donweter1989

Ceny trzody chlewnej 2023

Polecane posty

kopin    3760
43 minuty temu, krilan06 napisał:

Ktoś kupował kiedyś koncentrat dla trzody chlewnej od pasze24.pl? Na olx mają worek 25kg po 83 zł 

pewno taka sama firma jak meble 24 pl z mojej okolicy ,sami mają tylko samochody i kierowców a meble od garażowców  na lewo robiących po godzinach

sami nie robią nawet taboretów

ws71    1495
3 godziny temu, kanalia2 napisał:

z brazyli/ usa mówie o mięsie i półtuszach. A co do prosiaków  kolego czy duńczyki muszą jachać do polaków??? ja niewidze problemu spuscić polaka na drzewo i sprzedać agroholdingowi z ukrainy. Ale faktycznie nie wiele z hodowlą mam wspólnego ja bardziej bydło kocham))))) sołtys ten fakt potwierdzi)))))

Pisałem własnie o duńsko-amerykańskim holdingu który od 30 lat , siedzi na Ukrainie i zadowalających efektów brak, co do półtusz z USA,Brazyli to obecnie ekonomicznie nieopłacalne 1,75$, skup

kanalia2    157
Napisano (edytowany)
48 minut temu, ws71 napisał:

Pisałem własnie o duńsko-amerykańskim holdingu który od 30 lat , siedzi na Ukrainie i zadowalających efektów brak, co do półtusz z USA,Brazyli to obecnie ekonomicznie nieopłacalne 1,75$, skup

ale wszystko to "obecnie", nawozy importowane  2 lata temu też były "obecnie "nie ekonomiczne, a teraz nawozy a Australi są tańsze niż nasze z azotów. Ja nie pisze ze cena jebnie za tydzień czy dwa ale za rok, dwa to się stanie i nalezy się na to przygotowywać. Ja osobiście jeżeli miałbym zainwestować milon złotych w nowa chlewnie w "obecnie opłacalne" swinie zainwestowałbym  w przetwórnie a jeżeli poluzują przepisy i w ubojnie trzeba wykorzystać obecną koniunkture i zmykać łańcuch handlowy, hodowle dalej bedą zamykane a świń będzie ubywać ( nie zmieni tego chów na własne potrzeby ) wkrótce konsument bedzie szukał porzadnego kabana bo zostanie mu marketowy chłam. Na czym chcesz zarobić na zbozu ??? bedzie tanie, zboże przepuścisz przez kabany??? bedą tanie, zarcie w markecie bedzie zawsze drogie.

Edytowano przez kanalia2

Wiadomość z agroFakt.pl

kopin    3760

milion na przetwórnie to chyba babcia z dziadkiem będą tam pracowali a żul z pod sklepu korbą kichę kręcił ,bo za takie pieniądze  to wiesz co można zrobić 

kanalia2    157

mówmy o ilościach swoich domowych tzw. zywnośc premium. Jak zaczniesz robić masówkę to  to szkoda zabawy. Ile Ci  na dziś z naciskiem na dziś , zostaje z tucznika 200-300 zł w cyklu zamknietym  a dostaniesz za 120 kg ok 1200 zł  teraz tego samego tucznika sprzedaj w elementach  przyniesie Ci to ok 4000 zł przychodu. Dolicz koszty przetworzenia , badań i innych pierdół urzedniczych   i wartośc tucznika  to masz 2000-2500 tys kosztów czyli zostanie dla Ciebie ok 1500- n 2000 zł. co bedzie jak cena jebnie no niech wam bedzie 5 zł na żywą. W sklepie stanieje??? NIE ,  zarobisz na tucznikach???  TEŻ NIE!!!!.  To ja wole z babcią i miejscowym menelem ukrecić rocznie z 200 tuczników  kiche niz sprzedać 2000 sztuk kabana do ubojni.

Na dziś albo zamykasz cykl handlowy albo idziesz w masowy tucz po pare tysiaków tucznika rocznie i naczej nie wyrzyjesz

kopin    3760

Dobrze mówisz,mądrego to aż dobrze posłuchać .Rozumiem że Ty mając bydło  sam sprzedajesz mięso lokalnie  a nie sprzedajesz dalej żeby cię dymali na cenie? No chyba że nie mięso a sery robisz ,masło itd ,do tego to nawet kuchnia się nadaje .Opisz jak Ty się nie dajesz dymać ,innym z pewnością to pomoże w podjęciu nowych wyzwań;-)

simpleNICKpl    200
kanalia2 napisał:

mówmy o ilościach swoich domowych tzw. zywnośc premium. Jak zaczniesz robić masówkę to  to szkoda zabawy. Ile Ci  na dziś z naciskiem na dziś , zostaje z tucznika 200-300 zł w cyklu zamknietym  a dostaniesz za 120 kg ok 1200 zł  teraz tego samego tucznika sprzedaj w elementach  przyniesie Ci to ok 4000 zł przychodu. Dolicz koszty przetworzenia , badań i innych pierdół urzedniczych   i wartośc tucznika  to masz 2000-2500 tys kosztów czyli zostanie dla Ciebie ok 1500- n 2000 zł. co bedzie jak cena jebnie no niech wam bedzie 5 zł na żywą. W sklepie stanieje??? NIE ,  zarobisz na tucznikach???  TEŻ NIE!!!!.  To ja wole z babcią i miejscowym menelem ukrecić rocznie z 200 tuczników  kiche niz sprzedać 2000 sztuk kabana do ubojni.

Na dziś albo zamykasz cykl handlowy albo idziesz w masowy tucz po pare tysiaków tucznika rocznie i naczej nie wyrzyjesz

200-300 zł z jednej to zostaje w cyklu otwartym

ws71    1495
1 godzinę temu, kanalia2 napisał:

Pięknie to wyglada w teorii, akurat żona siedzi w branży drobiu [gęsi, indyk staropolski,kaczki, kurze brojlery, nioski,króliki w zeszłym roku były jeszcze brojlery perliczki] i szału nie ma , bardzo nieliczna grupa klientów gotowa zapłacić dużo wiecej, doceniajacy smak i jakość.W przypadku trzody u nas jest 4 w powiecie którzy opierniczają w ten sposób świnie , cena w przypadku surowego mięsa jest równa cenie z lokalnego marketu D.no,  jak bedzie dużo drożej to ludzie zwyczajnie nie kupią. 80% kupujących w Polsce ma głęboko gdzieś jakość liczy sie tylko i wyłącznie cena

• Like 2

kopin    3760

czasy kiedy ludzie szukali droższego ale lepszego i był w tym ciągły postęp jeśli chodzi o sprzedawane ilości odeszły razem z 500+.zresztą widać to po ekologicznych gospodarstwach

kanalia2    157
2 godziny temu, kopin napisał:

Dobrze mówisz,mądrego to aż dobrze posłuchać .Rozumiem że Ty mając bydło  sam sprzedajesz mięso lokalnie  a nie sprzedajesz dalej żeby cię dymali na cenie? No chyba że nie mięso a sery robisz ,masło itd ,do tego to nawet kuchnia się nadaje .Opisz jak Ty się nie dajesz dymać ,innym z pewnością to pomoże w podjęciu nowych wyzwań;-)

z bydła się wyleczyłem wrócę do hodowli jak przy dzisiejszych kosztach cene 20-22 zł zobacze....... na żywcu nie kuźwa na WBC

1 godzinę temu, simpleNICKpl napisał:

200-300 zł z jednej to zostaje w cyklu otwartym

jak liczysz na dziś po cenie zboża 600-700 zł wiekszośc zatarowana jest za cenę 1000 zł za tone. Po za tym  utrzymanie macior to też koszty głupie lampy grzewcze  doją drogiego pradu jak menel denaturat

kopin    3760
59 minut temu, kanalia2 napisał:

z bydła się wyleczyłem wrócę do hodowli jak przy dzisiejszych kosztach cene 20-22 zł zobacze....... na żywcu nie kuźwa na WBC

jak liczysz na dziś po cenie zboża 600-700 zł wiekszośc zatarowana jest za cenę 1000 zł za tone. Po za tym  utrzymanie macior to też koszty głupie lampy grzewcze  doją drogiego pradu jak menel denaturat

Aaa to Ty świn nie masz ,bydła nie masz ,a jesteś takim doradcą  jak Jarek  w robieniu dzieci;-)))))

kanalia2    157
20 minut temu, kopin napisał:

Aaa to Ty świn nie masz ,bydła nie masz ,a jesteś takim doradcą  jak Jarek  w robieniu dzieci;-)))))

a kto ci powiedział ze nie mam świń????  no 1-2 sztuki gdzieś  w obejsciu znajdę.))))

migacz    282

To nie praw morałów bo 2 sztuki to ja sam bez żadnej praktyki mogę ubić i przerobić bo głupota byłoby je sprzedać. Patrzę na wiarę to ty możesz produkować sobie w cenie tej co w markecie mięso ale w naszej okolicy wszystko woli iść do tego marketu niż do ciebie. U mnie tak było jak przerabiałem całe mleko na sery i masło. Teraz jak zostałem bez bydła to nieraz proponuje po sąsiedzku że ci sprzedam na ubój kabana jak już nie hodujesz z gwarancją do bramy. To mi powiedział że nie da mi zarobić tylko Dino albo ubojni. A tu ktoś mówi o garażowej produkcji. W jakim ty świecie żyjesz człowieku.

simpleNICKpl    200
kanalia2 napisał:

20 minut temu, kopin napisał:

a kto ci powiedział ze nie mam świń????  no 1-2 sztuki gdzieś  w obejsciu znajdę.))))

w takim razie jesteś naprawdę mocnym autorytetem 👍

• Like 1

kanalia2    157

dokładnie)))) sąsiedzi też się pytaja ile mam świń  i to moja standardowa odpowiedz)))) pamiętaj ze jak powiesz ze masz 5 sztuk 😁😁 to może im to zacząc smierdzieć, przeszkadać, itd. )))) dlatego 1-2 sztuki to optimum)))

kopin    3760
52 minuty temu, kanalia2 napisał:

to nie temat o rodzinie ;-))))))))))

kanalia2    157
1 minutę temu, kopin napisał:

to nie temat o rodzinie ;-))))))))))

no patrz jak to swój swego pozna))))

migacz    282

Rodziny się nie wybiera. Przykro nam. Jesteśmy z tobą 😄

simpleNICKpl    200
kanalia2 napisał:

dokładnie)))) sąsiedzi też się pytaja ile mam świń  i to moja standardowa odpowiedz)))) pamiętaj ze jak powiesz ze masz 5 sztuk 😁😁 to może im to zacząc smierdzieć, przeszkadać, itd. )))) dlatego 1-2 sztuki to optimum)))

czyli kolejny raz sprawdza się to, że ci którzy nie mają zielonego pojęcia o temacie mają najwięcej do powiedzenia

• Haha 1

kanalia2    157
1 minutę temu, simpleNICKpl napisał:

czyli kolejny raz sprawdza się to, że ci którzy nie mają zielonego pojęcia o temacie mają najwięcej do powiedzenia

dokładnie jest tak jak mówisz , jakbym miał pojecie i rozum to dawno bym swinie skasował jak 94% hodowców w tym kraju a ja debil  z tego zyje i jeszcze beszczelnie udzielam rad. Podłośc ludzka nie zna granic. ))))

2 minuty temu, migacz napisał:

Kanalia do rządu pasuje😁

no a ja!!!!k ale z tego co pamiętam byli tu swego czasu  jakiś koziołek i henio wysłanicy naszego rządu i mnie nie chcieli))))) Są jeszcze na forum swegojego moście patrioci?????

simpleNICKpl    200

no patrz, w takim razie czas chyba zmądrzeć. Z resztą mnie też się to tyczy i papiery na nową chlewnie muszę anulować...

kanalia2    157
2 minuty temu, simpleNICKpl napisał:

no patrz, w takim razie czas chyba zmądrzeć. Z resztą mnie też się to tyczy i papiery na nową chlewnie muszę anulować...

a to witam brata wariata )))) też przerabiałem stodołe na głęboka ściółke  w czasie prosperity i rekordowych cen z przed 2 lat. Jak to miło poznać przyszłego współpacjenta szpitala dla obłakanych)))

simpleNICKpl    200

na głęboką ściółkę? to już cię wypuścili czy dostałeś przydział internetu na sobotę?

• Haha 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Aktywnyrolnik7245
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2023? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu 

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez benek79
      Moze tutaj bedziemy wpisywac cene prosiat.
      U nas kształtuje sie na poziomie 80zł do 120zł.
      Piszac u nas mam na mysli rejon Osiecin w kuj-pom.
    • Przez misio3p
      Temat pierwotnie nazwany "KOLEJNY ROK WYKAŃCZANIA PRODUKCJI WIEPRZOWINY W POLSCE 2022"
      Zaczynamy od cen 3,70-4,50 netto z zapowiedziami znacznych podwyżek, które być może pozwolą wychodzić na zero przy obecnych kosztach produkcji.
      Kontynuacja wątku 2021:

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2022? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu 

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj