Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To chyba już teraz powoli do góry z ceną miejmy nadzieję...

22 godziny temu, Mateuszmq napisał:

Dziś pojechały po 9,15 za E do lokalnego zakładu. Od poniedziałku animex 9,25 za E ma płacić.

Opublikowano

U.mnie np próbowałem prestarterow do prosiąt z firmy blattin,bio feed i neoreol i żadnego nie chcą jesc , patrzą się jakbym trutkę im dal. Po jednym nawet sraki dostaly ze rady dac nie moglem. Teraz kupuje koncentrat i kręcę sam i jedzą aż miło. I nie wiem co to biegunka. Pakują w to nie wiadomo co. Kiedyś jak dało się granulki to na swoją patrzeć nie mogły a teraz na odwrót.

Opublikowano

@Dontcryobecnie to można dostać palpitacji serca przy wyborze, większość wytwórców robi 3 wersje tego samego produktu która mocno różni się składem i ceną w moim przypadku za premix dla tuczników można zapłacić 180 zł/25kg[bieda wersja] jak  i 225zł [de lux wersja] ten sam producent, koncentrat dla prosiąt 25% -147zł za 25 kg [wszystko produkcja lnb]

Opublikowano

Czytam na interii jakiś wywiad z prezesem UPEMI - Różańskim i dowiaduję się, że ceny w sklepach mięsa i wędlin niedługo wzrosną, bo zakładom i przetwórcom rosną koszty. Jednocześnie ubolewa że na naszym rynku dominują małe gospodarstwa bo one słabo tną koszty. Fascynujący wywiad - zakłady aby "wyjść na swoje" podniosą ceny, a rolnik ma ciąć koszty 🙆‍♂️ Skąd się takie pajace biorą?

• Like 1
Opublikowano
Dnia 29.01.2023 o 20:25, albert1991 napisał:

Panowie jaki premiksy lub koncentrat polecacie ?

Sokołów 9.15 wbc  w czwartek było 

Już nie hoduję świnek, ale dla tuczników najlepszy moim zdaniem był STRONG z nutreny.

Opublikowano

Od jutra podwyżki. Co do premiksu z czystym sumieniem mogę polecić wipasz. Od kilku lat bez problemów. Przyrosty od 970 do 1230gram w zależności od partii. Zużycie 2,55-2,73. 

Opublikowano

A zboże co mówicie, mam jeszcze trochę zapasu ale widzę że giełda do góry, lepiej kupić czy czekać jeszcze trochę bo mam tak na około 2 miesiące dobrze jeszcze w silosach

Opublikowano
11 minut temu, Ukasz121 napisał:

A zboże co mówicie, mam jeszcze trochę zapasu ale widzę że giełda do góry, lepiej kupić czy czekać jeszcze trochę bo mam tak na około 2 miesiące dobrze jeszcze w silosach

Jak masz kasę ja bym kupował, różnie może być po ile u Cb ostnio pytałem jęczmień to w.......i cenę 1600😂

• Haha 1
Opublikowano

Cenić się mogą tylko kto im kupi po zawyżonej cenie. Ja często taniej znajdę gdzieś od firmy, niż u okolicznych rolników i bez jeżdżenia, z transportem na gospodarstwo. 

Opublikowano

U mnie taniej niż 1200 też nie ma, jedno ogłoszenie było po 1100 ale myślałem że będzie jeszcze taniej no i już go nie ma 😂 a w jednej firmie dzwoniłem i ponoć mam dostać wannę żyta za 1000 ale sam nie wiem bo obawiam się o jakość...

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

No właśnie o to mi chodzi skąd tacy ludzie się biorą, trzeba samemu jechać, zapłacić za wagę i w dodatku cenią o wiele więcej niż cena rynkowa. 

Tyle że tacy wywiozą na skup dostaną dużo mniej i nawet się nie odezwa a ciebie czy mnie by chcieli wydoić bo masz świnie i drogie to ci się zwróci 

Jak jeden przyszedł z propozycją mówi że ma to i to po tyle mówię że ceny są niższe i że w tej cenie to wolę kupić od firmy z dowozem to kuźwa byłem najgorszy zrobiony na wsi bo kupić od bidnygo chłopa nie chce no ale przepłacać o 450zl na tonie to ja nie bede

• Like 2
Opublikowano
Dnia 30.01.2023 o 19:08, krilan06 napisał:

Czytam na interii jakiś wywiad z prezesem UPEMI - Różańskim i dowiaduję się, że ceny w sklepach mięsa i wędlin niedługo wzrosną, bo zakładom i przetwórcom rosną koszty. Jednocześnie ubolewa że na naszym rynku dominują małe gospodarstwa bo one słabo tną koszty. Fascynujący wywiad - zakłady aby "wyjść na swoje" podniosą ceny, a rolnik ma ciąć koszty 🙆‍♂️ Skąd się takie pajace biorą?

Niestety ale w tym jest dużo racji fermy wykończą hodowców z obsadą do 1000szt pozostaje to tylko kwestią czasu, spotkałem się w okolicy  z kosztami paszy na jednego tucznika ok 250 zł[ zboże stanowilo tylko 30% w dawce żywieniowej] co w normalnym przeciętnym chłopskim gospodarstwie jest nie do osiągniecia