Chłoporobotnik

Pogoda rolnicza 2023 i nie tylko

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
28 minut temu, danielhaker napisał:

No żebyś mocznika pożałował, a dał soli, to można by było poprawić mocznikiem w drugiej dawce, ale potasu już nie uzupełnisz. Coś tam z zasobności pociągnie jeśli ma

Gnój jeszcze był 

17 minut temu, szymon09875 napisał:

Ty nie umiesz ustawić rozsiewacza ustawić w granicy błędu 50kg ? 

No nie bardzo , tak na oko jadę i patrzę jak na polu leci . Drugą dawkę jak ustawiałem na pszenicy to pierwszy hektar wyszedł 400;kg saletrzaku 😐

Qwazi    5125

@marcin19071980 @Pafnucy12 a polazłem dalej, bo mi się przypomniało, że obok sąsiad ma też owies. Siał dwa dni później. Tak to wygląda w porownaniu

IMG_20230509_124455_684.jpg

Pafnucy12    4811
1 minutę temu, Qwazi napisał:

@marcin19071980 @Pafnucy12 a polazłem dalej, bo mi się przypomniało, że obok sąsiad ma też owies. Siał dwa dni później. Tak to wygląda w porownaniu

Łooojjj...😪

Wiadomość z agroFakt.pl

Qwazi    5125
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Łooojjj...😪

Noooo...chłopak gospodaruje na ziemiach podobnych do Marcina, dwie wsie dalej, a to wziął w dzierżawę w tym roku. Raczej tam niczego nie pożałował, bo poszedł i obornik i nawóz, ale....tutaj Jacuś ma pole do popisu...niech analizuje i stawia diagnozę 

5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Jak tak wszyscy pokazujecie to i ja bingo siany w pierwszej połowie kwietnia 

IMG_20230509_124102_657.jpg

No i czegoś Ty płakał,że masz takie słabe. Z garści też poszło odpowiednio

drobny    195

Panowie ile g kwasku do 100l wody??

marcin19071980    3463
30 minut temu, Qwazi napisał:

Myślę, że tragedii nie ma. Nie chciało mi sie iść dalej. Tu od początku pola, jakieś 30 m w głąb, był kiedyś kopany żwir i zawsze jest tu wszystko gorsze. Ale i tak, jak na 20kg N i obornik, to uważam, że jest dobrze. Tym bardziej, jak porównuje z tym, co ludzie na wsi mają

No i jasna sprawa.Jeden ma taką ziemię drugi inną i jakoś trzeba żyć.

20 minut temu, Qwazi napisał:

Trochę taki słabowaty delikatnie mówiąc.

19 minut temu, Qwazi napisał:
24 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Noooo...chłopak gospodaruje na ziemiach podobnych do Marcina, dwie wsie dalej, a to wziął w dzierżawę w tym roku. Raczej tam niczego nie pożałował, bo poszedł i obornik i nawóz, ale....tutaj Jacuś ma pole do popisu...niech analizuje i stawia diagnozę

Tak na moje nie znające się oko to fosforu i potasu brakuje.I z wapnem też by mógł się przeleciec

• Like 1

Agrest    22501
21 minut temu, Qwazi napisał:

No i czegoś Ty płakał,że masz takie słabe. Z garści też poszło odpowiednio

Przejrzyj galerię Marcina. Zboża ma piękne.

Zgrywa się po prostu.

Nawet kiedyś wystawiłem tezę że nie zdziwiłbym się gdyby i potomka miał, a bidulił że nie ma gdzie go spłodzić🤭

• Thanks 1

soltys48    17962
19 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@soltys48 siejesz owsa 🤔 Regulacje robisz ?

Sieje i robię ale.....

1 mój owies jest siany jak 99% forum nawet nie myśli o nasionach

2 nawożenie ma jak co najmniej pszenżyto 

Qwazi    5125
8 minut temu, Agrest napisał:

Przejrzyj galerię Marcina. Zboża ma piękne.

Zgrywa się po prostu.

Nawet kiedyś wystawiłem tezę że nie zdziwiłbym się gdyby i potomka miał, a bidulił że nie ma gdzie go spłodzić🤭

Zauważyłem. Nawet to wprost napisałem już kilka razy

• Like 1

Łolek    10566
Napisano (edytowany)

Normalnie uj mnie szczela mokro zimno i o 

Jakby nie to że najebałem qq jak baba placków na majowy odpust to już by siewnik na polu stał 

IMG_20230509_123119.jpg

Edytowano przez Łolek

jacus    2664
Napisano (edytowany)

wszyscy daja zdjecia wiec ja nie bede......

4 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

placek zara sprowadzi swoją wiedzą i doświadczeniem całe forum do 2 ton z ha na 2 /3 klasie ziemi ....🤭

agrotechnika wróci do połamanego zetora i wiekowej talerzówki która gówno jest warta do uprawy i tyle 

kaftan poluznili ??

4 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

pisał że mocznik zadziała dopiero po skoszeniu ...placek to ile dni  kuku rośnie u ciebie ?🤣🤣

znowu cos bredzisz- przeczytaj artukul 

4 godziny temu, Qwazi napisał:

Mimo wszystko dobrze byłoby, zebyś trzymał pion głową do góry, bo woda ma to do siebie, że przepływa w rejony, gdzie jest niżej🤷...a jak stoisz na głowie to...

ja inwalida na glowie??

4 godziny temu, Leszy napisał:

Zależy jaka wieś. U nas np. to się miasto zaczyna zbliżać pomału.  

gdy chcieli kawalek wsi przylaczyc do krakowa to komitet protestacyjny zalozyli i referendum chcieli robi- i pomysl poleg w przedbiegach.

3 godziny temu, witejus napisał:

Wyobraź sobie że w miarę zdrowi ,czego o tobie nie można powiedzieć

ja nie pytam o zdrowie fizyczne..

3 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Zostałeś na pewnym etapie. To nie jest dobrze.

Wiedzę zdobywa się ciągle.

A pytałem, by porównać. U mnie owies można i za tydzień pryskać. Zimno wzrost zahamowało.

Dodam że w okolicy nikt nie pryskał owsa... Tak że nadal do d*py te Twoje mądrości z tyłka 

ja mieszkam na drugim koncu polski i mam ci doradzac kiedy masz pryskac owies ??  u was tez wieje ?wystaw glowe za okno.

ja moge i za miesiac 😂.znam takiego co jeszcze zimowego nie opryskal na chwasty..

3 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

@jacus może być?

16836221956366526680457693723421.jpg

sprawdz w jakiej fazie rozwojowej jest i porownaj z tym co masz w etykiecie srodka i pryskaj albo i nie.. to twoj owies a nie moj.

akurat w tym roku mojego nie zobaczycie w czasie transmisji tour de polgne- pszenice mam przy drodze.

2 godziny temu, Qwazi napisał:

Jak dla mnie to ładny, chociaż widać, że temperatura go troszkę trzyma. Ale Jacuś pewno stwierdzi odmiennie...że zła agrotechnika, schrzanione nawożenie...

a co mnie obchodiz czyjs owies ?? 

2 godziny temu, marcin19071980 napisał:

Różnice w wielu przypadkach polegają na tym że nasz preparat jest lepszy od konkurencyjnego bo coś tam.Z praktyki wiem że wielu doradców wypowiadający się w artykułach jest na garnuszku firm produkujących różne ŚOR.W moim regionie jest organizowane w okresie letnim i jesiennym sporo różnych spotkań i prelekcji naukowych dotyczących uprawy warzyw na których kilkukrotnie byłem.Z czystym sumieniem mogę stwierdzić że są to spotkania typowo promocyjne sponsorowane przez kogoś tam i czujesz się na takiej pogadance jak owca do ostrzeżenia.A prelegent uważa się za geniusza bo ma przed sobą stertę wykresów i cyferek.Oczywiscie czasem są jacyś normalni którzy wiedzą że ta makulatura co najwyżej na kompost się nadaje bo papier swoje a życie swoje ale to już coraz rzadziej i jest to gatunek na wymarciu.Żadna szkoła i teoria nie zastąpi praktyki.Akurat tak się składa że miałem możliwość obserwacji adepta szkoły rolniczej w Wojsławicach i na szczęście po dwóch latach stosowania wiedzy tam nabytej porzucił fałszywą ścieżke.

ja mam kolege ze szkoly, ktory jest  przedstawicielem czolowej swiatowej firmy nawozowej- kurna jak on ma gadane.. nawet mi wciasnal swoje pordukty jednym razem..

2 godziny temu, Łolek napisał:

@jacusty w tych olimpiadach to coś zdobyłeś czy tylko brałeś udział 

Marcin nie daj się wciągnąć 😉

A po drugie co ty tam wiesz, Jacek wie bo na olimpiadzie był 

Syn jest tech wet aplikował do kilku firm które zaopatrują hodowców i się nie dostał a do jednej przyjęli goscia co handlował kosmetykami, masz sprzedać nie doradzać taka prawda 

puchary,dyplomy, zwolnienie z egzaminu praktycznego , no i huqwarne.

2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Pod koniec tygodnia. Za zimno jeszcze jest. Ma być cieplej. W takich temperaturach jak teraz są to słabo może zadziałać...

@jacus a wiesz od czego to?.

Robię porządek w drugiej stodole i się mi wyłoniło...

16836247211465322026852782200674.jpg

mysmy takie porzadki robili z 30 lat temu. ale czegos takiego nie mialem

1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Aż żal tą Polifoske siać.Ja pier....4670.

IMG_20230509_115816_230.jpg

obecna sytuacja spowodowala ze po raz pierwszy od 30 lat za nawozy, opryski,paliwo placicie tyle co my...

1 godzinę temu, Łolek napisał:

Daniel jak to się ma do max 170 kg N na  ha przy zakładanym plonie 12t 

ty tak na powaznie pytasz ??? nie wiesz ze w glebie znajduje sie  azot  dostepny dla roslin ???  bez komentarza....

u mnie bez nawozenia-wujek dla kur tak sial lata, to z 4 tony mokrej spokojnie urosnie.

to chodzi o nawozy naturalne- ogolnie  wkukurydzy mozna dac 240 kg n a w pszenicy 200 kg ze wszystkich zrodel.

Edytowano przez jacus

buk, humor ,seks ,rokendrol.

DANDYS    3067

widzieliście taki baner?https://vm.tiktok.com/ZGJH8nU9h/

Pafnucy12    4811
5 minut temu, jacus napisał:

akurat w tym roku mojego nie zobaczycie w czasie transmisji tour de polgne- pszenice mam przy drodze.

Zbyt mało danych...

Łolek    10566
3 minuty temu, jacus napisał:

wszyscy daja zdjecia wiec ja nie bede......

kaftan poluznili ??

znowu cos bredzisz- przeczytaj artukul 

ja inwalida na glowie??

gdy chcieli kawalek wsi przylaczyc do krakowa to komitet protestacyjny zalozyli i referendum chcieli robi- i pomysl poleg w przedbiegach.

ja mieszkam na drugim koncu polski i mam ci doradzac kiedy masz pryskac owies ??  u was tez wieje ?wystaw glowe za okno.

ja moge i za miesiac 😂

ty tak na powaznie pytasz ??? nie wiesz ze w glebie znajduje sie  azot  dostepny dla roslin ???  bez komentarza....

u mnie bez nawozenia-wujek dla kur tak sial lata, to z 4 tony mokrej spokojnie urosnie.

No na poważnie, bo dla mnie Marcinowe ponad 300 kilo mocznika to przesada  dlatego zapytałem nie że za mało tylko za dużo 

PAN88    1368
2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Droga ta sól ,385 zł 😐 mogę sobie pozwolić tylko po 100 kg na ha , do tego 250 kg superfosfatu prostego i 325 kg mocznika wyszło 🤷 , @Łolek @Qwazi @jacus @soltys48 urośnie kukurydza 🤔

IMG_20230509_112330_462.jpg

Droga sól potasowa u Ciebie. Ja miesiąc prawie temu po 3400 płaciłem za tonę w bb

Pafnucy12    4811
10 minut temu, jacus napisał:

mysmy takie porzadki robili z 30 lat temu. ale czegos takiego nie mialem

A wiesz co to? 

Ja wiem

jacus    2664
5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Zbyt mało danych...

gdy bedzie podany terminarz i godziny startu to ci napisze.

to sie pochwal co ci dziadek w spadku zostawil 

5 minut temu, Łolek napisał:

No na poważnie, bo dla mnie Marcinowe ponad 300 kilo mocznika to przesada  dlatego zapytałem nie że za mało tylko za dużo 

zgodnie  z przepisami mozna dac 240 kg n na ha. 

u na snie ma produkcji zwierzecej wiec nawozem trzeba nadganiac, ja tyle sialem gdy byl tanszy i do tego 200 kg saletry poglownie i 200 kg 8 w podsiewacz. do tego nalistnie ze 2 razy.

w tamtym roku dawki ograniczylem - 200 mocznika i 100 saletry.

kukurydza przerobi wszystko  w granicach rozsadku.

buk, humor ,seks ,rokendrol.

Karol6130    5951
15 minut temu, PAN88 napisał:

Droga sól potasowa u Ciebie. Ja miesiąc prawie temu po 3400 płaciłem za tonę w bb

W woli mocznik 3300

Saletra 2500

Polifoski 4300 z groszem

witejus    7958
33 minuty temu, jacus napisał:

Martw się o zdrowie psychiczne swoje i swojej rodziny, o moją się nie martw.

slawek74    10918
Aktywnyrolnik7245 napisał:

Droga ta sól ,385 zł 😐 mogę sobie pozwolić tylko po 100 kg na ha , do tego 250 kg superfosfatu prostego i 325 kg mocznika wyszło 🤷 , @Łolek @Qwazi @jacus @soltys48 urośnie kukurydza 🤔

IMG_20230509_112330_462.jpg

na uj tyle mocznika 🙆‍♂️ to i tak dopiero za rok zadziała 🤭🤪

Pafnucy12    4811
Napisano (edytowany)
32 minuty temu, jacus napisał:

to sie pochwal co ci dziadek w spadku zostawil 

Całkiem sporo

A to jest jest warsztat tkacki. A właściwie główny korpus tego warsztatu...

32 minuty temu, jacus napisał:

gdy bedzie podany terminarz i godziny startu to ci napisze.

Już Ty nie obiecuj

Cena świń gdzie?

Edytowano przez Pafnucy12

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Rozmawiamy o ciekawych ofertach używanego sprzętu rolniczego na allegro, ale również bla, bla, bla, każdy wie o co chodzi 😉https://www.agrofoto.pl/forum/topic/292290-znalezione-na-allegro-i-nie-tylko-2022/
    • Przez paprykarz123456789
      Witam. Chciałem się zapytać doświadczonych jak poradzic sobie w przyszlosci sobie mimo paru chorób. Właśnie dostałem mlodego rolnika mam kilka chorób.
      Arytmia serca nieustanne problemy z układem pokarmowym oraz układem laryngologicznym. Chciałem się zapytać w jakim kierunku iść. Narazie kończę studia inne niż rolnicze.
    • Przez Ursuss12345
      Dzień dobry,
      sprzedam - zrywaną w sposób ręczny - aronię.
      Na plantacji nie były stosowane żadne nawozy itp.
      Aronia jest uprawiana w sposób ekologiczny, dlatego jest bardzo zdrowa To idealne rozwiązanie na rozmaite przetwory - jak choćby soki i dżemy
      Cena (do negocjacji) - odbiór w Skrzydlnej, Raciechowicach, Szczyrzycu, Dobczycach (i innych okolicznych wsiach).
      Ewentualnie odbiór też w Krakowie.
      Kontakt: 579-470-679 (gdybym nie odbierała, to proszę o sms-a)
      Pozdrawiam
    • Przez kuna9977
      Ile cenić za sprasowanie balota prasa case rb 344, 25 zł od sztuki dobra cena czy mało?
    • Przez mariusz1996
      Dzień dobry. Byłbym bardzo wdzięczny za wypełnienie ankiety
      https://docs.google.com/forms/d/1mT81KOKomesVFyqusdLhKqg0ZDfHOPlEx-f-GWAjAOM/viewform?pli=1&pli=1&edit_requested=true
      Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj