Polecane posty

Gość   
Gość
7 godzin temu, galan99 napisał:

Od świń się zaczęło na wschodzie i jest w całej Polsce .

Zakończy się na krowach mlecznych i byczkach i tak padnie , hodowla w Polsce .

Nikt tego nie zatrzyma , zapewne decyzje już dawno zapadły .

Tak samo w produkcji zboża .

Będziemy jeśli robaki dlatego ja się będę interesowal tym tematem

Może i dobrze ze skończyłem inne studia niż rolnicze ta ekonomie tylko angielski by się przydał jeszcze

Gość   
Gość
4 minuty temu, paprykarz123456789 napisał:

Będziemy jeśli robaki

no chiba ty....

szumi    346

W lubelskim rolnicy zaczęli słuszną akcję odwiedzania spotkań wyborczych PIS i próbują zadawać trudne pytania posłom z PISu odpowiedzialnym za dramat polskiego rolnictwa. Rozszerzmy akcję na całą Polskę, niech się wytłumaczą, niech coś zrobią by powstrzymać ten PISowski obłęd! Na razie uciekają przed tym, ale gdyby ta akcja rozlała się na cały kraj, musieliby stanąć twarzą w twarz. I nie chodzi tu o ten czy inny związek, partię, zrzeszenie rolnicze. Działajmy razem by nas, rolników uratować !!!

• Thanks 4

mario666    1362

Ludziom trzeba otworzyć oczy i wszystko nagłaśniać bo mało kto wie o tym W TVP się o tym nie mówi a ludzie nie wiedzą 

marks50    3671

https://vm.tiktok.com/ZMY97LGje/

Zdziwiłem się co to wczoraj jechali po Grynie na tym forum a tu mamy odpowiedz :) . Lubiec nie lubieć Bosaka ale ma w tym racje , doskonale wypunktował czego PiS nie zrobiła . Na TT jest tylko ten fragment ale wcześniej odpowiadał Fogiel (pisowiec) to plótł takie bzdury że to PSL w Kielcach rozrabiał :) że to polityczne zagranie , ci pisowcy są tak odklejeni od rzeczywistości że nawet nie wiedzą z kim maja do czynienia i zakładają ze skoro to PSL to obieca sie koalicję po wyborach i nie ma problemu :) .  Dobrze Bosak powiedział ze jest już za późno , pierwszy raz usłyszalem w TV co rolnicy mieli do przekazania - dobry znak może kopną "szczura " . Jeśli PiS ma takie pojęcie o tym co sie w kraju dzieje to najwidoczniej wyborów nie doczeka .. Oni nadal myślą że wszystko jest TIP TOP a protesty to polityka . 

• Like 1
  • Thanks 1

Agrest    27444
22 minuty temu, paprykarz123456789 napisał:

Może i dobrze ze skończyłem inne studia niż rolnicze ta ekonomie tylko angielski by się przydał jeszcze

Łacina by ci się przydała, żebyś robaków nie pomylił bo biznes da w łeb

hubertuss    4929
27 minut temu, paprykarz123456789 napisał:

Skończyłeś studia a wierzysz w robaki coś mi tu nie pasuje.

4 minuty temu, marks50 napisał:

https://vm.tiktok.com/ZMY97LGje/

Zdziwiłem się co to wczoraj jechali po Grynie na tym forum a tu mamy odpowiedz :) . Lubiec nie lubieć Bosaka ale ma w tym racje , doskonale wypunktował czego PiS nie zrobiła . Na TT jest tylko ten fragment ale wcześniej odpowiadał Fogiel (pisowiec) to plótł takie bzdury że to PSL w Kielcach rozrabiał :) że to polityczne zagranie , ci pisowcy są tak odklejeni od rzeczywistości że nawet nie wiedzą z kim maja do czynienia i zakładają ze skoro to PSL to obieca sie koalicję po wyborach i nie ma problemu :) .  Dobrze Bosak powiedział ze jest już za późno , pierwszy raz usłyszalem w TV co rolnicy mieli do przekazania - dobry znak może kopną "szczura " . Jeśli PiS ma takie pojęcie o tym co sie w kraju dzieje to najwidoczniej wyborów nie doczeka .. Oni nadal myślą że wszystko jest TIP TOP a protesty to polityka . 

Bosak teraz punktuje a jak po wyborach konfie i pisowi starczy poparcia to już teraz przebąkują, że będzie koalicja.

• Like 1

marks50    3671

Na razie to tylko PiS tak twierdzi choć wszystko może się zdarzyć ,to polityka dlatego nie optuje za nikim ,miesiąc przed wyborami zobaczymy . Już kiedyś ktoś i na tym forum powiedział w 2015 roku że kiedyś będę głosował na Korwina , wybauszyłem oczy że jak to ? a to coraz bardziej prorocze słowa były . Nie mniej teraz każdy świadomy inaczej postąpi nie będzie głosował już przeciw komuś ale rozsądniej . trudno dzis powiedzieć co się wydarzy bo nawet Tusk wczoraj zgadzał się z PIS  (też byłem zdziwiony )  a chodziło o słynne hasełka że na wschodzie "walczą za nas " tu jest cały klucz układu i najprawdopodobnie pójdę w kierunku że wybiore partie która nie bedzie twierdziła ze UA walczy za nas , nawet jak nie będzie miała szans wygrać .za mnie nikt nie walczył i nie będzie ,nawet jak ruski dojdzie do Bugu to stanę wtedy z bronią choćbym miał zginąć pierwszy ale dla ukrainy to predzej mnie powieszą niż pójdę za nich walczyć . Tym bardziej że coraz więcej wycieka filmików że ukraińcy mówia wprost że "moze jeszcze przyjdzie nam sie policzyć "

Edytowano przez marks50
  • Like 2
  • Thanks 1

Damianek20    2130
24 minuty temu, szumi napisał:

W lubelskim rolnicy zaczęli słuszną akcję odwiedzania spotkań wyborczych PIS i próbują zadawać trudne pytania posłom z PISu odpowiedzialnym za dramat polskiego rolnictwa. Rozszerzmy akcję na całą Polskę, niech się wytłumaczą, niech coś zrobią by powstrzymać ten PISowski obłęd! Na razie uciekają przed tym, ale gdyby ta akcja rozlała się na cały kraj, musieliby stanąć twarzą w twarz. I nie chodzi tu o ten czy inny związek, partię, zrzeszenie rolnicze. Działajmy razem by nas, rolników uratować !!!

A czemu akcja nie zostanie rozszerzona jak we Francji na mieszkania w których sobie żyją wygodnie ?

• Like 1

mario666    1362

I to by było dobre Zamiast blokować ludzi niewinnych utrudnić życie ludziom który nam to życie utrudniają

Edytowano przez mario666

Mądrala    215

Takich strajków jak we Francji to w tzw. wolnej Polsce nikt nie widział i co Macron spałował towarzystwo i robi swoje U nas za  taka rozróbę pewnie by Bruksela sprowadziła niebieskie hełmy 

marks50    3671

Dlatego wybieramy metodę kropla drąży skałę ,ubijamy grunt , mozna zrobić rozpierduchę ,popalić opony , paarę osób dostanie mandat a na następny strajk nikt nie przyjdzie . a tak powoli skompletuje się całość , coraz częściej branża transportowa się budzi , już z takimi konwój wolności będzie można zrobić , w Kanadzie rozegrano ich szybko , poblokowano konta ,karty a nawet nękano ludzi którzy donosili jedzenie , w naszym wypadku jedzenie to sami wyprodukujemy , nawet na protestach umieją zorganizować posiłek ( z góry dziękuję bo wszystko było smaczne ) a i paliwo każdy po 10 litry z kombajnu spóści i dowiezie jak by konto zablokowali kierowcom . Musimy działać nie standardowo ale musi wzrosnąć świadomość ludzi . To co zapoczątkowali rolnicy nie bardzo da sie juz zatrzymać (jak to mówił Bosak) PiS już sobie nie poradzi a chciał kupic rolników i rolnicy pokrzyzowali im plany ,miao to być zrobione w stylu dopłaty do zboża czyli w żniwa mieli rolnicy dopiero wykryc problem ze nie ma gdzie sprzedać protesty były by we wrześniu i wtedy PiS by obiecywał "pazerne kaczyńskiego ' moze nawet po 300 zł do tony , jak widzimy na część rolników podzialało i sprzedali zboża tylko jeszcze nikt dopłaty nie widział i w październiku podczas wyborów miły być tylko obietnice bo realnie nie mogli by wypłacic bo nie mają tych pieniędzy ale dopiero po wyborach rolnicy by się połapali . Teraz nie bardzo już kupią rolników (przynajmniej świadomych których będzie przybywać))  że żadne pieniądze nie wrócą rolnikom dochodów . Różne Fogle ,Kowalczyki itd. stracili patent na prawdomówność, Tułajew ,Czarneki soboń stracili resztke godności wczoraj , i tak będzie postępowac po kraju aż do wyborów . Nie dość ze PiS nie bedzie mógł sie wychylić poza W-wę ,to i tam ludzie już z kamerami stoja po chodnikach i nagrywają ich każdy ruch .

Edytowano przez marks50
  • Like 1
  • Thanks 1

jahooo    9689
50 minut temu, Agrest napisał:

Łacina by ci się przydała, żebyś robaków nie pomylił bo biznes da w łeb

ale wszystkie trzeba kolczykować

• Like 1

Kaszlak79    752
2 godziny temu, masa24 napisał:

Myśle ze hobbystycznie uprawiasz 4 morgi za domem

To myślenie nie jest twoją najlepszą stroną, bez obrazy.

Jakbyś żył z rolnictwa inaczej mówiłbys o pomocy Ukrainie .

Bo ktoś żyje z rolnictwa i szuka winnych w kraju z którego pochodzi tanie zboże które zalało nasz rynek?? Nawet gdyby "źli" Ukraińcy rozprowadzili jakimś cudem taką ilość zboża w naszym kraju, to gdzie były nasze władze że na to przyzwoliły?? Podpowiem, miały w tym interes.

To początek końca polskiego rolnictwa

Słyszę to nad wyraz często od lat tu na AF. Ostatnio było przy tzw. ustawie odorowej. Tymczasem w moich okolicach ten koniec rolnictwa wygląda tak, że ludzie wystawiają 1 ha gruntów na sprzedaż po 120 tys. albo chcą 3 tys. za rok dzierżawy. Tak rolnicy podbili ceny. No i końca nie ma jakoś.

za bardzo jesteście zaślepieni tym jakie ekoschematy wybrać

Ja tam mam już ustalone, nie zbieram żadnej biomasy po żniwach bo mi niepotrzebna, plan nawozowy a do tego mam parę ha tuz-ów które są tylko na mnie formalnie - działki w pobliżu domu brata.

i nie widzicie prawdziwego problemu 

Ależ widzę, mam jeszcze ok. 40 ton pszenicy nie sprzedanej. Tylko widzisz, nie jęczę tak jak niektórzy że to już koniec, bo w rolnictwie - jak w każdej działalności na własny rachunek - bywają różne lata. Mój wujas ma 65 lat, gospodarzy ponad 40, przeżył komunę kiedy kupić nową C-360 to był wyczyn, przeżył marne lata '90-te i teraz mówi że niestety w handlu czasem wychodzi że jest strata. Wujas ma ponad 120 ton jeszcze...

2 godziny temu, szumi napisał:

nie potrafię zrozumieć dlaczego niby polski rząd działa tak jawnie wprost przeciwko polskim obywatelom, rolnikom. I przeciw dobrze działającej gałęzi gospodarki jakim jest, tzn. już było polskie rolnictwo.

Bo polski rząd którego twarzą się Jarosław Polskęzbaw I Szczerbaty ma tak naprawdę w d&pie szarego obywatela, to co mówi i deklaruje to tylko puste frazesy i zwykłe kupczenie poparciem. Ten człowiek nie ma rodziny, nie ma prawa jazdy ani samochodu, żyje w zaniedbanym domu, chodzi ubrany jak fleja i ma braki w uzębieniu. Jest wystraszony, nadęty a do zwykłych szaraków podchodzi z pogardą. Jemu nawet nie chodzi o kasę tak jak np. Obajtkowi który dba o prezencję, dla niego liczy się tylko szczucie, ciągła walka i władza.

A dla tych co wszystko to tłumaczą tym, że ukraincy oddzielają nas od rosji  i walczą za nas, przypomnę o naszej granicy z Kaliningradem oraz całą Białorusią. Jak zechcą nas zaatakować to i tak to zrobią.

Taaaa, więc ch&j w tym - niech mają jeszcze lepszą dogodność zaatakować w razie czego na całej linii granicy wschodniej. I niech Ukraina nie będzie NIGDY członkiem NATO, bo to w ogóle nie wzmocni sojuszu. Przekonałeś mnie.

Polska wyśle 28 szt. ciągle w eksploatacji za 0.

Bzdura. Większość tych maszyn to eksportowa wersja MIG-29 9.12, już z fabryki słabsza od tych które ma wojsko FR w wersji 9.13. Do tego sporo tych maszyn jest obecnie uziemionych bo wykazują spore zużycie a Polska zakupiła (słusznie) swojego czasu F-16. Obecnie samoloty dla Ukrainy są "serwisowane" ale polega to na tym żeby były w ogóle zdolne do lotu. Z powodu braku części zamiennych, z których Europa Środkowa i Zachodnia już wcześniej się wyczyściła, część tych samolotów będzie mogła być użyta tylko "jednorazowo", co oznacza że w przypadku poważniejszego uszkodzenia w locie bojowym już znowu nie poleci. Tak że ciesz się że polskie wojsko nie musi płacić za ich złomowanie a Ukrainie dziś przydaje się dosłownie wszystko.

3 godziny temu, szumi napisał:

O ponad 400 czołgach wysłanych nawet nie ma co wspominać.

Ależ jest, fakt że wysłaliśmy - podobnie jak te samoloty - złom użytkowy. Czyli T-72 po kosmetycznych modernizacjach a teraz PT-91 które są już też u kresu życia. Wiem co mówię, mam znajomego co do dziś jest mechanikiem w zakładach wojskowych (w mundurze).

. Zachód wysyła złom wycofany z użytkowania a my bierzemy z jednostek pierwszego rzutu. 

Kolejna bzdura. Z pierwszego rzutu są Leo 2 w standardzie 2PL, ANI jeden taki czołg z Polski nie pojechał na Ukrainę i nie pojedzie. Wysłaliśmy maszyny w standardzie 2A4. Nowsze maszyny deklaruje wysłać min. Szwecja i Niemcy. https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/8646194,leopard-2-t-72-niemcy-rosja-ukraina-wojna.html

https://www.dw.com/pl/leopardy-dla-ukrainy-bundeswehra-nieprędko-dostanie-nowe-czołgi/a-64546705

Radze najpierw doczytać zanim kolejny raz naklepiesz bzdur tutaj.

Jakby tego było mało to jeszcze ukrainskie rolnictwo najważniejsze dla niby "polskiego" ministra rolnictwa Kowalczuka i niby "polskiego" rządu.

Tu zgoda, ktoś za to dobrze musiał dostać że wpuścił to zboże na nasz rynek. Ale proceder się wymknął spod kontroli i sprawa się rypła.

(nowe uzbrojenie, którym musimy teraz załatać to wszystko co poszło na ukrainę będą spłacać jeszcze nasze wnuki),

W obecnej sytuacji Polska robi wszystko żeby nasze wnuki się po rusku w szkole nie uczyły, jak już to bywało nie raz.

Lubelskie

Wbrew pozorom - to wiele tłumaczy...

3 godziny temu, mirro napisał:

Polska ma jeden problem z tymi samolotami. Sama nie wie czy ma je dopuścić do eksploatacji, czy uziemić na stałe.

Dokładnie, większość z nich to stan bliski złomu niestety. Po zakupie F-16 odchodzą w byłych demoludach do lamusa.

2 godziny temu, hubertuss napisał:

Podejrzewam, że wszystkie. Nasi mają z Ruskimi na pieńku od lat a co za tym idzie ban na ori części.

Nie uzależnia się wojska od dostaw u potencjalnego wroga. Dlatego odpuszczono sobie całkowicie zakupy broni od Rosji, czy to części do starej czy nowej.

2 godziny temu, Damianek20 napisał:

A czemu by nie postawić wojska skoro i tak stało

Bo Polska od 1989 roku skończyła z metodami jakie stosowało ZOMO. Choć widać że nie jednemu się tak wciąż marzy. Poza tym jako wolny, cywilizowany kraj zobowiązaliśmy się do przestrzegania międzynarodowego prawa dot. uchodźców.

nie wpuszczali ciapatych

Ciapaci przekraczali granicę nielegalnie, to raz. Dwa, cała ta afera z nimi była po to, żeby sobie PiS nabił punktów u turboPolaków Prawdziwych Katolików. Poprzez retorykę że oto Polska jako ostatni bastion "pobożności" i prawilności ludzkiej, polski bohater niczym dawniej husaria powstrzymuje się od "hord brudasów" którzy tu się pchają na socjalu siedzieć.  A prawda taka że tych ludzi było w skali całego kraju garstka a do tego w owym czasie Polski rząd "uciekł" już sporo na prawo chwaląc się że będziemy mieli drugi Budapeszt w Warszawie albo pozując do zdjęć z Marine Le Pen, która  to oficjalnie siedziała u Putina w kieszeni. Dziś się to im czkawką odbija.

Wojna nie jest na całej ukrainie i

Jesteś na serio aż taki głupi?? Albo liczysz że ktoś jest?? Każda pełnowymiarowa wojna ma to do siebie, że jest linia frontu i to tak odbywa się głównie walka. Poza tym bombardowanie szpitali, szkół czy bloków mieszkalnych czasem daleko poza obszarem koncentracji walk przez ruskich jak nazwiesz?? Przypadkowym ostrzałem??

Oczywiście że nie wepchali oni dali a ukraincy w pl ochoczo przyjęli je. 

A gdzie był nasz rząd w tym czasie??

i nie martw się.

Można by się nie martwić gdyby ta wojna działa się np. w Nowej Zelandii albo Angoli. Ale jest w prostej linii paręset kilometrów.

Ruda, węgiel, oleje

Które bez technologii i przemysłu są dziś niczym. Putin w swoim planie B chce Ukrainę pozbyć Donbasu i zrobić ją na wzór kraju typowo rolniczego podobnie jak planował Hitler w Polską.

drzewo

Jedno czy dwa?🤣

Jest tego ale byś musiał zobaczyć na własne oczy co idzie a dopiero byś mówił żebym to ja wyszedł za stodołę 

To Ty byś musiał zobaczyć jak wygląda wysoko rozwinięty kraj. Rolnictwo?? Przemysł?? Nie. Głównie usługi, handel i technologie.

Od dawna pisałem o tym tutaj ale każdy w to nie wierzy że biedota ma płacić za wszystko a nie elity

A kiedy było inaczej?? Ostatni raz kiedy osądzono polityków był w 1948 roku w Norymberdze. Ale dlatego że wojnę III Rzesza przegrała a w trakcie wojny Niemcy w piecach ludźmi palili. Gdy umarł Stalin tłum stratował na śmierć paru uczestników pogrzebu, bo każdy kto mógł chciał zobaczyć "wybawcę" ludzkości ostatni raz.

2 godziny temu, bezbarwny napisał:

No jak to nie? Zastaw się, a postaw się. To narodowa tradycja. 

Z dziadami nie gadasz, często chałupa się na łeb wali ale SUV stoi pod domem.

robercikj100    1016

był filmik na fb jak ich spisywali

• Like 1

AndrzejRo vel Anetka1 vel AleksanderX vel AndrzejLewoc to forumowy transwestyta!

Damianek20    2130
2 minuty temu, Kaszlak79 napisał:

To myślenie nie jest twoją najlepszą stroną, bez obrazy.

Bo ktoś żyje z rolnictwa i szuka winnych w kraju z którego pochodzi tanie zboże które zalało nasz rynek?? Nawet gdyby "źli" Ukraińcy rozprowadzili jakimś cudem taką ilość zboża w naszym kraju, to gdzie były nasze władze że na to przyzwoliły?? Podpowiem, miały w tym interes.

Słyszę to nad wyraz często od lat tu na AF. Ostatnio było przy tzw. ustawie odorowej. Tymczasem w moich okolicach ten koniec rolnictwa wygląda tak, że ludzie wystawiają 1 ha gruntów na sprzedaż po 120 tys. albo chcą 3 tys. za rok dzierżawy. Tak rolnicy podbili ceny. No i końca nie ma jakoś.

Ja tam mam już ustalone, nie zbieram żadnej biomasy po żniwach bo mi niepotrzebna, plan nawozowy a do tego mam parę ha tuz-ów które są tylko na mnie formalnie - działki w pobliżu domu brata.

Ależ widzę, mam jeszcze ok. 40 ton pszenicy nie sprzedanej. Tylko widzisz, nie jęczę tak jak niektórzy że to już koniec, bo w rolnictwie - jak w każdej działalności na własny rachunek - bywają różne lata. Mój wujas ma 65 lat, gospodarzy ponad 40, przeżył komunę kiedy kupić nową C-360 to był wyczyn, przeżył marne lata '90-te i teraz mówi że niestety w handlu czasem wychodzi że jest strata. Wujas ma ponad 120 ton jeszcze...

Bo polski rząd którego twarzą się Jarosław Polskęzbaw I Szczerbaty ma tak naprawdę w d&pie szarego obywatela, to co mówi i deklaruje to tylko puste frazesy i zwykłe kupczenie poparciem. Ten człowiek nie ma rodziny, nie ma prawa jazdy ani samochodu, żyje w zaniedbanym domu, chodzi ubrany jak fleja i ma braki w uzębieniu. Jest wystraszony, nadęty a do zwykłych szaraków podchodzi z pogardą. Jemu nawet nie chodzi o kasę tak jak np. Obajtkowi który dba o prezencję, dla niego liczy się tylko szczucie, ciągła walka i władza.

Taaaa, więc ch&j w tym - niech mają jeszcze lepszą dogodność zaatakować w razie czego na całej linii granicy wschodniej. I niech Ukraina nie będzie NIGDY członkiem NATO, bo to w ogóle nie wzmocni sojuszu. Przekonałeś mnie.

Bzdura. Większość tych maszyn to eksportowa wersja MIG-29 9.12, już z fabryki słabsza od tych które ma wojsko FR w wersji 9.13. Do tego sporo tych maszyn jest obecnie uziemionych bo wykazują spore zużycie a Polska zakupiła (słusznie) swojego czasu F-16. Obecnie samoloty dla Ukrainy są "serwisowane" ale polega to na tym żeby były w ogóle zdolne do lotu. Z powodu braku części zamiennych, z których Europa Środkowa i Zachodnia już wcześniej się wyczyściła, część tych samolotów będzie mogła być użyta tylko "jednorazowo", co oznacza że w przypadku poważniejszego uszkodzenia w locie bojowym już znowu nie poleci. Tak że ciesz się że polskie wojsko nie musi płacić za ich złomowanie a Ukrainie dziś przydaje się dosłownie wszystko.

Ależ jest, fakt że wysłaliśmy - podobnie jak te samoloty - złom użytkowy. Czyli T-72 po kosmetycznych modernizacjach a teraz PT-91 które są już też u kresu życia. Wiem co mówię, mam znajomego co do dziś jest mechanikiem w zakładach wojskowych (w mundurze).

Kolejna bzdura. Z pierwszego rzutu są Leo 2 w standardzie 2PL, ANI jeden taki czołg z Polski nie pojechał na Ukrainę i nie pojedzie. Wysłaliśmy maszyny w standardzie 2A4. Nowsze maszyny deklaruje wysłać min. Szwecja i Niemcy. https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/8646194,leopard-2-t-72-niemcy-rosja-ukraina-wojna.html

https://www.dw.com/pl/leopardy-dla-ukrainy-bundeswehra-nieprędko-dostanie-nowe-czołgi/a-64546705

Radze najpierw doczytać zanim kolejny raz naklepiesz bzdur tutaj.

Tu zgoda, ktoś za to dobrze musiał dostać że wpuścił to zboże na nasz rynek. Ale proceder się wymknął spod kontroli i sprawa się rypła.

W obecnej sytuacji Polska robi wszystko żeby nasze wnuki się po rusku w szkole nie uczyły, jak już to bywało nie raz.

Wbrew pozorom - to wiele tłumaczy...

Dokładnie, większość z nich to stan bliski złomu niestety. Po zakupie F-16 odchodzą w byłych demoludach do lamusa.

Nie uzależnia się wojska od dostaw u potencjalnego wroga. Dlatego odpuszczono sobie całkowicie zakupy broni od Rosji, czy to części do starej czy nowej.

Bo Polska od 1989 roku skończyła z metodami jakie stosowało ZOMO. Choć widać że nie jednemu się tak wciąż marzy. Poza tym jako wolny, cywilizowany kraj zobowiązaliśmy się do przestrzegania międzynarodowego prawa dot. uchodźców.

Ciapaci przekraczali granicę nielegalnie, to raz. Dwa, cała ta afera z nimi była po to, żeby sobie PiS nabił punktów u turboPolaków Prawdziwych Katolików. Poprzez retorykę że oto Polska jako ostatni bastion "pobożności" i prawilności ludzkiej, polski bohater niczym dawniej husaria powstrzymuje się od "hord brudasów" którzy tu się pchają na socjalu siedzieć.  A prawda taka że tych ludzi było w skali całego kraju garstka a do tego w owym czasie Polski rząd "uciekł" już sporo na prawo chwaląc się że będziemy mieli drugi Budapeszt w Warszawie albo pozując do zdjęć z Marine Le Pen, która  to oficjalnie siedziała u Putina w kieszeni. Dziś się to im czkawką odbija.

Jesteś na serio aż taki głupi?? Albo liczysz że ktoś jest?? Każda pełnowymiarowa wojna ma to do siebie, że jest linia frontu i to tak odbywa się głównie walka. Poza tym bombardowanie szpitali, szkół czy bloków mieszkalnych czasem daleko poza obszarem koncentracji walk przez ruskich jak nazwiesz?? Przypadkowym ostrzałem??

A gdzie był nasz rząd w tym czasie??

Można by się nie martwić gdyby ta wojna działa się np. w Nowej Zelandii albo Angoli. Ale jest w prostej linii paręset kilometrów.

Które bez technologii i przemysłu są dziś niczym. Putin w swoim planie B chce Ukrainę pozbyć Donbasu i zrobić ją na wzór kraju typowo rolniczego podobnie jak planował Hitler w Polską.

Jedno czy dwa?🤣

To Ty byś musiał zobaczyć jak wygląda wysoko rozwinięty kraj. Rolnictwo?? Przemysł?? Nie. Głównie usługi, handel i technologie.

A kiedy było inaczej?? Ostatni raz kiedy osądzono polityków był w 1948 roku w Norymberdze. Ale dlatego że wojnę III Rzesza przegrała a w trakcie wojny Niemcy w piecach ludźmi palili. Gdy umarł Stalin tłum stratował na śmierć paru uczestników pogrzebu, bo każdy kto mógł chciał zobaczyć "wybawcę" ludzkości ostatni raz.

Z dziadami nie gadasz, często chałupa się na łeb wali ale SUV stoi pod domem.

Ty jesteś na prawdę nie poważny. Napisałem ci że rząd ukraiński w Polsce wziął bo już dobitniej nie mogę napisać . 

Skoro taka wojna że Ukraińcy nie mogą siedzieć u siebie to pytam się po ch*ja ciągnąć samochody i sprzęty rolnicze za miliony skoro jest duże ryzyko że rozwali to rakieta czy zabierze rusek ? Na resztę nie chce mi się odpisywać bo tyle napisałeś jak by to było opowiadanie erotyczne tyle że tandetne . 

jacus    3174

najsmieszniejsze w tych protestach sa okrzyki -judasze....to przecie wyscie im te srebrniki dali.

niemniej wesole jest przekonanie ze minister rolnictwa cokolwiek moze i ma jakas realna wladze..

nawet protestowac nie umiecie-popatrzcie jak to sie robi  w polsce A , strajk kobiet na przyklad.

buk, humor ,seks ,rokendrol.

Kaszlak79    752
8 minut temu, Damianek20 napisał:

Ty jesteś na prawdę nie poważny. Napisałem ci że rząd ukraiński w Polsce wziął bo już dobitniej nie mogę napisać . 

Skoro taka wojna że Ukraińcy nie mogą siedzieć u siebie to pytam się po ch*ja ciągnąć samochody i sprzęty rolnicze za miliony skoro jest duże ryzyko że rozwali to rakieta czy zabierze rusek ? Na resztę nie chce mi się odpisywać bo tyle napisałeś jak by to było opowiadanie erotyczne tyle że tandetne . 

A ja Ci napisałem że nasz rząd dał na to zielone światło, nie ważne już komu. Jeszcze w ostanie żniwa ani bym nie pomyślał że ten nasz "narodowy" polski PiS tak wydyma rolników.

Ciągną Ukraińcy to bo każda wojna wyzwala u ludzi różne patologie, i tak są tacy co nie patrzą na nic i korzystają na wojnie we własnym interesie. Oczywiście to niczego nie usprawiedliwia, ale wiesz kim byli tzw. szmalcownicy podczas II WŚ?? Świętych nie ma.

Fakty są takie że z Ukrainy uciekło ok. 10 mln obywateli, w Polsce zostało ok. 1,4 mln. To nie są żarty, mamy pełnowymiarową wojnę a agresorem jest Rosja z którą NIGDY nam się dobrze nie układało...

Takeda    378
1 godzinę temu, marks50 napisał:

Na razie to tylko PiS tak twierdzi choć wszystko może się zdarzyć ,to polityka dlatego nie optuje za nikim ,miesiąc przed wyborami zobaczymy . Już kiedyś ktoś i na tym forum powiedział w 2015 roku że kiedyś będę głosował na Korwina , wybauszyłem oczy że jak to ? a to coraz bardziej prorocze słowa były . Nie mniej teraz każdy świadomy inaczej postąpi nie będzie głosował już przeciw komuś ale rozsądniej . trudno dzis powiedzieć co się wydarzy bo nawet Tusk wczoraj zgadzał się z PIS  (też byłem zdziwiony )  a chodziło o słynne hasełka że na wschodzie "walczą za nas " tu jest cały klucz układu i najprawdopodobnie pójdę w kierunku że wybiore partie która nie bedzie twierdziła ze UA walczy za nas , nawet jak nie będzie miała szans wygrać .za mnie nikt nie walczył i nie będzie ,nawet jak ruski dojdzie do Bugu to stanę wtedy z bronią choćbym miał zginąć pierwszy ale dla ukrainy to predzej mnie powieszą niż pójdę za nich walczyć . Tym bardziej że coraz więcej wycieka filmików że ukraińcy mówia wprost że "moze jeszcze przyjdzie nam sie policzyć "

No nie głosowanie na konfę? to dopiero będziemy klekać przed sukienkowymi, dodatkowo, Konfederacja ma poglądy typowe dla klas posiadajacych, jeśli nią nie jesteś to bieda i pozycja społeczna będzie dziedziczna, mnie nie przekonuje w XXI wieku podejście do kapitalizmu rodem z przed dekady.

Jestem za tym by walczyc do ostatniego Ukraińca z Rosją, należy im pomagać, ale zarabiając na tym i dojąc USA, Ukrainę  ile wlezie, a nie oddawać za darmo tego o co  nawet nie śmią prosić. Ty wolisz inaczej, ale tylko idiota chce walczyć sam gdy można czyimiś rękoma wybierać kasztany.

Nie ma nic lepszego dla Polski niż słaba Rosja i słaba Ukraina i tego pilnują amerykanie grilując ten konflikt, pomoc jest taka by Ukraina nie wygrała, a mogła trwać w oporze, dlaczego my na tym nie korzystamy? Bo rządzą nami idioci, niestety inne partie to tez idioci, co świadczy jakim jesteśmy narodem. Smutne lecz prawdziwe.

A ty który wolisz samemu zginąc w obronie kraju którego nie wiem czy powinno się bronić, bo broni się możnych, jesteś idealnym materiałem o jaki chodzi każdej władzy, nie ważne czy jest jak populisci  od Putina, Kaczyńskiego, Orbana, ęrogana czy wenezuelskiej mafii, czy to też wyrachowani Amerykanie którzy takie sprawy załatwiają o wiele bardziej itneligentnie

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna.  Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
    • Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny paliw w 2024? Czy można liczyć na obiecywane w kampanii wyborczej spadki?
      Dziś wiodące koncerny zaktualizowały cenniki uwzględniając nowe stawki podatków i opłat, a więc olej napędowy drożeje o +5,3gr
      Najlepszego w Nowym Roku

kontynuacja zeszłorocznego tematu:

• Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj