Polecane posty

soltys48    17905

Co będzie dalej jest uzależnione od tego jak szybko się dogadają 

Tigon    1249
1 minutę temu, szzone napisał:

Ja od grudnia 2021 byłem przekonany że ruski zaatakuje Ukrainę na pełną skalę. Wszyscy mówili że blefuje i szantażuje. Nie blefował i zaatakował.

to co będzie teraz, podziel się z nami? 

JanKrzysztof    1667
Napisano (edytowany)
12 minut temu, skywalker89 napisał:

nie rozumiem was ludzie, ci co sprzedali wcześniej albo ostatnio to jak zwykle nagonka, że ci co nie sprzedali to debile bo będzie tylko taniej. 

Kłótnie na tym forum są spowodowane tolerowaniem matołów bez ziemi, których jedyną rolą tutaj jest jątrzenie i dzielenie rolników. Prym wiedzie towarzysz mds212 pseudonim "brudny mauzer", gdzie tata zbiera 14 ton mokrej kukurydzy, 8 ton pszenicy, 4 tony rzepaku i 70 ton buraków, i nie stać go na zbiornik dwupłaszczowy. Takie są tutaj elity i nic na to nie poradzisz.

Edytowano przez JanKrzysztof
  • Like 7
  • Thanks 3
  • Haha 2

Wiadomość z agroFakt.pl

szzone    388

Na dogadywanie żadna ze stron nie jest gotowa czas działa na korzyść ruskich.

soltys48    17905

Akurat te strony w dogadywaniu się są najmniej potrzebne 

skywalker89    764
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Co będzie dalej jest uzależnione od tego jak szybko się dogadają 

moim zdaniem nie dogadają się, bo jesli tak to cała świta zełenskiego wypada 

1 minutę temu, JanKrzysztof napisał:

Kłótnie na tym forum są spowodowane tolerowaniem matołów bez ziemi, których jedyną rolą tutaj jest jątrzenie i dzielenie rolników. Prym wiedzie towarzysz "brudny mauzer", gdzie tata zbiera 14 ton mokrej kukurydzy, 8 ton pszenicy, 4 tony rzepaku i 70 ton buraków, i nie stać go na zbiornik dwupłaszczowy. Takie są tutaj elity i nic na to nie poradzisz.

nie wiem o kim mowa, mogłem w listopadzie sprzedać całość w cenie 1340netto, ale nie, bo lubie  jak na wiosne wpada grosz ze sprzedaży, to teraz zaglądam w temat i chcąc nie chcąc czytam te wypociny niektórych

soltys48    17905
2 minuty temu, skywalker89 napisał:

moim zdaniem nie dogadają się, bo jesli tak to cała świta zełenskiego wypada 

👇👇👇

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Akurat te strony w dogadywaniu się są najmniej potrzebne 

szzone    388
2 minuty temu, Tigon napisał:

to co będzie teraz, podziel się z nami? 

Moim zdaniem ruscy zbierają zasoby ludzi sprzętu rakiet i amunicji aby ruszyć jak wyschną pola. Nie popełnią takich samych błędów jak rok temu. Oni też wyciągają wnioski. Chiny też pewnie po cichu będą ich wspierać. Niewykluczone że po jakiejś prowokacji Białoruś przyłączy się do ofensywy ale w późniejszym etapie.

• Like 1
  • Haha 3

rocknrollnik1    1154
33 minuty temu, soltys48 napisał:

W tym roku pomogły rozmowy i obserwacje co się dzieje. MĄDRZY ludzie wieszczyli taka sytuację już w maju

gratuluję takiej zdolności przewidywania. 

Dobrze ,że sprzedałem ok 70 % plonów w żniwa. Ostatnio poszedł rzepak. Zostało 50-60 t pszenicy konsumpcyjnej. Jeszcze mam nadzieję, że trochę odbije od dna.

Maniekkkk    183

Widzę że jesteście coraz "większymi ekspertami"😂

Na 99% myślę że wiem co będzie dalej i na co warto postawić, ale nie śmiem doradzać takim specjalistą 😂

tomciu86    110
1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

No to w tym roku sie opijecie

Taniego wina Pryty

wojak1986    1633
4 godziny temu, soltys48 napisał:

W tym roku pomogły rozmowy i obserwacje co się dzieje. MĄDRZY ludzie wieszczyli taka sytuację już w maju

Już tam weź ideologii nie dorabiaj. Chciałeś szybko kasa obrócić i zarobiłeś, nawet teraz szybka sprzedaż i kupno od razu czegoś da jakiś plus. Nie zapominajmy mamy dalej inflację. Tylko teraz mamy tu wersję o objawieniach fatimskich

soltys48    17905
Napisano (edytowany)
6 godzin temu, rocknrollnik1 napisał:

gratuluję takiej zdolności przewidywania. 

Gdybym był faktycznie taki przewidywalny to nie utopił bym  chociażby w ON

2 godziny temu, wojak1986 napisał:

Już tam weź ideologii nie dorabiaj. Chciałeś szybko kasa obrócić i zarobiłeś, nawet teraz szybka sprzedaż i kupno od razu czegoś da jakiś plus. Nie zapominajmy mamy dalej inflację. Tylko teraz mamy tu wersję o objawieniach fatimskich

Żadna ideologia i jej dorabianie. 

W części Twojego twierdzenia jest racja. Jeden gatunek zboża i tak ci roku muszę sprzedać max do października bo nie będę miał gdzie Bydła trzymać,w tym roku padło na pszenżyto. Jednak z pszenicą plan był czekać co najmniej do lutego/marca,na jej sprzedaż a w zasadzie podpisanie kontraktu zostałem bez mała przymuszony psychicznie jeśli tak to można nazwać. Nie podpisałem w szczycie cen a już na bardzo lekkim spadku bądź też stabilizacji. Tego sezonowej sytuacji nie nazwał bym inaczej jak szczęście i tyle. 

Każdy szukał tego szczęścia czyt. Ryzyka w inny sposób,jednym się udało innym nie....

Edytowano przez soltys48
  • Like 1

pawelek98    1034
8 godzin temu, skywalker89 napisał:

nie rozumiem was ludzie, ci co sprzedali wcześniej albo ostatnio to jak zwykle nagonka, że ci co nie sprzedali to debile bo będzie tylko taniej. Ja powiem tak, nie jednej nagonce uległem w życiu, ale nie były aż takie perfidne jak teraz. na ukrainie jest WOJNA, nikt nie ogłosił pokoju, nikt się nie poddał nikt nie wygrał itp itd. Równie dobrze na dniach putin może przypierdzielić i znowu panika się zrobi i wracamy z cenami, i po co to zlosliwości. Ja jakoś dziwnie jestem przekonany o tym, że to nie koniec ruskiego bestialstwa i prędzej czy później coś się wydarzy.. a, że nie w rocznicę?? Lekko ponad rok temu też nikt nie wierzył w wojnę, i co? Chyba o to chodzi w sztuce wojennej, żeby zaskoczyć przeciwnika? Ruskie nie są takie głupie i bezsilne jak nam go obrazują, nie chcę eskalacji, ale tak będzie. 

tu się z tobą zgodzę

chodzi mi raczej o to że jak była cena to większość jeszcze drożej będzie i nie sprzedam, spadła giełdy minusują wszyscy winni tylko nie ja, odbicie o znowu po 2000 będzie, a co do czego to jak jest 1000 to wtedy wywożą

to jeżeli ktoś jest przekonany że np w czerwcu będzie po 1500 to ok jego prawo jak się tak nastawił to czekam do czerwca i nie marudzę i co najmniej nie panikuje

ja sprzedałem część wcześniej ale utopiłem na nawozach,  ostatnio podpisałem jeszcze pszenicę po 1250  i 1200 i nie wiem czy dobrze czy źle czy wróci np do 1500,    ostatni rzepak udało się 2600 ale tu jestem prawie pewien że nie zdrożeje, kukurydzę ryzykuję trzymam do końca lipca

jajonasz    1255
34 minuty temu, gomez181 napisał:

Panny tysiąc pincet jeszcze będzie?

Jak Putin ruszy, ale teraz już nie  po mrozie bo błoto, nie w rocznicę, tylko jak na polu wyschnie i ukry pierwszą dawkę n rozsypią. 

• Haha 2

skywalker89    764
19 minut temu, pawelek98 napisał:

tu się z tobą zgodzę

chodzi mi raczej o to że jak była cena to większość jeszcze drożej będzie i nie sprzedam, spadła giełdy minusują wszyscy winni tylko nie ja, odbicie o znowu po 2000 będzie, a co do czego to jak jest 1000 to wtedy wywożą

to jeżeli ktoś jest przekonany że np w czerwcu będzie po 1500 to ok jego prawo jak się tak nastawił to czekam do czerwca i nie marudzę i co najmniej nie panikuje

ja sprzedałem część wcześniej ale utopiłem na nawozach,  ostatnio podpisałem jeszcze pszenicę po 1250  i 1200 i nie wiem czy dobrze czy źle czy wróci np do 1500,    ostatni rzepak udało się 2600 ale tu jestem prawie pewien że nie zdrożeje, kukurydzę ryzykuję trzymam do końca lipca

Na ten moment jakbym miał za pszenice dostać te 1200netto i rzepak 2,5-2,6 to bym sprzedał w pizdiet, dajmy troche jednak czasu, są rzeczy o których sie nie mówi glosno poki co a mogą troche wpłynąć na odbicia 

garek    152

spekulanty dalej grają na wzrosty :).

Trzeba być nienormalnym żeby być rolnikiem

mlodyhef    212

covidy, wojny i inne nauczyły mnie że nie można się już niczego spodziewać w tych czasach. pszenica może być po 600 a może być i po 1600 w przeciągu roku. ja trzymam i bije się w pierś że nie sprzedałem po 1400 netto jak była. choć mam tylko 30 ton pszenicy jeszcze. jeśli będzie słaba cena to bydło i drób które u mnie są będą miały dodatkowa smaczna pszeniczke w jadłospisie

• Like 1

daniel002d    4

jakie wzrosty o czym mowa ? W Polsce rynek jest zepsuty bo jest zawalony zbożem. Co z tego, że na świecie może skoczyć cena skoro u nas zboża pod dostatkiem ( dziś sprzedajemy w paszalni a dostawa na kwiecien lub maj). Ilu rolników trzyma jeszcze zboże? Kolejny minus to korytarz morski, który jest niby wolny, ale Rosjanie celowo blokują statki by wyprzeć Ukraińców z rynku i robią to dość skutecznie. Niedługo tranzyt znowu powinien się zwiększyć przez nasz kraj bo Ukraina jest również zawalona zbożem a przez porty idzie wolno. Ponadto zmierzamy ku recesji więc ropa i zboża w dół.... Cena skoczy, ale tylko dzięki Putinowi jak rzuci atomówkę, ale wtedy cena pszenicy będzie dla nas najmniejszym problemem...

• Like 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2023 będzie dla nas lepszy czy gorszy?
      Czy styczniowe obniżki to tylko lekka korekta, czy wstęp do poważniejszego dołka?
      Link do kontynuacji tematu :

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj