Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zresztą taka forma zmiany właściciela powinna być i w innych gałęziach rolniczych , w owocach miekich czy zbożu. Zamiast dotacji do zboża powinna być ogłoszona lista zakładów co importowała z ukrainy.... a nastepnie przymusowe wywłaszczenie (oczywiście za szłusznym odszkodowaniem) rolnicy zamiast 2000 zł do przenicy powini dostać równowartość udziałów w elewarach czy cedrobach i innych wipaszach, raz na zawsze skończyły by się przekręty bo inne firmy bały by się kombinować

zresztą taka forma zmiany właściciela powinna być i w innych gałęziach rolniczych , w owocach miekich czy zbożu. Zamiast dotacji do zboża powinna być ogłoszona lista zakładów co importowała z ukrainy.... a nastepnie przymusowe wywłaszczenie (oczywiście za szłusznym odszkodowaniem) rolnicy zamiast 2000 zł do przenicy powini dostać równowartość udziałów w elewarach czy cedrobach i innych wipaszach, raz na zawsze skończyły by się przekręty bo inne firmy bały by się kombinować

Opublikowano

@kanalia2W firmie gdzie miałby udziały ,,polski rolnik'' , nalezy omijac szerokim lukiem,  swój osąd opieram na ponad 30 letnim doświadczeniu do czego są zdolni ,,polscy rolnicy'' zaczynając od słynnych SKR-ów, poprzez grupy producenckie tworzone przez tychże rolnikow, dla mnie osobiście wzorem sa duńscy rolnicy zrzeszeni w poteżne spółdzielnie zarzadzane przez profesjonalnych zarzadców którzy maja plan wizje kilkanaście lat do przodu[sasiednia duńska spółdzielnia inwestowała już na Ukrainie,Rosji w 1992 roku i oni od kilku lat ciągną z tego profity], pomimo tego że ich produkcja w macierzystym kraju też ledwo wychodzi na +

• Like 4
Opublikowano
Dnia 15.07.2023 o 11:39, kanalia2 napisał:

człowieku program locha plus to zadna dotacja to pozwoliło przetrwać cenę 4,9 za E  datacja to PROW , locha plus dopłaty do nawozów , paliwa, heńkowe , robertowe to zwrot części kasy od złodzieji a nie zadna dotacja.

pisałem wyraźnie chce  700 l więc albo obajtek obniży  cene paliwa, azoty nawozów , albo w skupie ma być godnie płacone. W PRL nasi rodzice żyli na odpowiednim poziomie  w miescie też . miasto ma co rok podwyżkę płacy minimalnej  na przestrzeni 30 lat ponad 700% a więc stać miasto na coraz więcej, a tu wielkie zdziwienie  ze ja chce też  za swoją pracę 700 % wiecej  a nie to co dają teraz 100% jeszcze z piątku na poniedziałek cena 1 zł na wbc w dół  ( 8% ceny)_ to jest kryminał. Jakby w mieście obniżono płacę minimalną o 8 % to by prokurator był na karku a jak skup obnizy  rolnikowi  to wolny rynek

Na boga... Nie znasz podstawowych praw rynku wielmożny panie. 

Pomyśl. 

Masz te twoje śmieszne 3 zł za paliwo. 3x700 to 2100 - zgadzam się aczkolwiek zwróć uwagę że jakieś 80/90% społeczeństwa w polsce nadal płaci cenę 6 zł za litr bo nie są rolnikami. 

Cena za świniaka powinna oscylować w okolicy 20 zł za kg na wbc. Na żywą to coś w okolicy 15 zł. Kiełbasa którą ty jesz kupując ją w sklepie (zakładając że tak robisz) nie będzie już kosztowała "miłych dla oczu" 4,99 za 100 g tylko 9,99 za 100g. Konsument taki jak te 80/90% społeczeństwa zobaczy znów rosnącą cenę na rynku spożywczym. Bo jak kiełbasa będzie kosztować 2x razy tyle to dlaczego by nie chleb też 2x razy tyle? 

Takim myśleniem doprowadziłbyś do tego że po jakimś czasie sam płaciłbyś 6 zł za paliwo gdzie normalny człowiek płaciłby 12 zł. 

Poza tym rozmawiając z moim ojcem czy dziadkiem dowiedziałem się że PRL wcale nie był taki super jak go kolorujesz i choćby dzisiaj sytuacja jest co prawda zgoła nie pewna to nie oznacza że warto się cofać o kilkadziesiąt lat wstecz.

To tak jakby powiedzieć że średniowiecze było za***iste bo nie było silników spalinowych które truły powietrze - przecież to jest absurd.

Opublikowano
24 minuty temu, Zarazraz napisał:

Na boga... Nie znasz podstawowych praw rynku wielmożny panie. 

Pomyśl.

Na te jego wyliczenia z d*py wzięte nie ma co zwracać uwagi to trol który sieje zamęt, już mu odpisałem na te jego bzdury.

Opublikowano

A mnie nurtuje jedno pytanie .wiem ze nie w temacie ale gdy byla doplata dla prosiat i mialem 199 swin dostalem 20 tys pomocy a gdybym przed zlozeniem wniosku zrobil korekte urodzen o 2 szt.DOSTALBYM 30 TYS ??? czy nie bylo takiej opcji 😊

Opublikowano
cobra napisał:

A mnie nurtuje jedno pytanie .wiem ze nie w temacie ale gdy byla doplata dla prosiat i mialem 199 swin dostalem 20 tys pomocy a gdybym przed zlozeniem wniosku zrobil korekte urodzen o 2 szt.DOSTALBYM 30 TYS ??? czy nie bylo takiej opcji 😊

korekty się nie liczą bo termin zgłoszenia oznakowania odnośnie pomocy wojennej miał konkretną datę, wszelkiego rodzaju dokumenty po tym terminie nie były brane pod uwagę, gdyby tak było to teoretycznie mogłeś nawet nie robić korekty tylko zgłosić zdarzenie nawet po kilku miesiącach z weterynarii dostałbyś mandat 100 zł a świnki liczyłyby się do dopłat, dlatego w rozporządzeniu było sztywno powiedziane że zgłoszenie oznakowania do....

Opublikowano

Ja się na ekonomi nie znam??

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/trzoda-chlewna/31818-ceny-tucznikow-wysokie-ale-oplacalnosc-produkcji-znikoma-dlaczego

no właśnie dlaczego???

a może dlatego ze za PRL rolnik jak miał 100 tuczników rocznie utrzymał 4 osobowa rodzinę. Dziś pensja minimalna 4300 zł przy średnim wieloletnim zarobku za tucznika  100 zł trzeba miesięcznie na pensje minimalną sprzedać 43 sztuki a rocznie 520 sztuk. Reasumując trzeba tyrać 5x tyle co za komuny. a nie poto była obalana komuna aby tyrać  więcej i mieć mniej. ma być odrotnie. więc 400% wzrost cen to absolutne minimum.

Co do zarzutu ze reszta społeczeństwa będzie mieć np. paliwo za 6 zł a dlaczego??? przy dzisiejszej cenie ropy max 4,5 paliwo dla mieszczucha, to jawne krojenie  podobnie jak cena wyrobów w sklepie nie ma podstaw aby cena kiełbasy była droższa niż 2x ceny skupu kabana.

Simpelnic co do twojej wypowiedzi wiem jak to jest być wywłaszczanym. Przez moje grunta ma być KDP dla CPK.  i podobno ma być do dla dobra wspólnego  dla dobra kraju więc dla dobra kraju można w takim razie wywłaszczyć animex - skoro rolnika można to dlaczego nie można animex ???

p.s przypominam ze ani Sokołów ani animex  i inne firmy z branzy rolnej nie stworzyli zadnej firmy  oni powstali z wywłaszczenie. 100% zakładów przetwórczych nikt nie budował tylko kupił w ramach prywatyzacji za marne grosze od państwa czyli i rolników. Mam ci przypomniejć jak PGR prywatyzowali sprzedawali 2000-3000 ha sprzet , inwentarz za cenę..... niejednokrotnie inwentarza w chlewie!!!!.  To było prawdziwe wywłaszczenie, a teraz zakłady wielkie paniska wolnorynkowe.

Reasumując w trzodzie chlewnej nigdy nie będzie lepiej puki zakłady nie będą w rękach rolników a nie jak obecnie w korporacji.

• Like 1
Opublikowano

Jak świnki szły w górę cena to pełno komentarzy a jak spadły o złotówkę to siedzimy cicho czy o co chodzi. Zagląda tu jeszcze ktoś 🤣🤣🤣

Małopolska 8.3-8.6 zł maciora 5.5-6 zł 

Opublikowano
45 minut temu, bandzior11 napisał:

Jak świnki szły w górę cena to pełno komentarzy a jak spadły o złotówkę to siedzimy cicho czy o co chodzi. Zagląda tu jeszcze ktoś 🤣🤣🤣

Małopolska 8.3-8.6 zł maciora 5.5-6 zł 

A to nie wiesz że żniwa 

Opublikowano
24 minuty temu, Ogrodnik3768 napisał:

A to nie wiesz że żniwa 

A wiem dziś już po żniwach wczoraj dopierdzieliło . A ty jak masz żniwa to pewnie nawet do chlewni nie zaglądasz. 

Jęczmień jary nie wyglądał ale sypie ładnie na najlepszych stanowiskach  8 ton chodź tam gdzie brakło wilgoci  to 4-5 ton. 

Pszenżyto też będzie 8 z przodu ale 14 Wilgotność wykoszone przed burzą zostało jeszcze 8 ha pszenżyta i 4 ha jęczmień jary i 4 ha pszenicy 

Moje żniwa 🤣🤣🤣

Opublikowano
6 minut temu, bandzior11 napisał:

Jęczmień jary nie wyglądał ale sypie ładnie na najlepszych stanowiskach  8 ton chodź tam gdzie brakło wilgoci  to 4-5 ton. 

Pszenżyto też będzie 8 z przodu

Taaaa no jakby inaczej.

Opublikowano
57 minut temu, Desperado napisał:

Taaaa no jakby inaczej.

Jak dasz 250 kg polifoski 8 pod korzeń zasiejesz 17-18 marca zrobisz ochronę t1t2 nie wspomnę o 2 dawkach RSM 32 250 l i 100 l . Odmiana Feedway. Jakby wody dostał więcej to by nie zredukował pieterek i było bo pewnie 10 ton co miało miejsce w 2021 roku 10160 kg ważone na wadze po zbiorze. 

A co dostał jeszcze mój jęczmień to wszystko nie można napisać niech każdy się uczy a nie mówi że niemożliwe . 

U nas siali jęczmień po świętach to sypie 2-3 ton.