Polecane posty

Damianek20    1639
12 minut temu, pawelek98 napisał:

coś Hołownia chyba nie wierzył w to co Kosiniak mówił, on już ma świerszcze i 10 dla zwierząt w głowie

wracając do tematu w USA w poniedziałek będzie panika na giełdzie i jeśli banku w nie podratują szykuje się kolejny kryzys co może przełożyć się na wzrosty na surowcach rolnych

W Polsce coraz więcej ludzi traci pracę. Rzeszów jakąś przetwórnia drobiu padła, fabryka silników 300 osób na raz zwalnia. Senatorium w Krasnobrodzie 20 osób zwalnia, jobon zwierzyniec też masowe zwolnienia chciał robić nie wiem jak to się zakończyło.

dlugin    255
6 minut temu, ws71 napisał:

Drogą pszenice miałeś dokładnie 2,5 mies, zresztą co ma pszenica do żywienia świń? to nie drób że jest nieodzowna w dawce? czy Ty jesteś w ogóle rolnikiem skoro piszesz takie bzdety, na temat cen energii co ma premier do wieloletniej umowy zawartej miedzy mna a zakładem energetycznym możesz mnie oświecić. Zresztą u nas nie ma żadnego rolnika który zużywa pow 5 tys kWh aby nie miał indywidualnej  umowy z zakładem energetycznym

W której to firmie podpisują takie wieloletnie umowy ? Bo w Tauronie to max 2 lata jest .Ty widzę masz takie układy że chyba nawet sobie tańszy gaz załatwiłeś u Putina na 30 lat  🤣🤣

• Haha 4

Kaszlak79    730
1 godzinę temu, melon10641 napisał:

Przepraszam, że wtrącam się dyskusję i piszę nie na temat.

Czy sporo osób zostało jeszcze z zbożem? Sprzedaliśmy na jesieni/zimie prawie połowę i zostało ponad 100t. Zastanawiam się czy to wypychać teraz czy trzymać do maja/czerwca? Trochę się obawiam, że w czerwcu to mogę sprzedać zboże po 700 :/ 
Patrzyłem ostatnio na giełdę to spada cena cały czas ale za to ilość zboża sprzedawanego też wyhamowała prawie do zera w marcowym kontrakcie. Na majowym już tak nie. 

Jakie macie zdanie w tym temacie? 

Ja nie sprzedałem, nie dlatego bo czekałem na "miliony" ale liczyłem że cena 1450-1500 z jesieni się utrzyma. Przez 12 lat jak się zajmuję rolnictwem to jest PIERWSZY raz kiedy zboże jest tańsze zimą czy wiosną jak w żniwa. Mam ok. 40 ton pszenicy, nie sprzedaję teraz bo uważam że na początku marca ludzie zaczęli sprzedawać bo przyszło kupić/zapłacić za materiały na wiosnę, wcześniej nie sprzedawali bo czekali na cenę. Jak zaczęli jedni sprzedawać zaczęła cena lecieć w dół i reszta uległa panice. Zboża nie da się sprzedawać z dużą intensywnością cały czas, spadnie sprzedaż - jest szansa na wzrost ceny. Dużo też zależy od tego czy dalej będzie jechało zboże z UA. Ja trzymam, zaryzykuję i nie ulegnę presji.

44 minuty temu, Tigon napisał:

często trzymałem do maja i nigdy nie miałem robactwa, pryzma 2/3 m nie dmuchana 

Ja miałem raz. Tabletki, pryzmę pod plandekę i po 2 tygodniach zdechły. Handlarz który mi to polecił zrobić i jeszcze tabletki sprzedał nie zapłacił ani złotówki mniej po tym zabiegu co było ustalone.

42 minuty temu, Tigon napisał:

w polityce jest tak że często ogon rządzi psem. 

A rola myśliwego i zwierzyny się odwraca.

• Like 1
  • Thanks 1

Wiadomość z agroFakt.pl

miwigos    2799
38 minut temu, ws71 napisał:

Drogą pszenice miałeś dokładnie 2,5 mies, zresztą co ma pszenica do żywienia świń? to nie drób że jest nieodzowna w dawce? czy Ty jesteś w ogóle rolnikiem skoro piszesz takie bzdety, na temat cen energii co ma premier do wieloletniej umowy zawartej miedzy mna a zakładem energetycznym możesz mnie oświecić. Zresztą u nas nie ma żadnego rolnika który zużywa pow 5 tys kWh aby nie miał indywidualnej  umowy z zakładem energetycznym

Powiesz że pszenicy świnie nie jedzą mylisz się u nas są tacy co więcej pszenicy niz jęczmienia dają

Wicherek    3271
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

W tym roku na magazynowaniu nie wyszedłeś i nie zaklinają rzeczywistości. Chyba że napiszesz że sprzedałeś w listopadzie

Będzie leżało jeszcze rok , mam miejsce na nowe zbiory , gotówkę też 

• Like 2

snopek4    4

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/30379-ukrainskie-media-zostala-odwolana-kontrola-weterynaryjna-ukrainskich-produktow-rolnych-przewozonych-w-tranzycie-przez-polske

• Like 1

Wicherek    3271
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Popatrz z kim kosiniak jest !

Z gościem który bardzo szybko za***ie nas jak PiS. 

Jest duże prawdopodobieństwo że po wyborach będą rządzić ale może PSL stanie na wysokości zadania  ?

jacus    2645

ja pszenicy nie daje kilkanascie lat- wole ja sprzedac niz spas. 

mieszanke opierma na pszenzycie,zycie i jeczmieniu i troche owsa z mieszanki.

1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Popatrz z kim kosiniak jest !

Z gościem który bardzo szybko za***ie nas jak PiS. 

holownia to sztucznie wykreowany produkt  polityczny-sam bralem pare lat temu udzial w platnym badaniu marketingowym przed jego wejsciem w polityke. 

• Like 1

buk, humor ,seks ,rokendrol.

Wicherek    3271

Obejrzało to już  101 tys. ludzi , jestem przekonany  że w 99 % oni i ich rodziny już nie zagłosują na pis

• Like 1
  • Thanks 1

jajanek1    204
55 minut temu, ws71 napisał:

dalej kit mi wciskasz , jak pszenica droższa   z większym białkiem to taniej wychodzi jak jęczmień z niższym na dodatek jak pszenica droga to jęczmień też proporcjonalnie

drogie ziarno jest od ponad roku no może nie  tak jak w szczycie , ale można by rzec że od 2 tygodni jest  tańsze

zamrożone to ty masz myślenie a nie prąd od  kilku lat

marek1977    1195

Od razu mówię,że nie jestem zwolennikiem tego Pana , tylko przytaczam ten tytuł ,bo wydaje mi się że zboże może być kluczowe w tegorocznych wyborach jeśli chodzi o wyniki na wsi.

chrome_screenshot_1678560204753.png

• Thanks 4

misiak    7

Zawsze powtarzam ,że żaden rząd nam nie pomoże ,ma tylko nie szkodzić jak to się dzieje teraz.

Zgadzam  się  z kolegą  i  dodam  coś  od  siebie

"Nikt wam tyle nie da co MY możemy wam obiecać "-   to  slogan  wszystkich, bez  wyjątku  partii politycznych

tu  cytat  :

Najlepsza rzeczą  ,jaką kasta  polityczna może  zrobić dla swojego kraju  i jego  obywateli ,to nic nie robić, pakowac torby  i  wracac  do  domu.

Innymi  słowy,najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem służenia dobrobytowi ludzi jest  zgoda na to ,aby konkurencyjne siły rynkowe

mogły  działać w sposób wolny i niezakłócony,oraz  żeby  każdy mógł dołączyć do  podziału pracy,a nie włączały  się do niego partie polityczne

czy pasożytnicze grupy interesu .

Roland Baader      Koniec  pieniądza  papierowego  str 201

jajanek1    204

polski rząd nic nie może zrobić z ukraińskim zbożem , nad tym czuwa unia , jedynie co może to wnioskować o dopłaty co poczynił i męczyć kontrolami na granicy za co dostanie po łapkach i wzmocnią kontrole naszego eksportu i znowu lament

• Confused 1

jacus    2645
26 minut temu, Wicherek napisał:

Jest duże prawdopodobieństwo że po wyborach będą rządzić ale może PSL stanie na wysokości zadania  ?

🤣.. tyle lat rzadzili i co z tego wyniklo dla wsi ??

gdyby ktos nie wiedzial to kosiniak jest lekarzem z krakowa, tak jak jego ojciec-ten byl takze poslem i ministrem. dziadek mial 2 ha pod tarnowem i tyle ma wspolnego ze wsia..

buk, humor ,seks ,rokendrol.

Desperado    2611
7 minut temu, jajanek1 napisał:

polski rząd nic nie może zrobić z ukraińskim zbożem , nad tym czuwa unia , jedynie co może to wnioskować o dopłaty co poczynił i męczyć kontrolami na granicy za co dostanie po łapkach i wzmocnią kontrole naszego eksportu i znowu lament

No teraz już nie, bo nie wie nawet gdzie to zboże się rozpłynęło po kraju, na granicach kontrole to rozbić o d*pę same, miałbyć tranzyt to tranzyt, to trzeba było ściśle kontrolować gdzie to idzie, a oni mamili że wchodzi do nas tyle a tyle wychodzi, tylko że po drodze się chyba sklonowało.

• Like 2

driver24    689
Napisano (edytowany)
16 minut temu, jajanek1 napisał:

Jasne nic nie może zrobić. Wlasnie ostatnia decyzja kawalczyka, czyli zniesienie kontroli na granicy dla zboża którd ma jechać tranzytem do naszych portów. Już wiemy jak się ten tranzyt zakończył. Decyzja podjęta przez kowalczyka po uzgodnieniach z ministrem z Ukrainy. Kontrola weterynaryjna została odwołana w dniu 09.03 czyli swiezy temat, brawo dla naszego ministra. 

Takich złych decyzji działających na niekorzyść polskiego rolnika nie podejmował żaden rząd w Polsce w historii. 

Edytowano przez driver24
  • Like 5

jajanek1    204

jaki tranzyt ?? jest bez cła bez żadnego limitu zgoda na wjazd co popadnie i ile jest do całej wspólnoty

tranzyt to wymysł żeby większego szumu nie robić

co wam da tranzyt kontrolowany  do portu jak nikt nie chce dobrze za ziarno płacić

jak by było w świecie drogie ziarno  to by u nas nie zwalali ani nie wieżli na kołach

rozładowują gdzie drożej , a że ociągacie się ze sprzedażą to upychaja skupy i przetwórnie i pewnie byście robili to samo , bo nie widzę żeby który kupował krajowy nawóz drożej

marek1977    1195
Napisano (edytowany)
25 minut temu, jajanek1 napisał:

Ponoć PiS może wszystko i nikogo się nie boi , tylko trzeba chcieć ,jakoś w innych sprawach się nie zgodzili.Jak by Unia nam kazała spalić lasy to też byśmy się na to godzili ,bo jesteśmy w Unii.

Edytowano przez marek1977
  • Like 3
  • Thanks 1

driver24    689
4 minuty temu, Desperado napisał:

Ten teraz chce żeby wieś na niego głosowała, teraz zobaczył problem ze zbożem jak i inni też, to wszystko jedna klika.   .

To prawda. Ale z drugiej strony najwyższy czas żeby jak najwięcej osób mówiło o tym problemie i pokazywało co ten debilny rząd wyprawia. 

• Like 5

jajanek1    204
9 minut temu, driver24 napisał:

Jasne nic nie może zrobić. Wlasnie ostatnia decyzja kawalczyka, czyli zniesienie kontroli na granicy dla zboża którd ma jechać tranzytem do naszych portów. Już wiemy jak się ten tranzyt zakończył. Decyzja podjęta przez kowalczyka po uzgodnieniach z ministrem z Ukrainy. Kontrola weterynaryjna została odwołana w dniu 09.03 czyli swiezy temat, brawo dla naszego ministra. 

Takich złych decyzji działających na niekorzyść polskiego rolnika nie podejmował żaden rząd w Polsce w historii. 

a co niby mają badać w tym ziarnie ???  jedynie to mogą go pooglądać  , jakoś tych przekroczonych wszelakich norm nikt z oszukanej wsi nie opublikował a pobierali przed kamerami nie raz  , jedynie ma mniej białka bo nawozu nie dają jak nasi ekolodzy

musicie to wiedzieć że polska więcej eksportuje niż importuje i musi siedzieć grzecznie żeby tego nie zaprzepaścić

driver24    689
2 minuty temu, jajanek1 napisał:

a co niby mają badać w tym ziarnie ???  jedynie to mogą go pooglądać  , jakoś tych przekroczonych wszelakich norm nikt z oszukanej wsi nie opublikował a pobierali przed kamerami nie raz  , jedynie ma mniej białka bo nawozu nie dają jak nasi ekolodzy

musicie to wiedzieć że polska więcej eksportuje niż importuje i musi siedzieć grzecznie żeby tego nie zaprzepaścić

Czego więcej eksportuje? Chodzi Ci o ogólny wolumen eksportu, czy konkretnych produktów? 

Niby czemu musi siedzieć cicho? Ktoś inny zamknie granice dla naszych produktów, a my mamy nie kontrolować importowanych towarów z krajów trzecich? Zejdź na ziemię. 

• Like 2

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez wiki868
      Witam.  Posiadam łąki z których zbieram 2 pokosy rocznie.  Końcem mają początkiem czerwca zbieramy siano I   końcem sierpnia  zebraliśmy potraw.  Zbieramy potraw wcześniej nie we wrześniu z racji  szybszego i lepszego wysuszenia.   Mamy  koniec września. Łąki tak pięknie odbiły ze mamy 20-25cm  trawę na nich.  Myślałem o skoszeniu tej trawy I zwiezieniu na pryzmę i zrobienia z tej zielonki   kompostownika-obornika jak zwał tak zwał. Będzie tego z 30ha.   Co Wy ns to?  Jest to opłacalne?   Mam możliwość polewania tego  gnojowka.  Czy będzie to miało wartosc dla gruntów ornych? Czy to ma sens?  Warte zachodu.  Wyczyszcze sobie łąki pod  przyszly sezon sianokosow. 
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2023 będzie dla nas lepszy czy gorszy?
      Czy styczniowe obniżki to tylko lekka korekta, czy wstęp do poważniejszego dołka?
      Link do kontynuacji tematu :

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj