Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

i co to daje? mamy większą prędkość ale żeby to osiągnąć trzeba odchudzić sieć trakcyjną i zmienić sposób zasilania,same równe tory to za mało dlatego na prądzie stałym(m. in. w Polsce) więcej nie wyciągniesz jak 160-180 na godzinę

teoria BCS

Opublikowano
7 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

Po co się jeździ wypoczywać tam gdzie tłum i zgiełk?

ja mieszkasz caly rok na zadupiu jak ja, to pasowalo by na urlop sie troche odchamic..

tlum to jest rano w 229 na salwator...

w piekna i ciepla lipcowa niedziele ubieglego roku to nawet przy wejsciach na plaze nie bylo duzego tloku..

4 godziny temu, racyl napisał:

miejsca ci się pomyliły. nie każdy chodzi tam gdzie TY

na stacji -kurna to chyba bp bylo - pare killometrow od romana , gdzie jest ostatnia bezplatna toaleta przed czechami to kobiety okupowaly meska toalete,ledwo sie dopchalem do pis-uaru , a tu z kabiny kobieta w wieku mocno poprodukcyjnym wychodzi 🤣, spotkaly sie 3 autokary turystow i zrobil sie w damskim tlok..

4 godziny temu, mirro napisał:

Hel występuje tam w obiegu chłodzenia elektromagnesu. Powinno go tam być koło 60-70 litrów, bo jest płynny.

Cena z dojazdem do Polski( jedna firma w Europie się tym zajmuje) 30 tyś euro.🤣

butla helu medycznego z 25 lat temu kolo 1000 zl kosztowala,  w oswiecimiu je napelniali , pojemnosc miala 8 litrow.  

firma w ktorej pracowalem sprzedawala je roznym instytutom naukowym  a tym co zostalo w butlach zwrotnych napelnialismy na fuche balony kiermaszowe. najwieksze zamowienie mielismy od rmf na inwazje mocy.

w rozliczeniu dostalismy pare kartonow prezerwatyw z zoltym logo rmf -ja bylem po slubie wiec dalem  kuzynce karton 100 sztuk 🤣. kurna wtedy nie wiedziala, ze  nie moze miec dzieci i w sumie sie zmarnowaly.

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

za wysokie progi dla ciebie ?

Na bardziej ambitną ripostę intelektu zbrakło? Takich prostackich i prymitywnych wstawek odnośnie , że tak ujmę, sfery erotycznej , nie ma tu absolutnie nikt. Najczęściej takie wynurzenia miewasz w weekendy więc wiadomo o co chodzi😁

Opublikowano

mądrości zawarte w rozporządzeniu unijnym dotyczącym budownictwa

Mieszkańcy UE będą płacić za emisję CO2 z budynków mieszkalnych oraz ogrzewania. Podniesie to koszty utrzymania mieszkań i domów.

Od 2027 r. budynki mieszkalne zostaną włączone do ETS – unijnego systemu limitów emisji CO2.

Najbliższe lata to dekarbonizacja i renowacja energetyczna budynków. 75% zasobów budowlanych w UE jest nieefektywnych energetycznie i będzie musiało być dostosowane do nowych norm. Długoterminowy cel: każdy istniejący budynek w UE do 2050 r. będzie bezemisyjny.

Każdy kraj członkowski ustanowi wkrótce "Krajowy Plan Renowacji Budynków". Co 2 lata będą wymagane sprawozdania z postępów prac. Wejdą w życie "paszporty renowacji", które będą udostępniane właścicielom budynków. 

Każdy kto wystawia dom lub mieszkanie na sprzedaż musi zawrzeć oświadczenie, że dom po zakupie musi przejść renowację energetyczną. Takie oświadczenie jest też wymagane w akcie notarialnym. Czyli kupując dom, należy doprowadzić go do odpowiedniej klasy energetycznej w ciągu 5 lat. Za brak spełnienia wymogów remontowych grozi kara administracyjna do 200.000 €. Następnie wyznacza się kolejny termin obowiązkowego remontu. (W Belgii wprowadzono od 01.01.2023 r. obowiązkową renowację i dostosowanie do wymogów energetycznych każdego zakupionego domu (również spadek lub darowizna). We Francji wprowadzono od 1 stycznia 2023 r. zakaz wynajmu nieruchomości, która nie spełnia określonych norm efektywności energetycznej).

Każdy budynek będzie posiadał świadectwo charakterystyki energetycznej wg unijnego wzoru. Każde ogłoszenie sprzedaży lub wynajmu mieszkania będzie musiało mieć w treści zawartą klasę energetyczną. Świadectwo energetyczne będzie musiało wisieć w widocznym miejscu w każdym budynku publicznym.

Od 2030 każdy nowy budynek, również mieszkalny, będzie musiał być bezemisyjny, zgodnie z wytycznymi UE. Niegenerujący emisji gazów cieplarnianych, ogrzewany ze źródeł odnawialnych. Każdy nowy budynek mieszkalny i niemieszkalny będzie musiał posiadać panele fotowoltaiczne.

Każdy nowy budynek mieszkalny deweloperski będzie musiał posiadać instalację wbudowanego okablowania dla co najmniej 50% miejsc parkingowych, aby umożliwić zamontowanie stacji ładowania w każdym momencie. Nowe budynki będą musiały posiadać stacje ładowania samochodów elektrycznych.  Będą też musiały posiadać parkingi dla rowerów.

Unia Europejska planuje wprowadzić zakaz przyłączania gazu do nowo powstających domów/budynków od 2027 r.

Państwa UE ustanawiają kary za narusznie dyrektywy. Przewidziane kary muszą być skuteczne, proporcjonalne i odstraszające.

budynki bezemisyjne już za kilka lat a urzędnicy bezmózgowi już od dawna, kto takich kretynów wybiera? teraz doprowadzili do kryzysu energetycznego a zaraz doprowadzą do kryzysu mieszkaniowego

------------------------------------------------------------------------------------------------

Olaf Scholz podczas posiedzenia klubu parlamentarnego SPD powołał się na rozmowę z Polakiem, którego spotkał podczas joggingu. W taki sposób kanclerz Niemiec bronił swojego stanowiska w sprawie czołgów Leopard 2 - informuje dziennik "Sueddeutsche Zeitung" cytowany przez portal Deutsche Welle.
"Scholz miał powiedzieć uczestnikom spotkania, że po wspólnym zdjęciu Polak serdecznie podziękował za niemieckie wielkie wsparcie dla Ukrainy i poradził kanclerzowi, aby nie dał się zwariować żądaniami dotyczącymi Leopardów, wysuwanymi przez polski rząd".

chyba tuska spotkał :D

on jest jeszcze głupszy niż większość naszych polityków, co za kretyn

• Haha 2
Opublikowano
6 godzin temu, nie napisał:

Olaf Scholz podczas posiedzenia klubu parlamentarnego SPD powołał się na rozmowę z Polakiem, którego spotkał podczas joggingu. W taki sposób kanclerz Niemiec bronił swojego stanowiska w sprawie czołgów Leopard 2 - informuje dziennik "Sueddeutsche Zeitung" cytowany przez portal Deutsche Welle.
"Scholz miał powiedzieć uczestnikom spotkania, że po wspólnym zdjęciu Polak serdecznie podziękował za niemieckie wielkie wsparcie dla Ukrainy i poradził kanclerzowi, aby nie dał się zwariować żądaniami dotyczącymi Leopardów, wysuwanymi przez polski rząd".

Nasi też montowali przypadkowe spotkania z pewną Panią z Lasów Państwowych, która udzielała ciepłych wypowiedzi jako zadowolony obywatel RP.😂

Jak Niemcy będą musieli poświęcić Panią Minister Obrony, to ją poświęcą, Tylko jest jeden mały problem. A tym problemem ich obywatele.

Opublikowano

No i to co chcą nasi przekazać, to 10 sztuk. Czyli ni w pizdę ni w oko. Bo wtedy trza takie samo zaplecze jak dla batalionu. Czyli nasi tak wogóle to kręcą polityczną gówno burzę, 

Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

Zdjęcie

To ja jestem w tych 3 procentach 

Opublikowano
14 minut temu, racyl napisał:

Zdjęcie

Racuch a księdza  po kolędzie przyjąłeś 🤔 , pewnie tak na pokaz bo co by sąsiedzi powiedzieli 😉

Opublikowano

6 minut temu, witejus napisał:

Sezon truskawek się skończył to zatrudniłeś się w farmie troli?😂

Ja przynajmniej mam jakieś zajęcie.  ŻEBY mieć pieniądze to muszę najpierw włożyć, napracować się a TY ciągle to samo dzień w dzień

Opublikowano (edytowane)

😝

11 minut temu, racyl napisał:

napracować się

Na farmie taki zapierdol?przelewy z Panamy w dolarach czy z Leningradu w rubelkach?😝

Edytowane przez witejus
Opublikowano
7 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Racuch a księdza  po kolędzie przyjąłeś , pewnie tak na pokaz bo co by sąsiedzi powiedzieli

Ksiądz po kolędzie to jakiś wyznacznik 🤣 Może obowiązek tak jak przegląd kominiarski 🤣

Jak ma się coś wydarzyć to się wydarzy bez względu na to czy ksiądz przyjdzie czy nie a jak ktoś wierzy że wizyta księdza przed czymś uchroni to jest zwyczajnym głupcem

Dokładnie w styczniu 4 lata temu miałem pożar domu, świeżo po wizycie księdza i przed niczym to nie uchroniło

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

Dokładnie w styczniu 4 lata temu miałem pożar domu, świeżo po wizycie księdza i przed niczym to nie uchroniło

A może uchroniło cię przed tym że sam się nie spaliłeś w tej chałupie.🥴

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v