Skocz do zawartości

Opony Continental AC 65 - 600 65 38

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam problem , otóż posiadam opony Continental AC 65 rozmiar 600 65 38 i chodzi o to , że bieżnik naprawdę super i jeszcze długo długo pochodzi , ale niestety poprzedni właściciel włożył już dętkę bo pewnie już bez dętki powietrze zlatywało a teraz cały często mi przebija tą dętkę . Opona pracuje i niestety gdzieś coś tam się styka i tak się dzieje , nakładam łatki tam gdzie widzę przerobioną oponę  , ale przecież ile to można robić . I teraz moje pytanie czy ktoś np. podkładał znaczy wkładał tzw. fleka ( starą dętkę przeciętą pod dobrą dętkę )  do tak dużego koła i czy to zdaje egzamin bo w małych to wiem , że tak się robi ;) Czy warto z tym się bawić czy może od razu szukać nowych opon bo używanymi to ciężko . Może ktoś ma inny pomysł to niech się podzieli ;) Za porady i odpowiedzi będę wdzięczny :) 

Opublikowano

Z którego roku opony? U mnie 2009 rok i te same opony spękane od środka, włożone są dętki i też przeciera, u mnie skończy się na wymianie opon bo mam dość łatania, zawsze jak ciągnik potrzebny to stoi na kapciu.

Opublikowano
43 minuty temu, IGL napisał:

Z którego roku opony? U mnie 2009 rok i te same opony spękane od środka, włożone są dętki i też przeciera, u mnie skończy się na wymianie opon bo mam dość łatania, zawsze jak ciągnik potrzebny to stoi na kapciu.

Nwm z którego musiałbym sprawdzić ;) A wkładałeś dętki ,,fleki" pod dobrą czy tylko samą dętkę ??? Na jaką firmę opon nowych patrzysz jeśli chodzi o firmę ?? ;) 

Opublikowano

Nie próbowałem nic wkładać bo za każdym razem prowadziłem ciągnik na wulkanizacje, nie wiem jakie opony wybrać właśnie, tego continentala robi teraz mitas, niby dalej pękają, miałem ofertę na chińskie tianli po 5400zł za sztukę ale trochę się ich boje, zastanawiam się nad taurusem, produkowane w polsce, mam w zetorze chyba z 7lat i póki co jak nowe, jedyny problem że na przodzie mam 540/65 r24 a taurus takich nie robi, musiałbym z przodu 480/70 r24 założyć

Opublikowano
3 godziny temu, IGL napisał:

Nie próbowałem nic wkładać bo za każdym razem prowadziłem ciągnik na wulkanizacje, nie wiem jakie opony wybrać właśnie, tego continentala robi teraz mitas, niby dalej pękają, miałem ofertę na chińskie tianli po 5400zł za sztukę ale trochę się ich boje, zastanawiam się nad taurusem, produkowane w polsce, mam w zetorze chyba z 7lat i póki co jak nowe, jedyny problem że na przodzie mam 540/65 r24 a taurus takich nie robi, musiałbym z przodu 480/70 r24 założyć

Mam Alliance radialne na jednym ciągniku tylko na kole 460 85 34 to no super się sprawują tylko , że na koło 600 65 38 kosztuje ok 7 tys. a znów znajomi mają OZKI to też sobie chwalą tylko też na mniejszych kołach a na koło 600 65 38 kosztuje ok 5 tys. także no też nwm co wybrać :) Ale aż mi szkoda wymieniać bo bieżnik ok 4 cm i super wygląda a druga ok , a jak nowe to już trzeba nowe dwie :/ A znowu o dobrą używkę w dobrej cenie to bardzo ciężko a jak mam dać za używkę 3 tys. to wolę już kupić nowa i mieć spokój na lata :) 

Opublikowano

Z Continentalem mam ten sam problem, bieżnik jak nowy, a boki poszły i trzeba nowe opony... Co za dziadostwo. Patrze na Aliance 600/65 r38 ale widzę, że są rózne rodzaje Agristar II 5,2tys lub Aliance 365. Czym to się rózni?  Jakieś inne polecacie jeszcze? Ozki, Petlas niby za 4,5tys można dostać.

Opublikowano
12 godzin temu, Dastan napisał:

Z Continentalem mam ten sam problem, bieżnik jak nowy, a boki poszły i trzeba nowe opony... Co za dziadostwo. Patrze na Aliance 600/65 r38 ale widzę, że są rózne rodzaje Agristar II 5,2tys lub Aliance 365. Czym to się rózni?  Jakieś inne polecacie jeszcze? Ozki, Petlas niby za 4,5tys można dostać.

Aliance Agristar  2 mam na ciągniku jednym i mogę polecić ;) Podobno one są na siatce zbrojeniowej a nie na płótnie , Petlas też ma na innym ciągniku tylko diagonalne i też są ok  :) Ozka znajomi mają też nie narzekają , ale bardzo twarde opony do zakładania :/ 

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 26.10.2024 o 09:36, Dastan napisał(a):

A Firestony jak się maja z jakością aktualnie? Mając do wyboru Allinace i 2 letniego leżaka Firestona w tej samej cenie co brać? Firstony sa miękkie czy twarde?

Na swoim mam Alliance Agristar 2 bodajże i tam 2 lata nic sie nie dzieje a Firestone mam na przednim napędzie stare są ale bardzo twarde też się zrobiły , ale ile lat mają to nwm ... bo były już z ciągnikiem