Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
marks50    2279
14 godzin temu, theta napisał:

"Został zmieniony okres dotyczący dat sprzedaży na fakturach potwierdzających sprzedaż pszenicy lub kukurydzy, z 15.12.2022 r. -31.05.2023 r.  na 01.12.2022 r. – 14.04.2023 r."

widać że na dzień 24.04.2023 takie zapisy ale może to się jeszcze zmieni bo tzn że wszyscy co teraz sprzedają to dostaną w .....

najważniejsze zdanie przepisy "wymagają zgody Komisji Europejskiej."

I w tym jest cały klucz do rozwiazania zagadki czy pieniądze w ogóle będą . Bo skoro "wymaga zgody komisji ' to znaczy że musi być rozpatrzony na nowo . Na obecnych przepisach UE postawiła warunki że pierwsza transza zaczynająca się w grudniu 2022 musi być rozliczona do końca września 2023 czyli jeszcze przed wyborami . Okazało by sie wtedy że 600 mln zl starczyło by raptem na dopłatę 3 mln ton czyli wypłacono by dosłownie po 60-80 zł do tony bo tylko tyle starczy pieniędzy .Taka niby kosmetyczna zmiana ma dwojaki cel bo albo zechcą dołożyć do tych 600 mln jakąś kas z UE by choć dać po 150 zł średnio , lub druga wersja że nie chcą nic dodawać -dopłata wyjdzie żałośnie niska ale z racji podjęcia drugiej decyzji przez UE przesuna termin że dopłaty z pierwszej transzy będa wyplacane nie we wrześniu a dopiero w listopadzie , czyli juz po wyborach i faktach dokonanych , wtedy mogą wypłacić tylko 600 mln zł co wyjdzie bardzo maóo ale wtedy to czekaj 4 lata na zemstę :) . Po to takie pozorowane przesuwanie działań programu by jak zwykle zagrać na czas . Znacie państwo tą PiS owska zależność dwa razy obiecać to tak jak raz dać :) . Właśnie obiecują drugi raz :) . Co ugramy do wyborów to nasze po wyborach to mgła i niepamięć ludzka do następnych wyborów . 

Moze także dość do takiego szantażu że przy rozpatrywaniu powtórnie wniosku z przesuniętym terminem UE może tym razem zgody nie dać warunkując to tym że teraz Polska się nie zgadza na kolejny rok bezcłowego importu z ukrainy to kołchoz UE nie pozwoli na dopłatę :) ,coraz bardziej pachnie to szantażem że pozwolimy dopłacać do zboża pod warunkiem zgody na zniesienie ceł . Zatwierdzony maja pierwszy pakiet pomocy i raptem zamarzyli o powiększenie o pół miesiąca ??? To specjalna ustawka by wymusić zgodę na zdjęcie ceł . Decyzję o zdjęciu ceł musi wyrazić 28 państw ,Polska najwięcej traci na tym ale nasi politykierzy kupieni/ ? /szantażowani ?, czy co innego podpisali by ta zgodę dwoma rękami ale wiedzą ze nie wygraja wtedy wyborów , więc po to takie podejścia że niby to my nie chcemy ale UE nie pozwoli dopłacić do zbóż jeśli sie nie zgodzimy więc z "ciężkim" sercem wyrażą zgodę na zniesienie ceł . Po PiS wszystkiego można ssie spodziewać bo to obłudnicy . Jak podpiszą zgodę to pozostanie nam kartofle dzikom podbierać w lesie 

• Like 2

panczo1922    540
Napisano (edytowany)

Komplexmłyn Wągrowiec 950netto

Edit:

Nie chemirol a komplexmłyn

Edytowano przez panczo1922

ws71    1496
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Jak masz gdzie to ja bym wywoził aby z dużym zapasem na żniwa nie zostać. Ale to moje zdaniem. 

Był czas że Chińczyk i Rusek robili zapasy ziarna.  Teraz mogą rekordy wypisywać jak mają z 2 lat towar. Cel jakiś w tym mieli.

Te plony to akurat szacują im Amerykanie, naprawdę ile mają to podejrzewam że sami Rosjanie nie wiedzą, tam każdy kombinuje byle zarobić, eksport zbóż z Rosji np do Kazachstanu wzrósł w ciągu roku o 150%, jednocześnie dziwnym zbiegiem okoliczności Kazachstan stał sie jednym z wiekszych eksporterów zbóż na teren Unii, drugim ciekawym przykładem jest Białoruś tam też ponoć wjechało 3mln t rosyjskiego zboża i po krótkim czasie nawet Litwa stala sie znaczącym eksporterem zbóż 😀

• Like 2

Wiadomość z agroFakt.pl

marek1977    1197
4 minuty temu, panczo1922 napisał:

Chemirol Wągrowiec 950netto

Orchowo 910

mlodyhef    212
odrion napisał:

Jako że to forum zrobiło się hyde parkiem gdzie poruszane są wszystkie tematy, pomyślałem, że tutaj wstawię :)

Widzę, że sporo ludzi ma problem z liczeniem nowych  dopłat dla zbóż, kukurydzy i rzepaku. Zrobiłem prosty plik, który pokaże szacowana kwotę dopłaty:

- wybiera się z listy województwo

- podaję datę sprzedaży 

- wybiera się z listy co chcemy sprawdzić (jakie sprzedane płody)

- podajemy powierzchnię, z której sprzedaliśmy płody rolne

- podajemy ile sprzedaliśmy ton

Plik wyliczy szacowaną wartość dopłaty. Na podstawie daty sprzedaży zostaną zastosowane parametry z 1 rundy pomocy lub z drugiej (dla drugiej ciągle nie ma szczegółów co do pszenicy). Nie chciało mi się już dodawać ograniczeń hektarowych (01.12.2022-14.04.2023 -> 50ha, 15.04-15.06 -> 300ha) więc nawet jak ktoś ma więcej ha, to powinien sam wpisać albo max 50 albo 300 w zależności, z której pomocy chce skorzystać

Mam nadzieję, że będzie pomocne dla kogoś :).

PS. Forumuła licząca jest dość skomplikowana. Zrobiłem sporo testów, ale jeżeli ktoś zauważyłby błąd w jakimś szczególnym przypadku, może dać znać - wtedy wprowadzę konieczne poprawki

Dopłaty do zbóż i rzepaku -v2.xlsx

u mnie przy pszenicy i dzisiejszej dacie np jest napisane brak szczegółów dopłaty

panczo1922    540
Napisano (edytowany)
9 minut temu, galan99 napisał:

Może  nie wyrównać ?.

przecież obiecali !!!🤣

Edytowano przez panczo1922

Bartek933    5277

młyn i dwie paszarnie brak skupu, jedna paszarnia skupuję pszenicę po 960 netto, jeden młyn prosi o próbkę pszenicy i wtedy wypowie się czy coś kupi. POS

• Sad 1

Kupie obciążniki przednie do zetora forterry 

PRIMO    7280
7 minut temu, Bartek933 napisał:

jeden młyn prosi o próbkę pszenicy i wtedy wypowie się czy coś kupi. POS

Banda hipokrytów. 🤦‍♂️

Jak brali ukrowskie to nic nie badali a od polskiego rolnika już tak. 🤬

• Like 6

panczo1922    540

Czarno to wszystko widzę...

Będzie kolor czerwony na rynku

Po ogłoszeniu dopłat kierunek jest tylko jeden

ws71    1496
Napisano (edytowany)

Normalnie jaja nawet z punktu widzenia kupującego, wczoraj miałem propozycję żeby zabrać 40 t pszenżyta 1000zł brutto, płatność po 6 mies

obraz.png

Edytowano przez ws71

solek01    198

Wczoraj jechałem A4 to widziałem jak służba skarbowa konwojowała ciężarówki, dwa konwoje po 4-5 tirów. Pewnie dalej ciągną z Ukrainy. Pewnie teraz jedzie do niemca i wraca do nas już jako z unii.

jajonasz    1256
26 minut temu, panczo1922 napisał:

Czarno to wszystko widzę...

Będzie kolor czerwony na rynku

Po ogłoszeniu dopłat kierunek jest tylko jeden

Cały czas był tylko jeden kierunek, teraz tylko przez te dopłaty będzie dobicie ceny 

marek1977    1197
Napisano (edytowany)
2 minuty temu, solek01 napisał:

Wczoraj jechałem A4 to widziałem jak służba skarbowa konwojowała ciężarówki, dwa konwoje po 4-5 tirów. Pewnie dalej ciągną z Ukrainy. Pewnie teraz jedzie do niemca i wraca do nas już jako z unii.

Na tym samym aucie wraca ,tylko papiery nowe.Chemirol 910 i nikogo ze zboże nie ma , kupują bez ograniczeń.

Edytowano przez marek1977

mds212    2096

920 za paszowke netto i trza wypchnąć trochę pszenicy bo i tak nie ma parametrów Eby były faktury na dopłaty xd

driver24    689

Wczoraj oferta 12,5% białka 950zl, Wlkp. Odbiór za miesiąc. Więc skup powszechny pełna parą.

• Like 1

Dastan    531
Napisano (edytowany)

Już nie nadążam za tymi dopłatami, jeśli sprzedawałem w grudniu i w styczniu to będę się mógł o coś ubiegać w końcu czy nie? Jak ktoś sprzedał przed 15 kwietnia za 900zł to nic nie dostanie, a Ci co po 15ym to dostaną wyrównanie do 1400zł? Czy coś namieszałem?

Bo coś mi nie pasuje, w styczniu sprzedałem po 1200, a Ci co nie sprzedali dostaną wyrównanie do 1400? Czyli jeszcze mam komuś dopłacić?

Edytowano przez Dastan

driver24    689

Jeżeli sprzedawałeś tylko pszenicę lub kukurydzę do 14 kwietnia to możesz się ubiegać, już składać wniosek w terminie do końca maja. 

Do innych zbóż i pszenicy sprzedawanych od 15 kwietnia ma być dopiero nabór ogłoszony. 

Tomtom83    6
Dnia 8.01.2023 o 23:36, Marcin34 napisał:

Konsumpcja ile

Kto w okolicach Bychawy tyle płaci?

Konsumpcja ile

solek01    198
47 minut temu, driver24 napisał:

Jeżeli sprzedawałeś tylko pszenicę lub kukurydzę do 14 kwietnia to możesz się ubiegać, już składać wniosek w terminie do końca maja. 

Do innych zbóż i pszenicy sprzedawanych od 15 kwietnia ma być dopiero nabór ogłoszony. 

Kukurydza mokra też się łapie? gdzie wniosek można składać?

Tomtom83    6
Napisano (edytowany)

Edytowano przez Tomtom83

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez Sebastian_
      Witam poszukuję skupu gryki Lubelskie, Podkarpackie. Jakie są u was ceny gryki ? 
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj