiszpani lub Włoszech)

6 minut temu, QuQurydza napisał:

łódzkie to samo, tyle że nie żwiru a piachu. Ziemia zaczyna się od 8-10zł/m2 ale zadbane kawałko od 15-20...

Edytowano przez WiesiekTraktorzysta

Leszy    3505
9 minut temu, QuQurydza napisał:

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. ;)

U mnie na wsi przewaga takich gleb. 

IMG_20220307_134154.jpg

• Like 1

Kaszlak79    730
12 godzin temu, pronto1984 napisał:

tak sobie pomyslcie tak tylko hipotetycznie np: mamy rok 2020 i pszenica kosztuje 800 zł a nawoz srednia około 2500 zł i koszty paliwa maszyn opryskow i tego wszystkiego !!! to podejrzewam ze 6 ton z ha starczy tylko na koszty 

Prawda taka że dziś wychodzi na to że jedynym zarobkiem rolnika co tylko uprawia będą wszelkiego rodzaju daniny. Na chwilę to sytuację uratuje ale co dalej??

12 godzin temu, Dziadek1187 napisał:

Szkoda życia ,mam 50lat i raczysko mnie kończy -całe  życie goniłem króliczka i dziś popieram tych co aby dziś  ,dzisiejszy dzień siię nie wróci .

Masz 100% racji, ja 41 lat, od 20-stki harowałem u Holendra, jak było wolne to remont domu i obejścia albo w polu robota. I jestem już po 3 operacjach kręgosłupa, gdzie żadna nie dała pozytywnego efektu.

12 godzin temu, Damianek20 napisał:

Jeżeli ma następcę że zechce to spłacać i tyrać to ok ale znając życie to już młode nie chcą robić tylko mieć a jak powiesz żeby coś robiło to z tekstem że znecasz się psychicznie

Dziś młodzi myślą inaczej, jest dużo pracy która, mówiąc delikatnie, jest lepsza niż rolnictwo. Mówiąc dosadnie, nie dziwię się że dziś przeciętnemu 20-25 latkowi (który ma choć trochę poukładane w głowie) nie chce się dzień w dzień w brudnych szmatach latać, a w przypadku hodowli całe życie w smrodzie spędzić. Jakkolwiek mam ogromny szacunek do ludzi którzy mają tę hodowlę, sam bym się tego w życiu nie podjął.

2 godziny temu, Takeda napisał:

każdego młodego gniewnego, parafrazując klasyka, czeka jedna przyszłość, zostanie starym wkurwionym.

Kiedyś senior jednego znajomego stwierdził, że bezpieczne zadłużenie jest do poziomu gdy sprzedaż całą ziemie za pół ceny i to wystarczy by zaspokoić wszelkie zobowiązania, a dom, przydomowy ogródek i park maszynowy zostaJe

W moich stronach ludzie kupują pole i dokładają do interesu z tego co jest już ich na własność albo z dzierżaw. No bo przecież kiedyś to będzie ich... Nawet tu na AF nie raz się spotkałem ze stwierdzeniem że ziemia rolna nie musi się spłacać bo stanowi wartość samą w sobie. Młodych gniewnych u nas w zasadzie nie ma, z reguły jest tak że gospodarkę się przepisuje na dzieci żeby nie płacić KRUS-u i dostać emeryturę a rodzice dalej rządzą i pracują na gospodarstwie tak długo jak mogą.

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Czy ktoś na przymus kazał nie .

Zmuszał pod groźbą kary nie , sami chcieli to kupowali a teraz szukają winnego .

No jak to, przecież TRZEBA się rozwijać żeby zapewnić sobie i rodzinie życie na choć średnim poziomie.

Ktoś tyle płaci to znaczy że go stać i jeżeli teraz nie stać na spłatę odsetek to niech odsprzeda pole to może zrozumie ile naprawdę jest wartę. 

Odsprzeda z wyraźną bonifikatą, coś jak Wołodia ropę i pszenicę.

1 godzinę temu, Korbol napisał:

W tamtym roku na jesień w powiecie obok mnie tak się gryźli i licytowali że w końcu jeden kupił po 116 tys. za hektar. 4 klasa.

W moim powiecie wystawili jedni ludzie 10 ha za 1,2 mln zł. Chętnych brak. Realne ceny były 80-85 tys. Były, bo teraz każdy patrzy żeby nie zbankrutować.

Teraz moda na OLX np w mnie w okolicy małe działaczka paręnaście arowe po 30-50k, niektóre stoja już trzeci rok na OLX a teraz to już wgl ludzie mocno ograniczyli budowy i będą stać ho ho ho

U nas też są takie cwaniaczki, działka rolna z pozytywną decyzją na budowę domu i już można ogłaszać że "rolno-budowlana". Tymczasem jest to taki sam potworek językowy jak słynna już pszenica "techniczna"... W polskim prawie jest grunt albo rolny albo budowlany. Grunt rolny zabudowany czy z pozytywną decyzją na budowę domu jednorodzinnego to nadal grunt rolny, ze wszystkimi ograniczeniami jakie wynikają z tej klasyfikacji.

• Thanks 1

galan99    6723
Napisano (edytowany)

Dla Polski od kołchozu 39 mln Euro  czyli 180 mln .

Unia pozwoliła dodać tylko 200 % czyli 360 mln zł .

za chwile będą te 540 mln dzielić na , dopłaty do zbóż , nawozów ,mięsa i jaj  , może jeszcze coś dorzucą by dopłacić .

Pszenica paszowa propozycje są już po 600 zł, żyto poniżej 600, rzepak poniżej 1700 zł , dodatkowo skupy nie kupują czekają na dalsze obniżki .

Teraz przeliczać ile kto dostanie , czy się załapie powodzenia .

Edytowano przez galan99

Ulman    5069

Nie kupują  bo mają pelne magazyny które chcą opróżnić przed zniwami a wszystko to przez kretynow z PIS.

• Like 5
  • Thanks 1

Kazdy problem ma rozwiązanie. Jeśli nie ma rozwiązania nie ma i problemu

Damianek20    1644
1 godzinę temu, miwigos napisał:

U nas by poszło dużo drożej , działka ogłoszona na OLX za 93 tyś hektar , 10 ha w prostokącie 650 m długa, 7 ha III kl, reszta IVa , poszła po jednym dniu

Widać u ciebie bogaci ludzie 

• Like 1

skywalker89    764
13 godzin temu, Damianek20 napisał:

Poturzyn lubelskie może ktoś z okolic i chętny 🤣

Screenshot_2023-05-03-21-12-59-668_pl.tablica.jpg

To moje strony, ma ktoś wyobraznie z tą ceną.. musiałbym na geoportalu zobaczyc co to gdzie to, ale pieniadze kosmiczne, w okolicy nie wiem czy ktos 50k za ha w tej chwili by położył..

Damianek20    1644
9 minut temu, skywalker89 napisał:

To moje strony, ma ktoś wyobraznie z tą ceną.. musiałbym na geoportalu zobaczyc co to gdzie to, ale pieniadze kosmiczne, w okolicy nie wiem czy ktos 50k za ha w tej chwili by położył..

Ponoć saweczko chce płacić po tyle 😂 a te dwa bambry z Mołodiatycz czy z drogojówki już nie chcą 🤭

skywalker89    764

Nie wiem kto to?? Jak ktoś ma kase do wyprania to czemu by nie, albo cebulę spieniężył 😉

• Like 1

marcin19071980    3439
55 minut temu, Damianek20 napisał:

Widać u ciebie bogaci ludzie 

U mnie to samo,W momencie by poszło.100wke bez problemu można wziąć.

2 godziny temu, miwigos napisał:

Damianek20    1644

A tam w okolicy są gospodarstwa i po 200 h i nie chcą 🤭 ale dobrze że zaczynają liczyć 

MARTECH    19

Czy ktoś wie czy agencja będzie wymagała na fakturze kod.PKD.?czy to nie jest wymagane,zborze mogę sprzedać komu chcę.v

Łukaszek    715

Po ile można dostać za pole 1 klasy  5 ha w okolicach Dołhobyczowa ?

Bartek933    5277

Giełda w górę,skupy w dół o 10-20zł

• Sad 1

Kupie obciążniki przednie do zetora forterry 

tobago    317

U mnie młyn -70zl. 

Młyn Skarbu Państwa. 😎

• Like 1

driver24    689

De heus obniżka, pszenica 910zl pszenżyto 820zl. 

Brawo dla pisu za uruchomienie skupu powszechnego. Podziekujemy przy wyborach. 

• Like 2
  • Thanks 4

tobago    317

Ja dziś sprzedałem. Może odbijać. 😁

Pojechala za 930 netto. Pasza. 

rocknrollnik1    1155
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Giełda w górę,skupy w dół o 10-20zł

bo to widać tak działa:

-giełda w dół - skupy w dół

-giełda w górę - skupy znowu w dół 

to już nie jest zabawne...

• Like 2

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2023 będzie dla nas lepszy czy gorszy?
      Czy styczniowe obniżki to tylko lekka korekta, czy wstęp do poważniejszego dołka?
      Link do kontynuacji tematu :

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez kowal1108
      Jak w temacie. Jakie są u Was ceny żyta? 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj