Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

Sracz z kosmosu spadł , a tu krzyczą rakieta , ziemię zadrapała .

kosmosie  unoszą się wszelkiego typu odpady takie jak niedziałające satelity, zużyte elementy rakiet czy fragmenty uszkodzonego sprzętu. Zaśmiecają one kosmos, ale mogą być one także niebezpieczne, gdyż poruszają się z dużą prędkością i mogą zderzać się z innymi ,  obiektami. Mogą spaść na ziemię .

Ale to był stary kib...l

jako to ma związek z tą ruską rakieta która se bezkarnie latała u nas?

Opublikowano

no ciekawe spojrzenie.... niczym Macierewicz to widzisz... tak odmiennie,,,

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, jacus napisał:

z ciekawosci tez zapytam - jaka trawa w chorszczy,kolo szpitala jest co kosic,rosnie ladnie,kwiatki kwitna ?? daj ci cos poplewic ?? wychodzisz do ogrodu na ile godzin ??

Widzę że bywasz często to po co mnie pytasz ...Ja zdrowy i silny 🤭

naprawdę nie potrafisz opisać tej zacofanej  agrotechniki  ...poczytaj może i spróbuj 🤷‍♂️

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
39 minut temu, jacus napisał:

ty zartowales o ilach II klasy wiec ja o czarnoziemiach V .....

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dust_Bowl

Co rozumiesz przez ił?

37 minut temu, galan99 napisał:

Jak Ruska rakieta , kto ja widział i co ona zrobiła nic , wiec to nie  była rakieta , tylko dziki poryły . Lub kibelek spadł .

To czemu cały rząd kłamie ze to była rakieta?

Opublikowano

il to il czego nie rozumiesz-mam ci wyslac do paczkomatu probke ?? taka bryle to musisz tylnym kolem ciagnika najechac zeby rozbic bo przednie jest za lekkie.

z takiego ilu to sie cegle zendrowke robilo- takiej nie rozbijesz .

gdy zaorzesz glebiej to skiba stoi na sztorc ..ja tylko pod kukurydze i po niej orze a tak to talerzowka idzie.

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Widzę że bywasz często to po co mnie pytasz ...Ja zdrowy i silny 🤭

naprawdę nie potrafisz opisać tej zacofanej  agrotechniki  ...poczytaj może i spróbuj 🤷‍♂️

urojenia masz coraz wieksze- to czemu krowy sprzedales gdy mleko bylo po 3 zl ???  to najlepszy przyklad twojego zdrowia umyslowego.

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

gdy zaorzesz glebiej to skiba stoi na sztorc ..ja tylko pod kukurydze i po niej orze a tak to talerzowka idzie.

A czemu pod kukurydzę nie można bez orki? 

Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał:

Paprok tylko talerzowka po wierzchu przejeżdża, to nic dziwnego że 2t owsa mu urosło. U nas tylko dziady doplatowe tak robią. A prawdziwi gospodarze to albo pług, albo spulchnianie specjalnymi agregatami, a nie jak dziady bomecikiem po wierzchu ;)

• Like 1
Opublikowano

nawet w temacie uprawy roli-o ktorej nie macie  zielonego pojeciawychodiz ze macie problemy psychiczne..

najnormalniejszy wydaje sie trzezwy roman 😂,bo on ma taka glebe a wy nie...

tomus-dziecko specjalnej troski, miales ostatnio jakas wywrotke na motorze ? kask  nie uchronil ??

ten owies to byl na piasku -kup bilobil 

• Haha 1
Opublikowano

Ja...wszyscy mamy problemy psychiczne a ty i roman jesteś normalny 🤭

gdybyś nie był sieroto to byś wiedział ze się nie nadajesz na rolnika i tyle 

kaleczysz tą ziemie i siebie i tyle ...

• Haha 1
Opublikowano

a masz co do tego jakies watpliwosci ze masz problem ??  nie jestes jedyny w tym gronie.

czemu sprzedales krowy gdy mleko bylo po 3 zl ?

nogi masz zdrowe,kregoslup tez, w nocy nie spisz ,rano wstajesz wczesnie-to tylko jeden problem sie nasuwa.

Opublikowano (edytowane)

golebi mózgu  doilem do grudnia 2022 i właśnie temu nie zlikwidowałem wcześniej bo była taka cena ...Mało tego mam krowy nadal ..potrafisz to pojąć psycholu ....🤣🤣🤣🤣

porostu ograniczam stado i przechodzę na mamki 

co mam doić tera za te nędzę ....Ty masz jaki rozum człowieku czy tylko posrane swoie zwidy wierzysz ?

mi nie brak doić krowy ...rozumiesz to ?

śmierdzisz dziadem na całe forum i wszędzie szcekasz a nędza na kilometr i tyle ..

połamane graty i kule u nogi a exspert od męskości co syna nie wiedział jak zrobić ...Cyrk na kołach .🤭

Ja nie muszę siedzieć krowie pod ogonem bo mamy z synem 90 ha a nie 4 jak ty małorolny pryszczu ...🤷‍♂️

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)

W kolejce po socjal , wyciągają ręce mleczarze .

Czy rolnicy produkujący mleko dostaną pomoc? "To nie jest decyzja na pstryk długopisem .

Pogłębia się kryzys na rynku mleka. Rolnicy, przerażeni spadającymi cenami skupu, dopominają się pilnej pomocy. - To nie jest decyzja na pstryk długopisem - odpowiada im komisarz Janusz Wojciechowski.

Koszt wyprodukowania litra mleka to 2 zł-2,50 zł/l"

Spadek cen i wizja kolejnych obniżek martwi szczególnie rolników, którzy od miesięcy apelują do resortu rolnictwa i komisarza Janusza Wojciechowskiego o pilną interwencję.

Polska Izba Mleka: część zakładów może zniknąć z polskiej mapy mleczarstwa .

Wszędzie tylko socjal jak powiadają , że wyprodukowanie litra mleka to koszt 2,5 a koszta mleczarni , koszta sklepu to mleko w sklepie . Musiało by kosztować 10 zł . Nie realne mleko w sklepie maks , 4 zł . Dla rolnika to cena 1,5 zł.

Niech wprowadzą na stałe dopłaty do pszenicy każdej tony 500 zł .

Do litra mleka dopłatę 1,5 .

Akcyza na paliwo 2 zł .

Do świni do 1 kg  , 5 zł .

Do rzepaku by się opłacało do każdej tony 1000 zł .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

😂tomus-dziecko specjalnej troski, miales ostatnio jakas wywrotke na motorze ? kask  nie uchronil ??

ten owies to byl na piasku -kup bilobil 

Wszyscy tu widzimy, że jesteś zwykły dziad z małopolski co wyżej sra niż dupe ma ;) niby II klasa gleby, taki znawca kukurydzy, a 12t mokrej kukurydzy z ha to dla niego wyzwanie, a jak ktoś potrafi unosić 15t mokrej z ha co wcale nie jest jakimś wyzwaniem, to oszust wg Jacka placka, bo to niemożliwe, bo on tyle nie kosi xD

Ile to już mnie od oszustów wyzywali jak mówiłem ile kukurydzy, truskawek czy bobu zbieram, ale jak to w 4 literach mam, bo to moje plony i moje pieniądze, jeżeli ktoś się spyta jak to robię, to podpowiem, ale jeżeli ktoś mnie wyzywa od kłamców a potem szuka pomocy to wtedy nie pomagam ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
50 minut temu, jacus napisał:

czemu sprzedales krowy gdy mleko bylo po 3 zl ?

Tu bardzo łatwo wytłumaczyć.

Drogie mleko, droga krowa.

Kupców w bród.

Podaż popyt.

Tak samo z uprawami. Drogi owoc to nie sądzić a wypychać swoją sadzonkę póki cenę trzyma.

Opublikowano

Zły tok myślenia, bardzo zły. Ja doiłem do końca. Gdy mleko staniało krowiarze zaczęli szukać krów aby się odkuć i wtedy sprzedałem. Jeszcze o dzierżawy pytali he he.

Opublikowano

tak wyglada prawda u normalnych ludzi ..

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

golebi mózgu  doilem do grudnia 2022 i właśnie temu nie zlikwidowałem wcześniej bo była taka cena ...Mało tego mam krowy nadal ..potrafisz to pojąć psycholu ....🤣🤣🤣🤣

porostu ograniczam stado i przechodzę na mamki 

co mam doić tera za te nędzę ....Ty masz jaki rozum człowieku czy tylko posrane swoie zwidy wierzysz ?

mi nie brak doić krowy ...rozumiesz to ?

śmierdzisz dziadem na całe forum i wszędzie szcekasz a nędza na kilometr i tyle ..

połamane graty i kule u nogi a exspert od męskości co syna nie wiedział jak zrobić ...Cyrk na kołach .🤭

Ja nie muszę siedzieć krowie pod ogonem bo mamy z synem 90 ha a nie 4 jak ty małorolny pryszczu ...🤷‍♂️

psychiatra ci zabronil ??

ja bydlem miesnym zajmowalem sie wtedy, gdy  ty myslales  ze limousine to elgancki samochod.

mamy z synem  😂-tak naprawde to w tym ile jest naprawde twojego ,ile syna a ile synowej -jej  pewnie z polowa .

to tak jabym ja napisal ze mam  z corka 2 mieszkania i blizniaka w krakowie i pare ha budowlanego pod wieliczka 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Tu bardzo łatwo wytłumaczyć.

Drogie mleko, droga krowa.

Kupców w bród.

Podaż popyt.

Tak samo z uprawami. Drogi owoc to nie sądzić a wypychać swoją sadzonkę póki cenę trzyma.

zamiast zboz mozesz zasadzic czy zasiac w w pare dni- obory czy bazy paszowej w pare dni nie zalatwisz-gdzie te dodatkowe krowy wsadzisz gdy obory pekaja w szwach i co jej dasz jesc gdy wszystko na styk albo trzeba drogo dokupic ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v