Polecane posty

Jest takie coś jak myjnia i dezynfekcja, prowadzisz książkę dezynfekcji, wpisujesz ze po węglu jest zrobiona dezynfekcja i pieczątka.

a towar nie jeździ tylko do portu, po drodze masz masę innych miejsc a potem na pusto jechali po np śrutę do tej pory. 

Kupie zboże, płatność w dniu załadunku 

Wycena tylko we wiadomości prywatnej po podaniu kodu pocztowego.

Sprzedam wapno z transportem KUJAWIT, RADKOWIT (standard, Premium) / granulowane POLCALC

galan99    6723

Ja za obecną złą sytuację polskiego rolnika obwiniam dwie partie - PiS i PO. PiS to wiadomo o co chodzi, a Platformę za to że mogła stanąć w obronie polskiego rolnika tak jak wzięła w obronę piekarnię pizzerię i wszystkich innych. Bo gdyby dzisiaj PO wzięło w obronę rolnika i gdybyśmy co dzień w TVN-ie słyszeli o niedoli polskiego rolnika to bardzo szybko PiS przy takiej presji i nacisku znalazło by receptę na naszą niedolę. Ale PO nigdy tego nie zrobi. Bo im gorzej dla rolnika tym lepiej dla PO. Bo wtedy na wsi narasta nerw na PiS a to oznacza mniej oddanych głosów właśnie na tą partię .PO to partia bez programu , bez sukcesów tylko powraca do dawnych lat to co już było , i tak samo ma gdzieś rolnika . Mało tego PSL to jest to samo teraz Agro Unia jednoczy się z PSL .

• Thanks 1
  • Haha 1

CASd    60

Jeszcze czeka nas kolejny problem jak nic lub tak słabo będzie szedł ten export to wejdziemy w żniwa z ogromnymi zapasami być może nikt nie będzie chciał kupić od nas mogą dopiero ceny spaść 

• Like 1
  • Thanks 1

Wiadomość z agroFakt.pl

O czym tu debatować trzeba głosować na konfederacje i króla póki jeszcze żyje 

• Like 3
  • Haha 1

Sprzedam wapno z transportem KUJAWIT, RADKOWIT (standard, Premium) / granulowane POLCALC

ws71    1495
14 godzin temu, skywalker89 napisał:

Znajomy ma znajomego jakiegos jednego z większych skupujacych w Polsce, to pisalem juz o tym, nie wiem, pazdziernik ? Że mówił ten wlaaciciel że xx tirów dziennie przyjezdza do niego z Kazachstanu z ruską pszenicą a kierowcami byli ruscy żołnierze w cywilu, więc czyje to zboże do nas wjezdza, czy na pewno ukraińskich oligarchów..

Rosyjska pszenica na pewno przecieka na europejskie rynki, jest sporo tańsza od ukraińskiej, jednak fizycznie to ona raczej z Kazachstanu nie przyjeżdża [papiery to tak ] koszt transportu stanowiłby jakieś 2/3 wartości pszenicy którą przywiózłby ten samochód[ jak już to będzie ładowana gdzieś na Białorusi, ewentualnie po rosyjskiej stronie przy granicy z Białorusią, to tak jak u nas obecnie z mocznikiem  cena 3 tys t jednak worki bez zadnych oznaczeń, ani co w nich jest,skąd,producent

matek89121    2143

Kiedyś już Kononowicz kandydat na prezydenta mówił że nie będzie niczego  i chyba obecna władza wzięła sobie to do serca

• Thanks 1

CASd    60
3 minuty temu, ws71 napisał:

Rosyjska pszenica na pewno przecieka na europejskie rynki, jest sporo tańsza od ukraińskiej, jednak fizycznie to ona raczej z Kazachstanu nie przyjeżdża [papiery to tak ] koszt transportu stanowiłby jakieś 2/3 wartości pszenicy którą przywiózłby ten samochód[ jak już to będzie ładowana gdzieś na Białorusi, ewentualnie po rosyjskiej stronie przy granicy z Białorusią, to tak jak u nas obecnie z mocznikiem  cena 3 tys t jednak worki bez zadnych oznaczeń, ani co w nich jest,skąd,producent

Ale to wszystko popierdolone jest 

marcin80wlkp    37
54 minuty temu, rocknrollnik1 napisał:

trochę to brzmiało jakbyś bardziej się przejmował ich   losem  niż własnym.

Cieszysz się, że odpisales? I to jest cały obraz polskiego rolnika. W przeciwieństwie do Ciebie przejmuje się też losem innych i niekoniecznie mam na myśli handlujących nawozami, zbożem, czy czymkolwiek innym. Kto kazał Ci kupować nawóz, który z dnia na dzień podrożał? Nigdy nie współpracowałeś z nikim, kto jest uczciwy? Kto każe Ci w ogóle zajmować się prowadzeniem gospodarstwa? Bo tata zapisał? Sprzedaj ziemię,  kup kilka tirów nawozu i do przodu. 

• Haha 1

marek1977    1196
1 godzinę temu, jacus napisał:

na cebuli zarobisz tyle ze pszenice mozesz za darmo oddac 😂..  u was tez gnije na potege ?? pierwszy raz w zyciu gnila juz w polu.

Były pojedyncze sztuki ,ale na bieżąco obierania i już wszystko poszło.

bronkopol    9

okoliczny potentat kurniczany z własną mieszalnią już się nasycił pszeniczką i kuku od naszych sąsiadów... wystarczyło, że kurczak nie rośnie 6 tygodni jak do tej pory, a 2 tygodnie dłużej i wraz nie łapie zakładanej wagi... już szuka polskiej pszeniczki o super parametrach, aby było na domieszanie z tym syfem co nakupił...

• Like 1
  • Haha 2

Łukaszek    714

Już nie przesadzaj i nie siej propagandy że 2 tyg dłużej kurczaki rosną na ukrainskiej pszenicy , takie bajki to miastowym możesz wciskać .

• Like 5
  • Thanks 1

To podaj cennik, co z tego ze szuka 

ws71    1495
7 minut temu, bronkopol napisał:

okoliczny potentat kurniczany z własną mieszalnią już się nasycił pszeniczką i kuku od naszych sąsiadów... wystarczyło, że kurczak nie rośnie 6 tygodni jak do tej pory, a 2 tygodnie dłużej i wraz nie łapie zakładanej wagi... już szuka polskiej pszeniczki o super parametrach, aby było na domieszanie z tym syfem co nakupił...

Tak i nie zrobił żadnych badań przed robieniem paszy aby dostosowac recepturę do zakupionych zbóż, pszenica która idzie do nas z Ukrainy charakteryzuje sie niską zawartością białka 8-9% i do tego trzeba odpowiednio zwiększyć białko, i to tym nie wiedział fachowiec, ładny kit. Podejrzewam że ta niskobiałkowa pszenica zrobiła sie obecnie za droga w stosunku do naszej ok 12% pszenicy i dlatego przerzucił się na naszą[po prostu wychodzi taniej]

margoo78    520
CASd napisał:

Witam panowie z tym import  pszenica mamy problem bo porty są zawalone węglem nie można pszenicę załadować bo węgla wszędzie jest nawalone

Z tego co wiem to zboże a węgiel jest obsługiwany przez inne nabrzeża inne statki i innych ludzi. Na moje oko to nie ma związku. Bo czy wyobrażasz sobie, że zboże leży na placu jak z niego sprzątną węgiel?

Mateusz1q    1395
23 minuty temu, bronkopol napisał:

Lecisz na listę farmazoniarzy

• Like 2

Może i z cukrem jest ten sam problem, wcześniej kolega kolegi słodził dwie łyżki do herbaty, a dziś potrzebuje 6 łyżek i jeszcze pyta czy mam jakieś polskie ciastka, czy to może być ukraiński cukier? A jeszcze podobno ruski brązowy cukier to jest biały w workach po węglu 😂

• Haha 2

tmk1974    273
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Ja za obecną złą sytuację polskiego rolnika obwiniam dwie partie - PiS i PO. PiS to wiadomo o co chodzi, a Platformę za to że mogła stanąć w obronie polskiego rolnika tak jak wzięła w obronę piekarnię pizzerię i wszystkich innych. Bo gdyby dzisiaj PO wzięło w obronę rolnika i gdybyśmy co dzień w TVN-ie słyszeli o niedoli polskiego rolnika to bardzo szybko PiS przy takiej presji i nacisku znalazło by receptę na naszą niedolę. Ale PO nigdy tego nie zrobi. Bo im gorzej dla rolnika tym lepiej dla PO. Bo wtedy na wsi narasta nerw na PiS a to oznacza mniej oddanych głosów właśnie na tą partię .PO to partia bez programu , bez sukcesów tylko powraca do dawnych lat to co już było , i tak samo ma gdzieś rolnika . Mało tego PSL to jest to samo teraz Agro Unia jednoczy się z PSL .

Sytuacja polskiego rolnika jest zła? Pierwsze słyszę. Po ile u was hektar? Pewnie tanio i jeszcze nikt nie chce kupić?😆

• Like 2

LonelySoul    125
1 minutę temu, tmk1974 napisał:

Sytuacja polskiego rolnika jest zła? Pierwsze słyszę. Po ile u was hektar? Pewnie tanio i jeszcze nikt nie chce kupić?😆

Jest zła bo pszenica powinna być po 1800 albo i 2000, nawóz najlepiej za darmo no i Ukraina najlepiej gdyby przestała w ogóle istnieć. Jeden rok tak powywracał ludziom w głowach że szok. Ale jednych to mi kompletnie nie żal. Tych co zaczęli płacić za dzierżawę stawki typu ,4-5 t pszenicy czy 3 tys bez dopłat 

• Like 5
  • Thanks 1

rocknrollnik1    1154
59 minut temu, marcin80wlkp napisał:

Cieszysz się, że odpisales? I to jest cały obraz polskiego rolnika. W przeciwieństwie do Ciebie przejmuje się też losem innych i niekoniecznie mam na myśli handlujących nawozami, zbożem, czy czymkolwiek innym. Kto kazał Ci kupować nawóz, który z dnia na dzień podrożał? Nigdy nie współpracowałeś z nikim, kto jest uczciwy? Kto każe Ci w ogóle zajmować się prowadzeniem gospodarstwa? Bo tata zapisał? Sprzedaj ziemię,  kup kilka tirów nawozu i do przodu. 

jesteś śmieszny handlarzyku . Podaj chociaż jeden -dwa przykłady firm handlujących np nawozami, które nie podniosły sztucznie cen w zeszłym roku. 

Ja wtedy kupiłem względnie tanio  Prosan -1580, Saletra- 2800, Mocznik - 3200 zł/t. Ale tego co się działo później na pewno  nie można nazwać uczciwym zachowaniem firm, zarówno fabryk jak i pośredników. 

I nie życzę sobie jakichś  twoich osobistych wycieczek w moją stronę. Nie znasz mnie ,a próbujesz obrażać . Zapamiętaj tylko, że niestety wszyscy jedziemy na jednym wózku. Dlatego w zależnościach między podmiotami gospodarczymi ( fabryka- pośrednik- rolnik-konsument) powinna być jakaś równowaga. 

• Like 5

marcin80wlkp    37
17 minut temu, rocknrollnik1 napisał:

jesteś śmieszny handlarzyku . Podaj chociaż jeden -dwa przykłady firm handlujących np nawozami, które nie podniosły sztucznie cen w zeszłym roku. 

Ja wtedy kupiłem względnie tanio  Prosan -1580, Saletra- 2800, Mocznik - 3200 zł/t. Ale tego co się działo później na pewno  nie można nazwać uczciwym zachowaniem firm, zarówno fabryk jak i pośredników. 

I nie życzę sobie jakichś  twoich osobistych wycieczek w moją stronę. Nie znasz mnie ,a próbujesz obrażać . Zapamiętaj tylko, że niestety wszyscy jedziemy na jednym wózku. Dlatego w zależnościach między podmiotami gospodarczymi ( fabryka- pośrednik- rolnik-konsument) powinna być jakaś równowaga. 

Osoby, które mnie znają wiedzą, że nigdy niczym nie handlowałem poza jeszcze do niedawna trzodą chlewna, którą utrzymywałem w cyklu zamkniętym. Obecnie sprzedaje to, czego nie zjedzą świnie, czyli wszystko co urośnie. Po drugie niestety nie udało mi się kupić nawozu tak tanio jak Tobie. Za amonową zapłaciłem 3750, za Korn kali 3150, za canwil z siarka 3500. O decyzje jakie podjąłem mogę winić tylko siebie. Po trzecie nie znam Cię i po tym co czytam, absolutnie bym nie chciał. Może I wózek jeden,  ale postrzeganie świata różne. 

PAN88    1353
2 godziny temu, galan99 napisał:

Psl twierdzi że wybory wygra ich koalicjant.

Po zas twierdzi że ma program który brzmi odsunąć PiS od władzy

PiS twierdzi że wystarczy pazernym rolnikom dać parę zł i zagłosują.

I weź tu PAN na kogo zagłosuj

1 godzinę temu, tmk1974 napisał:

Nie tanio tylko nikt nie chce sprzedać 😁

• Like 3

Dastan    526

A ja pamietam czasy jak nikt niechciał kupować.

• Like 3

rocknrollnik1    1154
33 minuty temu, marcin80wlkp napisał:

Po trzecie nie znam Cię i po tym co czytam, absolutnie bym nie chciał. Może I wózek jeden,  ale postrzeganie świata różne. 

a, szkoda mi czasu na twe zaczepki. Powodzenia w postrzeganiu " swojego świata".

marcin80wlkp    37
Napisano (edytowany)
2 minuty temu, rocknrollnik1 napisał:

a, szkoda mi czasu na twe zaczepki. Powodzenia w postrzeganiu " swojego świata".

Chodziło mi o postrzeganie swiata po swojemu, a nie postrzeganie swojego świata, a to spora różnica.  Mimo to dziękuję. Tobie również wszystkiego dobrego. 

Edytowano przez marcin80wlkp

gomez181    197

Cenę pszenicy obecne? Cedorb kluczbork do końca stycznia nie skupuje..

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez wiki868
      Witam.  Posiadam łąki z których zbieram 2 pokosy rocznie.  Końcem mają początkiem czerwca zbieramy siano I   końcem sierpnia  zebraliśmy potraw.  Zbieramy potraw wcześniej nie we wrześniu z racji  szybszego i lepszego wysuszenia.   Mamy  koniec września. Łąki tak pięknie odbiły ze mamy 20-25cm  trawę na nich.  Myślałem o skoszeniu tej trawy I zwiezieniu na pryzmę i zrobienia z tej zielonki   kompostownika-obornika jak zwał tak zwał. Będzie tego z 30ha.   Co Wy ns to?  Jest to opłacalne?   Mam możliwość polewania tego  gnojowka.  Czy będzie to miało wartosc dla gruntów ornych? Czy to ma sens?  Warte zachodu.  Wyczyszcze sobie łąki pod  przyszly sezon sianokosow. 
    • Przez kowal1108
      Jak w temacie. Jakie są u Was ceny żyta? 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj